qwerty1979 07.07.06, 12:10 Tak sie zastanawiam, byłam dziś u mojej gin i powiedziała, że szyjka skróciła mi się do 1 cm. Teraz zaczynam 38 tydz. ciąży, brzuch mam już nisko, skurcze wieczorne też. Jak myślicie kiedy może zacząć się poród? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
24lena tez czekam :) 07.07.06, 12:28 moge sie dolaczyc? u mnie 35 tydz...3 cm...skorcze...Igor glowa w miednicy... ponoc moze sie zaczac w kazdej chwili no to czekamy... Odpowiedz Link Zgłoś
agular Re: tez czekam :) 07.07.06, 12:44 ja z opuszczonym brzuchem chodzilam równo miesiąc a czop odszedl mi na 2 tyg przed porodem Odpowiedz Link Zgłoś
24lena Re: tez czekam :) 07.07.06, 12:50 moj czop odszedl w zeszlym tyg,ale nie w calosci(mialal wstrzymywant porod przez 3 doby)...brzusio te nisko...juz bym chciala miec Igorka przy sobie Odpowiedz Link Zgłoś
beatka202 Re: tez czekam :) 08.07.06, 23:07 Dwa tygodnie temu odszedl mi czop a od tygodnia szyjka ma 1 cm i przepuszcza dwa palce.mam skurcze ale nie regularne i latam co 3 dni na KTG.Polozna zalecila picie herbatki z malin i indukcje porodu z mezem...zart poprostu powalajacy.Sa upaly jestem w 40 tyg.mam juz dosc tej niepewnosci wolalabym zeby dali mi kroplowke z oksytocyna na wywolanie i juz miec to za soba!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: tez czekam :) 09.07.06, 00:13 no skoro to 35 tydzień - lepiej będzie dla Igorka jak sobie jeszcze "posiedzi" i dojrzeje Odpowiedz Link Zgłoś
beta73 Re: szyjka 1 cm - kiedy poród? 08.07.06, 23:15 ja mam rozwacie na 2cm, szyjkę skrócona o 50%, skurcze przepowiadające i nic poza tym sie nie dzieje, termin minął 6.07, pierwszą ciąże też przenosiłam 6 dni Odpowiedz Link Zgłoś
hanka2501 Re: szyjka 1 cm - kiedy poród? 09.07.06, 09:01 Trochę tego nie rozumiem bo jak szyjka może być lekko skrócona i mieć rozwarcie?? Przecież szyjka najpierw się skraca a jak już jest skrócona to zaczyna się rozwierać. Ja w każdym razie termin mam na 12go i co wieczór a nawet w ciągu dnia czuję skurcze. Rozwarcie od poniedziałku na 3 cm i czop odchodzący od wtorku. Mam nadzieje, że też już wkrótce córeczka będzie chciała wyjść. Chodzę co drugi dzień na ktg i najzabawniejsze jest to, że jak jestem podłączona to zero skurczy a jak mnie odłączą to znowu się zaczyna. Ehh Odpowiedz Link Zgłoś
beta73 Re: szyjka 1 cm - kiedy poród? 09.07.06, 09:20 nie jest tak jak piszesz hanka, szyjka czasem się skraca bez rozwierania a czasem jednocześnie skraca się i rozwiera, ja w 36 tc miałam skróconą o 30% bez rozwarcia a w 39tc miałam skróconą o 50% z 2cm rozwarciem, generalnie skracanie szyjki prowokuje rozwieranie dlatego niektórym kobietom w czasie ciaży zakłada się pessar na szyjkę żeby sie nie rozwierała, pozdrawiam życze terminowego porodu Odpowiedz Link Zgłoś