nesting_sheep 16.06.06, 20:36 Jestem w 7mc i chce powtorzyc badanie na toxo, ostatnie mialam w 3mc / IgG i IgM wyszly negatywne. Teraz zastanawiam sie czy musze powtorzyc obydwa miana czy wystarczy jak testowo zrobie tylko IgG? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magatrojmiasto Re: toksoplazmoza 16.06.06, 21:36 Wystarczy jak powtórzysz jedno badanie, ale akurat nie IgG, tylko IgM. Ja miałam takie zalecenie od mojego ginekologa, i właśnie w poniedziałek robię. Odpowiedz Link Zgłoś
kania_kania Re: toksoplazmoza 16.06.06, 21:50 IgG to przeciwciala nabyte w wyniku choroby, ktore zostaja, IgM to przeciwciala, ktore sie pojawiaja podczas aktywnej infekcji. Jesli matka chorowala przed zajsciem w ciaze, to jej przeciwcaiala chronia rowniez plod. Tak wiec ryzyko jest o wiele mniejsze, niz w przypadku infekcji u kobiety, ktora nie miala stycznosci z toxo. Dlatego robienie IgM daje lekarzowi informacje o tym, czy kobieta obecnie nie choruje na toxo i ten wynik mowi najwiecej. Czasami lekarze na wszelki przypadek zycza sobie obu badan. Choc z medycznego punktu widzenia jest bez sensu... badania na toxo robi sie na przelomie 1/2 miesiaca ciazy, pozniej w 16 i 28 tygodniu, sa to okresy zbyt krotkie, zeby przejsc infekcje, tak zeby IgM jej nie wychwycilo i zeby zmienilo sie miano IgG... Tak wiec, samo IgM powinno wystarczyc. Jesli wynik zaniepokoi lekarza moze zlecic powtorke badania i dla pewnosci badanie na IgG. Kania Kania Odpowiedz Link Zgłoś