Dodaj do ulubionych

Badania prenatalne!

22.07.06, 19:11
Ostatnio oglądałam jakis program w TV gdzie jakiś mily glosik alarmowal o niskim wynilku przeprowadzania w Polsce badań prenatalnych.Dalej było o tym ze to z winy i zaniedbań przyszlych matek tyle dzieci w kraju rodzi sie z wadami serca które można by bylo wykryc wcześniej.Wkurzyłam sie na maxa bo ani słowo nie padlo w tym programie że za wiekszość tych badań sie placi na własna rekę i to nie małe pieniadze.Sama jestem w ciązy i ostatnio bedąc na wizycie u Gin. pan doktor zaproponował mi te badania wypisal skierowanie a ja wychodząc zapytałam o cene tak mimo chodem i mnie zamórowalo 650zł.Spytałam czy nie sa one bezplatne albo cześciowo refundowane a pan doktor odpalilł jak pani nie chce niech pani nie robi.Teraz mam zamiar zmienic lekarza to po 1 a po 2 to z tego co sie dowiedzialam tylko cześć badan jest nieodpłatna jesli ciaża jest zagrożona a pacentka jest np. na patologi ciazy,lub jest to 2(kolejna) ciaża a 1 dziecko urodzilo sie z jakimiś wadami.
Obserwuj wątek
    • klara02 Re: Badania prenatalne! 22.07.06, 19:22
      Troche mnie to zastanowilo! Mamy kapitalizm i trzeba sie liczyc z jego
      konsekwencjami. Na calym swiecie wiekszosc takich badan ( i nie tylko takich)
      jest platna i juz. W socjalizmie wszystkim sie wszystko nalezalo za darmo,
      trzeba sie wreszcie zdecydoweac w jakim ustroju sie chce zyc! Pewnie, ze fajnie
      by bylo mniec ponadpodstawowe badania za darmo ale trudno trgo wymagac w naszym
      zabidzonym kraju. W innych krajach placi sie tez za porod - co jest nie
      uniknione dla kobiety w ciazy i co? Badania prenatalne sa dla ludzi majacych
      kase, tak juz jest poukladany ten swiat...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka