Dodaj do ulubionych

wada wzroku a rodzaj porodu

01.04.06, 21:41
drogie mamusie-te przyszle i nie tylkosmile)))))! Moj problem polega na tym
ze mam wade wzroku krotkowzrocznosc prawie 5.0 i astygmatyzm dosc
wysoki.slyszalam ze przy wadzie krotkowzrocznosci okolo 5.0 porod odbywa sie
przez cc poniewaz porod sn moze uszkodzic wzrok przyszlej mamusi .Zanim
wybiore sie do okulisty chcialabym poznac wasze zdanie.Byc moze przezylyscie
podobną sytuacje , lub w niej jestescie .Bede bardzo wdzieczna za kazda
odpowiedz.Pozdrawiam wszystkie mamusie
Obserwuj wątek
    • smallwitch Re: wada wzroku a rodzaj porodu 01.04.06, 21:48
      Hej
      Mam -8,5, nieco rozrzedzoną siatkówke i zagrożenie jaskrą w wywiadzie. I to wszystko nie jest wskazaniem do CC. Według mojego okulisty (jak również i ginekologa) i jego najnowszej wiedzy na ten temat jedynie zwyrodnienie nerwu wzrokowego jest wskazaniem do CC. Reszta to "relikty" przeszłości. Kiedyś faktycznie tak było, że wyskoka wada wzroku, bądź też znmiany siatkówki kwalifikowały do porodu operacyjnego. Teraz, przynajmniej na zachodzie, już nie. U nas jednak część okulistów nawet tylko przy dużej wadzie wzroku zaleca CC.
    • czudna miałam cc 01.04.06, 22:19
      Mam wadę minus 6,5 i miałam cc.
      W ciąży wyszło to przez przypadek (problem odczytania kilogramów na wadze) i
      ginekolog wysłał mnie do okulisty. Okulistka stwierdziła, iż "na chwilę obecną
      mogę rodzić siłami natury" ( to był 6 miesiąc), zachęciła do następnych
      kontroli i zainkasowała za badanie dna oka horendalną cenę, bo uważając się za
      najlepszego okulistę w Krakowie (brednie), myślała, że tak być powinno.
      Wypuściła mnie też ze swego gabinetu bez szkieł kontaktowych i z zakropinymi
      oczami. Nie wiedziałam, że tak będzie, nikt mnie nie uprzedził, choć przy
      rejestracji mówiłam, o co mi chodzi. Schodziłam więc z drugiego piętra
      trzymając się kurczowo ściany. Nie widziałam nic. Wróciłam do domu taksą.
      Mój ginekolog uznał jej nazwisko, ale olał opinię. Powiedział, że potem jak coś
      się stanie, to zostanie mi tylko laserowa naprawa siatkówki (to też sporo
      kosztuje). A ja jestem przed 30-tką i chciałam zobaczyć moje dziecko po
      porodzie, dlatego wybraliśmy cesarkę.
      Wniosek: weź koniecznie do okulistki okulary (jeśli nosisz szkła), przygotuj
      się na tekst, że "kiedyś baby w polu rodziły i kogo obchodziło, że miały słaby
      wzrok" i przedyskutuj sprawę z ginekologiem prowadzącym ciąże.
      • reset07 Re: miałam cc 01.04.06, 22:54
        nie na temat, ale jesli mozesz, napisz co to za okulistka...bylam u kilku w
        Krakowie, pieniedzy zostawilam niemalo i wolalabym na kolejnego konowala nie
        trafic...
    • saskiaplus1 Re: wada wzroku a rodzaj porodu 01.04.06, 23:04
      O ile mi wiadomo wskazaniem do cc jest zagrożenie odwarstwieniem się siatkówki,
      co może stwierdzić lekarz okulista, a co nie jest bezpośrednio związane z
      ilością dioptrii itp. Jeśli masz obawy, odwiedź okulistę, tylko on może
      odpowiedzieć na Twoje pytania.
    • yoanna8 Re: wada wzroku a rodzaj porodu 01.04.06, 23:10
      Mam wadę - 5,5 dioprii + mały atygmatyzm. Rodziłam naturalnie (2 m-ce temu).
      Byłam u lekarza, zbadał mi oczy i powiedział że nie ma przeciwskzań do porodu
      naturalnego. Bardzo się ucieszyłam, bo dla mnie rodzić przez cc to koszmar już z
      założenia. Miałam co prawda poród kleszczowy (bo Oliwka miała nóżki zakręcone w
      pępowinę) ale wszystko poszło ok. (to mój pierwszy poród).
      Przy porodzie ważne jest jak odychasz i przesz. Naucz się przeć przeponą a nie
      "twarzą", bo wtedy nie popękają ci np. naczynka krwionośne na twarzy czy w oku
      (mojej koleżance tak się stało). To nie jest trudne - gdy będziesz parła napinaj
      brzuch a nie mięśnie twarzy. pozdrawam i życzę porodu naturalnego!
      • barbarita5 Re: wada wzroku a rodzaj porodu 03.04.06, 11:54
        Ja tak samo jak Yoanna mam dużą wadę wzroku i też rodziłam naturalnie(oczywiście
        miałam badane dno oka-mało przyjemne zresztą).Zgadzam się, że ważne jest
        ciśnienie w oku i stan siatkówki.Przy parciu lepiej zamykać oczy a nie będzie
        popękanych naczynek.Teraz jestem w drugiej ciąży i dopiero się wybiorę do
        okulisty ale chciałabym rodzić naturalnie.
    • hodos Re: wada wzroku a rodzaj porodu 01.04.06, 23:15
      ja już raz o to pytałam i ktoś stwierdził, że ważny jest stan siatkówki, tyle
      opinii co ludzi, widać w Polsce bardziej sie tym wzrokiem przejmują, a w anglii
      sa bardziej na luzie..
    • zgagunia Re: wada wzroku a rodzaj porodu 03.04.06, 09:44
      Hej, ja mam okolice -5,5 dp i lekki astygmatyzm, poza tym podwyzszone cisnienie
      w oku. Okulistka stwierdzila ze jesli naturalny, to ze skróceniem 2 fazy porodu
      (kleszcze lub próznociąg), więc wolałam cc, co ona zreszta poparła. Głównym
      powodem bylo cisnienie w oku, mniej istotnym zmiany na siatkowce

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka