Dodaj do ulubionych

Moja wizyta u lekarza

16.10.06, 12:41
Dzisiaj poszłam do lekarza-internisty. Jestem przeziębiona od środy i stwierdziłam, że czas najwyżśzy by obejrzał mnie lekarz. Mam zawalone zatoki, temperatura rano od 37, wieczorem w okolicach 38,5; odkasłuje z flegmą (sorry za dosłowność) i ciągle mam dreszcze i bolą mnie wszystkie mięśnie.

Pani doktór na wstępie zażądała ode mnie zaświadczenia od ginekologa. Fajnie, zważywszy na to, że u mnie to dopiero jakiś 5-6 tydzień i u gina jeszcze nie zdążyłam być.

Na pytanie czy mam gorączkę, odpowiedziałam szczerze, że w tej chwili to jedynie stan podgorączkowy, temperaturę mam wieczorami - do karty wpisała brak gorączki. Mówię o zatokach, mięśniach i ogólnie o marnym samopoczuciu - pani doktor podsumowała, że wcale nie wyglądam na chorą, to że gardło mnie boli to mój wymysł i w ogóle to mam iść do pracy.

Zrezygnowana pytam czy da mi chociaż na dziś zwolnienie, bo nie poszłam do pracy by dostać się na wizytę to kazała mi wziąć urlop na żądanie, a jak go nie mam to mój problem.

A więc zupełnie zdrowa wróciłam do domu, z dreszczami, już mam prawie 38 stopni gorączki. No ale przecież jestem zdrowa to nie mam na co narzekać, nie?

A ostatni raz u lekarza byłam z 5 lat temu.
Obserwuj wątek
    • megi1974 Re: Moja wizyta u lekarza 16.10.06, 12:58
      Nie lekceważ nawet lekkiego przeziębienia. Ja w drugiej ciąży, byłam
      przeziębiona, ale jako nadgorliwiec chodziłam do pracy, jak już dostałam prawie
      40 stopni gorączki to poszłam na chorobowe. Ale niestety dziecko straciłam w 9
      tygodniu. Gdzieś później przeczytałam, że często przyczyną poronienia może być
      wysoka gorączka i u mnie tak było (do czasu przeziębienia ciąża rozwijała się
      bardzo dobrze).
    • ania8010 Re: Moja wizyta u lekarza 16.10.06, 13:14
      witamsmile jak nie masz możliwości dzisiaj iść do innego internisty to zapisz się
      na jutro a i w pracy powiedz jaka jest sytuacja z tego co wiem to lekarz również
      na dzień wstecz może wystawiać zwolnienie, a jeśli miewasz taką temperaturę to
      lekarz jest nie unikniony w twoim stanie bo jak nie wyleżysz tego choróbska to w
      późniejszym okresie znowu coś się przyplącze ze zdwojooną siłą a w tym stanie
      najlepiej unikać jakichkolwiek lekarstw ze względu na dzidziusia, o tej porze
      roku to sama wiesz że o takie infekcje nie będzie trudno. ja w 7-8 tc też się
      zaziębiłam co prawda miałam tylko stan podgorączkowy ale pani doktor tego nie
      zbagatelizowała i poradziła co mogę brac w tym staniesmile to był akurat piątek
      kiedy udałam się z wizytą i w weekendzik wykurowałam się, czego i Tobie życzęsmile
      teraz czekam na dzidziusia mam termin na 30.10.06r Pozdrawiam
      • mamusia100 zwolnienie 16.10.06, 13:23
        Ania 8010 ma rację, zwolnienie lekarz może wypisać do 3 dni wstecz!
    • mamusia100 Re: Moja wizyta u lekarza 16.10.06, 13:21
      Biegnij kobieto do porządnego lekarza! Nie chcę straszyć ale temperatura nie
      jest zbyt dobra podczas ciąży. A do wizyty popijaj herbatkę z lipy - jest
      napotna. Musisz dużo lerzeć i się pocić, pewnie nic więcej lekarza nie wypisze
      bo z lekarstwami na początku ciąży trzeba uważać. Nie wolno lekceważyć nawet
      bólu gardła! Sama infekcja jest równie niebezpieczna. W razie czego na Twoim
      miejscu poszłabym do ginekologa, on na pewno zwolnienie wystawi a potem do
      internisty, ale już innego. Życzę zdrowia!
      • imoan8 Re: Moja wizyta u lekarza 16.10.06, 13:39
        Oczywiście koniecznie idź do normalnego lekarza. A druga sprawa - nie pozostawaj
        obojętna na takie traktowanie!!! Powinnaś pójść z ta sprawą do dyrekcji
        przychodni, ostrzec innych pacjentów!Jeśli domagamy się sprawiedliwości, to
        musimy sami o nią walczyć, a nie czekać aż inni to za nas zrobią (bo niestety w
        tym kraju wszyscy tak myślą). My ciężarne tym bardziej nie powinnyśmy milczeć,
        wkońcu już nie tylko nasza przyszłość się liczy. Pozdrawiam. I życzę powodzenia
        z następnym lekarzem i zdrowia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka