nati_28 14.07.06, 06:31 Jakie wymiary miała kość udowa waszych dzieci w 38 tc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nati_28 Re: Wymiary kości udowej płodu 14.07.06, 06:45 Za szybko przycisnęłam enter. Byłam wczoraj na badaniu USG u dwóch niezależnych lekarzy. Wszystko jest prawidłowo, oprócz wymiarów kości udowej, które nie odpowiadają tygodniom ciąży. Wymiary długości kości udowej wynoszą: 6,57 cm, co odpowiada średnio 34 tc, natomiast wymiary główki i obwodu brzuszka około 39/40 tc. Lekarze nie wiedzą czy dlatego, że dzidziuś ułożony jest pośladkowo i ma ściśnięte nóżki nie można prawidłowo obliczyć długości kości udowej, czyy taka uroda dzidziusia, czy jest coś nie tak jak powinno. Ja spać już nie mogę, obawiam się, że dziecko ma zbyt krótkie nóżki, że coś dzieje się złego. Nic na ten temat w internecie nie znalazłam. Nie wiem co robić Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Wymiary kości udowej płodu 14.07.06, 06:56 mój miał standartowo krótsze o 2-3 tyg, naczytałam się o zespole downa który może się tym objawiać i do porodu chodziłam cała w nerwach bo nie robiłam przezierności w 13tc, ale lekarz wciąż się upierał że widać taka jego uroda i że wszystko jest ok, urodziłam zdrowego synka czego i Tobie życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
nati_28 Re: Wymiary kości udowej płodu 14.07.06, 07:57 Dzięki za wsparcie. Jednak u mnie jest większa różnica, około 6 tygodni. Dlatego jestem przerażona. Wcześniejsze wyniki były ok, w tym badanie połówkowe. A teraz taki problem. Odpowiedz Link Zgłoś
hoshi74 Re: Wymiary kości udowej płodu 14.07.06, 08:10 nie denerwuj sie, moje Mlode tez jest ulozone posladkowo i podejrzewam, ze lekarzowi trudno jest dokonac pomiaru, jesli nozki sa gdzies scisniete, pupa schowana itp itd na pewno wszystko jest w porzadku! milego dnia! Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Wymiary kości udowej płodu 14.07.06, 08:30 też tak myślę zresztą przy ZD to są również inne objawy - serduszko, jelita itp. a skoro wszystko było ok to pewnie tak jak z moim - mój też na połówkowym był wymiarowy a od 32tc już nie Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska262 Re: Wymiary kości udowej płodu 14.07.06, 16:11 Nic się nie mart, ja jestem w 39 tyd.+ 5 dni. Dwa tygodnie temu wylądowałam na patologii ciąży, bo okazało się, że coś z wymiarami jest nie tak w stosunku do tyg. ciązy. Okazało się, że mam podejrzenie hypotrofii asymetrycznej. Dziecko rozwija się prawidłowo, tylko ze będzie mniejsze. Też się najadłam strachu, ale lekarze powiedzieli, że wszystko bedzie ok. co i tobie tego samego życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
agata2105 Re: Wymiary kości udowej płodu 14.07.06, 09:10 Nie martw sie lekarze tak dokonuja tych pomiarów. duzo zależy od aparatu usg. Ja pierwszy horror przezyłam ok 13 tyg właśnie z dł FL . niby byłam na super sprzęcie i wtedy lekarka wymierzyła FL na 6/7 tyg w 13 tyg. Co ja przezyłam. Pojechałam do innego gabinetu i było ok. A tak dla przykładu w 25 tyg FL mam 49 mm co odp 26T2D BPD 64mm co odp 24T3D AC 213mm co odp 25T3D wiec nigdy nie leci równo i tu np FL " wyprzedza" a na ostatnim USG mam na odwrót FL na końcu . W 35 tyg na przodzie jest BPD 93mm co odp 37T0D FL 65 mm co odp 33T3D AC 318mm co odp 35T4D wiec miedzy BPD a FL jest róznica ok 4 tyg. Wydaje mi się że tu duże znaczenie maja pomiary błędu bo kilka mm juz zmienia tydzień. Więc nie martw sie napewno bedzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia2612 Re: Wymiary kości udowej płodu 14.07.06, 09:58 u mnie co prawda to pierwszy dzień 29 tygodnia, byłam wczoraj na usg i gługość kości udowej mojego synusia wynosi 5,63 cm. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
optymistk-a Re: Wymiary kości udowej płodu 14.07.06, 18:38 A mojego dzidziusia wczoraj (30tc) mierzyła 5,80cm. Lekarz powiedział, że rozwija się prawidłowo. Ale czy ktoś ma dane jakie powinny być te wymiary w poszczególnych tc? Odpowiedz Link Zgłoś
nati_28 Re: Wymiary kości udowej płodu 15.07.06, 09:03 POcieszyłyście mnie trochę. Teraz pozostało mi tylko czekać i być dobrej myśli, choć to trudne. A znacie może stronkę internetową, gdzie znajd interpretację wyników USG na każdy tydzień ciąży? Odpowiedz Link Zgłoś
amus878787 Re: Wymiary kości udowej płodu 28.11.17, 11:17 Nati czy synek urodzil sie zdrowy?? U nas podobne roznicei na usg Odpowiedz Link Zgłoś