Dodaj do ulubionych

swedząca wysypka w ciąży

07.04.06, 12:05
Hej! Jestem w 33 tc. od około 5 dni mam swędzącą wysypkę na ciele (brzuch,
biodra, pośladki i plecy). Robiłam badania w kierunku cholestazy, ale wyniki
są ok więc lekarz wyklucza tą chorobę. Dermatolog uważa, że jest to alergia
na coś (nie jest to żadna choroba zakaźna). Nie wiem co robić, nigdy nie
byłam na nic uczulona, w ostatnim czasie niczego nie zmieniałam (proszki,
płyny, nowe jedzenie). Smaruje ciało przepisanymi kremami, ale to niewiele
pomaga, wręcz przeciwnie wydaje mi się, że uczucie swędzenia się wzmaga. Może
któraś z Was doświadczyła niestety tego przykrego zjawiska? Proszę pomóżcie!!!
Obserwuj wątek
    • komyszka Re: swedząca wysypka w ciąży 07.04.06, 12:08
      a jakim specyfikiem na cellulit (o ile uzywasz) smarujesz te partie ciała?? mnie
      nagle np. na fissan uczuliło. zreszta, uczulac moga zaczac rzeczy których
      wczewsniej uzywalas i nie uczulały. takie zycie.
    • miatka Re: swedząca wysypka w ciąży 07.04.06, 14:55
      Hej! Ja też miałam wysypkę, na brzuchu, piersiach i plecach - bokach. Jak się
      okazało, gdy tylko przestałam używać kremu na rozstępy (fissan), przez dwa
      tygodnie niczym brzucha nie smarowałam, wysypka zeszła. Też miałam podejrzenie
      cholestazy (na szczęście wyniki ok). Teraz po kąpieli wmasowuję oliwkę bambino
      (wiele dziewczyn negatywnie wypowiada się o Johnson&Johnson, że uczula itp,
      dlatego wybrałam właśnie tą). W ogóle zauważyłam, śledząc wątki poruszane na
      forum, że wiele kremów na rozstępy dla kobiet w ciąży uczula, a niekiedy nawet
      zwykłe, niby sprawdzone balsamy do ciała. Może przestań na jakiś czas używać
      maści, kremów itp i poobserwuj czy nie ma poprawy. Zakładam, że Twoja wysypka
      nie jest groźna (czyli objaw poważniejszej dolegliwości, przy której musisz
      używać przepisanych specyfików).
      Pozdrawiam wszystkie mamy! Obecne i przyszłe!
    • oliwiaen Re: swedząca wysypka w ciąży 07.04.06, 15:14
      A jak wyniki morfologii? Ja miałam niski potas, magnez, no i oczywiscie anemię,
      i wg mojej pani doktor wpłynęło to na wysuszenie skóry i swędzenie. Może też być
      to wynik stosowania kosmetyków, ja pod koniec poprzeniej ciąży tez się
      przestawiłam na kosmetyki Nivea baby (że to niby dzidziusia przyzwyczajam,
      hihi), chociaż nic mnie nie swędziało. Teraz mnie swędzi, więc już zaczęłam się
      smarować mleczkiem Nivea bay. I potwierdzam - kosmetyki Johnson&Johnson uczulają!!!
    • sutra To jest forum o ciążach kobiet, a nie wysypek! n/t 07.04.06, 17:37

• aborka Re: swedząca wysypka w ciąży 07.04.06, 20:41
      ja w pierwszej ciaży tez miałam taką wysypke na brzuchu przez kilka dni. sama przeszła.
    • edyta9936 Re: swedząca wysypka w ciąży 11.04.06, 21:31
      judyta1100!! Jak sobie poradziłaś z tą wysypką, pytam bo mnie dopadła ......
      • judyta1100 Re: swedząca wysypka w ciąży 12.04.06, 19:12
        droga edyto, wcale sobie nie poradziłam z tą obrzydliwą wysypką, wręcz
        przeciwnie swędzi mnie już wszystko. według alergologa jestem na coś uczulona
        tylko nie wiadomo na co (testów prowokujących nie można podobno w ciąży
        wykonywać) smaruję się żelem fennistil (nie wiem czy dobrze piszę) bez recepty
        i przynosi na 3-4 godziny ulgę (według mojego gin. nie jest szkodliwy na
        ciężarnych). Pani alergolog uważa, że główną przyczyną mogą być pylące drzewa
        (od ponoć 3 tyg) lub składnik diety. Niestety w chwili obecnej nic mi nie
        poradzi, więc pozostaje drapać się, liczyć na cud, że samo przejdzie i popychać
        czas do przodu.
        Pozdrawiam
    • crew1a Re: swedząca wysypka w ciąży 11.04.06, 22:36
      Ja też męczyłam się z podobną wysypką przez prawie 2 tyg. (uczulił mnie
      prawdopodobnie krem na roztępy Avon), próbowałam wielu 'sprawdzonych sposobów':
      krochmalu, siemie lniane; Ginekolog polecił emulsję Oilatum i Sanofil; Ale
      naprawdę skuteczny okazał się PUDER W PLYNIE (bez recepty ok. 5 zł) pomogło już
      po dwukrotnym użyciu Polecam smile
      • judyta1100 Re: swedząca wysypka w ciąży 12.04.06, 19:15
        czy ten puder w płynie ma jakąś nazwę? tak jak tonący chwyta się brzytwy, ja
        też już łapię się wszystkiego. Proszę o bliższe dane tego cudownego specyfiku.
        pozdrawiam
        • ewusiap1 Re: swedząca wysypka w ciąży 12.04.06, 19:24
          WYpróbowałam na sobie...warto zrobić napar z 2 torebek szałwi i smarować te
          swędzące miejsca ostudzonym...przynosi ulge
          • edyta9936 Re: swedząca wysypka w ciąży 12.04.06, 21:22
            No dziewczyny ja chyba już wiem ......uczula mnie najprawdopodobniej proszek do
            prania OMO. A wpadłam na ten trop ponieważ jedna z forumowiczek napisała, że
            też ma wysypkę i min. nie stara się moczyć rąk ...... Ja ponieważ zbliżają się
            święta, a więc z nimi sprzątanie ....dziś non stop łapki trzymałam w wodzie,
            prałam ręcznie itd., a poza tym założyłam świerze skarpetki i teraz wieczorkiem
            odczułam ...pieczenie, skóra podrażniona .....A ręce oczywiście
            posiekane.....suche, czerwone, powyżej nadgarstków swedzą i gdzieniegdzie
            bąbelek, krostka. I ciało teraz nie ale jest dzień że
            swędzi .....najprawdopodobniej wtedy kiedy zakładam świerze ubranie.....Teraz
            100% muszę zmienić proszek .....Pozdrawiam i życzę wesołych świąt
            Wielkanocnych.....Pa.
        • crew1a Re: swedząca wysypka w ciąży 12.04.06, 21:16
          Możesz poprosić pudroderm, albo poprostu puder w płynie, mnie naprawdę pomogło
          od razu, a też się długo męczyłam. I można go też stosowac w ciązy. (ginekolog
          mi go polecił)
    • margonik Re: swedząca wysypka w ciąży 12.04.06, 21:27
      A może spróbuj odstawić na tydzień mleko pod kazdą postacią oraz cytrusy?
      Dotychczas mogło Cię nie uczulać, a teraz może zaczęło?

Ja miałam też takie objawy po płynie do płukania odzieży (mimo że wcześniej go
      używałam i było ok). Gdy przestałam go używać, problemy zniknęły. Później
      przestawiłam sie na inny płyn i było już dobrze.
      • kasia285 Re: swedząca wysypka w ciąży 12.04.06, 22:35
        ja mialam cos takiego miesiac temu przed porodem wysypka czerwona na calym
        ciele i wcale to nie byla cholestaza ani uczulenie - mieszkam w usa mialam
        konsultacje u prof.uniwersyt.med stwierdzil ze wysypka u mnie byla spowodowana
        uciskiem dziecka na watrobe i nadnercza nic strasznego tylko strasznie swedzi
        szczegolnie noca. Mi powiedzial ze jakby mnie swedzialy podeszwy stopy lub
        dlonie wewnetrzna strona to byla by cholestaza. Dzidzius urodzil sie zdrowy...
        • margonik Swędzące uszy 13.04.06, 00:26
          Ojej, przestraszyłaś mnie z tą cholestazą. Co prawda nie swędzą mnie dłonie i
          stopy, ale POTWORNIE swędzą mnie uszy - tak w samym środku, ze nie idzie się
          podrapać. Byłam u laryngologa i powiedział, że wszystko ok - tylko mam obrzęki
          na kanalikach, ale niewiele da sie z tym zrobić (to podobno od hormonów
          ciążowych). To swędzenie jest okropne! Czy któraś z Was też tak miała?

Ja prawdę mówiąc nawet nie wpadłam na to, aby powiedzieć o tym swojemu ginowi,
          A może powinnam?
    • livia19 Re: swedząca wysypka w ciąży 13.04.06, 07:29
      A mnie swędzą zewnętrzne okolice narządów intymnych, wewnętrzna strona uda i
      troche podbrzusze i pośladki. Lekarka powiedziała, ze to na udach to wygląda na
      otarcie, ale cos jej nie wierzę. A wogóle stwierdziłą grzybicę i dała Pamfucin.
    • gb_29 Re: swedząca wysypka w ciąży 13.04.06, 09:04
      Tez mam okropnie swędzącą wysypke na brzuchu(28 tc)prawdopodobnie po
      fissanie.Smaruje pudrodermem i pomaga.Poza tym 3 x dziennie wapno musujace-
      oczywiście jedno i drugie z zalecenia lekarza.
    • katrin252 Re: swedząca wysypka w ciąży 13.04.06, 10:56
      wiem ze juz jest tu bardzo wiele opinii na temat uczulenia, ale moze i ja
      napisze o sobie. Moze juz za duzo tych rad, ale co mi tam. Uczulilam sie na
      samym poczatku ciazy. Na poczatku lekarz kazal mi uzywac proszku do prania dla
      niemowlat i pic wapno. Piore w tym porszku tylko bielizne plus podkoszulki,
      rajstopy, a reszte w normalnym proszku. Ale po jakims czasie znow problem
      wrocil. Dlatego do tego wszystkiego uzywam jeszcze mydelko dla niemowlat, bo
      skora swedziala mnie od mydla. Objawy po dwoch dniach ustapily. Dlatego mysle
      ze najlepiej sprobowac odstawic proszek i uzywane dotad mydelka. Nie jest to
      ani szkodliwe ani drogie czy ryzykowne.
      Pozdrawiam!
    • tiuia Re: swedząca wysypka w ciąży 13.04.06, 11:49
      ja mialam wysypke na calym brzuchu i kawalku plecow w jakims 5-7 tygodniu.
      Przyszla i zniknela sama. Lekarze nie byli w stanie powiedziec, skad to sie
      wzielo. Wyniki badan mialam ok. Podejrzewam, ze moglo to miec cos wspolnego z
      kladzeniem kafelkow w kuchni (uparlam sie, zebysmy zrobili to sami, bez pomocy
      fachowcowwink. Kafelki wyszly fajnie, ale dzien pozniej mialam juz wysypke. Wiec
      to pewnie uczulenie na jakis preparat, ktory stosowalismy. A moze po prostu na
      ten pyl, ktory unosil sie w mieszkaniu przez pare godzin. W kazdym razie minelosmile
      • tiuia Re: swedząca wysypka w ciąży 13.04.06, 11:50
        Chcialam jeszcze dodac, ze wczesniej nigdy nie bylam na nic uczulona. Pozdrawiamsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka