Dodaj do ulubionych

Potrójny TEST

20.06.06, 18:47
Dziewczyny miałyście robiony potrójny test? Jeśli tak to w którym t.c? Ile
kosztuje?
Obserwuj wątek
    • kasiak37 Re: Potrójny TEST 20.06.06, 19:42
      ja mialam robic ale usg genetyczne wyszlo dobrze wiec juz nie robilam.To bylo 13t4d.
      • bbb52 Re: Potrójny TEST 21.06.06, 02:13
        pamiętaj, że ten test jest testem statystycznym a nie faktycznym; możesz po nim poczuć rozczarowanie, jeśli nie wiesz za co płacisz. A płacisz za podanie prawdopodobieństwa.
        My odpuściliśmy te badania, bo co nam po podaniu, że dzidzia nie ma zaburzeń chromosonalnych na 99% czy na 60%? Przy 60% "szans na zdrowe dziecko" pewnie zdecydujesz się na prawdziwe badanie DNA płodu przez badanie inwazyjne; przy 99% raczej nie. Ale prawdopodobieństwo zostanie prawdopodobieństwem.
        A przecież ten też 1% pozostaje.
        Dobry specjalista od usg na dobrym sprzecie (nie mam na mysli trójwymiarowego usg, tylko dokładność obrazu) jest w stanie wykryć częśc wad genetycznych (m.in. zespol Downa) w badaniu między 10 a 12 t.c.
        A poza tym lepiej być dobrej myśli o zdrowiu kruszynki; w niemartwiącej się zbytnio mamie rośnie się fajniej.
        • yooo1 Re: Potrójny TEST 21.06.06, 09:08
          Wiesz, masz racje! Dziękuję!
    • kerun Re: Potrójny TEST 21.06.06, 09:25
      witaj,
      ja miałam robione najpierw USG, które wyszło dobrze,więc szczęśliwa chciałam
      opóścić gabinet, ale lekarz zasugerował mi jednak zrobienie jeszcze testu z
      krwi (czyli łącznie PAPPA)
      generalnie obecnie siedzę i czekam na wynik amniopunkcji...
      wiem, że następnym razem (w następnej ciąży) zrobię tylko USG u dobrego
      specjalisty a jak źle wyjdzie to od razu pójdę na amnipunkcję - po pierwsze na
      kasę chorych, po drugie pewność a nie informacje na 93%
      człowiek się uczy na błędach ...
      pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka