monia2.5 07.09.06, 13:12 czy to boli i jak dlugo sie z tym jest) moze głupie ale ja nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgosiek2 Re: jak wyglaa załozenie cewnika 07.09.06, 13:19 To zależy od pacjenta jak to znosi i zakłądającego cewnik jak to robi. Bywa to dość nieprzyjemne,ale aby pacjenta nie bolało to końcówkę cewnika można "posmarować"lignocainą. Wtedy dyskomfort się zmniejsza. POzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
ttkm a co to jest ten cewnik i poco go zakładają? 07.09.06, 14:24 czy jest konieczny? Pytam bo niewiem, nigdy nie byłam w szpitalu, ktoś kompetentny może udzielić takiej informacji nie śmiejąc się z mojej niewiedzy? Odpowiedz Link Zgłoś
aniaw18 Re: a co to jest ten cewnik i poco go zakładają? 07.09.06, 14:27 cewnik jest po to jesli samodzielnie nie potrafisz zrobic siusiu bo urodzeniu synka a mialam porud VACUM mialam cewnik poniewaz nie umialam sie wysikać zakladanie nie bolalo dlugo go nie mialam 1 dzien Odpowiedz Link Zgłoś
agawa5 Re: a co to jest ten cewnik i poco go zakładają? 07.09.06, 14:38 ja tez mialam cewnikowanie po porodzie bo czulam przepełniony pecherz a nie mogłam sie wysiusiac bo mialam jakąś dysfunkcję pęcherza. Nic nie bolalo, nieprzyjemne tez nie było za to jaka ulga Odpowiedz Link Zgłoś
moreno500 Re: jak wyglaa załozenie cewnika 07.09.06, 14:36 przy cc konieczny, miałam go ok. 8 godzin Odpowiedz Link Zgłoś
mirabellka26 Re: jak wyglaa załozenie cewnika 07.09.06, 14:41 mnie bolało cholernie , jest to strasznie nie miłe uczucie Odpowiedz Link Zgłoś
ttkm Re: jak wyglaa załozenie cewnika 07.09.06, 14:59 ale ja dalej nie wiem do czego go podłączają? przez odbyt, przez cewkę moczową? czy to jest taka rurka z woreczkiem na mocz? ooooj, już się boję, jejku Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: jak wyglaa załozenie cewnika 07.09.06, 15:03 Co prawda nie o porodzie mowa,ale przybliży temat www.mp.pl/artykuly/index.php?aid=12183&_tc=E8174895EBA2423EB86659DE2EDACF9C Odpowiedz Link Zgłoś
andzia322 Re: jak wyglaa załozenie cewnika 07.09.06, 19:20 tak, taka rurka z woreczkiem, wkladaja do cewki moczowej, przed kazda opreacja konieczne (np cc) bo pozniej lezysz kilka czy kilkanascie godzin na sali poopreacyjnej, podaja non stop kroplowki z lekami znieczulajacymi, kilka godzin nie czujesz nog (w przypadku cc), wiec samodzielne sikanie nie jest mozliwe, musisz miec cewnik Odpowiedz Link Zgłoś
andzia322 Re: jak wyglaa załozenie cewnika 07.09.06, 19:14 samo zalozenie nie boli, ale pozniej szczypie i piecze jak przy zapaleniu pecherza, ja znioslam to b.zle, marzylam zeby jak najszybciej zrobili mi zzo, z calego ciecia to wspominam najgorzej Odpowiedz Link Zgłoś
phantomka Re: jak wyglaa załozenie cewnika 07.09.06, 19:32 A Ty droga autorko watku sikasz przez odbyt? Nie boli praktycznie w ogole, zadnych dyskomfortow z tym zwiazanych nie mialam. Odpowiedz Link Zgłoś
ttkm Re: jak wyglaa załozenie cewnika 08.09.06, 08:32 "phantomka napisała: A Ty droga autorko watku sikasz przez odbyt? Nie boli praktycznie w ogole, zadnych dyskomfortow z tym zwiazanych nie mialam." Wiedziałam, że zawsze znajdzie się jakaś mądrala, która taktownie odpowie. Skoro ktoś nie wie co to jest cewnik, to nie miej pretensji, że nie wie gdzie się go zakłada. Proste i logiczne chyba!? A pytanie o podłączanie tego cewnika zadałam, akurat ja, nie autorka wątku. Odpowiedz Link Zgłoś