Dodaj do ulubionych

TWARDNIENIE BRZUCHA

IP: *.* 28.08.01, 14:45
Hej dziewczyny. Jestem w 32 tygodniu ciazy i mam twardnienia brzucha-3-4 razy dziennie a takze w nocy. To moja druga ciaza (rodzilam 6 lat temu-synka) i wtedy nie mialam takich objawow. Takie twardnienie trzyma jakies 10-20 sekund i puszcza, podobne jest do skurczow porodowych (tylko oczywiscie lzejsze). Czy tez cos takiego macie???Dzieki za odpisy :-)))
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: TWARDNIENIE BRZUCHA IP: *.* 28.08.01, 20:11
      w tym okresie jest to już naturalne (ale nie u każdej kobiety to występuje); normą jest stawianie się brzucha (tak sie potocznie na to mówi) około kilkanaście razy na dobę, jeśli więcej- to podają fenoterolpozdrawiam
    • Gość: guest Re: TWARDNIENIE BRZUCHA IP: *.* 28.08.01, 21:30
      Njaprawdopodobniej to skurcze przepowiadające ( Braxtona Higinsa czy jakoś tam ) pojawiają się w trzecim trymestrze - mogą się zdarzać do kilku razy dziennie i najczęściej są bezbolesne ...
      • Gość: guest Re: TWARDNIENIE BRZUCHA IP: *.* 29.08.01, 10:11
        Cześć Aga!Ja też jestem w 32 tyg.i mam takie same objawy jak Ty, poza tym spróbuj przez wyszukiwarkę, bo parę tyg. temu był poruszany ten sam problem pt bodajże "twardnienie brzusia".I nie martw sie jest wszystko OK.Pozdrowienia, Klaudia
        • Gość: guest Re: TWARDNIENIE BRZUCHA IP: *.* 29.08.01, 12:18
          Czesc!Jestem w 34 tyg. ale bedac w 32 wyladowalam przez takie twardnienia w szpitalu na tydzien.Podawali mi magnez w kroplowce, fenoterol, ktory caly czas zazywam, no i przede wszytskim nastraszono mnie przedwczesnym porodem.(!?) Bolesny brzuch mam caly czas i przyznaje sie bez bicia, ze kiedy naprawde leze, nic nie robie - co jest naprawde trudne- to bole ustepuja, wiec moze jest to jakas metoda. pozdrawiamOlla
    • Gość: guest Re: TWARDNIENIE BRZUCHA IP: *.* 02.09.01, 09:23
      Cześć Aga, Jestem w 34 tygodniu i właśnie od wczoraj zaczęły się podobne twardnienia brzuszka, jak u Ciebie. Wzięłam najpierw No-spę, a potem na wieczór Fenoterol 5mg, ale mnie to strasznie roztrzęsło (vide: wątek fenoterol). Jak leżę, to wszystko jest w porządku, więc zaraz idę się znowu położyć.Kasia R
    • Gość: guest Re: TWARDNIENIE BRZUCHA IP: *.* 02.09.01, 11:52
      Dziewczyny chcialam zapytać czy twardnieje Wam cały brzuch?Ja jestem w 9 miesiącu i twardnieje mi tylko u góry - może to dzidziuś się rozciąga i wystawia pupkę?
      • Gość: guest Re: TWARDNIENIE BRZUCHA IP: *.* 02.09.01, 13:41
        Bardzo prawdopodobne, zę tak jest ... ja mam dwa rodzaje twardnienia brzusia i jak twardnieje cały to czuję ból również w okolicach krzyża a jak tylko na górze to w okolicy żeber - więc myśłę, ze wtedy najprawdopodobniej maleństwo pcha mi nózię pod żeberko, a że naciąga się wtedy skóra to brzunio twardnieje....buziak
        • Gość: guest Re: TWARDNIENIE BRZUCHA IP: *.* 02.09.01, 17:05
          Mi twardnieje caly brzuch i oddech staje sie przyspuieszony-typowe objawy przedskurczow
      • Gość: guest Re: TWARDNIENIE BRZUCHA IP: *.* 03.10.01, 11:38
        Hej Gosiumnie wlasnie sie cos takiego dzisiaj przydarzylo po raz pierwszy, jestem w 26 tygodniu (blizniaki). I mam takie uczucie, jakby dziecie jedno wypinalo nozie do gory, drugie zas walilo glowka po mamusi pęcherzu... przestraszylam sie, ale widze, ze to nic niezwyklego? nie twardnieje mi caly brzuch, tylko na samej gorze, bolu do krzyza nie mam...a tak w oogle: PO CZYM poznaje sie skurcz?????
        • Gość: guest Re: TWARDNIENIE BRZUCHA IP: *.* 03.10.01, 14:44
          Przy skurczach twardnieje cały brzunio i do tego czuje się (delikatny lub promieniujący na nogi i kręgosłup) ból krzyża. Jeśli takie skurcze pojawiają się przed 37 tyg ciąży należy koniecznie skonsultować się z lekarzem. Ja w pierwszej ciąży i teraz w drugiej dostałam No-spa - lek rozkurczowy. Takie skurcze nie muszą ale mogą być niebezpieczne zbyt wcześnie - mogą doprowadzić do porodu. Lepiej ich nie bagatelizować. Pozdrawiam anuś

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka