Dodaj do ulubionych

płec dziecka w 4 tygodniu!!!

07.04.06, 18:02
Przed chwila rozmawiałam z kolezanka ktora mieszka od jakiegos czasu w Anglii
no i powiedziała mi ze jej kolezanka jest w ciazy i w 4 tygodniu ciazy
lekarze powiedzieli jej ze urodzi dziewczynke. Ponoc zrobili jakies badania z
wod plodowych. Dziewczyna mowila to jak najbardziej powaznie.
Kolezanka oczywiscie nie omieszkala skrytykowac Polski ze to zacofany kraj bo
ja jestem w 9 tygodniu a plci nie znam.
Uwazam ze to totalna bzdura ale moze jestem jakas zacofana i nie na czasie??
słyszałyscie cos o tym??

Magda
Obserwuj wątek
    • koleandra Re: płec dziecka w 4 tygodniu!!! 07.04.06, 18:04
      ???
      na pewno jest w 4 MIESIĄCU
      • meg241 Re: płec dziecka w 4 tygodniu!!! 07.04.06, 18:06
        Tez obstawiałam 4 miesiac ale ona sie uiperała przy 4 tygodniu. tłumaczyłam ze
        to niemozliwe ale ona twierdziła swoja, ze kolezanka sie dowiedziała o ciazy i
        zaraz znala plec.

Magda
        • utunia Re: płec dziecka w 4 tygodniu!!! 07.04.06, 18:07
          Bzdura!
        • ursgmo Re: płec dziecka w 4 tygodniu!!! 07.04.06, 18:09
          E tam , nie wierzę , ludziska różne rzeczy opowiadają .
          Badania takie specjalistyczne z pobraniem płynu owodniowego robi się koło 12
          tyg. ciąży , ale to niestandardowo , tylko z powodu chorób dziedziczonych
          genetycznie w rodzinie , wieku matki itd.
    • vibe-b Re: płec dziecka w 4 tygodniu!!! 07.04.06, 18:14
      Teoretycznie mozna , jesli sie zbada genotyp. Wiadomo przeciez, ze gen, ktory
      odpowiada za plec, jest albo X albo Y (czy tez plemnik z tym genem), i jest on
      obecny juz w komorce jajowej po zaplodnieniu, jak i w kazdej nastepnej komorce
      powstajacej z podzialow. Jesli sie wykonuje szereg innych badan genetycznych
      (np. pod katem chorob) to mozna rowniez zbadac gen plci. Mam tylko watpliwosci
      co do praktycznosci tego rozwiazania: 1) koszty, 2)badania genetyczne sa
      obciazone pewnym ryzykiem, po co narazac sie na ryzyko, skoro mozna ustalic
      plec BEZ ryzyka nieco pozniej?
    • myelegans Re: płec dziecka w 4 tygodniu!!! 07.04.06, 19:03
      NIe mozna. na tym etapie nie ma wod plodowych, jest tylko pecherzyk ciazowy.
      4tc to przeciez jest termin miesiaczki, wiec od implantacji moze byc 3-7 dni.
      Absolutnie niemozliwe, chyba, ze do ciazy doszlo w wyniku IVF wtedy mozna
      zrobic badania genetyczne przed transferem zarodkow.

W USA byla w zeszlym roku afera. Jedna z firm biotechnologicznych twierdizla,
      ze potrafi przewidziec plec dziecka w pierwszych paru tygodniach ciazy, na
      podstawie badania krwi matki, gdzie ponoc byli w stanie oddzielice komorki
      dzicka i na tej podstawie ustalic plec. Wszystko okazalo sie wielkim oszustwem,
      a firma poszla z torbami i do sadu.
      • vibe-b Re: płec dziecka w 4 tygodniu!!! 07.04.06, 20:09
        myelegans napisała:

> NIe mozna. na tym etapie nie ma wod plodowych, jest tylko pecherzyk ciazowy.
        > 4tc to przeciez jest termin miesiaczki, wiec od implantacji moze byc 3-7 dni.
        >

Slusznie, 4tc to troche za wczesnie. MOze chodzilo pomylkowo o 4 tydzien od
        zaplodnienia?
        >,
        >
        >
    • nchyb Re: płec dziecka w 4 tygodniu!!! 07.04.06, 19:14
      i pewnie już rychy dziecka czuje... smile
      • anatemka Re: płec dziecka w 4 tygodniu!!! 07.04.06, 19:17
        nchyb, Ty się nie smiej, lezałam na patologii ciąży z egzaltowana panienka
        która ruchy czuła już w 12 tygodniu.
        • niespodziewanka Re: płec dziecka w 4 tygodniu!!! 07.04.06, 20:04
          Cuda się zdarzają, ja mam zaświdczenie z podpisem lekarza, że byłam w 18
          MIESIĄCU ciąży, był to sierpień, a młoda urodziła się dopiero w styczniu smile smile.
          jestem typową słonicą smile smile
          • nchyb Re: płec dziecka w 4 tygodniu!!! 07.04.06, 20:10
            > Cuda się zdarzają, ja mam zaświdczenie z podpisem lekarza, że byłam w 18
            > MIESIĄCU ciąży,
            Szkoda, że gin 18 roku ciąży nie wpisał, miałabyś pełnoletnią ciążę... smile
            • utalia amniopunkcja 07.04.06, 20:22
              apropos czytania ksiazek to czytalam taka gdzie chyba 2-letnia dziewczynka nie
              tylko rozmawiala pelnymi zdaniami na poziomie 18-letniej dziewczyny ale byly to
              rozmowy tzw. abstrakcyjne....
              Wracajac do tematu moze chodzilo o badanie (pewnie pomyle pisownie)
              amniopunkcje, ktora u nas jest wskazana np. kiedy w ciazy jest kobieta po 35
              roku zycia w celu wykluczenia wad genetycznych. Wtedy plec jest jak najbardziej
              mozliwa do okreslenia i to bezblednie.
              • kokolores Re: amniopunkcja 07.04.06, 21:20
                utalia napisała:
                > Wracajac do tematu moze chodzilo o badanie (pewnie pomyle pisownie)
                > amniopunkcje, ktora u nas jest wskazana np. kiedy w ciazy jest kobieta po 35
                > roku zycia w celu wykluczenia wad genetycznych. Wtedy plec jest jak najbardziej
                >
                > mozliwa do okreslenia i to bezblednie.

Owszem ,ale nie wykonuje sie jej w 4 tygodniu ciazy ,jak pisala autorka watku.
                Chyba sie tej ciezarnej tygodnie pomieszaly. W 4 tygodniu cizy nie ma jeszcze
                czego badac.

www.badaniaprenatalne.pl/amniopunkcja_lekarze.html

:o)
                Koko
        • nchyb Re: płec dziecka w 4 tygodniu!!! 07.04.06, 20:09
          > lezałam na patologii ciąży z egzaltowana panienka
          > która ruchy czuła już w 12 tygodniu.
          Anatemko, a czy przy okazji w brzuchu jej burczało?

Przy okazji, a ja zetknęłam się z opisem Harlequina (jakaś tłumaczka opisywała
          na którymś forum - tłumaczone przez siebie arcydzieło), gdzie panienka jakoś w
          okolicach drugiego miesiąca te ruchy czuła... smile
        • lola211 Re: płec dziecka w 4 tygodniu!!! 08.04.06, 00:04
          Anatemko- do egzaltacji mi daleko, a tez czulam gdzies miedzy 12 a 13 tyg.,
          fakt ze w drugiej ciazy(ponoc wowczas ruchy sa wyczuwalne wczesniej), zatem
          jest to mozliwe.I na pewno nie ma mowy o pomyłce, bo juz mialam doswiadczenie i
          wiedzialam, jakie to uczucie.
    • shady27 Re: płec dziecka w 4 tygodniu!!! 07.04.06, 20:31
      hehehe za to Anglia taka na czasie....myslalby kto....wiele dziewczyn skarzy sie wlasnie na ich opieke medyczna, opieke w trakcie ciazy, w porownaniu z Anglia to Polska pod tym wzgledem to LEsna Gora....jedna moja kumpela specjalnie na wizyty do ginekologa do polski jezdzi z Anglii
    • kokolores Re: płec dziecka w 4 tygodniu!!! 07.04.06, 21:22
      Pewnie pomieszaly jej sie tygodnie .W 4-tym tygodniu nie ma jeszcze czego badac.

:o)
      Koko
    • triss_merigold6 Re: płec dziecka w 4 tygodniu!!! 07.04.06, 21:38
      Pobranie płynu owodniowego przez amniopunkcję robi się w 12-13 tygodniu ciąży i
      faktycznie wtedy płeć jest znana na 100%. W 4 tygodniu wód płodowych nie ma.
      • vibe-b Re: płec dziecka w 4 tygodniu!!! 07.04.06, 21:46
        triss_merigold6 napisała:

> Pobranie płynu owodniowego przez amniopunkcję robi się w 12-13 tygodniu ciąży
        i
        >
        > faktycznie wtedy płeć jest znana na 100%. W 4 tygodniu wód płodowych nie ma.

O ile mnie pamiec nie myli do zroznicowania (wyksztalcenia) organow plciowych
        dochodzi w 12 tygodniu. Z cala pewnoscia plec mozna ustalic jeszcze zanim
        cokolwiek sie wyksztaci. Postaram sie odszukac kiedy dokladnie, bo mam to
        gdzies w swoich ulubionych. smile
        • myelegans Re: płec dziecka w 4 tygodniu!!! 07.04.06, 21:52
          w 10-12tc mozna zrobic chorionic villus sampling (CVS), czyli to samo co
          amniopunkcja tylko probke komorek pobiera sie z chorionu, a nie w wod
          owodniowych.
          • vibe-b Re: płec dziecka w 4 tygodniu!!! 07.04.06, 22:06
            Wyglada na to, ze roznicowanie plci zachodzi juz w 7 tygodniu po zaplodnieniu:

www.arizonapowerexchange.org/academia/Gender%20Variations.pdf
            natomaist plec na podstawie genow mozna ustalic przed roznicowaniem (jeszcze
            sie nie dokoplama ale nadal kopie do linka big_grinDD) , czyli co najmniej w 6
            tygodniu.
            • vibe-b Re: płec dziecka w 4 tygodniu!!! 07.04.06, 22:19
              (nie wiem czy sie wklei bo dlugi)
              www.springerlink.com/
              (zqlcv22xwteojs55m54zytvz)/app/home/contribution.asp?
              referrer=parent&backto=issue,12,20;journal,52,505;linkingpublicationresults,1:10
              0421,1

czyli w zasadzie po 7 tyg. od zaplodnienia mozna na 100 % okreslic plec.
              Pytanie tylko: czy naprawde TAKIE badania oferuja w Angli wszystkim ciezarowkom
              jako standard?
              • vibe-b Jeszcze raz, zle sie wkleilo 07.04.06, 22:21
                wkleja sie nie to co wklejam sad
                www.springerlink.com/
                (zqlcv22xwteojs55m54zytvz)/app/home/contribution.asp?
                referrer=parent&backto=issue,12,20;journal,52,505;linkingpublicationresults,1:10
                0421,1
    • meg241 Re: płec dziecka w 4 tygodniu!!! 07.04.06, 23:09
      Dzieki dziewczyny za wszystkie odpowiedzi. Utwierdziłyscie mnie tylko w
      przekonaniu ze miałam racje i to jej sie cos pomyliło. A juz sie bałam ze jakas
      niedouczona jestem.
      a swoja droga to tez słyszałam wiele o tym ze sporo Polek jezdzi do gina do
      Polski bo tu lepsza opieka. No ale kolezanka tak zachłysnieta Anglia ze nawet
      fakt iz w 9 tygodniu nie znam płci dziecka uwaza ze wielce bulwersujace w
      Polsce bo przeciez w Anglii...

Magda
      • gosia7813 Re: płec dziecka w 4 tygodniu!!! 07.04.06, 23:55
        Ja sama w ciązy leciałam 3 razy do Polski na usg i do ginekologa bo tutaj w
        Anglii to szkoda gadać. Przez 9 miesięcy ciąży ani razu nie wiedziałam
        ginekologa na oczy, a co dopiero jakies wynalazki z okresleniem płci dziecka w
        tak wczesnym wieku ciązy.smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka