Dodaj do ulubionych

5 miesiąc a brak witamin

09.04.06, 19:56
Witam jestem w 5 miesiącu dokładnie 18t.c. i lekarz jeszcze nie przepisał mi
żadnych witamin, twierdzi ze mam tak dobre wyniki: morfologie, mocz że
witaminy nie sa mi potrzebne i kazał dalej sie dobrze odżywiać. stwierdził ze
najlepsze witaminy są naturalne a nie chemia w tabletkach. Ja mam pewne
wątpliwości, boje sie ze pomimo tego ze odżywiam sie naprawde dobrze to może
te witaminy powinnam łykac.Jak to jest u was z tymi witaminami.Zaznacze ze
ciąża przebiega ok, nie miałam ani mdłości ani innych dolegliwości ciążowych i
mam apetyt.
Obserwuj wątek
    • dotil1 Re: 5 miesiąc a brak witamin 09.04.06, 20:08
      Tylko pogratulowac zdrowego odżywiania! Ja od początku miałam niska hemoglobinę
      i cały czas biorę witaminy Prenatal i dodatkowo żelazo tardyferon. Na początku
      brałam tez kwas foliowy. Ale jesli lekarz stwierdził, że masz dobre wyniki i
      sama czujesz sie dobrze to chyba tylko się cieszyć. Zawsze lepsze są naturalne
      witaminki niz te farmakologiczne! Pozdrawiam i życze nadal tak dobrych wyników,
      nic sie nie martw! A jak masz wątpliwości to zawsze pytaj lekarza! Trzymaj sie!
      • o_l_a3 Re: 5 miesiąc a brak witamin 09.04.06, 20:11
        ja przez całą ciążę miałam (zostało mi jeszcze 2 tygodnie) bardzo dobre wyniki
        i też nie brałam zadnych witamin- to naprawdę nie jest konieczne, ważne aby
        wyniki byly w porządku. pozdr. Ola
    • karolah2 Re: 5 miesiąc a brak witamin 09.04.06, 21:23
      Witajsmile ja wyniki od początku mam dobre(może teraz kilka bakterii sie
      zaczepiło) ale mimo wszystko polecił mi witaminy od samego początku.Czytałam
      duzo o maternie i takie sama zaproponowałam żeby brać ,a lekarz z cała
      pewnością polecił mi je.Swoja drogą wydaje mi się,ze witamin nigdy za małosmile
      • mika_p Re: 5 miesiąc a brak witamin 09.04.06, 21:55
        To zle ci sie wydaje. Przedawkowanie witamin moze miec przykre skutki,
        zwłaszcza tych rozpuszczalnych w tłuszczach, które są trudniej usuwane z
        organizmu niz te wydalane z moczem, rozpuszczalne w wodzie. Poczytaj chocby na
        F.Niemowle, jakie szkody niemowleciu moze wyrzadzic nadmiar wit. D3, a tutaj -
        jakie szkody płodowi moze wyrzadzic nadmiar wit. A.
        • sylka23 Re: 5 miesiąc a brak witamin 09.04.06, 22:36
          Ja tez jestem w 5 miesiacu ciazy i zadnych witamin nie biore...Czuje sie
          fantastycznie, wyniki mam bardzo dobre, jem duzo owocow i warzyw, odzywam sie
          prawidlowo wiec nie potrzebne mi sa witaminki....
          • margonik Re: 5 miesiąc a brak witamin 09.04.06, 22:44
            Swoja drogą witaminy z tabletek sa i tak słabo przyswajalne.

Ja tez uważam, że nie ma co brać witamin na wyrost. Ja biorę od początku ciąży,
            ale wyniki miałam nie najlepsze.

Na pewno nie powinno sie brać na wlasną rękę, ani większych dawek niż przepisze
            lekarz, bo faktycznie można zaszkodzić.
    • karolah2 Re: 5 miesiąc a brak witamin 10.04.06, 07:16
      Pewnie i są szkodliwe w nadmiarze! ale mi chyba jednak nie szkodzą,bo czy
      brałam czy nie brałam mam wspaniałe wynikismile pozdrawiamy
      • kinga2877 Re: 5 miesiąc a brak witamin 10.04.06, 07:45
        Ja biorę co drugi dzień tabletkęsmileProfilaktycznie. Mam bardzo dobre wyniki-też
        miałam podobne obawy jak autorka wątku, tym bardziej,że lekarz kazał brać-dla
        nich to już formalność (przynajmniej dla wiekszości) wspomagać polski przemysł
        farmaceutyczny, niezależnie, czy jest taka konieczność czy nie. Jestem pod
        koniec szóstego miesiąca i miałam zamiar zupełnie nie brac witamin, ale cały
        czas sprawdzam i jesli się pogorszą, to będę brała.
        • madzialu Re: 5 miesiąc a brak witamin 10.04.06, 09:28
          Ja tez biore profilaktycznie co drugi dzień. Wyniki dobre. Lekarz brać nie
          kazał... czyli chyba nie wszystkim zależy na wspomaganiu przemysłu
          farmaceutycznegosmile))
          • ninaa7 Re: 5 miesiąc a brak witamin 10.04.06, 11:37
            kurcze troche się uspokoiłam ale moje obawy są też związane z tym że jak na
            18.t.c. mam mały brzuch tzn jest troszke zaokrąglony ale ciąża nie jest tak
            widoczna jak u niektórych dziewczyn w tym tygodniu ciązy i przytyłam tak
            naprawde 3 kg dopiero dlatego nie wiem czy to wynik nie brania witamin czy
            poprostu taki model.
    • ninaa7 Re: 5 miesiąc a brak witamin 10.04.06, 11:38
      • kinga2877 Re: 5 miesiąc a brak witamin 10.04.06, 11:58
        Pocieszę Cięsmile Ja też mam mały brzuch (to opinia znajomych i rodzinki).Jak dla
        mnie-może byćsmile85 cm w pępku na 3 dni przed początkiem siódmego miesiąca....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka