Dodaj do ulubionych

Waga w ciąży

27.05.06, 16:32
jest to bardzo dobry artykul.Zawsze bylam ciekawa ile mam przytyc gdyz mam z
tym problem.
Obserwuj wątek
    • 24milenka Przyrost wagi w okresie ciąży 29.05.06, 08:28
      Polecam:
      twoja-ciaza.com.pl/waga.html
    • denevue Re: Waga w ciąży 14.06.06, 14:42
      a ja mam problem, bo jestem już w 25 tc a przytyłam w sumie niecałe 4,5 kg, w
      tym w pierwszym trymestrze 2,5 sad
      • oltka Re: Waga w ciąży 14.06.06, 14:55
        Witam! jestem w 25 tygodniu ciązy i do dnai dzisiejszego, rzytylam również 4,5
        kg. Lekarz uspokja mnie,że nie ma w tym nic zlego, bo dziecko rozwija się
        prawidlowo. Glowa do góry, nie ma sie czym martwićsmile
        • margonik Re: Waga w ciąży 14.06.06, 15:43
          Pewnie, że nie ma się czym martwić. Ja w 25 tygodniu tez miałam coś koło tego.
          Teraz jestem w 29 i widzę, że ostatnio waga mi szybciej przyrasta - to mnie
          dopiero martwi smile Wcześniej tak spokojniutko, a teraz musze się mieć na
          baczności...

Im mniej przyrośnie (oczywiście w granicach rozsądku), tym lepiej. Jest szansa,
          że nieprzytuczysz dzieciaczka (chociaż przyrost wagi w ciąży nie ma aż takiego
          bezpośredniego wpływu na wagę dziecka), a wówczas będziecie mieli (Ty i Twoje
          dziecko) łatwiejszy i bezpieczniejszy poród.
          • margonik Re: Waga w ciąży 14.06.06, 15:45
            Swoją drogą, że waga nie powinna przyrosnąć mniej niż 10kg, a w takiej starej
            książeczce z 86r pan prof. ginekologii pisze, że optimum przez całą ciążę to 6-
            8kg... Myślę, że to jest rzecz jednak bardzo indywidualna. Grunt to się zdrowo
            odżywiać i nie opychać słosyczami, mąką i ziemniakami.
      • margo_kozak Re: do IW 20.07.06, 18:03
        ja mam taki sam problem jak ty. kiedyś ciągle sie odchudzałam, aż w końcu
        osiągnęłam wagę (75kg)w miarę normalną. długo udawało mi się ją utrzymać, aż do
        czasu gdy poznałam swojego partnera i ojca mojego dziecka. zaczęły się objadki
        itp. w sumie przez pół roku przytyłam 10 kilo, a potem przestałam cokolwiek
        robić bo przeciez jak chce mieć dziecko to nie będę się odchudzać. jak
        startowałam z ciążą to nawet nie wiem ile ważyłam dokładnie, bo unikałam wagi
        jak tylko (po co się dołować). teraz jestem w 16tc i ważę 91 kg i wydaje mi
        się, że na plusie mam ok 4-5 kg, na początku jadłam sporo, ale teraz się
        kontroluje, zeby później nie cierpieć, i wcale nie jest tak ciężko. póki co
        daje radę.
        pozdrawiam
    • roksi23 Re: Waga w ciąży 14.06.06, 15:16
      ja na poczatku nie tyłam,bedąc w 3msc brzybyłam dopiero pierwszy kg,za to potem
      przybywało mnie coraz więcej i do porodu przytyłam 16kgsmile)
    • scoiattolo84 Re: Waga w ciąży 20.07.06, 15:36
      Ja w pierwszym trymestrze schudłam 11kg (przez mdłości utrzymujące się od rana do wieczora), teraz jestem w 18 tygodniu i przytyłam dopiero 2kg..czyli jak mam to liczyć? Że w sumie od początku ciąży zamiast przytyć to schudłam 9 kg?
      • hekate_mw Re: Waga w ciąży 20.07.06, 16:01
        No chyba tak masz liczyć, że narazie jesteś na minusie 9kg.. Ja też w I
        trymestrze schudłam ok 2kg a resztę kg na plus liczę od wagi wyjściowej czyli
        tej kiedy zaszłam w ciażę. Tym sposobem przytyłam 9kg i coś mi się zdaje że
        waga mi zaczeła spadać. ALe to końcówka - 39tc.
        • biedroneczka26 Re: Waga w ciąży 12.08.06, 22:06
          oj identycznie jak ja - w 1 trym, -2 kg i do końca ciąży +9

mam śliczną córeczkę smile

pozdrawiam wszystkie mamusi
    • bad_dreams Re: Waga w ciąży 20.07.06, 16:47
      A jakim cudem tyje sie w ciaży? po 10-15 kg.Przeciez trzeba duzo żrec, żeby tyć
      miesięcznie 2 kg? Rozumiem, ze dziecko, wody ,łożysko waży ale przecież nic z
      niczego nie powstaje.Jesli jadłabym tyle ile przed ciażą, to dziecko bedzie
      sobie ze mnie brało budulec, a ja de facto bede chudnąć.Oczywiscie przewaga
      procesu katabolicznego (czy jaka jest poprawna nazwa) jest niebezpieczna ale
      nadal nie rozumiem jak mozna duzo utyc>Mysle, ze wiekszośc kobiet ma to w
      głowie- teraz mogę sobie pofolgowac, jeszcze jedno ciasteczko, dla
      Onego.Oczywiście,ze bede sie odchudzac w ciazy, bo nie wyobrazam sobie, zeby
      przybrac wiecej niz kilka kg na wadzesmile
      • aaaap Re: Waga w ciąży 20.07.06, 17:09
        Bad dreams , nie zgadzam sie z Toba do konca. Ja tez jestem z tych"dbajacych" i
        staralam sie z jezykiem na brodzie, dzieki silnej woli przy koncowce jestem 11
        kilo na plus. Mialas kiedys takie ataki glodu ze siedzialas w kuchni z
        piesciami w kieszeniach mantrujac :" nie k....nie bede zarla ciastek ani miesa
        ani chleba z chrupiaca skorka.." , zrywalas sie o 5 rano slaniajac sie z glodu
        z mdlosciami i scisnietym zaladkiem (mimo 4 dobrze zbilansowanych posilkow
        dziennie), nie mialas ochoty zabic wszyskich ciezarnych z ochota zajadajacych
        lody (" ohh caly czas jem slodycze ale jakos nie tyyyje") Nie? To szczesciara z
        Ciebie!smile Zycze Ci zeby Cie to nie dopadlo. A swoja droga to prawda ze niema co
        sobie poblazac.
      • utka2 Re: Waga w ciąży 20.07.06, 17:22
        doczytaj sobie koleżanko ile ważą m.in.: wody płodowe, dodatkowa krew, łożysko,
        dziecko. Boś lekko niedouczona, a wyrażasz się co najmniej nieprzyjemnie
        • bad_dreams Re: Waga w ciąży 21.07.06, 23:23
          Koleżanko utko2! Wydawało mi się, że fizjologję ssaków mam opanowaną-długo i
          pilnie się jej uczyłam.Chyba, że nagle w nauce coś się zmieniło, wtedy proszę
          pokornie o korektę.Całość "bagażu" to ok 7-9 kg .Tłuszczu powinno się "nabyć"
          min. 2 kg - gwarantuje to poprawną gospodarkę hormonalną w ciąży. Jeśli chodzi
          o katabolizm, to rozmawiałam o tym z lekarzem - grozi hipertrofią
          dziecka.Jednak jest faktem, ze nie pobierając dodatkowych kalorii (witamin i
          minerałów) płód odbierze co sie da z organizmu matki i ona będzie miała
          niedobory.
          Do informacji deka.dentki i redajagi: otóż podzielam wasze losy od 5
          miesięcy.Na razie 1,5 kg do przodu i źle mi z tym.Nie rozumiem, dlaczego
          odbieracie jako atak moje słowo "żreć"? Przecież jak najbardziej dotyczy to
          mnie.Zamierzam sie nie poddać a uskuteczniam to przez pustą lodówke, brak
          zapasów i 5 km do sklepusmile Na pewno są osoby, które wyjątkowo ciężko przechodzą
          ciążę.Podtrzymuję jednak, że część ciężarnych tyle z powodu nastawienia "
          teraz mogę loda, zachciało mi się świeżej bułeczki - mąz pędzi do
          piekarni".Przynajmniej ja sie na tym złapałam w 3 miesiącu i pomyślałam, że nie
          będę przedobrzać z robieniem sobie dobrze i miło.
      • iw77 Do bad_dreams 20.07.06, 17:29
        To ja Ci gratuluje takiego podejscia. Tez takie mialam przy czym widzisz nie
        naleze do tych szczesliwych co to jedza normalnie i nie tyja (nie mowie o
        obzarstwie). Ja przed ciaza jadlam bardzo malo poniewaz tyje w zastraszajacym
        tempie jedzac normalnie (sniadanie+obiad+o kolacji nawet nie wspominam). Jadlam
        wlasciwie sniadanie, a obiad normalnego posilku nie przypominal. Oczywiscie
        kolacji w moim menu nie ma.Z wagi 87 kg udalo mi sie schudnac do 58 kg (jestem
        grubej kosci i 58 kg to byla dla mnie naprawde niska waga).
        W ciazy logiczne, ze nie moglam tak jesc,wiec najpierw przyszedl efekt jojo. Do
        tego szybko doszla ciaza zagrozona i nakaz lezenia, czyli zero ruchu. MOglam
        wstawac jedynie do ubikacji. I co? Przytylam prawie 30 kg. POmyslisz, ze sie
        obzeralam.Guzik prawda.Jadlam owoce, jogurty i dwa pozywniejsze posilki dziennie.
        Przez takie osoby jak Ty ja wpadam w kompleksy,bo nic tak nie boli, jak opinie
        jakiegos patyka, ze pewnie zarla jak swinia i sobie folgowala.
        Nie oceniaj ludzi tak pochopnie, bo nie raz moglabys sie zdziwic.
        Nie kazdy jest taki sam i nie kazdy tyje wg Twojej miarki.
        Pozdrawiam
        • utka2 do Iw 20.07.06, 17:37
          Iw - nie wpadaj w kompleksy. Nie warto. Każda, która przeszła ciąże wie, że w
          ogromnej mierze przybieranie na wadze - nie tycie - jest zależne tylko od ogranizmu.
          Dobrze, jeśli nie ma kuracji hormonalnych, - wtedy szybko wraca się do
          równowagi, gorzej jak trzeba szprycować się lekami, żeby maluch był zdrowy i
          urodził się o czasie.

A TROLLOM DZIĘKUJEMY (znaczy się spadać na śliwkę!!)
          • iw77 Re: do Iw 20.07.06, 17:47
            smile
        • joka133 Re: Do bad_dreams 12.08.06, 20:10
          Ja jeszcze w sprawie "waga a ciąża".Tak milo mi się zrobiło po tym co napisałaś
          na forum.Wreszcie ktoś mial odwagę "dowalić" tym, które tak się wymądrzają w
          sprawie obżerania w ciąży.Ja też przed ciążą jadlam mało, ponieważ mam tendencję
          do tycia. Teraz z oczywistych względów jem więcej, ale wcale się nie obżeram i
          mam już 14 kg więcej (28 tc).Dni spędzam dość aktywnie korzystając z dużej dawki
          ruchu (spacery).Łatwo jest komuś oceniać drugą osobę, która nigdy nie miala
          problemu z nadwagą.Pozdrawiam serdecznie!Bądź dzielna
      • m125 Re: Waga w ciąży 20.07.06, 17:47
        jestes w wielkim bledzie. tez mi sie tak wydawalo. od poczatku ciazy uwazam na
        to, co jem, nie folguje sobie absolutnie, chodze na basen, na cwiczenia dla
        ciezarnych i ciagle jestem w ruchu. nie żre, jak to powiedzialas, wrecz
        przeciwnie. jestem w 34 tygodniu i mam na plusie 12 kg, choc musze przyznac, ze
        najwiecej przybylo mi wlasnie przez ostatnie 7 tygodni i nic na to nie poradze,
        nie wsciekne sie.
      • deka.dentka Re: Waga w ciąży 20.07.06, 18:48
        bad_dreams
        widać, że nie masz jeszcze za wiele pojęcia o tym, co dzieje się w organixmie
        kobiety, gdy jest w ciąży!
        ale każdy lekarz Ci powie, że odchudzać się w żadnym wypadku nie można: żadnych
        diet oczyszczających, herbatek przeczyszczających itd.
        jak już będziesz w ciąży, to się na sobie przekonasz, czy tak łatwo zatrzymać
        swoją wagę, nawet jeśli je się jak wróbelek
        życzę powodzenia smile
        • bad_dreams Re: Waga w ciąży 23.07.06, 21:30
          Kobiety! Hallo!!! Ja nie mówie, że możliwe jest ważyć sie na wadze w ciąży i
          widzieć a non stop ten sam ciężar co przed ciążą.To co waży płód i reszta ma
          być na plusie tj. ok 8-10 kg od wagi wyjściowej bo inaczej można przekręcic
          dzieciaka lub zrobic mu dożywotnią krzywdę.Załozyłam hipotetyczna sytuację, że
          gdyby nic nie przybrac, lub np 4 kg, to po porodzie okazałoby sie, ze de facto
          ważę o ok. 3 kg mniej niż przed ciążą. Ja aktualnie jem ok. 1500 kalorii
          dziennie (płód zapotrzebowanie ok 300)rozumiem więc, że nie tyję tj. nie
          odkładam tłuszczu.Czy to jest odchudzanie? Nie wierzę, że
          szkodzę "niedojadając" 200 kal. dziennie.Chciałabym utrzymac wagę jeszcze z
          miesiąc na tym samym poiomie, bo 1,5 kg kt mi przybyło jest jednak z jedzenia.
          Dygresja - swędzi was skóra na brzuchu?
          • wiolen Re: Waga w ciąży 19.02.07, 21:30
            no coz mnie nie swedziala i nie swedzi, moje dwie siostry sie drapaly i okazalo
            sie ze porobily im sie paskudne rozstepny. Moze po porodzie nie bedziesz sie
            musiala poddawac zabiegowi odsysania tluszczu, skoro tak baaaardzo nie chcesz
            utyc i tak dbasz o siebie, ale laserowe usuwanie rozstepow pewnie Cie nie
            ominie, no i tym sposobem natura zrobila Ci psikusa, nie bedziesz juz taka
            idealna, przykro co??
          • dolcevita007 Re: Waga w ciąży 03.03.14, 22:39
            A czym sie smarujesz? Uzywasz kremow, olejow?
            Moze od tkanin, materialow?
      • redajaga Re: Waga w ciąży 20.07.06, 19:14
        Wyobraź sobie że można nie 'żreć' i tyć 2 kg na miesiąc! Trzeba najpierw zajść w
        ciąże i poznać jak twój organizm reaguje a potem się wymądrzać i oceniać innych.
        Zyczę ci abyś się nie zdziwiła niemile jak zaczniesz przybierać na wadze będąc w
        ciaży.
      • lama69 do bad_dreams 23.07.06, 09:26
      • lama69 Do bad_dreams 23.07.06, 09:28
        bad_dreams napisała:

> A jakim cudem tyje sie w ciaży? po 10-15 kg.Przeciez trzeba duzo żrec, żeby
        tyć
        >
        > miesięcznie 2 kg? Rozumiem, ze dziecko, wody ,łożysko waży ale przecież nic z
        > niczego nie powstaje.Jesli jadłabym tyle ile przed ciażą, to dziecko bedzie
        > sobie ze mnie brało budulec, a ja de facto bede chudnąć.Oczywiscie przewaga
        > procesu katabolicznego (czy jaka jest poprawna nazwa) jest niebezpieczna ale
        > nadal nie rozumiem jak mozna duzo utyc>Mysle, ze wiekszośc kobiet ma to w
        > głowie- teraz mogę sobie pofolgowac, jeszcze jedno ciasteczko, dla
        > Onego.Oczywiście,ze bede sie odchudzac w ciazy, bo nie wyobrazam sobie, zeby
        > przybrac wiecej niz kilka kg na wadzesmile

bYŁAŚ KIEDYŚ W CIĄŻY??????????????????????????
      • oleska16 Re: Waga w ciąży 24.07.06, 15:44
        Lepiej nie pisz takich bzdur a doczytaj o wadze. To nie obżarstwo powoduje
        przyrost wagi a zmainy hormonlane.
        • jedynybasek5 Re: Waga w ciąży 21.05.10, 14:00

oleska16 napisała:

> Lepiej nie pisz takich bzdur a doczytaj o wadze. To nie obżarstwo
          powoduje
          > przyrost wagi a zmainy hormonlane.
          oj lepiej by tego nie wspominac przy moim lekarzu big_grin też mu tak
          powiedziałam, to miałam 15 minutowy wykład, wiążący się nawet ze
          zdradami męża tudzież jego lookaniem na "chude". Dobrze, że pan
          doktor trafił na egzemplarz nie dający się łatwo wpędzić w
          kompleksy smile W sumie to już nie wiem jak to jest, ale jak przestałam
          wcinać słodycze ( a bo kurczę taką mam ochotę wink) to z przyrostu
          4kg/3tygodnie spadło na 2,5 czy 3. jestem w 37tc i mam na + 18 kg
      • jovi78 Re: Waga w ciąży 12.08.06, 21:37
        Zmienia się po prostu metabolizm
      • psotna Re: Waga w ciąży 17.02.07, 22:35
        Do bad_dreams
        hehehhe ... a wyobrażasz sobie coś innego niż twoje "wspaniałe wywody"?
      • aga12335 Re: Waga w ciąży 07.07.07, 16:24
        dziewczyno jestes kretynka brak mi slow na twoja ignorancje i glupote. zyczre ci
        powodzenia z odchudzaniem w ciazy na pewno twoje dziecko bedzie
        zdrowe.........ponadto jesli chodzi o twoja wiedze na tmat biologii i rozwoju
        czlowieka jest za pewne ubogi co wnioskuje z twojej wypowiedzi. odsylam do
        lektury podrecznikow biologii szkoly podstawowej bo uwazam ze te ksiazki sa i
        tak ponad twoj poziom wiedzy lecz mimo to zycze powodzenia. ps w ciazy liczy sie
        tylko i wylacznie dobro dziecka a nie twoje widzimisie wzgledem figury. odradzam
        ci goraco posiadanie dzieci dla ich dobra.
      • maggie32-1 Re: Waga w ciąży 29.12.08, 13:56
        co za głupota..nie życze ci takiego głodu w nocy jaki ja miałam, że
        czułam się jakbym miała zwymiotować. przed ciążą ważyłam 54kg(173cm)
        teraz jestem w 28 tyg i waże 59kg mimo ze jem tyle samo w sumie co
        przed ciążą. pozatym niektóre kobiety maja więcej wód niz inne . u
        mnie wga w zasadzie podniosła sie tylko o to co dzidzia waży wody i
        łozysko ale znam kobiety ktore niewiele jadly a przytyly po 30 kg.
        wiec nie obrazajnikogo bo tycie nie zalezy tylko od ilości i jakości
        jedzenia ale i od czystej fizjologii.
      • daaaafn Re: Waga w ciąży 15.09.09, 16:40
        wcale nie trzeba dużo żreć żeby tyle utyć 10-15 kg to norma w końcu nie tylko
        dziecko musi z czegoś powstać ale także na czymś się trzymać może lepiej
        poczytać trochę a później pisać tego typu bzdury.
    • dodkowska Re: Waga w ciąży 20.07.06, 16:49
      ja przytyłam 30smile ale najwiecej w 2 trymestrze a w 3 przytyłam 4 kg
    • deka.dentka Re: Waga w ciąży 20.07.06, 17:32
      ja w ciągu pierwszych trzech miesięcy prztyłam ze 3 kg, które w następnych
      trzech praktycznie zgubiłam i dopiero od niedawna (jestem w 28t) zaczęłam
      regularnie przybierać na wadze

nie objadam się, unikam słodyczy i nie zauważyłam, żebym gdziekolwiek miała na
      ciele więcej tłuszczu niż przed ciążą - powiększa się tylko brzuszek smile

dodam, że przed ciążą nie byłam jakaś super-chuda, a ciążą najwyraźniej mi
      służy, nie chcę teraz prztyć zbyt wiele, i jednak przejmuję się każdym nowym kg
      (to wynika z tego, że przedtem wiecznie się odchudzałam - jak to cudownie, że
      teraz nie mogętongue_out) ale nie przekraczam raczej 500g na tydzień,

uwarunkowania do tycia zarówno w ciąży jak i w ogóle to w dużej mierze sprawa
      genetyczna - moja mama też jakoś specjalnie nie utyła a ja i siostra,
      przychodząc na świat, nie byłyśmy zbyt dużymi dzieciakami smile
      • m125 Re: Waga w ciąży 20.07.06, 17:51
        nie jestem pewna czy to jest genetyczne. ja przybralam na wadze moim zdaniem, a
        raczej wbrew oczekiwaniom za duzo, bo 12 kg, jestem w 34 tygodniu jak juz
        pisalam, a mialam w planach przytyc 10 kg w calej ciazy. moja mama w obu swoich
        ciazach tyla po 20 kg. ja mam tylko brzuch rosnacy do przodu i nie wygladam na
        zapasiona czy utyta, po prostu jestem w ciazy, a moja mama tyla w kolo calej
        siebie smile wiec nie jestem do konca pewna tych genow w kwestii ciazy..
        • iw77 Re: Waga w ciąży 20.07.06, 17:55
          Ale to nie chodzi przeciez o to jak wygladala Twoja mama w ciazy, tylko o to kto
          jakie ma sklonnosci do tycia. Jesli masz normalna przemiane materii to dobrze,
          ale jesli musialas barrrdzo, ale to barrdzo liczyc kalorie, to jedzac w ciazy
          normalnie i nie ruszajac sie chyba kazdy by przytyl co? A co dopiero ktos kto
          cale zycie na wadze sie buja.
          • iw77 I jeszcze jedno 20.07.06, 17:58
            Nikomu tego nie zycze, ale wierzcie mi, kiedy slyszycie od lekarza slowa, ze
            dziecko moze nie przezyc, jesli sie urodzi przedwczesnie, a taka grozba
            istniala, to te cale kilogramy in plus czy in minus bedziecie mialy doslownie i
            w przenosni gdzies.
            Teraz na swiecie jest juz moja ukochana corunia i to jest czas na wracanie do
            formy.
          • deka.dentka Re: Waga w ciąży 20.07.06, 18:42
            dokładnie o to mi chodziło! o skłonności do tycia! a jednak za mało precyzyjnie
            się wyrażam smile

moja mama tak jak ja wiele razy w życiu chudła i tyła, ale akurat w ciąży ani
            ona nie miała ani ja nie mam z wagą problemu
            • m125 Re: Waga w ciąży 20.07.06, 18:51
              no wiec ja twierdze, ze sklonnosci do tycia nie musza byc genetyczne. to po
              pierwsze. po drugie, w ciazy sie przybiera na wadze, a nie zawsze tyje.
          • m125 Re: Waga w ciąży 20.07.06, 18:50
            ale zaraz, o czym Ty piszesz, bo ja pisalam o genach i jako przykladu uzylam
            rowniez tego jak sie wyglada w ciazy. co do wagi, to pisalam juz wczesniej, ze
            mimo normalnego odzywiania i duzej ilosci ruchu, w tym basenu i cwiczen, utylam
            12 kg, a jestem w 34 tygodniu i nie wygladam na spasiona, a tyle mam na plusie.
            • malwina79 Re: Waga w ciąży 20.07.06, 19:17
              A ja Wam polecam tę stronę:
              www.noworodek.pl/index.php?sm=4
              Bada się stosunek wagi do wzrostu i takie obliczenia są chyba najlepsze.
              Pozdrawiam.
              • jonaska Re: Waga w ciąży 20.07.06, 21:10
                ja w pierwszej ciązy do piątego miesiąca przytyłam jakieś 4-5 kg. i od piątego
                zaczeła się masakra. efekt - przytyłam 45 kilogramó. nikomu tegonie zyczę.
                piłam fantę, jadłam dużo, lody, słodycze..no..przyznaję, nie folgowałam sobie.
                długo musiałam się męczyć,żeby schudnąć ( i tak pozostało 10kg więcej). teraz
                jestem w 22 tyg ( czyli ten nieszczęsny piąty miesiąc) i powiem wam,że mi
                smutno. nie jem lodów, bardzo bardzo rzadko coś słodkiego, tylko czarne
                pieczywao, zero napojów gazowanych, a nawet soki sporadycznie. głównie woda
                niegazowana i wiecie co? dokąłdnie jak w pierwszej ciaży zaczęło się: w ciągu
                miesiąca teraz przytyłam ponad 4 kilogramy. jestem załamana..znów będe
                strasznie wyglądać, a do tego waga po porodzie wcale nie spada mi tak łatwosadsad:
                ( przed pierwszą ciążą byłam zgrabną kobiektą o wadze 55 kg. w dniu porodu moja
                waga wskazywała 101 kiogramów. nawet nie chcę patrzeć na tamte zdjecia..masakra
                • utka2 Re: Waga w ciąży 20.07.06, 22:45
                  szczerze ci współczuje. A ja myślałam, ze +18 to dużo ...
                  Trzymaj sie tak dalej, nie folguj sobie, na pewno bedzie lepiej
                  • iw77 Re: Waga w ciąży 20.07.06, 23:44
                    Jonaska no to mnie pobilas smile.Zycze powodzenia w nietyciu i zrzucaniu kg po smile.
                    Ja wlasnie jestem na tym etapie i tez chyba naleze do osob, ktore nie chudna w
                    oczach bo karmia. Waga stoi jak zaczarowana mimo, ze je jogurty i gotowane
                    miesko, a pije tylko wode. Dramat! Dodam, ze mam ruchu az nadto, a tu nic. Moze
                    to w koncu ruszy. Jestem miesiac po porodzie.
                    • ewa2000ewa Re: Waga w ciąży 21.07.06, 10:12
                      jestem w39 tc i przytyłam 10 kg, a więc książkowo. pozdrawiam przyszłe mamy
        • mala_an Re: Waga w ciąży 19.04.07, 09:02
          Ale geny nie odziedziczasz tylko po mamie. Poza tym geny dziedziczy się bardziej
          po dziadkach niż po rodzicach. A nawet po pradziadkach. To sprawa losowa. O
          genach możesz mówić jak sprawdzisz czy w podobny sposób tyło się w rodzinach
          Twojego taty.
    • bad_dreams Re: Waga w ciąży 21.07.06, 23:31
      Chyba źle wysłałam odpowiedż deka.dentce, Ali i redajadze.Pozwólcie, ze
      powtórzę: fizjologie chyba mam opanowaną w stopniu zadawalajacym - "bagaż"
      tj.dziecko, łożysko, wody to 7-9 kg, potrzebne ok.2 kg.tłuszczu przybranego dla
      prawidłowej gospodarki hormonalnej.Jeśli przeważa kataboliza to dziecku grozi
      hipertrofia.Ale i tak płód będzie ciagnął tyle energii i witamin ile się da i
      to matka będzie odmineralizowana i odwitminizowana prędzej.
      Otóż Panie, dzielę z Wami los od 5 miesięcy, 1,5 kg na plusie i źle mi z tym
      (choć pewnie bardziej ze zmianą sylwetki i nie moim brzuchem).Wierzę, że różnie
      kobiety przechodza ciazę ale twierdzę, że wiekszość z nas tyje na własne
      życzenie.Przynajmniej ja złapałam się na zbyt entuzjastycznym dbaniu o siebie i
      kupowaniu tego na co mam ochotę.Szybko jednak się pohamowałam - nie robiłam
      tego czesto wcześniej, dlaczego mialabym robić teraz?Pusta lodówka i 5 km do
      sklepu pomaga radzić sobie z pokusami.
      • karinka21 Re: Waga w ciąży 22.07.06, 08:24
        to skoro dzielisz z nami los od 5 miesięcy, to Ci powiem, że niektóre kobiety
        nawet 1,5kg nie przytyły, jeszcze się zdziwisz, jak się zacznie tycie, np. za
        miesiąc, ja mam niedowagę sprzed ciąży, nie obżeram się wcale, przytyłam 5,6kg,
        tylko dziwne, bo mierzę swoje wymiary od dawna i jakoś w udach ani biodrach nie
        tyję od początku ciąży, a w spodniach chodzę sprzed niej, więc przepraszam,
        gdzie te kilogramy?????? U każdej kobiety inaczej przebiega ciąża, jedna nie ma
        kłopotu z zrzuceniem 20kg nadwagi z ciąży(jak ja z poprzednich, jeszcze z
        nawiązką niezłą) a druga będzie miała kłopot z zrzuceniem 2kg!!
      • kostkax Re: Waga w ciąży 25.07.06, 13:28
        Mile Panie,
        Z przerazeniem czytam wiekoszsc Waszych wypowiedzi.
        Jestem w 24 tygodniu ciazy. I mam 8 kg na plusie.
        ostatnio postanowial, zaniepokojona waga, porozmawiac o tym z moim lekarzem.
        Nie wierzylam w to co mowil. Ale okazuje sie, ze mial racje.
        koniety oszalaly na punkcie wagi w ciazy. Szkoda mi takiej dziwczyny, tkora sie
        chwali, ze przytyla 1,5 kg. nawet moze nie jej, ale jej dziecka.
        Po co te wszystkie dochudzajce sie w ogole zavhodzily w ciaze?????
        To jest jakies pomyeleni pojec!

Mam 8 kg na plusie (nie uwazam, zebym przytyla, to tez jesty glupie okreslenie)
        i moj lekarz mowi, ze to zupelne norma.

Nie objadam sie, nie rzucam na zachcianki. Duzo chodze, cwicze.
        A waga rosnie. I co, mam sie zastrzelic?
        Zaplakac?
        Przeciez przytost wagi to jest element ZDROWEJ ciazy.
        A to co niektore z Was tu opisuja (rekord 1,5 kg) jest szokujace.
        Radze opamietanie. No i gdzie sa Wasi lekarze????

• aga12335 Re: Waga w ciąży 07.07.07, 17:35
          podzielam twoja opinie!ja jestem w 23 tygodniu przyylam jak na razie 7 kg i
          czuje sie z tym swienie!tez cwicze nie objadam sie chodze na basen i waga i tak
          rosnie.po prostu tak ma byc i juz! dziewczyny ktore wypisuja bzdury typu bede
          sie w ciazy odchudzac to idiotki i potrzebuja pomocy nie tylko swojego lekarza
          prowadzacego ale i psychiatry!a tym ktore szczyca sie malym przyrostem masy
          ciala w ciazy co zawdzieczaja "nie folgowaniu sobie"zalecam podobna terapie!na
          odchudzanie jest czas po porodzie!uwazam ponadto ze o wiele wazniejsze niz takie
          wrecz obsesyjne uwazanie na to co sie je powinno sie zastapic systematycznymi
          cwiczeniami basenem i spacerami co bedzie mialo swoje plusy podczas porodu i w
          pologu.a sprwnosc ktora nabedzie sie dzieki cwiczenia w ciazy pomoze w zrzuceniu
          ewentualnych dodatkowych kilogramow z ciazy.to jednak tylko moje skromne zdanie ....
      • jolaa23 Re: Waga w ciąży 16.08.06, 10:58
        Witaj ed-dreams, szczerze powiedziawszy to współczuję Ci bardzo, że tak mało
        przytyłaś bo teraz nie nadążysz się ważyć, kobiety które sukcesywnie tyja w
        ciąży nie zauważają tego tak mocno jak te, które na początku nic a potem j. tak
        ok. 5 mca z dnia na dzień rzyrastają strasznie co może spowodować rozstępy itp.
        Ja też do tej pory przytyłam śmiesznie mało i nikt nie widział mojej ciąży po
        czym po 3 tygodniach jakby mnie ktoś napompował conajmniej jakbym miała mieć
        bliźniaki i uwierz mi jem ak wróbel bo kompletnie nie mam apetytu.Swoją drogą
        każdą swóją wypowiedź zaczynasz jakbyś miała wyrecytować książkowy tekst na
        egzaminie z medycyny. Każda z nas jest inna każda inaczej reaguje w ciąży, i
        toże ktoś przytył 25kg nie znaczy, że żarł na potęgę a tym bardziej, że nie
        schudnie.
        Daj znać jak będziesz w 9 miesiącu wtedy pochwal się swoją wagą. Żyzę ci żebyś
        jednakchoć trochę przytyła bo jeszcze nie zdarzyło sie żeby kobieta w godzinę
        po porodzie ważyła tyle samo co przed.
        pozdrawiam
    • witaaminkaa a ja znowu chudne 22.07.06, 21:43
      Kurcze no juz sie obawiam, Pierwsze miesiące ciązy przytyłam o 6 kg tzn wazyłam
      86 przy wzroście 182cm, od trzeciego miesiące zaczełam chudnąć przedwczoraj u
      lekarza ważyłam 80 kg (tyle co przed ciążą) a dzisiaj waże już 79 kg. Badania w
      normie dzidzia w 29 tyg waży 1078, lekarz mówi że tak sie dzieje. To moja
      pierwsza ciąza i niwiem co o tym mysleć. Brzuszek mam nawet spory bo w pasie mam
      ok 100 cm
      • 83kimi Re: a ja znowu chudne 22.07.06, 22:06
        Moja siostra w ciąży przytyła 8 kg, jadła tyle samo, co przed ciążą, tylko
        uważniej komponowała posiłki, robiła sobie codziennie sok ze świeżych owoców,
        jadła dużo jogurtów, piła mleko i dbała o ruch - basen, rower i gimnastyka dla
        ciężarnych.
    • aarabeskaa Re: Waga w ciąży 23.07.06, 00:28
      A ja podczas calej ciazy przytylam zeledwie 6,5 (EMILKA wazyla 4 kg) kg choc
      nie mialam zadnej diety czy cos takiego, jedynie uprawialam gimnastyke, duzo
      cwiczyłam...po samym porodzie wazylam tyle samo co przed ciaza a po 2 dniowym
      pobycie w szpitalu wazylam 2 kg mniej niz przed ciaza...mysle ze tycie to
      sprawa bardzo indywidualna...
      • natiii2 matki??? 25.07.06, 12:57
        slysze caly czas od prawie wszystkich o tym ile wazycie i jak strasznie
        bedziecie wygladaly a nie przejmujecie sie tym ze to dziecko ma byc zdrowe a wy
        macie poswiecic sie jako matki dla nich??? ja podczas ciazy wazylam sie tylko
        raz bo mnie jakos ta waga nie obchodzi.wiadomo nie jem tyle zeby nie wiadomo
        ile przytyc i zle wygladac i nie jem "za dwoch" tylko "dla dwoch",3 posilki
        konkretne dziennie + owoce i jakies tam jogurty czy cos podobnego.do slodyczy
        mnie nie ciagnie wiec nie jem i od czasu do czasu zjem cos na co poprostu mam
        ochote typu kebab czy hot-dog.do tego w takie upaly jest sie napuchnietym i
        wyglada sie grubiej.ogolnie chodzi o to zeby martwic sie o zrzucenie kg po
        porodzie a nie w czasie ciazy kiedy dziecko i my rowniez potrzebujemy okreslona
        dawke witaminek.pozdrawiam brzuchatki!
        • kinoczka1 Re: matki??? 25.07.06, 16:31
          Czytam Was i nie wiem co o tym wszystkim mysleć.Przed ciążą ważyłam 56 kg przy
          wzroscie 170 i nosiłam rozmiar 36,teraz jestem w 21tyg. i przytyłam 10kg jedząc
          zupełnie normalnie.Fakt ,że czasem nie wychodze z domu przez te upały ,a i
          ćwiczyc jakos nie mam siły w taka pogodę.otoczenie reaguje na mnie slowami
          typu: gruba albo wielka i przyznam,że nie jest to miłe.wiekszość moich
          kolezanek,które juz maja dzieci tyła w ciąży 20 a nawet 30 kg.i pieknie wróciły
          do swoich dawnych naprawdę zgrabnych figur więc mam nadzieję,że i mnie się
          uda.Pozdrawiam wszystkie bigmamy,grunt,żeby dziecko bylo zdrowe.
        • gos_1986 Re: matki??? 17.03.11, 17:34
          natiii2 napisała:
          ...>ja podczas ciazy wazylam sie tylko ...

A ja myslalm, ze jak sie jest w ciazy, to przy kazdej wizycie kontrolnej staje sie na wadze, czy sie tego chce czy nie, wiec cos mi tu nie pasuje ^^ Przynajmniej mnie to nigdy nie ominelo. Narazie 34t. i 11,5kg na +.
    • truskaweczka7 Re: Waga w ciąży 25.07.06, 19:06
      a ja mam inny problem, jestem w 31 tc i przytyłam tylko 6,3 kg i boję się, że to
      za mało ( przed ciążą miałam dużą nadwagę i tym to usprawiedliwiam) - jem co
      popadnie i ile chce - nie ograniczam, co prawda od dwóch dni nie chce mi się
      jeść - za gorąco, ale jem już z rozsądku
      • gos_1986 Re: Waga w ciąży 17.03.11, 17:38
        Nie martw się, przy nadwadze w ciąży zwykle zalecają żeby przytyć mniej, w sumie to niewiele ponad to co waży dziecko z "ekwipunkiem". Oczywiscie niektore z nas przytyja i 50kg, bo z matka natura ciężko nie raz wygrać.
    • witaaminkaa Re: Waga w ciąży 12.08.06, 21:56
      hmm ja w ciązy przytyłam do tej pory jakies 5 kg, a jest to 32 tydz. Niesądze
      bym jeszcze przytyła. Może dlatego że mam nadwage to tak mało mi przybyło
      • edzinka Re: Waga w ciąży 12.08.06, 23:09
        ja przytyłam 25kg i dwa lata już z tym pokutuje niestety. Musialam wymienić
        całą garderobę bo przed ciążą ważyłam56kg a teraz 68kg
        • habibti19801 Re: Waga w ciąży 13.08.06, 03:50
          Mam takie pytanie.Otoz mam 168cm waze 57kg ile powinnam przytyc w ciazy zeby
          szybko wrocic do mojej wagi? czy jest prawdopodobienstwo do przytycia tylko
          10kg w ciagu 9 miesiecy?
          • tika1980 Re: Waga w ciąży 14.08.06, 10:26
            Witaj,
            ja mam 170cm wzrostu. Przed ciążą ważyłam 58kg, a przez te 9 miesięcyprzybyło mi
            14kg. Dziś ważę 56kg. Taką wagę osiągnęłam 5 miesięcy po porodzie bez żadnych
            diet, ćwiczeń, a tylko karmiąc piersią. Wszyscy mówią , że wyglądam nawet lepiej
            niż przed ciążą. Uważm, że magiczny czas 9 miesięcy nie jest dobry na
            odchudzanie, niedojadanie, picie herbatek przeczyszczających. Na wszystko jest
            czas i miejsce. A wystarczy trochę wyczucia i pogody ducha- w ciąży nikt jeszcze
            nie schudł i nie wyglądał jak panna z kolorowych magazynó. I taka jest prawda.
            • freya9 Re: Waga w ciąży 14.08.06, 12:40
              Jestem w 24tc - do dzisiaj nie przytyłam nic, nic nie schudłam. Jem wszystko
              łącznie ze słodyczami (bywają dni kiedy zjadam całą czekoladę). Dziecko w 21tc
              ważyło 400g - lekarz powiedział, że wszystko jest "prawdłowo" dlatego nie w
              głowie mi martwić się, że nie przytyłam. Uważam, że mamy czym się
              przejmować ...więc wagą to akurat szkoda czasu... Pozdrawiam!!!
    • to-ja-007 Re: Waga w ciąży 14.08.06, 12:41
      > tj.dziecko, łożysko, wody to 7-9 kg,

Ciekawe z jakich zrodel te wyliczenia bo ja juz widzialam rozne wersje ... a
      najczesciej 11kg (bez jakichs 2 kg tluszczu dla gospodarki hromonalnej) - a i to
      bylo dla dziecka wazacego 3 kg.

Wysoki progesteron i estrogen (w ciazy kilka razy wiekszy niz normalnie) nie
      tylko powoduja wolniejszy metabolizm (wolniejsze trawienie, zatwardzenia) ale
      tez powoduja zatrzymywanie sie wody w organizmie. Dlatego np. wiele kobiet juz
      od poczatku ciazy ma wiekszy cellulitis.

Poza tym smiesza mnie nakazy, ze w pierwszym trymestrze nie wolno przytyc.
      Od pierwszego dnia ciazy jest zwiekszony poziom estogenu i progesteronu dlatego
      jedzac jak przed ciaza - jak najbardziej mozna utyc. Jesli ktos sie chce
      odchudzac w ciazy - jego sprawa.

Aha te wszystkie, ktore maja problemy z tyciem/nietyciem w ciazy powinny miec
      zbadana tarczyce.
      Ja akurat musze uwazac na tarczyce i stale ja kontrolowac, dlatego wiem cos o
      tym. W niedoczynnosci sie szybciej tyje a w nadczynnosci sie chudnie. Obydwie sa
      grozne w ciazy (dla dziecka), wiec jesli komus sie wydaje, ze nie tyje w ciazy
      "normalnie" to powinien na wszelki wypadek sie przebadac. Tsh - to tylko 20 zl.
      Niestety zdarza sie ze tarczyca wysiada wlasnie w ciazy. Lepiej jesli sie to
      wczesniej wykryje.

• miki140 Re: Waga w ciąży 14.08.06, 13:15
      ja przytylam 15kg i zyje lekarz tez mowi ze to dobrze nikt mi nie wierzy ze az
      tyle i wszyscy pyatja gdzie ja to chowam bo generalnie nic po mnie nie widac
      hehe ale pociesze was lekarz mi powiedzial ze jego rekordzistka przytyla 50kg i
      to jest najlepsze ze miala jedno baby tongue_out
      • cura3 Re: Waga w ciąży 21.08.06, 19:25
        hmm, ja jestem w 22 tyg i przytyłam 4kg
        jedni mowią że dużo inni że malutko a ja czasem się martwię a czasem cieszę i
        czekam szczęśliwego, szybkiego rozwiązania smile
    • ewabodanka Re: Waga w ciąży 25.08.06, 14:11
      Jestem obecnie w 34 tygodniu ciązy i przytyłam 2 KG!!! Fajnie co?? Moja
      szwagierka do 34 tygonia przytyła 28 KG no i teraz a minęło juz 2 lata od
      porodu męczy się z nadwagą. Mam nadzieję że skoro mało przytyłam to łatwiej mi
      bedzie zrzucic naewt kilka kilo sprzed ciąży...
    • dzika97 no ja 25.08.06, 14:13
      ja w pierwszej ciazy utylam az 10 kg a w drugiej utylam malutko mniej
    • martunia77 Re: Waga w ciąży 22.01.07, 20:18
      Ja zachodząc w pierwsza ciążę ważyłam 62 kilo,przez pierwsze trzy miesiące nie
      mogłam jeść z powodu nudności.ostatecznie przytylam 10 kg.do wagi z przed ciąży
      wróciłam tydzień po porodzie.nie objadalam sie bo nie mialam jakichs
      szczególnych zachcianek(chyba,ze jajka na miekko,których na co dzien nie
      znoszesmile))teraz jestem 10 tydzien w drugiej ciąży a przytylam juz 4 kilo od
      wagi 58kilo.zawsze jestem glodna przed miesiączką,która tym razem nie wystąpila
      a ja nie przestalam jeśćsmile))po drodze były swięta,szkoda gadać..moze od
      drugiego trymestru juz sie opanuje i nie bede tak szybko przybierac na
      wadze..pozdrawiam
    • mama.martynki Re: Waga w ciąży 22.01.07, 23:59
      Przestańcie już z tym terrorem wagowym. Jak czytam o 1,5 kg przytyciu w ciąży
      to mi skóra cierpnie. Macie jeść tyle ile Wam potrzeba tylko zdrowo. Wasze
      dobre smopoczucie i prawdidłowe wyniki badań powinny być dla Was najważniejsze
      a nie liczby na wadze. Ja w pierwszym miesiącu ciąży kiedy jeszcze o niej nie
      wiedziałam, przytyłam 3 kilo, choć jestem drobnej budowy i nie tyję, a wtedy
      mało jadłam, dużo pracowałam i paliłam. Taki każdej inny urok osobisty.
      Ogólnie: 25 kg do przodu. W rok po ciąży: -28kg.
      Życzę Wam samych szczęśliwych dni z dużymi brzuszkami smile
    • monisia831 Re: Waga w ciąży 17.02.07, 20:34
      Jestem w 20 tyg ciazy a juz przytyłam 5kg i nie to że sie obrzeram jem
      noramlnie jak przed ciąża no wiadomo mam mniejszy ruch bo do pracy teraz nie
      chodze.No wiadomo co jakiś czas wypije sobie szklanke coli lub zjem sobie loda
      tyle ze rzuciłam palenie jak sie doweidziałam o ciazy od tego sie zaczeło tycie
      tak mi sie wydaje ze jest to przyczyna.W ciagu 1 tyg rzuciłam palenie i 4 kg do
      przodu sad wazyłam jeszcze niedawno 64 kg na 1.68 zwrostu.teraz waze 69 i to
      jest starszne.jestem ciekawa ile jeszcze przytyje skoro zostało mi jeszcze
      połowa.Mam kolezanki ktore przytyły po 25 kg i wrocły bardzo szybko do dawnej
      figury nawet waza mniej.Mi wchodzi w brzuch, tylek i biodra TRAGEDIA.
      • sabka22 Re: Waga w ciąży 17.02.07, 23:06
        ja ważyłam przed ciążą 56kg w czasie przytyłam 18kg i 3 mies po porodzie znow
        ważyłam 56 no prawie 57.
        • asikkol1 Re: Waga w ciąży 19.02.07, 08:10
          przed ciaza wazylam 47 kg, przez pierwsze 4 mce przytylam 3 kg a pozniej za to
          zaczelo przybierac i skonczylam na 16 kg. Po samym porodzie stracilam 9 kg a po
          1,5 m-ca wazylam juz znow 47 kg, ale za to po karmieniu waze 45 kg - od 3,5
          roku tyle samo nadal. ale chuda nie jestem- tylko drobna.
          • lumja Re: Waga w ciąży 19.02.07, 08:39
            zastanawiam sie jak to bedzie u mnie - jestem osoba z rewelacyjna przemiana
            materii, przed ciąża normalnie sie obzeralam bo bardzo lubie jeść i bylam cały
            czas szczupla, ciekawe jak to bedzie teraz, czy będe tyć, jak szybko i ile. Nie
            mam zamiaru sie przejmowac ani ograniczać.
            Moja kuzynka, szczupla dziewczyna, bez tendencji do nadwagi, przytyla w ciązy
            25 kg, wygladala monstrualnie, a po porodzie zrzucila prawie wszystko,
            wlaściwie ze szpitala wyszla z powrotem szczupla. Jedna z przyczyn jej wagi
            byly duże ilości wody w jej organizmie - ma ona tendencje do zatrzymywania wody.
            Tak więc te wczesniej podawane wyliczenia 9 kg to jakas bzdura, wszystko jest
            sprawa indywidualna i zalezy od konkretnego organizmu.
            najczęściej w różnych publikacjach widzialam, że podaja, że osoba bez nadwagi,
            z prawidlowym bmi powinna przytyć do 15 kg, te z nadwaga mniej, te z niedowaga
            więcej.
            • silje78 pytanie 19.02.07, 10:51
              jestem w końcówce 11tc. ze względu na skrajny brak apetytu schudłam 5kg. na
              szczęście teraz waga stanęła. mam w związku z tym pytanie. jaką wagę mam uznać
              za wyjściową? wydaje mi się, że taką jaką mam teraz (ok 59kg i 1,72m). jaki
              byłby sens nadrabiać wagę 5kg skoro mały rozwija się dobrze.
              co wy o tymmyślicie? do gin idę w środę i ją podpytam, ale chciałabym znać
              waszą opinię także.
    • aga.knobel Re: Waga w ciąży 19.02.07, 12:48
      jestem w 31 tyg. i 9 kg na plusie. Najwiecej przybralam pomiedzy 25- 27 tyg bo
      az 3,5 kg, ale sie nie zdziwilam, bo bylam na urlopie u mamy,a ona mnie zawsze
      tuczy. A teraz tyje srednio 0,5 kg na tydzien i jestem zadowolona, bo dzidzia
      jest zdrowa, a u mnie tych kilogramow poza brzuszkiem no i moze troche
      bioderkami nie widze. Jakbym tylko 1,5 kg przytyla, to chyba bym sie bardzo
      zmartwila, ale ja nie naleze do niewolnikow wagi i dla mnie najwazniejsze jest
      moje dziecko, a nie te kilka dodatkowych kilogramow. Nie dajcie sie zwariowac
      drogie mamusiesmile
      • agusia123 Re: Waga w ciąży 19.02.07, 20:26
        jestem w 30 tygodniu. Zaczynalam z waga 70 kg, sporo jak na moj wzrost i balam
        sie, ze bedzie ciezko. teraz jest na plusie 8 kg. Nie wiem ile jeszcze utyje,
        ale staram sie zachować rozsądek: woda zamiast sokow, jedzenie normalne, owoce
        też bez przesady. Czasem slodycze, bo mam straszna ochotę. Ciąża zawsze
        kojarzyla mi sie z tyciem, moje siostry tyły po 20 kg, a zwykle bylam
        okraglejsza, więc tendencje mialam odpowiednie. Zobaczymy, jak będzie na koniec
        ciążysmile Moje dziecko ma juz prawie 2 kgsmile
        • gingers73 Re: Waga w ciąży 19.04.07, 09:16
          Około 22 tygodnia i już z 8 - 9 na plusie a wcale się nie objadam, tyle, że
          przed ciążą się odchudzałam i może organizm sobie teraz to nadrabia.
          W każdym razie przy wzroście 178 ważę 78 i wcale na razie aż tak źle nie
          wyglądam, a nawet sobie pomierzyłam nopgi, biust itepe i najwięcej mnie
          przybyło w brzuchu bo aż 16 centymetrów (obecnie chyba 84 w pasie a było 68) i
          w biuście (obecnie ponad 100 a było 94).
          Ale wiem, że to nie od fast fodów ani słodyczy. Po prostu przybieram i już.
          Jak się dzidzia zdrowa urodzi to będzie dla mnie największą radością a kg
          zrzucę bo znam siebie i mam silną wolę...

pozdrawiam te chude i te co tyją wink))
    • barbie26 Re: Waga w ciąży 19.04.07, 09:34
      fajny artykuł
    • monikapaulina Re: Waga w ciąży 19.04.07, 09:36
      przed ciza wazylam 47kg.nawet codzienne jedzenie paczkow pizzy itp.nie wplywalo
      na moja wage.mialam raczej problemy z przytyciem.a teraz jestem w 30tyg.i jest
      na plusie 30kg.smile
      pozdrawiam
      • uczula Re: Waga w ciąży 19.04.07, 16:20
        a mnie waga skacze...
        smile
        2 tygodnie temu bylo 73, wczoraj bylo 71.
        Waze sie tylko u lekarza.
        ciekawe nie?
        No bo diety nie zmienilam.... raczej...
        i specjalnie tez nie czuje zebym schudla, wrecz mam wrazenie ze zaraz pekne...
        ciaze zaczelam od wagi 63 kg...zobaczymy co bedzie dalej.
        • asica.p Re: Waga w ciąży 19.04.07, 21:06
          ja jem wrecz za malo, mam tylko brzuch i juz mam 14 kg na plusie(przed ciaza
          53),jestem w 31tyg.i juz nie wiem co myslec.w pierwszej ciazy przytylam 15 kg i
          bylo to bardzo widac a teraz mam tylko brzuch ale kg czuje.i jak to zrozumiec?

pozdrawiam mamy czerwcowe!!smile)
    • dobrusia22 Re: Waga w ciąży 20.04.07, 12:49
      hej! ja startowałam z 80 kg. teraz jestem w 38 tyg. i mam 16 kg na plusie i
      wcale sie tym nie przejmuje. w czasie ciąży wcale sobie nie folgowałam ale też
      nie odmawiałam sobie niczego, jak miałam ochotę na czekoladkę to ja poprostu ją
      jadłam bez żadnych wyrzutów. Dzięki temu nie brałam w czasie całej ciąży żadnych
      preparatów witaminowych. Organizm sam najlepiej wie czego mu potrzeba. Całe
      życie walczyłam z wagą a teraz chociaż raz w życiu jadłam bez wyrzutów. A
      dodatkowe kilogramy? Cóż albo znikną albo będę toczyć z nimi nieustającą batalie.
      a tak na marginesie przed ciążą miałam problem z celulitem a teraz pod koniec
      ciąży zniknoł samoistnie. Dziwne nie? Pozdrawiam
    • magda210682 47+ 19,700 20.04.07, 13:28
      cześć. Startowałam z 47 kg przytyłam 19,7 kg- całkiem nie źle nie? Ale m-c po porodzie kupiłam dzinsy nr 25 wiec nie jest źle. Obecnie jestem 14 m-cy po porodzie i waże 45 kg.
      • ebenark Re: 20.04.07, 14:15
        20 t.c. 6 kg na plusie. I nie wiem czy sie martwić. przed ciążą 43 kg teraz już
        49 kg do końca nie mam pojęcia ile jeszcze. A chciaalm przytyć tylko 13-15 kg-
        chyba sie nie uda. Ale patrząc po moich 4 siostrach to po urodzeniu dziecka
        były szczuplejsze niż przez-mnie pewnie też to czeka. To martwić się czy nie???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka