magda.misztal 21.06.06, 11:19 dziewczyny kiedy wy poinfomowałyście swoich pracodawców o tym, że jesteście w ciąży, ja jestem w 8 tyg. i jeszcze tego nie zrobiłam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
muchacz Re: ciąża a pracodawca 21.06.06, 11:23 Ja byłam w czwartm miesiącu i zdecydowałam się dopiero wtedy jak zaczęłam tyć. Przyznam jednak, że to nie jest najlepsze rozwiązanie, ponieważ im dłużej zwlekałam, tym bardziej się denerwowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
monicx Re: ciąża a pracodawca 21.06.06, 11:38 Ja już poinformowałam a jestem też w 8 tygodniu. Wydaje mi się że im szybciej tym lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
bastet7 Re: ciąża a pracodawca 21.06.06, 11:43 Na początku drugiego trymestru - w 14 tc. Wczesniej za często zdarzają się poronienia, więc wolałam poczekać do końca I-go trymestryu, zrobić USG i jak wszystko będzie ok, to powiedzieć pracodawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
inka1812 Re: ciąża a pracodawca 21.06.06, 11:55 ja powiedziałam również w 14 t.c. Ponieważ I trymestr był bezobjawowy (przynajmniej w pracy) nie widziałam potrzeby robienia niepotrzebnej sensacji. Ponadto nie chciałam, aby w przypadku poronienia tłumaczyć obcym osobom, że już w tej ciąży nie jestem lub narazic się na współczujące spojrzenia i komentarze (niedawno poroniła koleżanka - niby nikt nic nie wiedzaił, a wszyscy o tym mówili)!!! Odpowiedz Link Zgłoś
karolisia26 Re: ciąża a pracodawca 21.06.06, 12:16 ja powiedzielam jak tylko sie dowiedzialam, to lepiej dla Ciebie(ale i tak nie wiem jaką masz pracę) na więcej będą Ci pozwalać Odpowiedz Link Zgłoś
monjan Re: ciąża a pracodawca 21.06.06, 12:34 ja powiedzialam wczoraj 10tc a to dlatego zebysmy sie mogly zastanowic kogo ew wziac na moje miejsce jak ktoregos dnia nei przyjde do pracy-choc planuje normalnie pracowac Odpowiedz Link Zgłoś
sylvia69 Re: ciąża a pracodawca 21.06.06, 15:38 Ja powiedzialam w 6tc - głos w gardle mi uwiązł i słowa nie mogłam wydusić, ale nie było źle. Wręcz super- dyrektorka wyściskała mnie i szczerze gratulowała mówiąc że to najlepszy moment na macierzyństwo. Trzymam kciuki- źle nie będzie Odpowiedz Link Zgłoś
stonka7_2006 Re: ciąża a pracodawca 21.06.06, 15:43 Ja powiedziałam jak tylko dowiedziałam się, że jestem w ciąży, ale wiedziałam, .że mój pracodawca bardzo sobie ceni prawdę i wyszłam na tym dobrze, bo wcześniej nie byłam zarejestrowana, a gdy tylko mój pracodawca dowiedział się o tym zarejestrował mnie Odpowiedz Link Zgłoś
cathy1976 Re: ciąża a pracodawca 21.06.06, 15:47 Jak najszybciej. Z dwoch powodow- po pierwsze dla walsnego dobra- kobieta ciezarna ma zagwarantowane specjalne prawa. I czekanie do konca I trymestru, tak jak pisaly niektore dziewczyny, bo w pierwszym jest najwiecej poronien, to troche nieodpowiedzialne. Poronienie moze sie zdazyc wlasnie z takiego powodu, ze pracodawca nie wie o ciazy a Ty bedziesz wykonywac zadania dla siebie w tym stanie nieodpowiednie. A nawet zwykle siedzienie przed monitorem (zwyklym nie LCD) nie jest korzystne dla dziecka. Po drugie dla dobra pracodawacy. Pisze tu z punktu widzenia kierownika- im wczesniej powiesz tym wiecej czasu dajesz firmie na znalezienie kogos na Twoje zastepstwo. I przeszkolenie. Ja sie bardzo ciesze, kiedy moje dziewczyny zachodza w ciaze- naprawde szczerze sie ciesze. Dzie3wczyny maja wedy wszelkie przywileje, dostaja specjalny monitor LCD, moga korzystac z pokoju dla kobiet ciezarnych. Ale trzymanie tekiej informacji a potem pojscie na zwolnienie znienacka- to jest bardzo nie w porzadku. I kiedys bardzo mnie jedna z pracownic zdenerwowala- powiedziala, ze jest w ciazy pod koniec 3 miesiaca po czym w ciazgu 2 tygodni poszla na zwolnienie. Hej! jesli chcemy, zeby pracodawca byl w porzadku do nas, badzmy w porzadku do niego! Odpowiedz Link Zgłoś
dakota123 Re: ciąża a pracodawca 21.06.06, 21:04 Ja też od dłuższego czasu zastanawiam się kiedy powiedzieć o ciąży pracodawcy!Jestem w 7 tc więc jeszcze mam trochę czasu-może przyszły tydzień-to byłby 8 tc.Ale nie ukrywam że cholernie boję się tej rozmowy,z kilku powodów:przede wszystkim nie wiem jak szef zareaguje,chociaż sam jest ojcem czwórki dzieci.A po drugie mam troche dziwną sytuację jeśli chodzi o umowę:pracodawca płaci mi na rękę dużo więcej niz jest na umowie-więc jakoś będę musiała upomnieć się o swoje żeby nie tracić na L4 i macierzyńskim.Ale szczerze mówiąc nie wim jak zacząć(( Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
celes Re: ciąża a pracodawca 22.06.06, 00:02 15 tydzień i jeszcze nie powiedziałam. Czuję się dobrze, pracę mam siedzącą. Zamierzam pracować prawie do końca (hmm do około 2 tygodni przed porodem). Wyjazdy służbowe również zaliczyłam. Kiedy powiem - to kwestia dwóch najbliższych tygodni - po prostu za chwilę będzie ciąża już widoczna. W kwestii przeszkolenia i zastępstwa -za miesiąc do pracy wraca koleżanka po macierzyńskim, czyli będzie osoba przeszkolona i mogąca przejąć moje obowiązki. Odpowiedz Link Zgłoś
karina127 Re: ciąża a pracodawca 22.06.06, 09:53 Ja powiedziałam swojej kierowniczce będąc w 5-6tc jak tylko się dowiedziałam. Dyrektorowi powiedziałam około 8tc mimo iż miałam umowę na 6 m-cy. Jak się dowiedział,to przedłużył mi umowę na 3 lata. Uważam,że szczerość jest najlepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
justyna_133 Re: ciąża a pracodawca 22.06.06, 10:16 To wszystko zależy od pracodawcy. Czasami opłaca się być szczerym a czasami różnie z tym bywa. Ja powiedziałam gdy zaczęły się problemy i dostałam L4. Byłam w 9 tc. I co usłyszałam? - O kurde!... Ale to wszystko tak, jak napisałam zależy od pracodawcy. Odpowiedz Link Zgłoś