Dodaj do ulubionych

jakie USG w 13 tyg?

23.08.06, 09:11
Dziewczyny mam dzisiaj USG genetyczne i pytanie. Czy jest to USG dopochwowe
czy juz przez powłoki brzuszne? Jak Wy miałyście.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • agunia1978 Re: jakie USG w 13 tyg? 23.08.06, 09:25
      ja miałam najpierw przez brzuch ale nie było jeszcze dobrze widać i skończyło
      się dopochwowosmile
      • zona06 Re: jakie USG w 13 tyg? 23.08.06, 09:41
        dzięki za odpowiedź, podejrzewam, że u mnie może byc podobnie
    • dorotka.k1 Re: jakie USG w 13 tyg? 23.08.06, 10:27
      Ja też mam dziś USG i też jestem w około 13 tyg. Okropnie się denerwuję choć
      wiem, że to nie służy ani dziecku ani mnie. Dowiadywałam się o to USG wczoraj.
      Jednak większość dziewczyn mówi że dopochwowe, nieliczne tylko, że przez
      brzuch. W specjalistycznym gabinecie, w którym robią tylko USG powiedzieli mi,
      że do 16 tyg. robią dopochwowe. Z jednej strony wolałabym przez brzuch, bo
      wtedy byłby przy mnie mąż. Przy dopochwowym, zwłaszcza robionym przez faceta to
      zbyt krępujące, no ale badanie jest dokładniejsze. Trzymam za Ciebie kciuki, a
      Ty trzymaj za mnie. Ja mam dopiero o 20.30, więc trochę się jeszcze podenerwuję.
      • zona06 Re: jakie USG w 13 tyg? 23.08.06, 11:04
        Ja mam o 14:00 w szpitalu AM na Karowej w Warszawie. Też się trochę denerwuję
        (wszystkie matki chyba tak majasmile) W poprzedniej ciąży miałam częściej robione
        USG (w tej dopiero pierwsze), ale nie genetyczne. te na początku były
        dopochwowe i był przy nich mąż. Nie było tak źle - ja nie czułam sie specjalnie
        skrępowana, mąż też jakoś mocno zmieszany nie był (badanie robił pan doktor).
        Więc bierz męża do gabinetu - bo lekarz wtedy też jakiś bardziej rozmowny i
        omawia więcej szczegółówsmile
        Będę trzymać za ciebie kciuki i dam znać jak wypadło nsze badanie.
        Pozdrawiam
        • asiekok Re: jakie USG w 13 tyg? 23.08.06, 11:11
          Ja usg w 12-13tym tygodniu mialam robione przez brzuch. Poinformowali mnie
          tylko, ze mam przyjsc z pelnym pecherzem. I bylo wszystko dobrze widac.
        • dorotka.k1 Re: jakie USG w 13 tyg? 23.08.06, 11:28
          Dzięki za wsparcie. Ja się denerwuję, bo to i pierwsza ciąża i pierwsze USG. A
          decyzje pozostawię mężowi.
          • zona06 Re: jakie USG w 13 tyg? 23.08.06, 15:48
            hej Dorotka. jestem juz po badaniu. okazało sie, że dzidzia jest o 2 tyg
            starsza - tj. 15 tydz. i nie udało sie już zbadać NT (przezierność karkowa)
            tylko NF -chyba grubość fałdu karkowego = 3mm, Pani doktor stwierdziła, że
            wszystko wyglada na ok. teraz mam echo serduszka płodu za 3 tyg.
            wszystkiego dobrego i pozdrawiam.
            • dorotka.k1 Re: jakie USG w 13 tyg? 23.08.06, 16:41
              Bardzo się cieszę, że u Was OK. A ja przy pierwszej wizycie usłyszałam, że to
              10-12 tydzień, a myślałam, że 7-8. Denerwuję się dodatkowo, bo dziewczyny
              napisały mi na forum, że ten lekarz to taki jakiś prostacki i nie miły, ale nie
              miałam wyboru (brak terminów). Chyba więc jednak wezmę męża. Gadanego to on nie
              ma (bardziej ja), ale ma za to 190 cm wzrostu smileOdezwę sięjutro.
            • dorotka.k1 Re: jakie USG w 13 tyg? 24.08.06, 09:55
              Cześć zona06. Ja też już po. Miałam przez brzuch, lekarz troche marudził, że
              może czegoś tam nie zobaczy i będzie musiał przez pochwę, ale w końcu zobaczył.
              Komputer wyliczył na 13 tyg. i 1 dzień. Lekarz nie był zbyt rozmowny, tylko
              mówił, że w porządku. Słyszałam, jak bije serduszko i mam wydruk. Maluch tam
              nieźle rozrabiał,stawał na głowie, ciężko go było sfotografować, ale się udało.
              I teraz mam 4 zdjęcia, w tym jedno jak ssie kciuk. Pozdrawiam
    • hariett Re: jakie USG w 13 tyg? 23.08.06, 11:11
      ja miałam dopochwowo
      • mariab7 Re: jakie USG w 13 tyg? 23.08.06, 11:37
        Dziewczyny. Ja tez za 2 tyg. bede robia to usg, mam pytanie pewnie wyda wam sie
        blahe ale to moja pierwsza ciąza i nie wiem zbyt duzo. czy zapisjac sie na to
        usg mam powiedziec , ze "genetyczne", czy to oczywiste? I czy to usg wykonac
        normalne czy 3D? prosze o odpowiedz bo jestem naprawde w wielkiej niewiedzy.
        dzieki i pozdrawia.
        • ola33333 Re: jakie USG w 13 tyg? 23.08.06, 12:55
          w USG genetycznym lekarz mierzy przeziernosc karku i patrzy czy jest kosc
          nosowa. Oczywiscie oglada tez inne organy i ruchliwosc dziecka. Ja mialam
          robione 2D przez powloki brzuszne i bylo dobrze widac.

Pozdrawiam !!
        • mariab7 Re: jakie USG w 13 tyg- ponawiam prosbę 23.08.06, 12:56
          dziewczyny napiszcie mi więcej o tym usg.
          • dorotka.k1 Re: jakie USG w 13 tyg- ponawiam prosbę 23.08.06, 16:31
            Napiszę co słyszałam, bo to też moja pierwsza ciąża i pierwsze USG, troche
            pytałam ostatnio na forum. Mnie lekarka nie powiedziała, jakie to będzie USG,
            tylko, że jak zrobię w tym terminie, to będzie widać jakiś tam fałd i w związku
            z tym, czy ma mongolizm czy nie. No to chyba genetyczne, ale i rozpoznawcze, bo
            pierwsze. Jak się zapisywałam w przychodni, to powiedziałam, że ciążowe i o nic
            mnie nie pytali. Ewentualnie skontaktuj sie z tym lekarzem, który zlecił
            badanie. Podobno niektórzy od razu robią przez pochwę, inni przez brzuch, a jak
            nie widać to przez pochwę. Generalnie większość dziewczyn mówi o dopochwowym
            (czy przezpochwowym) i na takie się nastawiam. Jak jest stary sprzęt, to USG
            przez brzuch trzeba mieć pełny pęcherz. Nie wiem gdzie mieszkasz, ale lepiej
            zapisz się wcześniej, bo czasami jest problem z terminami (nawet w prywatnych
            przychodniach).
            A w ogóle to jutro powiem Ci więcej, bo USG mam dziś wieczorem i okropnie się
            denerwuję. Tym bardziej, że dziewczyny na forum napisały mi, że ten lekarz to
            jakiś nie bardzo miły.
            Ale jeszcze bardziej się dziś zdenerwowałam, że lekarka (bardzo chwalona), do
            której chciałam się zapisać na prowadzenie ciąży ma wolny termin w listopadzie,
            a ta co u niej już byłam - w połowie października. Jak udało mi się znaleźć
            okienko u trzeciej na przyszły tydzień, to od razu zapisałam się też na koniec
            września. I to prywatnie tak jest. Lekarz prowadzący - ważna sprawa, a ja mam
            ograniczone pole manewru. Za nic nie pójdę do faceta, bo miałam z nimi bardzo
            złe doświadczenia. Na USG idę z musu do faceta, bo do pani mogłam się zapisać
            na koniec września. Jutro napiszę jak było.
            • dorotka.k1 Re: jakie USG w 13 tyg- ponawiam prosbę 24.08.06, 09:58
              Jajuż po. Miałam przez brzuch, lekarz troche marudził, że może czegoś tam nie
              zobaczy i będzie musiał przez pochwę, ale w końcu zobaczył. Komputer wyliczył
              na 13 tyg. i 1 dzień. Lekarz nie był zbyt rozmowny, tylko mówił, że w porządku.
              Słyszałam, jak bije serduszko i mam wydruk. Maluch tam nieźle rozrabiał,stawał
              na głowie, ciężko go było sfotografować, ale się udało. I teraz mam 4 zdjęcia,
              w tym jedno jak ssie kciuk. Pozdrawiam
              • mariab7 Re: jakie USG w 13 tyg- ponawiam prosbę 24.08.06, 10:16
                To świetnie.gratuluje.To musiało byc wzruszajace przezycie.ja robie to usg
                dopiero 8 wrzesnia, ale juz sie martwie, bo moja lekarka prowadzaca
                jest "nierozmowna", nic mi nie powiedziała- tylko zrobic usg. Dlatego goraco
                dziekuje za informacje. Pozdrawiam
        • hariett Re: jakie USG w 13 tyg? 23.08.06, 17:27
          Wydaje mi sie, że powinnaś powiedzieć (idąc prywatnie) jakie badanie chcesz
          zrobić, np. ze usg genetyczne test podwójny. Mierzona jest przeziernosc karku
          i kość nosowa, lekarz mierzy również dł. dziecka , sprawdza jak bije serduszko,
          mozesz posłuchać jak szybko bije serce dziecka. Po usg pobierają Ci krew, ja
          wynik krwi miałam po ok. tygodniu ( nie trzeba byc na czczo). USG robia
          normalne, bo wtedy dobrze widać to co jest pod skórą dziecka. Jesli dysponują
          sprzetem , to na koniec mogą Ci pokazać w 3D.
          ...aaaa ja jeszcze przed badaniem wypełniałam jakąś ankiete, ale ja byłam na
          badaniu państwowo.
    • beata753 Re: do zona 23.08.06, 11:52
      Zona powiedz mi czy na Karową można dostać sie na podstawie skierowania od
      lekarza i czy długo trzeba czekać na badanie. Ja mam wizytę w przychodni 15
      września, będzie to ok 11tygc. Obawiam się, że to nie będzie usg genetyczne.
      Gdybym takie chciała zrobic to pewnie tylko prywatnie a może się mylę. Napisz
      mi jak dostałaś sie na Karową jeśli możesz.
      • zona06 Re: do zona 23.08.06, 12:56
        z tytułu mojej podstawowej choroby - która jest zagrożeniem do ciąży bez
        problemu dostałam sie do poradni patologii ciąży - dr. Grymowicz. czekałam
        tydzień na wizytę, skierowania dostałam juz na 3 badania: w 12 tydz(USG
        genetyczne), 16 tydz (echo serca płodu) i 22 tyg (USG - musze się upewnić czy
        ma być to genetyczne?) ciąży. nie miałam większego problemu z umówieniem
        terminów badań. genetyczne USG wykonują w gabinecie echokardiografii płodu
        (gabinet 4) Na górze tj. I piętro - może robią też takie badania, tylko tam
        mają chyba słabszy sprzęt.
    • kika335 Re: jakie USG w 13 tyg? 23.08.06, 17:18
      ja mialam przez powloki brzuszne
    • lemurka3 Re: jakie USG w 13 tyg? 23.08.06, 17:48
      Ja mam jutro i wiem że ma być robione transwaginalnie. Mąż chyba będzie
      skrępowany bo badanie będzie robił Pan ale nie przepuści okazji żeby zobaczyć
      dzidzię - dodam ze po raz pierwszy będziemy razem na usg smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka