Dodaj do ulubionych

cukrzyca ciążowa

05.07.06, 13:38
Podczas ostatniej wizyty lekarz powiedział że jestem w grupie ryzyka .Mówił też żebym uważała na cukry.Gdzie mam szukać informacji na ten temat ? Zajadam sie owocami(ostatnio kkg czereśni)truskawki także .Prosze o pomoc co wolno mi jeść pozdrawiam Nika
Obserwuj wątek
    • zabuskie Re: cukrzyca ciążowa 05.07.06, 20:11
      no czereśnie to nie za bardzo... można ale w malutkich ilościach...tak jak inne
      owoce... bezpiecznie możesz jeść mięso, jajka- nie przelicza się ich w
      jednostkach chlebowych...pieczywo pełnoziarniste-tylko patrz zeby w składzie
      nie było karmelu i miodu!!!! ...kasze, ryże, makarony-umiarkowanie... warzyw
      więcej niż owoców- owoce zawerają cukry proste które szybko podnosza poziom
      glukozy we krwi (eee...masło maslane mi wyszło z tego zdania ale tak najłatwiej
      wytłumaczyć)...dla przykładu- jeśli chcesz zjeść jabłko to jednorazowo możesz
      małe...lub pół dużego.... słodycze, chipsy, alkohol,
      słodzenie,dżemy...odpadają...możesz jedną łyżeczkę niskosłodzonego ...i suchary
      bezcukrowe są ok... zasada jest taka żeby jeść często małymi porcjami... i
      pamietać że produkty mleczne też podnoszą bardzo poziom glukozy we krwi... na
      wielu produktach masz podane ilości jednostek chlebowych...np. jeden sucharek-
      to 0,8 jednostki chlebowej, tak sobie układaj jadłospis żeby zjadać około...na
      śniadanie-2-3 jednostek chlebowych, na 2 sniadanie-1-2 jednostki (=np.małe
      jabłko i pół szklanki jogurtu naturalnego, lub pół szkl jogurtu z 3 łyzkami
      płatków corn flakes-to 2 jednostki) na obiad 3-4 jednostki... na podwieczorek 1-
      2 j.ch. a na kolację 2-3 jednostki...i ostatni posiłek zjadaj jak najpóźniej-
      około 22godz- też 1-2 jdnostki... wg zasady mało ale często... no upierdliwe to
      przeliczanie ale pocieszające jest to że po ciąży w ciągu 2 tyg zwykle cukrzyca
      znika... buziaki! pa!
    • zona29 Re: cukrzyca ciążowa 05.07.06, 20:51
      o zgrozo właśnie zjadłam sporo truskawek.Szkoda troche ale dam oczywiście rade dla mojego Małego.Jutro miałam zrobić nalot na plantacje malin mojej teściowej.Dzięki za pomoc Nika
      • markiza.24 Re: cukrzyca ciążowa 05.07.06, 23:05
        Przy cukrzycy trzeba się wystrzegać bananów, winogron i arbuzów. Te owqoce
        zawieraja bardzo duzo cukrów. Nabiał nalezy jeść pomiedzy godziną 10-17 ( II
        śniadanie obiad i podwieczorek). Nie nalezy łaczyc potrwa mlecznych- joburtów z
        owocami. Jeśli jogurt to tylko mały naturalny bez owoców. Sama to przeszłam i
        nie było tak zle....
      • smacznamagda Re: cukrzyca ciążowa 06.07.06, 08:00
        Truskawki są najbezpieczniejsze. Oglądałam program dla diabetyków i powiedzieli
        tam, że truskawki to jedyne owoce, które diabetyk może zjeść w większej
        iloścismile Niestety czereśnie, jabłka, banany, winogrona i reszta pyszności już
        się nie łapią...
    • ona73 Re: cukrzyca ciążowa 06.07.06, 09:15
      Co to znaczy że jesteś w grupie ryzyka???
      • zona29 Re: cukrzyca ciążowa 08.07.06, 11:33
        miałam wyniki badan moczu i chyba na podstawie tego mój lekarz zaliczył mnie do *grupy ryzyka*.Miałam 1oo mg/dl(nie wiem co to znaczy).Smutno mi troche z tymi owocami .Czy to znaczy że ciasteczka itp moge jeść?Chyba sama zrobie sobie test na glukoze będe miała pewność. pozdrawiam Nika
        • mitoch Re: cukrzyca ciążowa 08.07.06, 11:43
          najlepiej będzie, jak bedziesz mierzyć poziom cukru po posiłkach. U mnie wyszła
          nietolerancja glukozy=cukrzyca ciążowa i kilka razy dziennie do końca ciąży
          mierzylam poziom cukru glukometrem. A jesli chodzi o owoce to nie jadlam
          winogron, mandarynek, pomaranczy - u mnie bardzo podnosily cukier. Ale kazda
          kobieta ma inaczej, dlatego warto dokonywać pomiarów i stąd wiesz co możesz jeść
          a co nie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka