joann14 12.09.06, 23:07 Powiedzcie mi czy odejscie wod plodowych oznacza porod?I jeszcze jedno po czym poznaje ze odszedl mi czop i jak dlugo czekac po nim na porod? Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wronka30 Re: Czy odejscie wod oznacza porod? 12.09.06, 23:12 no pewnie ze tak, mi najpierw odeszly wody pozniej zaczely sie skurcze..Po osmiu godzinach urodzilam corcie..No ale bywa ze trwa to dluzej, slyszalam ze do 24 godzin..pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ozega Re: Czy odejscie wod oznacza porod? 13.09.06, 15:27 No tak!Mi najpierw odeszły wody a potem przyszły skurcze.Ale może być na odwrót najpierw skurcze potem wody Odpowiedz Link Zgłoś
dorianne.gray Re: Czy odejscie wod oznacza porod? 12.09.06, 23:22 Dziwne pytanie - w życiu nie przyszłoby mi do głowy Dla mnie to cholernie oczywiste, że tak No a jak inaczej?... )) Odpowiedz Link Zgłoś
agamama123 Re: Czy odejscie wod oznacza porod? 12.09.06, 23:23 Oznacza A jeśli chodzi o czop to mnie 3 razy odchodził juz na stole porodowym Odpowiedz Link Zgłoś
sz.a.m Re: Czy odejscie wod oznacza porod? 13.09.06, 07:19 Mi czop odszedł jakieś cztery dni przed porodem. (bardzo gęsty podbarwiony czasem lekko krwią). Wody odeszły mi dopiero po przebiciu pęcherza ale pewne jest że jak odchodzą to czas sie zbierać. Odpowiedz Link Zgłoś
katarina831 Re: Czy odejscie wod oznacza porod? 13.09.06, 15:18 Prosze jak najszybciej jechac do szpitala.Nie zawsze jest tak ze odejscie wod oznacza poczatek porodu,czasem nastepuje to bez czynnosci skurczowej.Tak czy inaczej podczas odplyniecia wod plodowych zostaje zerwana bariera chroniaca plod przez swiatem zawnatrznym i bez ochrony antybiotykowej moze dojsc nawet do wstepujacego zakazenia wewnatrzmacicznego plodu.Prosze sie nastawic ze najpewniej dzis pani urodzi.Pozdrawiam. Polozna. Odpowiedz Link Zgłoś
jola427 Re: Czy odejscie wod oznacza porod? 13.09.06, 09:35 Czop śluzowy jak odejdzie, to oznacza, że poród niedługo, ale niekoniecznie dzis,czy jutro. Może być po kilku dniach. Natomiast jak odejdą wody to już zaraz będzie poród. Najlepiej wtedy zjeść coś naszykować torbę i czekać na skurcze, bo wg. tego co mój lekarz mówił, w ciągu 24h będzie poród. Mi natomiast wody odeszły dopiero na łóżku, w trakcie porodu. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
kiaram1 Re: Czy odejscie wod oznacza porod? 13.09.06, 09:55 Oczywiście. Trzeba jak najszybciej pojechać do szpitala. Oczywiście nie w panice, ale w ciągu jakiś 2-3 godzin Zalezy też czy wody się tylko sączą czy leci z Ciebie jak z karnu Nie ma co czekac na skurcze. Dzidzius może się poddusić jak za długo bedzie się czekać.Ja przy pierwszym porodzie skurczy dostałam dopiero po oksytocynie. Odpowiedz Link Zgłoś
timon2006 Re: Czy odejscie wod oznacza porod? 13.09.06, 10:25 Uważam, że po odejściu wód należy jechać do szpitala, a tam jak najszybciej powinni podać oksytocynę. Mnie wody odeszły w 38 tygodniu i na szczęście nie wybrałam szpitala w swoim mieście, choć szczyci się on tytułem "przyjazny matce i dziecku". Po przyjęciu na porodówkę podano mi od razu oksytocynę, natomiast wiem,że w szpitalu w moim mieście w podobnym przypadku z tym zwlekano i niestety dziciętko urodziło się martwe. Odpowiedz Link Zgłoś
jola427 Re: Czy odejscie wod oznacza porod? 13.09.06, 10:38 Nie można też z góry zakładać negatywnych zdarzeń. W szkole rodzenia położna mówiła nam, że wcale nie trzeba się spieszyć, bo lepiej te pierwsze skurcze przeczekać w domu, dopóki nie zaczną się regularne. Oczywiście jak zdarzają się i takie rzeczy, o których napisała timon,ale nie ma też sensu przesadzać. To, że zdarzają się poronienia nie oznacza,że należy całą ciążę przeleżeć w szpitalu. Prawda? Mojej koleżance wody odeszły wieczorem, a na drugi dzień o 10 rano dopiero zaczęły się skurcze. Pojeczała do szpitala i wróciała do domu po badaniu. Przespała noc i dopiero po skurczach przyjęli ją na porodówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
timon2006 Re: Czy odejscie wod oznacza porod? 13.09.06, 10:51 Chyba troszkę się nie zrozumiałyśmy. Gdy mnie odeszły wody, nie miałam wcale skurczów i gdyby nie oksytocyna, to najprawdopodobnie jeszcze długo by ich nie było, bo szyjka się wcale nie rozwarła, a dziecko było daleko od kanału rodnego. U mnie podano oksytocynę zaraz po przyjeździe do szpitala, a i tak po 8 godzinach szyjka miała rozwarcie 3 cm i dziecko nie układało się w kanale rodnym. Dopiero zwiększenie dawki coś dało. A nieszczęśliwe zdarzenie, o którym pisałam, przytrafiło się dziewczynie, której dziecko rozwijało się prawidłowo i ciąża nie była zagrożona. Tam po prostu zbyt długo zwlekano z pomocą lekarską. Myślę, że po odejściu wód lepiej od razu jechać do szpitala i domagać się odpowiedniej pomocy. Jak to mówią lepiej "dmuchać na zimne"... Odpowiedz Link Zgłoś
jola427 Re: Czy odejscie wod oznacza porod? 13.09.06, 11:01 Chyba najlepiej jest zadzwonić do swojego lekarza lub położnej i niech oni zdecydują, bo znają historię ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
mamka_klamka Re: Czy odejscie wod oznacza porod? 13.09.06, 15:18 historia ciąży nie ma tu nic do rzeczy. Po odejściu wód trzeba jechać do szpitala i koniec. Mi odeszły wody, skurczów nie było. Dostałam oksytocynę, skurczów dalej nie było. W rezultacie poród zakończył sie cesarką. A ciąża przebiegała książkowo. Odpowiedz Link Zgłoś
minnie77 Re: Czy odejscie wod oznacza porod? 13.09.06, 11:08 A mnie powiedziano, że jeżeli wody nie odejdą to mam się zgłosić do szpitala jak skurcze będą co 5 min a jeżeli odejdą to jak najszybciej bo wtedy mają 8 godzin na ukończenie porodu. Sama znam w swoim otoczeniu dziecko, które jest chore właśnie na skutek zbyt długiego przetrzymania bez wód płodowych. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
wronka30 Re: Czy odejscie wod oznacza porod? 13.09.06, 12:00 Cos mi tu nie pasi bo wody plodowe uzupelniaja sie przez caly okres pierwszej fazy porodu, dlatego plod nie jest zagrozony...Ale nie jestem ekspertem, wiem tylko ze w polsce lekarza uwielbiaja ingerowac w nature, i a tu oksytocyne wstrzykna a tam cesarke przeprowadza bez niestety koniecznosci..Oczywiscie nie mowie tu o wyjatkowych przypadkach..Dla poparcia moich argumentow podam przyklad dziewczyny ktora w polsce pierwsza ciaze przelezala na lekach, porod jej wywolywali wlasnie oksytocyna, a w holandii z drugim dzieckiem nie bylo zadnych problemow (choc objawy niby nieprawidlowosci byly te same), urodzila zdrowego synka bez zadnych komlikacji i o czasie..Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
timon2006 Re: Czy odejscie wod oznacza porod? 13.09.06, 15:04 Zgadzam się z tym, że lekarze zbyt często ingerują w naturę, ale są też przypadki gdy jest to konieczne. Sama wiem to ze swojego przypadku. Gdyby nie podanie oksytocyny, to nie wiem czy moje dziecko byłoby tak zdrowe jak jest teraz. Owszem lekarze nadużywają często środków jakimi dysponują, ale myślę, że jeszcze gorzej, gdy ich nie używają , jeśli jest to potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
alu2 Re: Boże 13.09.06, 15:09 Nie , to oznacza zapłodnienie Boże , czytasz i nie grzmisz ! Odpowiedz Link Zgłoś
moniak7 Re: Boże 13.09.06, 16:25 Ktos tu pisal, ze odeszly mu wody a nie mial skurczow i odeslali do domu, zeby sie skurcze pojawily. To sa jakies jaja chyba, albo ktos nie wie co pisze. Przerwanie pecherza plodowego powoduje powstanie zagrozenia zakazeniem wewnatrzmacicznym( a nie uduszeniem jak jeszcze ktos inny pisal). Ja mialam taka sytuacje, ze wody sie saczyly (nawet nie wiem od kiedy, i bez mojej swiadomosci tego faktu, myslalam, ze to wieksze uplawy), lekarze w szpitalu stwierdzili brak pecherza i znikoma ilosc wod. co bylo wskazaniem to natychmiastowego podania antybiotyku oraz natychmaistowego wywolywania porodu. Skurczy nie mialam zupelnie i szyjka byla kompletnie nieprzygotowana. Po konskich dawkach oksytocyny jakos sie udalo, ale syn i tak urodzil sie juz z zakazeniem drog moczowych i musial zaraz po urodzeniu dostac antybiotyk. A wiec odejscie wod plodowych to wskazanie to natychmiastowego zakonczenia ciazy, jezeli jest to w okolicach terminu porodu. Gdybym nie dostala skurczy po oksytocynie, lekarze juz zaczeli pzrygotowywac sale do cesarki. Ciesze sie, ze tego nei zbagatelizowali, bo wszystko skonczylo sie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
agamama123 Re: Jeszcze jedno 13.09.06, 18:07 Przerwanie pęcherza płodowego jest wskazaniem do udania sie do szpitala ponieważ czasem dochodzi w takim przypadku do wypadnięcia pępowiny a to bardzo duże zagrożenie dla zycia dziecka. W takim przypadku w jaknajszybszym czasie przeprowadza sie cc. Nie wierzę, że lekarze odesłali kobietę z odchodzącymi wodami do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
jola427 Re: Jeszcze jedno 13.09.06, 18:28 Więc pewnie ona i jej mama oszukiwały. Odpowiedz Link Zgłoś
justyna_133 Re: Czy odejscie wod oznacza porod? 13.09.06, 18:29 Odejście wód - owszem to już jest rozpoczęty poród. W jakim czasie następuje rozwiązanie? Różnie. Co ciąża, to inny przebieg. Njalepiej w przeciągu 3-5 godzin dotrzeć do szpitala. Odejście czopa - to sygnał, że coś się zaczyna dziać ale rozwiązanie może nastąpić nawet do 2 tygodni po jego odejściu. Jw - co ciąża, to inny przebieg. Odpowiedz Link Zgłoś