Dodaj do ulubionych

ciąża a pracodawca

21.06.06, 11:19
dziewczyny kiedy wy poinfomowałyście swoich pracodawców o tym, że jesteście w
ciąży, ja jestem w 8 tyg. i jeszcze tego nie zrobiłam.
Obserwuj wątek
    • kaliber82 Re: ciąża a pracodawca 21.06.06, 11:23
      moim zdaniem jak najszybciej!!
    • muchacz Re: ciąża a pracodawca 21.06.06, 11:23
      Ja byłam w czwartm miesiącu i zdecydowałam się dopiero wtedy jak zaczęłam
      tyćsmile. Przyznam jednak, że to nie jest najlepsze rozwiązanie, ponieważ im
      dłużej zwlekałam, tym bardziej się denerwowałam.
      • monicx Re: ciąża a pracodawca 21.06.06, 11:38
        Ja już poinformowałam a jestem też w 8 tygodniu. Wydaje mi się że im szybciej
        tym lepiej.
        • bastet7 Re: ciąża a pracodawca 21.06.06, 11:43
          Na początku drugiego trymestru - w 14 tc. Wczesniej za często zdarzają się
          poronienia, więc wolałam poczekać do końca I-go trymestryu, zrobić USG i jak
          wszystko będzie ok, to powiedzieć pracodawcy.
    • inka1812 Re: ciąża a pracodawca 21.06.06, 11:55
      ja powiedziałam również w 14 t.c. Ponieważ I trymestr był bezobjawowy
      (przynajmniej w pracy) nie widziałam potrzeby robienia niepotrzebnej sensacji.
      Ponadto nie chciałam, aby w przypadku poronienia tłumaczyć obcym osobom, że już
      w tej ciąży nie jestem lub narazic się na współczujące spojrzenia i komentarze
      (niedawno poroniła koleżanka - niby nikt nic nie wiedzaił, a wszyscy o tym
      mówili)!!!
      • karolisia26 Re: ciąża a pracodawca 21.06.06, 12:16
        ja powiedzielam jak tylko sie dowiedzialam, to lepiej dla Ciebie(ale i tak nie
        wiem jaką masz pracę) na więcej będą Ci pozwalaćsmile
    • monjan Re: ciąża a pracodawca 21.06.06, 12:34
      ja powiedzialam wczoraj
      10tc
      a to dlatego zebysmy sie mogly zastanowic kogo ew wziac na moje miejsce jak
      ktoregos dnia nei przyjde do pracy-choc planuje normalnie pracowac
    • sylvia69 Re: ciąża a pracodawca 21.06.06, 15:38
      Ja powiedzialam w 6tc - głos w gardle mi uwiązł i słowa nie mogłam wydusić, ale
      nie było źle. Wręcz super- dyrektorka wyściskała mnie i szczerze gratulowała
      mówiąc że to najlepszy moment na macierzyństwo.
      Trzymam kciuki- źle nie będzie smile
    • stonka7_2006 Re: ciąża a pracodawca 21.06.06, 15:43
      Ja powiedziałam jak tylko dowiedziałam się, że jestem w ciąży, ale
      wiedziałam, .że mój pracodawca bardzo sobie ceni prawdę i wyszłam na tym
      dobrze, bo wcześniej nie byłam zarejestrowana, a gdy tylko mój pracodawca
      dowiedział się o tym zarejestrował mnie
    • cathy1976 Re: ciąża a pracodawca 21.06.06, 15:47
      Jak najszybciej. Z dwoch powodow- po pierwsze dla walsnego dobra- kobieta
      ciezarna ma zagwarantowane specjalne prawa. I czekanie do konca I trymestru,
      tak jak pisaly niektore dziewczyny, bo w pierwszym jest najwiecej poronien, to
      troche nieodpowiedzialne. Poronienie moze sie zdazyc wlasnie z takiego powodu,
      ze pracodawca nie wie o ciazy a Ty bedziesz wykonywac zadania dla siebie w tym
      stanie nieodpowiednie. A nawet zwykle siedzienie przed monitorem (zwyklym nie
      LCD) nie jest korzystne dla dziecka. Po drugie dla dobra pracodawacy. Pisze tu
      z punktu widzenia kierownika- im wczesniej powiesz tym wiecej czasu dajesz
      firmie na znalezienie kogos na Twoje zastepstwo. I przeszkolenie. Ja sie bardzo
      ciesze, kiedy moje dziewczyny zachodza w ciaze- naprawde szczerze sie ciesze.
      Dzie3wczyny maja wedy wszelkie przywileje, dostaja specjalny monitor LCD, moga
      korzystac z pokoju dla kobiet ciezarnych. Ale trzymanie tekiej informacji a
      potem pojscie na zwolnienie znienacka- to jest bardzo nie w porzadku. I kiedys
      bardzo mnie jedna z pracownic zdenerwowala- powiedziala, ze jest w ciazy pod
      koniec 3 miesiaca po czym w ciazgu 2 tygodni poszla na zwolnienie. Hej! jesli
      chcemy, zeby pracodawca byl w porzadku do nas, badzmy w porzadku do niego!
      • dakota123 Re: ciąża a pracodawca 21.06.06, 21:04
        Ja też od dłuższego czasu zastanawiam się kiedy powiedzieć o ciąży
        pracodawcy!Jestem w 7 tc więc jeszcze mam trochę czasu-może przyszły tydzień-to
        byłby 8 tc.Ale nie ukrywam że cholernie boję się tej rozmowy,z kilku
        powodów:przede wszystkim nie wiem jak szef zareaguje,chociaż sam jest ojcem
        czwórki dzieci.A po drugie mam troche dziwną sytuację jeśli chodzi o
        umowę:pracodawca płaci mi na rękę dużo więcej niz jest na umowie-więc jakoś będę
        musiała upomnieć się o swoje żeby nie tracić na L4 i macierzyńskim.Ale szczerze
        mówiąc nie wim jak zacząćcrying((
        Pozdrawiam!!!
        • celes Re: ciąża a pracodawca 22.06.06, 00:02
          15 tydzień i jeszcze nie powiedziałam. Czuję się dobrze, pracę mam siedzącą.
          Zamierzam pracować prawie do końca (hmm do około 2 tygodni przed porodem).
          Wyjazdy służbowe również zaliczyłam. Kiedy powiem - to kwestia dwóch
          najbliższych tygodni - po prostu za chwilę będzie ciąża już widoczna. W kwestii
          przeszkolenia i zastępstwa -za miesiąc do pracy wraca koleżanka po
          macierzyńskim, czyli będzie osoba przeszkolona i mogąca przejąć moje obowiązki.
          • karina127 Re: ciąża a pracodawca 22.06.06, 09:53
            Ja powiedziałam swojej kierowniczce będąc w 5-6tc jak tylko się dowiedziałam.
            Dyrektorowi powiedziałam około 8tc mimo iż miałam umowę na 6 m-cy. Jak się
            dowiedział,to przedłużył mi umowę na 3 lata. Uważam,że szczerość jest najlepsza.
    • justyna_133 Re: ciąża a pracodawca 22.06.06, 10:16
      To wszystko zależy od pracodawcy.
      Czasami opłaca się być szczerym a czasami różnie z tym bywa.
      Ja powiedziałam gdy zaczęły się problemy i dostałam L4. Byłam w 9 tc.
      I co usłyszałam? - O kurde!...
      Ale to wszystko tak, jak napisałam zależy od pracodawcy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka