03.07.06, 18:10
Czy ktorejs z Was robiono lub zaproponowano badanie na HIV? Jestem z 2
dzieckiem w ciazy, pierwsze urodzilam w kraju, a obecnie jestem poza ojczyzna
i dopiero teraz sie doczytalam ze swojej ksiazeczki, ze zrobiono mi to
badanie nawet nikt mnie o nim nie poinformowal, widac tu to standard. Moze i
maja slusznosc, moze to dobrze. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • zabka1233 Re: HIV 03.07.06, 18:14
      moja znajoma wyjechala do niemiec tam tez chodzila do lekarza i tez robili jej
      badanie na hiv u nich to standard
    • dorianne.gray Re: HIV 03.07.06, 18:15
      W Polsce to niestety nie jest standard, a szkoda. W końcu nigdy nic nie
      wiadomo, zarazić się można choćby u dentysty, prawda?
      • klara02 Re: HIV 03.07.06, 18:20
        dokladnie, a chodzi tu o dobro dziecka no i otoczenie. Czytalam, ze dziecko
        mozna uratowac przed choroba jesli matka niestety + ale to musza chyba wiedziec
        wczesniej lekarze
        • flo_1 Re: HIV 03.07.06, 19:00
          w niemczech badanie na HIV to w wiekszosci przypadkow standardowe badanie.
          chociaz tez nie zawsze. nie wiem jak w innych krajach.moj lekarz powiedzial, ze
          on zawsze robi. mysle, ze to dobra rzecz, bo przeciez nigdy nie wiadomo...
          • aaola Re: HIV 03.07.06, 19:43
            mnie lekarz kazał zrobić niestety badanie jest pełnopłatne (ok 40zł) a w
            przychodni patrza na ciebie jak na ćpunasad
            • lamatha Re: HIV 03.07.06, 20:04
              W Austrii to tez standard, dopiero jak zobaczylam wyniki to wiedzialam ze jest
              zrobione. Wszystkie badania przy jednym oddaniu probki krwi.
              M i
              • olensia Re: HIV 03.07.06, 20:35
                w USA tez jest standardem...
            • mammutka Re: HIV 03.07.06, 21:00
              aaola napisała:

> mnie lekarz kazał zrobić niestety badanie jest pełnopłatne (ok 40zł) a w
              > przychodni patrza na ciebie jak na ćpunasad

ee wcale tak nie jest.. pozatym można zrobic za darmo - w każdym większym
              mieście jest placówka testująca anonimowo - można zrobić też to badanie
              nieanonimowo - aby mieć dane do karty ciąży..
      • mammutka Re: HIV 03.07.06, 20:59
        dorianne.gray napisała:

> W Polsce to niestety nie jest standard, a szkoda. W końcu nigdy nic nie
        > wiadomo, zarazić się można choćby u dentysty, prawda?
        >

nie nie prawda.. aby zakazić się u dentysty musiałabys w jakichś warunkach rodem
        z horroru byc przyjmowaną.. na narzędziach dużo krwi a bezpośrednio przed tobą
        osoba zakażona z dużą wiremią wirusa we krwi..
        warto poczytac.. ten wirus się tak bardzo łatwo nie przenosi..

jednak uważam, ze kobiety w ciąży powinny miec te badania robione
        automatycznie.. ja mam zakażonego męża (o czym moj gin nie wie) i nigdy nikt mi
        nie zlecił badania w kierunku HIV - gdy się sama o nie doraszam ( robię kontrolę
        co pół roku) lekarze robią duże oczy i mówią -dooobra jak pani chce..
        • klara02 Re: HIV 03.07.06, 21:28
          to dobrze ze sama to kontrolujesz i dbasz o to, ale ile osob lekcewazy taka
          sytuacje?! Chyba jednak slusznie, ze robia to standardowo.
          • mammutka Re: HIV 03.07.06, 22:39
            również żałuję, żę nie jest to standart.. niestety zdazyło mi się poznać
            kobiety, które dowiedziały sie o swoim zakażeniu zbyt późno.. a zakaził je (
            zazwyczaj) "wirny mąż, któremu zdażyło się zrobić skok w bok ( niestety one były
            pewne wierności mężów - przecież były z nimi TYYYLE Lat) ..
      • aga55jaga dorianne.gray 03.07.06, 22:47
        dorianne.gray napisała:

> W Polsce to niestety nie jest standard, a szkoda. W końcu nigdy nic nie
        > wiadomo, zarazić się można choćby u dentysty, prawda?
        >
        oj musiałby chyba kłuć wszystkich pacjentów, i to taśmowo na dodatek, tą samą
        igłą do znieczulenia, lub rwać zęby jedynymi zakrwawionymi obcęgami big_grin
        • dorianne.gray O jeżu, dobra - korekta! :DDD 03.07.06, 23:45
          Zarazić się można nie wiadomo gdzie i kiedy, prawda? wink
          • aga55jaga Re: O jeżu, dobra - korekta! :DDD 04.07.06, 01:24
            dorianne.gray napisała:

> Zarazić się można nie wiadomo gdzie i kiedy, prawda? wink
            >

jeżeli masz na myśli seks bez gumki to prawda, w pozostałych "życiowych"
            przypadkach nieprawda big_grin

• kasiak37 Re: HIV 03.07.06, 22:52
      w PL nie jest ono standardem jak do tej pory,ale bedzie...W Niemczech musze je
      standardowo zrobic.
    • aga55jaga Re: HIV 03.07.06, 22:53
      Polska to oczywiście 100 lat za ...wiecie same za kim (aby nie posądzono mnie o
      skłonności rasistowskie big_grin) Niby krzyczy się tyle o profilaktyce, o kształceniu
      w tym kierunku a tu w tak podstawowej kwestii jak ciąża takie zaniedbanie.
      Przecież to badanie powinno być rutynowe - w razie, gdy matka jest zarażona
      (chociaż może o tym nie wiedzieć bo skąd skoro jej nikt tego badania nie zlecił
      a zlecił np WR w kierunku kiły która zapewne jest skrajnym przypadkiem), zawsze
      jest szansa że dziecko nie zakazi się od matki, bo np przeprowadzi się cc
      • agacan10 Re: HIV 03.07.06, 23:15
        w anglii tez robia badania na hiv, choc jest opcja i mozna sie nie zgodzic.
        wiekszosc kobiet jednak sie decyduje na badanie
        aga
    • loira Re: HIV 04.07.06, 00:11
      W Stanach badanie na HIV nalezy do standardowych w ciazy. Robi sie je przy
      przyjeciu pacjentki pod opieke, razem z oznaczaniem grupy krwi, wr itp.
      Dodatkowo przy przyjeciu do szpitala proponuja takie badanie (bezplatne) -
      mozna sie zgodzic badz nie.
      • klara02 Re: HIV 04.07.06, 08:17
        z tego co piszecie wynika jedno! Badzmy madre i same zadbajmy o to badanie
        kazac je zlecic lekarzowi gin. Z tego co wiem mozna je zrobic anonimowo i
        bezplatnie w Polsce. W koncu chodzi o dobro naszych przyszlych dzieci
    • kayla.op.pl Re: HIV 04.07.06, 09:56
      Po artykule w Newsweeku rozmawialam na ten temat z moim lekarzem i zgodzil sie
      ze mna, ze to paranoja, zeby kazac robic badania na kile, a nie kazac na HIV.
      Tylko ze na kile musi, bo tak jest w przepisach a na HIV juz pare razy mu sie
      pacjentki poobrazaly jak im o tym mowil.
      • ania67 Re: HIV 04.07.06, 10:36
        Mieszkam w Holandii i tutaj tez to standard: HIV, hepatitis B i poziom zelaza
        (jeszcze inne rzeczy badaja, ale juz nie pamietam).
        Szczegolnie przydaje sie zbadac poziom zelaza, bo u kobiet w ciazy z reguly sie
        obniza.
    • podyanty Re: HIV 04.07.06, 10:43
      W Australii tez robia...
      • ajk74 Re: HIV 04.07.06, 11:08
        jak byłam w ciąży (w zeszłym roku) to w W-wie w wybranych przychodniach była
        akcja bezpłatnych bada na HIV dla kobiet w ciąży. Ja sobie zrobiłam w
        przychodni szpitala na żelaznej. Popytajcie, może w tym roku też jest taka
        akcja.
    • mika99 Re: HIV 04.07.06, 11:30
      ja chodże do panstwowej przychodni w W-wie, pytali sie mnie czy wyrażam zgodę na
      to badanie, wiec chyba zależy od przychodni i lekarza bo w standarcie to ono
      jest moja siostra 1.5 roku temu w innej przychodni teżmiała to badanie.pozdrawiam
      • saljut Re: HIV 04.07.06, 13:51
        ja prowadziłam ciąże w Krakowie, prywatnie. Badanie miałam zlecone zaraz na
        pierwszej wizycie. Lekarz nie pytał mnie o zgodę, tylko wypisał badania, które
        miałam zrobić przed kolejna wizytą.
    • magme Re: HIV 04.07.06, 13:48
      A ja miałam zrobiony test na hiv, lekarz zaproponował sam ale to ze wzgledu na
      fakt że pracuję w służbie zdrowia w laboratorium i niby ostrożność zachowana
      (rękawiczki itd) ale nigdy nic nie wiadomo a lepiej na zimne dmuchać,
      faktycznie w ciąży powinno to być jedno z badań standardowych..
    • urge Re: HIV 04.07.06, 19:25
      Jak to w Polsce to nie jest standard? Ja już 3-ci raz miałam robione to badanie
      (na początku każdej ciąży), za każdym razem musiałam tylko podpisać że się na
      nie zgadzam.
      • kasiak37 Re: HIV 04.07.06, 19:32
        wlasnie,musialas podpisac ze sie zgadzasz a nie musisz.W Niemczech musisz i nikt
        nie pyta czy chcesz.
        • klara02 Re: HIV 04.07.06, 20:56
          No wlasnie, tu nikt mnie nie pytal o zgode, po prostu robia je wszystkim
          przyszlym mama, jestem za!
          • susannamotylek Re: HIV 04.07.06, 23:07
            Tak, powinno się robić to badanie bez pytania. W końcu o morfologię czy kiłę
            nikt nie pyta. Ja sama poprosiłam o to badanie.
            • misspigy wizyta u kosmetyczki... 05.07.06, 08:53
              a co do zarazenia - mój mąż kilka razy zakuł się igłą podczas różnych zabiegów
              i zawsze miał robione potem badania i on i pacjent, przy którym się zakuł...
              wiec chyba można się jednak zarazic...

ale słyszałam ciekawostkę od koleżanki, która niedawno brała ślub: miała
              pięknie zrobione paznocie - zapytałam, jak i kto jej robił- a ona na to- ze
              takiego horroru, to jeszcze nie przeżyła - kosmetyczka najpierw opiłowała jej
              pazury ale tak dokładnie, że z kilku polała się krew - na pilniki i cały
              sprzęt - który ona po prostu wytarła o rękaw fartucha... a na widok krwi
              skomentowała (kosmetyczka) - o u pani nie jest tak źle ... niektórym to dopiero
              krew się leje... Facetka oczywiście zero rękawiczek...
            • urge Re: HIV 05.07.06, 16:03
              No ale jest różnica między tym czy mnie ktoś pyta o zgodę a tym że nie robią
              tego badania w ogóle? Ja też nie wiem dlaczego muszę podpisywać zgodę na nie bo
              jest dla mnie oczywiste że mimo iż nie wyobrażam sobie kiedy miałabym się
              zarazić to jednak cieszę się że badanie jest robione. I też uważam że powinno
              być robione standardowo ale z tego co wiem przysługuje ono każdej kobiecie
              ciężarnej bez żadnych opłat -w każdym razie na pewno w Warszawie:
              infowarszawa.pl/img/ciaza_informacje.pdf
              • klara02 Re: HIV 05.07.06, 18:55
                jezeli jest w Polsce za darmo dla kobiet ciezarnych, to dlaczego nasi gin nie
                zlecaja ich zrobic? Chyba w dzisiejszych czasch jest ono jak najbardziej na
                miejscu! Zostaje nam jedno, uswiadamiac wszystkie przyszle mamy i wymagac
                zlecenia tego badania gin. Smieszy mnie natomiast koniecznosc robienia WR co
                roku do ksiazeczki pracowniczej. Nie slyszalam, zeby panowala i rozwijala sie
                epidemia kily! Kochana sluzba zdrowia, nic do przodu. Pozdrawiam
    • dorak8 Re: HIV 06.07.06, 16:30
      Mnie lekarz na pierwszej wizucie skierował na takie badanie chociaż nic nie
      wskazywało na to, że coś takiego mogło by mi się prytrafic. oczywiście -
      • dorak8 Re: HIV 06.07.06, 16:48
        Ja jestem dośc młodą osobą i nie bardzo wiedziałam gdzie się takie badanie
        robi. Poszłam więc do pierwszej lepszej przychodni i pani w rejestracji tak na
        mnie spojżała że mi się głupio zrobiło. W następnej przychodni też były "oczy"
        oraz poufna karteczka z adresami miejsc, gdzie można takie badanie zrobi.

Miejsca były dwa. W pierwszym można było zrobic badanie bezpłatnie. Tam też
        udałam się w pierwszej kolejności. Weszłam do jakiejś strasznie brudnej klatki
        schodowej, obdrapane drzwi, powybijane szyby. To było w samym centrum miasta! i
        nie wiem jak to się stało, że ostało się tam takie obskurne miejsce. Doszłam na
        3-cie piętro i jak zabaczyłam drzwi do których miałam zapukac i na których nic
        nie było napisane zawróciłam. Co to było za miejsce, nie wiem. Normalnie Kafka.
        Ale dlaczego tak wyglądało? Wyobraziłam sobie strasznych żuli z dworca którzy
        się tam badali. I mnie mieli kłuc tą samą igłą? Horror!!! A ja tylko w ciąży
        jestem...o co chodzi???
        Drugie, czyli ostatnie miejsce wink to była stacja krwiodawstwa Polskiego
        Czerwonego Krzyża. I tam nikt nie robił na mnie oczu. Tam to normalne
        oczywiście. Tam dopiero było miło a i cena niewielka z tego co pamiętam.

I dopiero z tego wątku dowiedziałam się że badanie na HIV w ciąży to nie
        standart! I dopiero teraz wiem skąd na mnie te oczy w zwykłej przychodni.
        To oczywiście strasznie świadczy o słóżbie zdrowia. Czy to jest jakiś wstyd
        robic sobie takie badanie? Czy to jest jakieś nienormalne? Każdy rozsądny
        człowiek powinien się od czasu do czasu przebadac.
        Bardzo to były niemiłe przeżycia.
        • klara02 Re: HIV 07.07.06, 16:59
          No to typowe polskie realia, szkoda!!! I dlatego jest tak, a nie inaczej w
          sluzbie zdrowia
        • agnesa-72 Re: HIV 11.07.06, 10:45
          Robiłam test sama dla siebie jeszcze przed ciążą.Naprawdę nigdy nie wiadomo
          gdzie można się zarazić.To prawda,że patrzyli wszyscy na mnie jak na
          potencjalnie chorą,ale to przeżyłam, a gdy otrzymałam wynik czułam się jak nowo
          narodzona i już wiedziałam,że spokojnie mogę sie starać o dzidziusia bez
          narażania go na tak strzaszną chorobę.
          • piedor Re: HIV 11.07.06, 11:29
            Ja chodze do przychodni na Elekcyjna w W-wie i te moja gin zapytala sie czy
            wyrazam zgode na badanie. Ja oczywiscie ze tak. Na to o na ze wiekszosc
            pacjentek odmawia z obawy ze a noz dowiedza sie ze sa zarazone albo mowia ze
            one na pewno nie sa i nie potrzeby ich robic. To dopiero paranoja.
            • dorak8 ale fajne mamuśki będą z tych kobit. 11.07.06, 15:58
              Ja to nawet nie pomyślałam, żeby odmówic. Ale też gin nie spytał się czy
              wyrażam agodę. No ale ja nie myślałam, że w ogóle może zadac takie pytanie.
              Myślałam, że to całikem normalne. W sumie to się ucieszyłam, że mi daje
              skierowanie bo kto wie? Nigdy nie wiadomo.
    • hilda78 Re: HIV 11.07.06, 16:41
      powiem szczerze, że nikt nie zobowiązał mnie do robienia takich badań ale mój
      mąż, po powrocie z kilkudniowego szkolenia na temat HIV opowiedział mi na ten
      temat prawie wszystko, decyzja była szybka następnego dnia poszłam do
      laboratorium i zrobiłam test, on był badany wcześniej, wszystko ok, test ujemny
      chociaż strachu nie mało. Bardzo zmotywowało mnie do tego dziecko, to żeby je
      ochronić. Takie badania powinny być w dzisiejszych czasach standardem, nawet
      jeśli nikt nie każe ich nam robić, róbmy je dla siebie, strach i odciąganie tego
      nieczego nie zmienią.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka