Dodaj do ulubionych

główką w dół

04.04.06, 12:20
Witam Mamy!
Moje pyt dotyczy ułożenia bobasa. Jestem w 29 tc i zeszlotygodniowe usg
wykazalo, ze maluszek lezy sobie glowka w dol, tak jakby szykowal sie do
porodu. wiadomo, ze ma jeszcze duzo czasu, ale czy to normalne zeby tak
szybko sobie robil tam miejsce. czy to jest bezpieczne? w koncu on juz swoje
wazy i czy nie ma ryzyka, ze przez to ulozenie przyspieszy porod?
dziekuje za wszystkie odp!
Obserwuj wątek
    • 1marta2 Re: główką w dół 04.04.06, 12:28
      Nie wiem jak to jest z przyspieszeniem porodu, ale ja np. jestem w 24tc i mój
      maluszek już jest ułożony główką do dołu. Zapytałam lekarza na usg czy tak może
      być, czy to nie jest niebezpieczne? Powiedział, że nie ma powodów do obaw, jest
      to normalne i mam sięnie stresować. Więc się nie stresuję, ale pytanie napweno
      padnie jeszcze raz na comiesięcznej wizycie u mojej giny smile
      Pozdrawiam
      • kasia2705 O jenyyyy jak zazdroszcze! 09.04.06, 13:33
        U mnie zaczal sie 36.tydzien a synek dalej glowka w gorze, jak tak dalej
        pojdzie i sie nie obroci sam ani nie da sie obrocic przez powloki brzuszne to
        czeka mnie cc... Ech, fajnie macie!
        • kayla.op.pl Re: O jenyyyy jak zazdroszcze! 09.04.06, 20:52
          Moje male tez jest glowka w dol od 24 tygodnia. Teraz nam sie zaczyna 37 i
          szystko ok.
    • maretina Re: główką w dół 04.04.06, 12:40
      u mnie bylo podobnie. urodzilam po terminie.
      • monikaaleksandra Re: główką w dół 04.04.06, 12:51
        Moje dziecko też w 29 tygodniu ułożyło się główką w dół. Łatwo to stwierdzić
        samej, bo zaczyna wtedy kopać po żebrach i wkręcać się w watrobę a jednocześnie
        uderza rękami po bokach brzucha, w okolicach nerek.
        Mam tylko nadzieję, że mu się nie "odwidzi" i się nie przekręci z powrotem, bo
        to się ponoć czasem zdarza.
      • avana21 Re: główką w dół 09.04.06, 11:37
        Moj maluszek juz jest glowka w dol od 24tc a jestem w 33 tc wedlug obliczen ale
        za to dowiedzialam sie pare dni temu ze mam skrocenie szyjki macicy sadco moze
        wywolac przedwczesny porod wiec chyba jest cos w tym ze wczesniej sie obraca
        glowka?niewiem.pozdrawiam
    • ola261 Re: główką w dół 04.04.06, 12:48
      U mne też w 29 tc dziecko ułożyło się główką w dół. Wiem nawet kiedy maluch się
      obróćił bo aż "zatelepało" w brzucho, dodatkowo temu ruchowi towrzyszył
      ból...Lekarz powiedział, że jest to zjawisko naturalne i nie ma wskazań do
      wcześniejszego porodu. Widocznie nasze dzieciaczki bawią się w nietopatrzesmile)
    • jir Re: główką w dół 04.04.06, 13:02
      Nie martw sie jest fizjologiczna pozycja dziecka w łonie mamy. Mój maluszek
      leży w takiej pozycji już od 27 tygodnia. Jest bardzo aktywny nawet teraz w 39
      tygodniu.
      • aleksa51 Re: główką w dół 09.04.06, 15:11
        Moje malutkie też ok.29tc przekręciło się główką w dół i to nie jest nic dziwnego. Natomiast w 33tc gin stwierdziła, że otwiera się szyjka a główka dzidzi jest w dole wciśnięta no i w związku z tym zagraża mi poród wcześniejszy.
        • avana21 Re: główką w dół pytanie do aleksa51? 09.04.06, 15:36
          aleksa51 mam to samo i bardzo sie tym martwie... siedze 2 dzien w domku i sie
          denerwuje tym o czym sie dowiedzialam powiedz mi jak ty wyczymujesz takie
          siedzenie w domu?
          • aleksa51 Re: główką w dół pytanie do aleksa51? 09.04.06, 15:52
            To proste! Od początku ciąży miałam więcej odpoczywać. Z początku wychodziłam z domu tyle,że oszczędzałam się. Od Sylwestra zaczęły się skurcze i w styczniu pierwszy raz leżałam w szpitalu 3 dni po czym w domciu dużo musiałam leżeć. Pod koniec stycznia znów 3 dni w szpitalu i po powrocie do domciu też odpoczynek. Wreszcze była poprawa a wtedy w lutym wypadek samochodowy i pobyy w szpitalu przez 2,5tygodnia. po powrocie dużo odpoczynku. A więc wytrzymanie jest kwestią przyzwyczajenia. Męczy mnie to,że jak będę rodzić to będę w kiepskiej kondycji i długo po porodzie będę musiała nabierać sił. Mam jednak w tym swój cel- wszystko zrobię dla mojego maleństwa.
            • aleksa51 Re: główką w dół pytanie do aleksa51? 09.04.06, 15:55
              Dodatkowo mam tyle problemów, że o żadnym zbyt długo nie myślę, na każdy poświęcam trochę czasu. Proszę jedynie by malutkie poczekało jeszcze dzień, następnie jeszcze jeden....
              • avana21 Re: główką w dół pytanie do aleksa51? 09.04.06, 15:57
                Masz to samo co ja z kazdego dnia sie ciesze smile i prosze o to aby bylo ich jak
                najwiecej smile a mam takie dyskretne pytanie czy da sie wspolzyc z skrocona
                szyjka? dziekuje za odpowiedz.
                • aleksa51 Re: główką w dół pytanie do aleksa51? 09.04.06, 16:03
                  Przed terminem odradzam, bo można wywołać poród. Orgazm wywołuje skurcze macicy, sperma wywołuje produkcję hormonu, który wywołuje poród, podobnie jest z drażnieniem sutków. Mój mąż jest zrozpaczony.
                  • elmika Re: główką w dół pytanie do aleksa51? 09.04.06, 16:10
                    Można ostrożnie, nie dotykając piersi i w prezerwatywie - może mężowi sie humor
                    poprawi???
                    smile
                  • avana21 Re: główką w dół pytanie do aleksa51? 09.04.06, 16:10
                    o kurde ... to musze i ja i moj maz wytrzymac az do konca czerwca po porodzie
                    tez tak odrazu sie nie da a rodzic mam w maju koncowka maja oj ciezko smilesmilesmile
                    ale dla dziecka wszystko zrobie.Maz na szczescie rozumie.smile
                    • aleksa51 Re: główką w dół pytanie do aleksa51? 09.04.06, 16:21
                      Z moim mężem to jest tak,że co jakiś czas pyta mnie czy możemy. Więc obmyśliłam taktykę- ja wtedy mówię żeby on zdecydował czy możemy, czy to bezpieczne dla naszego dziecka.
                      • avana21 Re: główką w dół pytanie do aleksa51? 09.04.06, 16:33
                        co zrobic widocznie tak musi byc sad ale bez seksu tez da sie zyc jeszcze to
                        nadrobimy nierazsmilesmilesmile
    • kasiulka82 Re: główką w dół 09.04.06, 20:59
      Moja córeczka na każdym usg (od 20 tyg.) leżała główką w dół, a nie wiem czy
      przypadkiem się teraz nie przekręciła pośladkami w dół. To, że dziecko teraz
      tak leży naprawdę niczego nie oznacza. Lekarz powiedział, że jeszcze u mnie
      może się przekręcić parę ładnych razy (a to już 38 tydz.), więc u Ciebie tym
      bardziej.
      • lsc Re: główką w dół 22.04.06, 17:56
        Hej, mam tak właśnie jak pisze jak kasiulka 82...
        Wczoraj właśnie wróciłam załamana od ginki, bo na USG okazało się, że Mały
        postanowił zrobić mi psikusa i sobie leży z głową do góry. Gin bardzo się
        zdziwiła, bo od chyba już 20-go tyg. cały czas był głową w dół aż tu teraz
        36tydz i... podobno bardzo rzadko tak bywa, ale jednak, i to chyba wyczynił w
        ciągu ostatniego tygodnia bo od paru dni niemiłosiernie kopie mnie "tam w dole"
        i nawet uparłam się wczoraj na USG, bo właśnie coś mi nie pasowało.
        Jestem przerażona, bo nigdy nie myślałam o cesarce, córeczkę urodziłam sn i
        nawet przez myśl mi nie przeszło, że może być inaczej.... pocieszcie mnie
        proszę....
        • marzka17 Re: główką w dół 22.04.06, 21:50
          Ja jestem w 28 tc i moja Mala podobnie jak Starsza tez nosi glowe w gorze i to
          jeszcze z prawej strony. Z tego co mowil mi lekarz, to najwieksze szanse sa na
          obrotke do 30 tc. Ja mam malo czasu, ale szczegolnie mi nie zalezy - znowu
          jestem w ciązy z dziewczynka i znowu jest podobniewink
          Podczas pierwszej ciazy bylam przerazona, ze uklad jest posladkowy. Cwiczylam w
          domu, aby Lena sie przekrecila i nic nie dalo. Teraz jak się nie przekreci, to
          bedzie 2 cc i bede zadowolona. Od czasu pierwszej cc jestem zwolenniczka takich
          finalow.
          Marzkasmile
    • buzial1 Re: główką w dół 22.04.06, 22:28
      Ja jestem w 21 tc i maleństwo jest w położeniu podłużnym główkowym.Wiem,że może
      się jeszcze kręcić ile chce.Ważne aby pod koniec zachowało taką pozycję.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka