Dodaj do ulubionych

21 tc - badanie serca dziecka

24.03.06, 10:01
Mam pytanie. Czy badanie połówkowe (usg) które wykonywałyście jest badaniem
ukierunkowanym na zbadanie ogólnego rozwoju dziecka, czy szczególniej można
juz zbadać w tym czasie serduszko? Zapisana jestem na usg które przypadnie w
21 tc. chciałabym by lekarz mógł powiedzieć także coś szczegółowo nt.
zastawek itp. oraz płci. Czy będzie to możliwe w 21 tc?
Obserwuj wątek
    • sja75 Re: 21 tc - badanie serca dziecka 24.03.06, 10:07
      to najlepszy termin do badania rozwoju całego bobasa i poszczególnych narzadów!
      • monika1248 Re: 21 tc - badanie serca dziecka 24.03.06, 11:55
        Tak .Ja miałam w 21tyg.robione echo serduszka
    • madzialu Re: 21 tc - badanie serca dziecka 24.03.06, 12:01
      Ja miałam badane echo, sprawdzane komory i przedsionki serduszka, sprawdzanie
      aorty i przepływowość.
    • jir Re: 21 tc - badanie serca dziecka 24.03.06, 12:44
      ja szczegółowe badanie serduszka robiłam z wykorzystaniem echa serca płodu.
      • gocha80 Re: 21 tc - badanie serca dziecka 24.03.06, 13:57
        USG polowkowe to bardzo dobry moment na dokladne zbadanie serduszka i
        prawidlowosci wszystkich przeplywow. To naprawde wazne badanie, dlatego jezeli
        bedziesz miec jakiekolweik watpliwosci czy zostalo wykonane dokladnie to lepiej
        je powtorzyc u dobrego specjalisty.
        Wady zdarzaja sie rzadko (na szczescie), niestety zdarzaja sie - u mojego
        maluszka wykryto na polowkowym wade serduszka.
        • ade1 Re: 21 tc - badanie serca dziecka 24.03.06, 15:10
          na badanie polowkowe najlepszy jest 23-24 tc, bo w 21 tc moze byc jeszcze nie
          do konca wyksztalcone serduszko- u mnie np tak bylo wiec musialam ze 2 tyg
          znowu isc, chociaz lekarz mowil ze w 21tc moze nie byc jeszcze wszystko widoczne
          • justysl1 Re: 21 tc - badanie serca dziecka 27.03.06, 12:07
            Bardzo dziekuję wszystkim za odpowiedzi

Pozdrawiam smile
            • madzik241 Re: 21 tc - badanie serca dziecka 28.03.06, 09:51
              Ja byłam na usg połówkowym tak między 21 a 22 tygodniem, lekarz dokładnie
              zbadał wszystkie narządy, nawet pokazał mi na usg nerki, żołądek, serduszko też
              zbadał bardzo wnikliwie i zrobił echo serca, jednak w 21 tygodniu serce tak ma
              że bije bije i nagle na chwilę przestaje, to mnie trochę zaniepokoiło, ale
              lekarz uspokoił mnie że to normalne, oczywiście musiałam to skonsultować
              jeszcze z innym lekarzem i potwierdził to samo. Jak dzidzia jest dobrze ułożona
              to płeć też się już sprawdzi. Mi wówczas po usg takim zwykłym ( bo na nim
              najlepiej jest ocenić i wykluczyć wszelkie wady rozwojowe) lekarz zrobił
              dodatkowo 4D i tam nie dało się ukryć że to dziewczynka, polecam usg 4D,
              wrażenia niesamowite, mój mąż nawet stwierdził że dzidzia jest do niego
              podobna hii hii wink))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka