Dodaj do ulubionych

Czym leczyć przeziębienie będąc w ciązy

IP: *.* 18.09.01, 10:04
Cześć dziewczyny może wy mi zdradzicie jakiś cudowny sposób na wyleczenie przziębienia tzn potwornego kataru i bólu gardła.Dodam że jestem w 10 tygodniu ciąży więc odpadają wszystkie farmakologiczne sposoby.Może macie jakiś domowy sposób.Proszę o pomoc.Zakatarzona okrutnie Magda
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Czym leczyć przeziębienie będąc w ciązy IP: *.* 18.09.01, 10:30
      Dlaczego wszystkie farmakologiczne odpadaja?? Idz do lekarza, istnieja leki, ktore mozna stosowac w czasie ciazy i karmienia piersia, mozna stosowac wiekszosc dzialajacych miejscowo, jak krople do nosa,czy areozole do gardla.... Poczytaj ulotki w lekach.Zawsze zostaje mleko z maslem i miodem, chyba ze ktos nie lubi mleka masla i miodu :)Acha est olejek Olbas, mozna go stosowac u maluchow wiec w ciazy pewnie tez,pomaga na katar.
      • Gość: guest Re: Czym leczyć przeziębienie będąc w ciązy IP: *.* 18.09.01, 11:07
        Łatwo powiedzieć - idź do lekarza. Ja byłam ostatnio z zapaleniem ucha środkowego, bolało jak cholera, a lekarka oznajmiła mi że ona na moim miejscu nic by nie brała. I nawet po moich zapewnieniach że na moją odpowiedzialność może mi przepisać coś z cefalosporyn albo ß-laktamów. Powiedział że ona nie weźmie na siebie odpowiedzialności. I płaczącą z bólu odesłała mnie z kwitkiem. I musiałam czekać do rana aż uruchomią prywatne lecznice...Teraz jestem przeziębiona i aż boję się iść do lekarza...Pozdrawiam i wszystkim ciężarówkom życzę dużo zdrowia Ania
        • Gość: guest Re: Czym leczyć przeziębienie będąc w ciązy IP: *.* 18.09.01, 11:25
          no to faktycznie do niej nie chodz...... czasem lakarze mnie przerazaja.....
    • Gość: guest Re: Czym leczyć przeziębienie będąc w ciązy IP: *.* 18.09.01, 11:37
      jak byłam w 14 tyg to lekarka przepisała mi "zwykle" tabletki do ssania na zapalenie oczywisciw wiedząc że jestem w ciazy. W ulotce stało jak byk ze absolutnie nie w ciazy bo moze uszkodzic plod. Oczywiscie tabletek nie wzielam. Jak nie masz goraczki to na razie nie spiesz sie do lekarza, moim zdaniem... Mnie wyleczyla kilkudniowa kuracja: pół cytryny+łyżeczka miodu (najlepiej "prosto od pszczoly" lub raczej pszcxzelarza albo normalny tylko taki zwykly czyli powinien byc scukrzony) = wymieszać. I tak ile razy dziennie wytrzymasz ładujesz na gardło i troche trzymasz tak by odpowiednio podrapało po gardle. U mnie rewelacja, a gardlo bylo w stanie okropnym. Ale juz uslyszalam raz na forum ze miodu nie mozna bo wlasnie podrażnia gardlo. Ale u mnie pomoglo, nawet sie w tym specyfiku rozsmakowalam. I nic wieciej nie bralam - aha ale siedzenie w domu pod kolderką, żeby nie pogarszac sytuacjiŻycze zdrówka :bic:
    • Gość: guest Re: Czym leczyć przeziębienie będąc w ciązy IP: *.* 18.09.01, 17:36
      Witaj Magdo. Na poczatku ciazy wszystko sie decyduje, wiec lepiej jednak przeczekaj bez lekow mimo porad osob, ktorym "sie udalo" i dziecku nic sie nie stalo. Nigdy nie wiadomo.Co do kataru, to chyba musisz po prostu przeczekac. Ewentualnie rob sobie "parowki" z wody z soda. Stary, dobry sposob pomagajacy troche przetkac co trzeba. A na gardlo mi pomogl fantastyczny homeopatyczny syrop Homeotuss (na miodzie, dla dzieci), ktory mi przepisala przesympatyczna lekarka. Poniewaz przez tydzien nie dawalam rady zasnac przez kaszel, poradzila mi tez raz dziennie (najlepiej na noc) rozgryzc sobie witamine A+E. Nie wiem, co pomoglo najbardziej, chyba jednak ten syrop, ale po 2 tygodniach wczesniejszej meczarni, dopiero po tym leczeniu wszystko mi przeszlo. I to w kilka dni. Zycze zdrowia i serdecznie pozdrawiamDagma i jej brzuszek (teraz juz 7-y miesiac)PS. Oczywiscie to wszystko pod warunkiem, ze lekarz niczego sie nie doslucha w oskrzelach! Wtedy lepiej cos wziac, bo inaczej tak skonczysz na antybiotykach.
    • Gość: guest Re: Czym leczyć przeziębienie będąc w ciązy IP: *.* 18.09.01, 22:19
      Hej,ja dużo leżałam w łózku, odpoczywałam, piłam herbetkę z lipy z sokiem malinowym (niektórzy jej nie polecają, ja piłam i było OK) i płukałam gardło szałwią i piłam syrop PINI.PozdrawiamAsia
      • Gość: guest Re: Czym leczyć przeziębienie będąc w ciązy IP: *.* 19.09.01, 09:37
        Ja tez chorowałam w czasie ciąży , byłam w tedy na początku 2 trymestra ciązy. Leczyłam się mlekem z czosnkiem i miodemoraz ucieranym jakiem na cukrze , taka mieszanka.Ale nie obyło się bez wizyty u lekarza ginekologa który dałm i antybiotki co na Z.. Niestety nie pamietam jak sie nazywały. Pytałam czy aby mi nie zaszkodzą i powiedział w ten sposób ze nie ma dowodów ze szkodzą kobieto w ciązy. Natomiast jesli ja jestem chora to maleństwo tez i wazne jest abysię leczyć , oczywiscie musiałam lezec i wygrzewać się, a kaszel to miałam tak wielki ze bałam się ze mi się malestwo za bardzo rusza w trakcie kaszlu. Dostałam tez jakieś czopki i przeszło.Idz do ginekologa prowadzącego tak będzie najlepiej. Pozdrawiam.
        • Gość: guest Re: Czym leczyć przeziębienie będąc w ciązy IP: *.* 19.09.01, 23:01
          Uwazajcie na wit A w pierwszym trymestrze. Niewolno jej wtedy brać!
    • Gość: guest Re: Czym leczyć przeziębienie będąc w ciązy IP: *.* 19.09.01, 09:10
      Witam. Myślę, że rzeczywiście w I trymestrze możliwości leczenia jest niewiele. Ja chorowałam całe 13 tyg. mojej ciąży - katar, kaszel, temp. Żadne "domowe" sposoby nie poprawiały mojego stanu. Na pewno sok malinowy jest niewskazany - rozgrzewa organizm. Niektórych leków, które przepisywali mi interniści bałam się brać - w ulotkach ciąża była przeciwskazaniem. Leczyłam się witaminami, rutinoskorbinem,mlekiem z miodem i masłem,czosnkiem, syropem dla dzieci (wszystko z zaleceń lekarskich!).W końcu trafiłam do mojego ginekologa, który powiedział, że MUSI mnie wyleczyć, bo będzie źle i skonsultował leczenie z internistą.Powiedział, że czasem infekcja może być dla płodu groźniejsza niż leki. Przepisano mi silniejsze leki i wtedy już zaczęłam je brać. Niestety kilka dni później poroniłam ( ale na pewno nie był to skutek brania tych leków! - ciąża obumarła - był 13 tydz. a z USG wyszedł 9 tydz.). Absolutnie nie chcę Cię straszyć, ale chyba najlepszym pomysłem jest wizyta u internisty a potem skonsultowanie leczenia u ginekologa.Mam nadzieję, że uda Ci się uporać z chorubskiem. Dbaj o siebie i o swoje Szczęście.Pozdro,Joasia
    • Gość: guest Re: Czym leczyć przeziębienie będąc w ciązy IP: *.* 21.09.01, 09:51
      Cześć,W czasia pierwszej wizyty zapytałam lekarza co robić kiedy dopadnie mnie przeziębienie. Wszystkich leków, które można brac nie pamiętam. Wiem, że można wziąć chlorchinaldin na gardło, apap lub panadol gdy jest temperatura. Absolutnie żadnych aspiryn (powodują podobno mikrokrwawienia). Nie mogę sobie przypomnieć syrou czy kropli na kaszel. Jednak w dobrej aptece, kiedy powiesz, że jesteś w ciąży, pomogą CI w wyszukaniu czegos co nie jest szkodliwe.Najlepiej nie choruj, dbaj o siebie i dzidziusia.Domowe sposoby może nie zaszkodzą ale unikaj ziół. Aśka.
    • Gość: guest Polecam rosołek IP: *.* 03.10.01, 20:18
      Byłam chora dwa razy: w pierwszym i drugim trymestrze. Zaczęło się od mocnego bólu gardła (jak przy anginie), więc się b.przestraszyłam. Natychmiast zapakowałam się do łóżka, co godzinę płukałam gardło solą i naparem z szałwi (odkażające), na zbicie temperatury pomogła chłodna kąpiel (wchodzisz do letniej wody i stopniowo dodajesz kostki lodu - tylko potem od razu do wyrka, żeby Cię nie przewiało), no i oczywiscie tytułowy ROSOŁEK z kury z makaronem. Jadłam tylko to, przez trzy dni, ale mi się nie znudził! Pozdrawiam.Paka z Wrocławia
      • Gość: guest Re: Polecam rosołek IP: *.* 04.10.01, 09:16
        ja nie cyłam jeszcze w ciąży ale na przezię bienie też pomaga mi rosołek z kury, z dodatkiem cebuli i czosnku - jest wspaniale aromatyczny i niezwykle krzepiący.
        • Gość: guest Re: Polecam rosołek IP: *.* 04.10.01, 09:43
          ja przeziebilam sie w 11 tygodniu ciazy i postawilam na homeopatie - oczywiscie po konsultacji z lekarzem. Bralam oscillococcinum i krople do nosa -euphorbium. Srodki te sa polecane sa dla niemowlat wiec pewnie mojemu brzuszkowi nie zaszkodzily tym bardziej, ze staralam sie zachowac umiar w ch stosowaniu. Procz tego poilam sie lipa z miodem i lykalam kapsulki z czosnkiem + wit.C. Przeziebienie sie cofnelo mimo ze caly czas chodzilam do pracy.Zycze duzo zdrowka. Sylwia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka