mimi3211 05.04.06, 09:28 hej przeziebione (i nie tylko) dziewczynki w ciazy. Kto mi poda przepis na ten "pyszny "syropek z cebuli ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziatd Re: syrop z cebuli 05.04.06, 09:33 Dwie duże cebulki posiekać jak sobie chcesz i posłodzić nawet 3-4 łyźki cukru. Odłuż w chłodne miejsce gdzieś do szfki i czekaj jak puści soczek. Mniam... Jak będzie mało słodkie to dodaj cukru. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
elieka Re: syrop z cebuli 05.04.06, 09:38 w chłodne?? ja zawsze wstawiałam w ciepłe i wtedy ten sok szybciej puszcza........... Odpowiedz Link Zgłoś
sanis Re: syrop z cebuli 05.04.06, 10:33 Cześć, a ja kroję cebulę w plastry, zeby drobne kawalki cebuli nie dostawały się na łyzkę, kiedy podawałam dziecku syrop. Na próbę mala ilość: Do wysokiej szklanki wlej łyżkę miodu (najlepiej spadziowego), dolej trochę (1-2 łyżki) gorącej, przegotowanej wody, aby szybko się rozpuścił. Następnie pokrój w plastry dużą cebulę (mogą być 2 małe) i wrzuć do szklanki, przesypując cukrem (na oko 2 łyżki). Jeśli nie przeszkadza ci zapach czosnku, to wrzuć 1-2 ząbki (zmiażdżone!!) do tej szklanki. Odstaw i czekaj na efekty. Gdyby był za mało słodki, to oczywiście dosyp trochę cukru. Odpowiedz Link Zgłoś