Dodaj do ulubionych

czy ktoś słyszał o niesamowitym tłoku

28.07.06, 12:48
na warszawskich porodówkach?
siostra do mnie rano zadzwonił i mówi ze w radiu mówili że w warszawie
brakuje 300 miejsc na oddziałach położniczych i kobiety są odsyłane do
wołomina i płocka i tak dalej
a ja mam termin na za 2 dni- lekko dołująca sprawa
macie jakieś dobre info o tym, może jakiś link?
Obserwuj wątek
    • kocio-kocio Re: czy ktoś słyszał o niesamowitym tłoku 28.07.06, 12:54
      Podali wczoraj w wyborczej nr telefonu na infolinię o wolnych miejscach:
      (22)8272309.
      Podobno wczoraj były 2 na Inflandzkiej.
      • mmalicka21 Re: czy ktoś słyszał o niesamowitym tłoku 28.07.06, 12:55
        Gorące porodówki

W Warszawie na oddziałach położniczych brakuje już 133 łóżek. Tyle miejsc jest
        w dwóch remontowanych właśnie szpitalach - na Solcu i Czerniakowskiej. Przez
        dwa tygodnie zamknięty był też oddział przy pl. Starynkiewicza, gdzie wykryto
        groźną bakterię. Czynny jest od wczoraj, ale przyjmuje tylko kobiety po 36.
        tygodniu ciąży. W innych szpitalach położniczych tłok. Wczoraj po godz. 15 przy
        ul. Karowej nie było wolnych miejsc.

Robert Adamowicz, ordynator szpitala położniczego w szpitalu św. Rodziny przy
        ul. Madalińskiego, przyznaje, że ma nadkomplet pacjentek. Lekarze codziennie
        odbierają tu po kilkanaście porodów - gdy czynne są wszystkie szpitale, na
        świat przychodni nie więcej niż dziesięcioro dzieci. - Planowanie remontów
        chyba trochę się wymyka spod kontroli - twierdzi Adamowicz. - Jak tak dalej
        pójdzie, będziemy musieli odsyłać pacjentki, a nie ma dokąd.

W szpitalu św. Zofii przy Żelaznej spodziewają się, że w tym miesiącu padnie
        rekord urodzeń. Przez 17 dni lipca już przyszło tam na świat 223 dzieci - w
        zeszłym roku przez cały miesiąc 400. Do innych szpitali codziennie odsyłają
        stąd kilka ciężarnych. A będzie jeszcze gorzej - od 26 lipca przyjęcia kobiet
        do porodu wstrzymuje Instytut Matki i Dziecka przy ul. Kasprzaka. Oznacza to,
        że zabraknie kolejnych 55 łóżek.

Na remonty w szpitalach zgodził się ratusz. Urzędnicy twierdzą jednak, że
        codziennie kontrolują, ile jest wolnych miejsc na porodówkach. - Nie powinno
        dojść do sytuacji, że kobieta nie będzie miała gdzie urodzić - twierdzi Paweł
        Siennicki, lekarz miasta.
    • radowinkaala Re: czy ktoś słyszał o niesamowitym tłoku 28.07.06, 13:52
      Mówią o tym nie tylko w radiu ale i w tv - bodajże przedwczoraj widziałam w
      jakimś dzienniku. Ponoć remonty są w którychś szpitalach i stąd taki tłok.
      Kobiety są odsyłane do innych szpitali, jeśli nie ma miejsca w tym do którego
      przyjechały, poza tym mówili że jest uruchomiona jakaś linia telefoniczna, na
      której można się dowiedzieć w którym szpitalu mogę przyjąć położnicę.
      • volpe Re: czy ktoś słyszał o niesamowitym tłoku 28.07.06, 14:37
        www.rzeczpospolita.pl/dodatki/warszawa_060728/warszawa_a_9.html
    • aneta_29 Re: czy ktoś słyszał o niesamowitym tłoku 28.07.06, 14:57
      dziewczyny a może szpital w miedzylesiu "kolejowy" z tego co wiem to tam nigdy
      nie było tłoku
      Pozdr
      • agni71 Re: Międzylesie 28.07.06, 23:33
        No tak, tylko, że jak ja mieszkam pod Warszawą z przeciwnej strony i będę
        rodziła trzecie dziecko, to raczej nie mam szansy dojechać do Międzylesia sad
        Podobnie z Wołominem czy Płockiem... To co, mam urodzić w samochodzie, aporód
        będzie odbierał mąż? Jestem strasznie rozżalona, że tak to głupio poplanowali
        (remonty jednych szpitali pokrywają się jeszcze z zamknięciami porodówek na
        czyszczenie oddziałów położniczych w innych szpitalach). Termin mam na jutro,
        nie dość, że upał niemiłosierny, to jeszcze ta niepewność....

aga
        • mmalicka21 no właśnie ja mam termin na pojutrze 29.07.06, 00:04
          to głupie ...fakt
          a miedzylesie podobno świeci pustkami
          znajoma tam rodziła 3 miechy temu mówi ze rodziły z nią tylko 2 babki
          a połozne siedza i sie nudza....
          warunki może nie jakiś wypasione ale podobno da sie prezeżyć
          i o znieczuleniu trzeba wcześniej poinformować bo anastezjologa trzeba skądś
          tam sciągnąć.........

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka