Dodaj do ulubionych

Co sądzicie-USG 3D

27.04.06, 09:32
Witam,
Jestem w drugiej ciąży w 26 tygodniu. Mam już przekochanego Synka Kubusia.
Dwa tygodnie temu mój lekarz prowadzący przy okazji robionego USG stwierdzil,
że "na dzień dzisiejszy-dziewczynka" a przy pierwszej ciąży z synem nie
pomylił się,nie ukrywam, że ta wiadomość niezmiernie mnie ucieszyła bo
wszyscy bardzo pragniemy dziewczynki tym bardziej że w rodzinie większość
chłopców.
Wczoraj zdecydowaliśmy się z mężem iść na USG 3D, aby przede wszystkim
zobaczyć czy Dzidzia zdrowa no i poniekąd "zobaczyć" płeć....Badanie odbyło
się chociaż nie ukrywam, że spodziewaliśmy się z mężem dużo lepszego obrazu,
no ale do rzeczy. Pan doktor po stwierdzeniu, że dziecko zdrowe jak ryba
zapytany o pLeć stwierdziL że na bank chLopiec....pokazaL niby coś co ma być
workiem mosznowym,\ale nie potrafiL pokazać siusiaka-chociaż twierzdiL ze on
widzi, a dziecko tak złożyło nóżki, że nie mógł tego uchwycić.....
No cóż nie ukrywam, że troszkę mnie to "zabolało" (jeżeli można mówić o takim
uczuciu), ale nie wiem czy to intuicja,\przeczucie czy po prostu obsesyjna
chęć posiadania dziewczynki ale nie potrafię się przekonac do faktu ze to
chLopiec....caLa ciąża jest zupełnie inna, zapłodnienie bylo przed owu
(z testami owu) wyglądam, czuję się inaczej.
No i teraz pytanie do Was kochane Mamy.Czy zacząć przyjmować do wiadomości
ten fakt, czy czekać na kolejne USG (zwykle) 8 maja u własnego lekarza i mieć
jakakolwiek nadzieję że to może jednak babeczka.....?
Pozdrawiam Magda
Obserwuj wątek
    • ade1 Re: Co sądzicie-USG 3D 27.04.06, 09:47
      skoro sa dwie rozne opinie tzn ze sznasa na dziewczynke nadal 50%
    • gogo2 Re: Co sądzicie-USG 3D 27.04.06, 10:21
      Nie wiem co ci powiedzieć. Najważniejsze by było zdrowe. Jak już się urodzi
      będziesz je miała to powiesz napewno, że nie wyobrażasz sobie, że byłoby to
      inne dziecko. Pokochasz to, które urodzisz.
      Wiem, że chciałabyś córeczkę. Też mam synka i chciałabym aby miał siostrę, ale
      nie wiemy jakiej płci dzidziuś jest dla nas przeznaczony.....
      A odnośnie USG 3d nie wiem, nie miałam nigdy. Może dziewczyny, które miały się
      wypowiedzą.
    • azzure1 Re: Co sądzicie-USG 3D 28.04.06, 00:07
      Jakbym czytała własny wpis! Ja też mam synka Kubusia, przesłodkiego malucha.
      Obecna ciąża zupełnie inna, zapłodnienie przedowulacyjne, byłam święcie
      przekonana, że urodzę dziewczynkę (wiem, że to głupie, ale już kilkanaście lat
      temu mama "wywróżyła" mi obrączką 3 dzieci: dziewczynkę, chłopca i dziewczynkę.
      Pierwsza ciąża obumarła, drugi miał był chłopiec i tak jest, dlatego też byłam
      tak pewna dziewczynki, że w ciemno zaczęłam kupować sukienki). Mozesz sobie
      wyobrazić moje zaskoczenia, kiedy zwykłe usg 2d pokazało sterczącego siusiaka?
      Nawet ja nie miałam wątpliwości. Zawsze pragnęłam mieć dziewczynkę, nie
      wyobrażałam sobie wychowywania chłopca i chociaż synka kocham bardzo, to jednak
      cieszyłam się jak głupia na córeczkę. Po usg przez 3 dni ryczałam, wściekałam
      się, dałabym wszystko, żeby cofnąć czas. I chociaż widziałam tego siusiaczka już
      dwa razy, to i tak mam nadzieję na dziewczynkę! Nie oznacza to, że nie akceptuję
      tego dziecka, które noszę, po prostu mam cichą nadzieję, że przy okazji jego
      przyjścia na świat może spełnić się również moje marzenie. Dlatego doskonale
      rozumiem Twoje pragnienie i życzę Ci, żeby Twoje dzieciątko okazało się córeczką.
    • maggy9 Re: Co sądzicie-USG 3D 28.04.06, 06:31
      Cześć
      Jestem obecnie w 24 tc.Robiłam USG w sumie 4 razy (w tym ostatni raz ponad
      tydzień temu, ale niestety ułożenie dziecka nie pozwalało określić płci).Lekarz
      powiedział, że narazie to dziewczynka na 50% czyli nadal nie było wiadomo.4 dni
      później wybrałam się na USG 3D.Zupełnie jak na zawołanie noc przed tą wizytą
      dziecko zaczęło się strasznie wiercić.Na prześwietleniu okazało się, że
      zmieniło się ułożenie i lekarz nie miał wątpliwości- dziewczynka.
      Moje wrażenia z przebiegu USG są bardzo pozytywne.Porównując do poprzednich
      uważam, że przede wszystkim sprzęt na którym jest robione 3D jest znacznie
      dokładniejszy (choć nie twierdzę, że niezawodny jeśli chodzi o odczytanie płci).
      Ważne też na ile dobry jest lekarz, czy bardzo wnikliwie podjął się określenia
      płci czy od tak "przy okazji".Pomimo moich pozytywnych odczuć do przebiegu tego
      badania (lekarz był bardzo pewny swojej decyzji i w ogóle sprawiał dobre
      wrażenie)zawsze zdażają się pomyłki.Dlatego wielu lekarzy podchodzi do sprawy
      określenia płci powściągliwie.Najlepiej będzie jak zachowasz malutkie nadzieje,
      ale zacznij też się oswajać z myślą, że to jednak chłopczyk - mniejszy, że tak
      powiem "zawód" przy kolejnym USG.
      Pozdrawiam
      • calandra Re: Co sądzicie-USG 3D 28.04.06, 09:49
        Ja właśnie po zobaczeniu zdjęć z USG 2d i 3d uważam, że jednak 2d daje
        dokładniejszy obraz.
        3D to trochę taki "bajer", żebyś mogła sobie zobaczyć wyrenderowaną dzidzię,
        kształt twarzyczki, itd. Fajna rzecz, ale na 2D więcej jednak widać. W
        zależności od przyciśnięcia głowicy, jej kąta padania możesz otrzymać na
        monitorze "przekrój" dziecka w każdej płaszczyżnie. Fajnie widać np. półkule
        mózgowe, albo można obejrzeć samą stopkę, albo właśnie dokładnie obejrzeć
        narządy płciowe.
        No dobra, ja nie o tym, bo każdy przecież może mieć inne odczucia po USG, to też
        zależy w dużej mierze od sprzętu i umiejętności lekarza.
        Co do płci dziecka, to ja też wolałabym dziewczynkę, ale nic się nie sanie, jak
        okaże się, że to chłopak (na razie nie wiem, jeszcze za wcześnie jest).
        Najważniejsze dla mnie, aby było zdrowe ! A gdyby to była dziewczynka, to
        traktowałabym to jako dodatkowy wspaniały dar od losu.
        Z określeniem płci bywają pomyłki, nawet doświadczeni lekarze czasem mogą się
        mylić. Zalezy jak się dziecko ułoży, zależy to też od sprzętu, itd.
        Tu jest fajna stronka, tylko zdjęcia małe:
        pregnancy.about.com/cs/boyorgirl/l/blgenders.htm
        Na ostatnim zdjęciu jest USG narządów rodnych dziewczynki. Gdybym miała
        zgadywać, albo gdybym zobaczyła taki obraz na USG to słowo daję
        zinterprretowałabym to jako worek mosznowy z jądrami. Siusiaka oczywiście brak,
        ale sam kształt warg sromowych, ot dziecko musiało się wypiać "dupką" i takie
        zdjęcie wyszło smile
        Jedno jest pewne, lepiej się nie nastawiać na żadną płeć, póki kilka razy nie
        będzie potwierdzone to, co wyszło na USG. A tak w ogóle to czasem nawet dopiero
        po porodzie może się okazać, czy to chłopak czy dziewczyna wink
        • magda8828 Re: Co sądzicie-USG 3D 28.04.06, 10:29
          Witam ponownie!!
          Dzięki dziewczyny za wszystkie odpowiedzi. No cóż ja cały czas nie mogę
          przywyknąć do myśli, że będę matką dwóch chłopców z raczej zerowa perspektywą na
          córkę....Moje reakcje-złość smutek i nawet wstyd się przyznać czasem płacz
          powodują u mojej rodziny zdziwienie, oburzenie i wręcz zniecierpliwienie moimi
          fochami.
          Ja sobie przyznałam sama przywilej czasu do zaakceptowania sytuacji i jezeli
          będzie to miało potrwać to widocznie tyle czasu mi potrzeba bo jakby nie było
          jakieś tam dziewczęce marzenia się nie spełnią....
          Kolejne USG u mojego lekarza mam 8 maja i wtedy to albo potwierdzi on albo i nie
          drugiego chłopaczka.
          Aha i jeszcze jedno. Jestem pewna że pokocham tego facecika tak jak mojego
          pierworodnego, ale nie ukrywam że teraz strach czy dam radę być mamą dwóch
          mężczyzn jest ogromny.
          To tyle, dobrze że jest takie forum że człowiek może się wygadac, bo najbliżsi
          (z mężem włącznie) mnie nie rozumieja, a tak to przynajmniej Wam sie wywnętrzniłam.
          Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam.
          Magda
          • kasiak37 magda 28.04.06, 10:38
            poczytaj magdo co napisalamsmilemoze poprawi Ci sie humorsmile
    • anutka9 Re: Co sądzicie-USG 3D 28.04.06, 10:22
      Ja po USG połówkowym, na którym bardzo liczyłam na info o płci ale dzidzia
      ułożyła się tak jak Twoja, postanowiłam zrobić USG 3D bo myślałam, że "lepszy
      obraz" na pewno umożliwi zobaczenie płci bo to przecież w trójwymiarze.
      Rozczarowałam się nieco, bo tym razem też było tylko "prawdopodobnie
      dziewczynka" a taka odpowiedź mnie nie zupełnie satysfakcjonowała. Tym
      bardziej, że USG 3D to po prostu bajer dla rodziców, na którym można przede
      wszystkim zobaczyć twarz dzidzi a do pozostałych pomiarów, badań lekarz po
      prostu przełączał aparat na zwykłe USG. Jestem teraz w 29tc i nadal na 100% nie
      znam płci.
      Pozdrawiam
      • kasiak37 Re: Co sądzicie-USG 3D 28.04.06, 10:37
        szkoda ze czytam o rozczarowaniu na wiesc ze to jednak chlopczyk bo marzycie o
        dziewczynce.ja mam pierwszego syna,teraz 18-letniego kochanego blondaskasmile i
        przy drugiej ciazy tez mial byc syn.jednak urodzila sie dziewczynka a
        zaskoczenie bylo dla mnie tak duze ze nie wiedzialam jak mam dac na imie.po tych
        wszystkich latach moge z cala pewnoscia powiedziec ze chlopakow wychowuje sie
        latwiej.teraz u mnie 12 tydzien i tez zycze sobie chlopaczkasmilepozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka