Dodaj do ulubionych

zapalenie wątroby

13.06.06, 19:55
czy ktoś z was spodkał się z zapaleniem wątroby u dziecka w 26 tygodniu
ciąży. Proszę napiszcie co to jest i jak się to leczy.
Obserwuj wątek
    • agamamaani Re: zapalenie wątroby 13.06.06, 20:01
      ja mam zapalenie wątroby typu C a jestem w 29 tygodniu ciąży ( jeżeli o to ci
      chodziło - bo o zapaleniu wątroby u płodu to jeszcze nie słyszałam.. )
      wzw C się w ciaży nie leczy - można zacząć leczenie jeżeli jest potrzeba po
      zakończeniu ciaży i okresu karmienia.
      w czasie ciąży należy monitorowac poziom prób watrobowych, poniewaz jest dużo
      większa szansa na zatrucie ciążowe. do tego matka powinna stosowac dietę
      wątrobową - czyli jak najmniej smażonego i surowego.
      rodzić należy w warunkach septycznych - zero nacięć krocza, próżnociągów czy
      kleszczy - zespół powinien być gotowy w każdej chwili na przeprowadzenie cesarki
      . po porodzie dziecko trzeba NATYCHMIAST bardzo dokoładnie umyć. matka z WZW C
      może i powinna karmić piersią. u dzieci zakażonych matek często pozostają
      biernie wytworzone przeciwciała - czy u dziecka doszło do zakażenie podczas
      porodu można stwierdzić dopiero po ok 1-2 lat.
      • katarzynatomaszewska_88 Re: zapalenie wątroby 02.01.23, 11:16
        agamamaani napisała:

> ja mam zapalenie wątroby typu C ...

Na problemy z wątrobą są dziś innowacyjne terapie wspomagające, jak hirudoterapia. Czytałam o tym w artykule na stronie szkoły ITCM w Krakowie, nie wiem jak jest z tym leczeniem w przypadku ciąży, ale warto przeczytać itcmkrakow.pl/pijawki-na-watrobe-hirudoterapia-w-walce-ze-schorzeniami-watroby/
    • minimouse1 Re: zapalenie wątroby 03.02.23, 11:29
      Macierzyństwo jest cudowne, ale po połogu czasem jest bardzo ciężko. Nie mogłam uprawiać seksu, bałam się , że mąż się ode mnie oddali. Okazało się, że ból związany był ze skurczeniem pochwy. Kupiłam rozszerzacze pochwy Femila, które całe szczęście pomogł

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka