Dodaj do ulubionych

kto po raz drugi w ciąży?

22.10.06, 11:38
napiszcie proszę jaki odstęp czasowy macie między pierwszum dzieckiem a
dzidziusiem w brzuszku. Ja właśnie zastanawiam się nad rodzeństwem dla mojego
1,5 rocznego synka i tak prawdę mówiąc targają mną różne wątpliwości, czy
przypadkiem nie za szybko itp.
Obserwuj wątek
    • andzia7926 Re: kto po raz drugi w ciąży? 22.10.06, 12:42
      Witaj,zaszłam w ciąże jak Wiktoria miała 3latka, teraz żałuje że nie
      wcześniej.Moja przyjaciólka jest w 4 miesiącu ciąży a jej synek mam teraz 1 rok
      7 miesięcy, więc zaszła nawet wcześniej, ma się znakomicie, dzidzia w brzuszku
      też,a mały nie może doczekać się na rodzeństwo.

• buzka5 Re: kto po raz drugi w ciąży? 22.10.06, 12:47
        Mój synek ma 18 m-cy a ja jestem w 20 tcsmileJest ok.
        • azoorek Re: kto po raz drugi w ciąży? 22.10.06, 13:31
          dla mnie im mniejsza roznica tym lepiej, Co prawda jest to na poczatku
          fizycznie wykanczajace, ale potem dzieci swietnie sie bawia w swoim
          towarzystwie. U nas wyjdzie 3 lata roznicy. Miedzy mna i bratem jest 5 lat i to
          jest za duzo. Kolezanka ma 2 dziewczynki z taka roznica i sie dobrze bawia
          razem. Co do chlopcow, to moze byc roznie. Bo pomiedzy moim mezem i jego bratem
          jest rok roznicy i caly czas sie bili.
          • ppaula2 Re: kto po raz drugi w ciąży? 22.10.06, 13:46
            Mój synek w styczniu skończy 5 lat. A ja w listopadzie powinnam powitać jego
            siostrzyczkę.
    • mettea Re: kto po raz drugi w ciąży? 22.10.06, 14:01
      Jak dotąd u mnie odstęp czasowy jest największy - Synek ma 8 lat i z
      niecierpliwością czeka na rodzeństwo (mam nadzieję, że na siostrzyczkęsmile, choć
      on wolałby brata.
    • kora266 Re: kto po raz drugi w ciąży? 22.10.06, 14:14
      Ja uwazam, ze najlepszy odstep miedzy dziecmy to 4-5 lat. Nieprawda jest, ze mniejszy odstep to i lepsze rozumienie sie rodzenstwa, wszystko zalezy od dzieci i od wychowania. A dwie kruszynki w domu to rzeczywiscie duzo pracy. Ja sama mam brata o 4 lata mlodszego i uwazam,ze ta roznica jest super.Mamy wspolnych znajomych i super sie rozumiemy.
      • izab26 Re: kto po raz drugi w ciąży? 23.10.06, 09:50
        Mój synek ma pięc lat a ja jestem w 36 tygodniu ciąży także nie długo będzie
        miał brata
    • an_olsza Re: kto po raz drugi w ciąży? 22.10.06, 17:23
      Ja zawsze chciałam by różnica wieku u moich dzieci nie była większa niż 3 lata,
      bo między mną a moja siostrą było prawie 6 lat i co prawda dogadujemy się ale
      troszke się "mijałyśmy" w czasach szkolnych (ona była w szkole średniej kiedy
      ja studiowałam, ja zaczęłam pracować i założyłam rodzinę to ona studiowała
      itd.). Niestety mój plan się nie powiódł i dopiero teraz jestem w ciąży a
      różnica wieku to również 6 lat. I tak sobie myślę, że niezależnie od różnicy
      wieku po prostu fajnie jest mieć rodzeństwo. A moja córeczka bardzo marzy o
      rodzeństwie i niedługo się dowie, że w naszej rodzinie będzie mały dzidziuś.
      Pozdrawiam wszystkie "ciężarówki-po raz drugi"!
    • mikam99 Re: kto po raz drugi w ciąży? 22.10.06, 17:47
      Ja mam 6,5 miesięczną córeczkę i staram sie (zaczynam)o rodzeństwo dla niej
      • jonaska Re: kto po raz drugi w ciąży? 22.10.06, 18:50
        jestem w 36 tyg i mam synka 4 lata 2 miesiace.Uważam,że to dobry moment.
        chociaz różnica między dziećmi ponad 4 lata. ale starszy syn dużo już rozumie,
        chce kupować dla małego smoczki, duuuzo smoczków hehe.... znajoma ma drugie
        dziecko ( róznica rok i 2 miesiące) i sama przyznaje,że gdyby nie pomoc
        teściowej, nie dałaby rady.
    • kalina76 Re: kto po raz drugi w ciąży? 22.10.06, 19:45
      Mój synek ma 13 miesięcy a arugi dzidziuś 29 tygodni. Czyli będzie rok i 4
      miesiące różnicy pomiędzy nimi. Na począku na pewno będzie mi ciężko. Ale
      zawsze chciałam mieć dzieci z niewielką różnicą wieku. Pozdrawiam
    • daka-78 Re: kto po raz drugi w ciąży? 22.10.06, 19:49
      Witam mój synek Eryk ma 3,5 roku a ja jestem w 27 tygodniu ciąży! Pozdrawiam!
    • zmrocznik Re: kto po raz drugi w ciąży? 22.10.06, 20:46
      Miłosz miał 20 miesięcy, kiedy poczęła się Łucja. Czekamy na nią i zostało nam
      już tylko 9 tygodni.
      • ewulka30 Re: kto po raz drugi w ciąży? 22.10.06, 21:25
        Cześc
        mój synek ma 21 miesiecy, a kiedy urodzi sie jego siostrzyczka bedzie mial 22
        pozdrawiam
    • ania.silenter U nas różnica 15 miesięcy 22.10.06, 21:30
      Ola ma 2 lata i 9 miesięcy,a Ada 17 miesięcy. Jest dobrzesmile)).
      pozdrawiam
      • ikunia1 Re: U nas różnica 15 miesięcy 22.10.06, 23:26
        U nas różnica będzie duża, syn ma obecnie 6 lat a drugi dzidziuś ma się pojawić
        na przełomie maja i czerwca, ale dezycja od początku była właśnie taka,
        planowaliśmy że drugie dziecko będziemy mieli dosyć późno po pierwszym, choć im
        dłużej tym trudniej się zdecydować, po prostu zaczyna być wygodnie i ciężko
        ponownie wrócić do wszystkiego, co związane z pojawieniem się maleństwa.smile)
        • kingamarta Różnica 3 lata i 4-m-ce 23.10.06, 07:43
          Kiedy urodzi się Maleństwo będzie różnica 3lat i 4 m-cy. Pomiędzy mną a moją
          siostrą jest 1 rok i 2 m-ce różnicy-ja jestem z grudnia a ona ze stycznia.
          Biłyśmy się niesamowicie ale jedna za drugą by w ogień wskoczył. Często siostra
          się śmieje, że tak naprawdę to jesteśmy bliżniaczkami tylko za długo w brzuchu
          u mamy spała wink
          • surviver_30 Re: Różnica 3 lata i 4-m-ce 23.10.06, 10:54
            U nas też będzie taka różnica - 3 lata i 4 miesiące. Mój synek skończył 2 lata
            i 9 miesięcy, a ja jestem w dziewiątym tygodniu ciąży. Mam nadzieję, że będzie
            dobrze. Wiele zależy od nas rodziców - wszyscy musimy się dobrze przygotować.
            Między mną a moją siostrą jest 7 lat różnicy, a między moim mężem a jego bratem
            10 lat. To zdecydowanie za dużo. Wciąż się mijaliśmy. Dopiero teraz, gdy już
            mamy swoje rodziny mamy jako taki kontakt.
    • jozeffina Re: kto po raz drugi w ciąży? 23.10.06, 11:15
      miedzy pierwszym synem a drugim jest 3 lata roznicy,na poczatku myslalam,ze moze
      to za duza roznica,ale sie mylilam.Pierwszy syn z niecierpliwoscia czekal na
      rodzenstwo,jak sie urodzil braciszek bardzo mi pomagal jako "starszy brat" a
      teraz mlodszy ma 1,5 roku i swiata poza soba nie widza.
    • beata753 Re: kto po raz drugi w ciąży? 23.10.06, 11:48
      To ja tu chyba pobiję rekord. U mnie będzie różnica 11 i pół roku.
    • domi5501 Re: kto po raz drugi w ciąży? 23.10.06, 12:27
      Witam,
      U mnie córa będzie miała 4 lata bez 2 miesięcy jak urodzi jej się braciszek lub
      siostrzyczka. Jestem w 4 miesiącu, a Martynka już wie że będzie miała
      rodzeństwo i baardzo się z tego powodu cieszy
      • ewa.zaspiewa Re: kto po raz drugi w ciąży? 23.10.06, 13:09
        Jak małe się urodzi (chyba dziewczynka?), to syn będzie miał 20 miesięcy.
        Wolalabym nawet wcześniej, ale zmęczenie mi nie pozwoliło.
        Główną motywacją dla mnie jest, że odchowam dwójkę od razu, a za parę lat
        będziemy mogli z mężem pojechać na wakacje sami, zostawiając dzieci dziadkom smile
        Okres uwiązania na mur szybciej zleci, jeśli będzie dorastać naraz jedno i
        drugie. A zawsze chcieliśmy mieć dwoje.
    • dosia1979 Re: kto po raz drugi w ciąży? 24.10.06, 11:35
      Moja córka w lutym kończy 7 lat a ja jestem w ciąży dopiero od niedawna.Więc
      różnica będzie wynosić 7,5.Dla mnie jest to dobra różnica moja córka jest już
      na tyle samodzielna ,że jest w stanie duzo rzeczy zrobić przy sobie, będzie mi
      napewno łatwiej zająć się drugim dzieckiem.Dla mnie osobiście taka różnica
      wieku jest odpowiednia.Każdy jednak uważa inaczej.Każdy planuje tak jak mu
      wygodnie.
    • irpa Re: kto po raz drugi w ciąży? 25.10.06, 10:32
      moja corcia ma 18 miesiecy a ja 20 tc jest super na poczatku mialam watpliwosci
      teraz sie b.b.b ciesze
      • grochalcia Re: kto po raz drugi w ciąży? 26.10.06, 13:58
        ja sobie planowalam roznice 3 lataka, ale teraz moj synek ma 19 miesiecy i sie
        zastanawiam, czy sobie nie zmniejszyc tej roznicy)))na razie odstawiam tabletki,
        bo moje samopoczucie od dluzszego czasu jest straszne i szukam winowajcywink)) a
        bez tabletek moze byc różniewink))
        • elka63 Re: kto po raz drugi w ciąży? 26.10.06, 14:18
          U mnie jest dokładnie piec lat róznicy. I powiem Wam, ze jest super.
    • aniko16 Re: kto po raz drugi w ciąży? 26.10.06, 14:31
      Ja podobnie jak ktoś wyżej uważam, że optymalna różnica to 4 - 5 lat, a nawet
      więcej. Między mną a bratem jest tylko 16 m-cy różnicy i choć dogadujemy się
      znakomicie (oboje już po 40.) to jednak dzieciństwo chyba określilibyśmy
      wspólnie jako "trudne". Uważam, że każdy malec powinien mieć prawo do
      niepodzielnej uwagi rodziców, a tego nie da się zapewnić przy małej różnicy
      wieku. Zawsze gdzieś pod skórą czai się rywalizacja o względy mamy, która
      naprawdę nie może się "rozdwoić", a traktowanie dwójki zawsze jak jedności jest
      jeszcze gorsze. Ja w każdym razie nie chciałam powielać wzoru i zaszłam w ciążę
      kiedy synek miał już 6 lat. No, mogłam rok lub 2 wcześniej ale tak naprawdę to
      dopiero pragnienie posiadania rodzeństwa przez synka zmobilizowało mnie do
      ponownego zajścia w ciążę. Aha, mam koleżankę która ma jedyną siostrę 2 lata
      młodszą z którą nigdy nie miała i nie ma dobrego kantaktu.
      • infomed Re: kto po raz drugi w ciąży? 26.10.06, 15:00
        Rekord to ja tu pobijesmile moja córcia w maju skonczy 15 a ja w czercu urodzesmile
    • himbi Mój synek ma 14 miesięcy 26.10.06, 15:37
      a w marcu oczekujemy przyjścia na świat kolejnego dziecka. I chociaż też
      wyobrazam sobie jak trudne mogą być pierwsze miesiące po porodzie to z
      pewnością i to razem przetrwamy i cieszymy się już na wspólne zabawy smile
    • monia19722 różnica 9 lat :))) 26.10.06, 15:56
      córka skonczyła 9 lat i cała nasza trójka czeka na maluszka; moja kolezanka
      urodziła 2 dziecko po 18 latach a sasiadka czeka na 2 dziecko po 11 latach smile))
      • spurs1 Re: różnica 9 lat :))) 27.10.06, 12:41
        U nie 2 i pół roku różnicy. REWELACJE. Pocżatkowo trchę trudu ale za to potem
        jest super. Bawią się razem, grają, ogladają. Wspaniały kontakt i wspieranie
        się.
        POLECAM
    • akul78 Re: kto po raz drugi w ciąży? 27.10.06, 14:37
      Mam prawie półtoraroczną córke i oczekuję na (prawdopodobnie) druga córcię
      (luty/marzec). W tej chwili zastanawiam sie nad zwolnieniem bo powoli nie daje
      rady.
    • magda.bie Re: kto po raz drugi w ciąży? 27.10.06, 23:55
      Mam synka 2 latka i 8 m-cy, Jestem w ósmym m-cu i myślę, że to troszkę za duża
      różnica. Tak naprawdę to zależy od Ciebie czy jesteś już gotowa na drugie
      dziecko
      • anita.anita80 Re: Kiedy drugi bobas? 02.11.06, 09:16
        • magda.bie Re: Kiedy drugi bobas? 02.11.06, 23:28
          Termin na 30 listopada, ale myślę, że to będzie szybciej
    • tuwenda Re: kto po raz drugi w ciąży? 02.11.06, 09:27
      Między moimi dzieciaczkami będzie 2,5 roku. Dzidzię urodzę w czerwcu a starszy
      synek od września pójdzie do przedszkola. Wg mnie to najlepsze rozwiązanie smile
    • agaikuba Re: kto po raz drugi w ciąży? 02.11.06, 10:14
      Mój synek w kwietniu 2007 skończy 8 lat a w czerwcu 2007 powitamy drugą
      dzidzię. Jak do tej pory nie mogliśmy się zdecydować na drugie i samo wyszło i
      będzie i mam nadzieję, że będzie to fantastyczna różnica wieku bo tak musi być.
    • siunia712 Re: kto po raz drugi w ciąży? 02.11.06, 11:52
      Jestem w 33tc a moja córcia ma 3 latka. Jak urodzi się jej braciszek będzie 3
      lata i 3 miesiące różnicy. Weronika niemal codziennie pyta czy dzidziuś już
      dzisiaj "wyjdzie". Mam nadzieję, że jakoś sobie wszyscy poradzimy, bo córcia to
      chwilami wielka przylepa i nie wiem jak będzie z tym dzieleniem się mamą.
    • mibre Re: kto po raz drugi w ciąży? 02.11.06, 13:12
      U mnie będzie 4 lata i 4 miesiace-i dużo i mało!!!
      • estyka Re: kto po raz drugi w ciąży? 02.11.06, 13:20
        u mnie będzie 4,5 roku smile
    • helka06 Re: kto po raz drugi w ciąży? 02.11.06, 13:20
      U nas jak wszystko się dobrze ułoży wink to będzie 2 lata i 10 miesięcy. Choć
      wcześniej znajomym mówiłam, że chcę małą różnicę wieku ok. 2 lata, obserwując
      synka, jaki jest przylepa i jaki jeszcze "malutki", ciągle ten termin
      przesuwaliśmy. On napewno na tym skorzystał wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka