Dodaj do ulubionych

owulacja - objawy i ceny testów

IP: *.* 21.09.01, 10:29
Hej dziewczyny, mam 2 pytanka: pierwsze, jakie są w Polsce dostępne testy owulacyjne i w jakiej cenie? (wczoraj zapytałam w najbliższej aptece i był taki za 83zł... Darowałam sobie) No i po drugie: ponoć niektóre kobiety po prostu wiedzą gdy mają owulacje, bo czuja krótki ból po którejś stronie... W myśl tej zasady mam ze 3 owulacje w miesiącu ;) Czy któraś z Was opisze mi to dokładniej? Dzięki.Nina
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: owulacja - objawy i ceny testów IP: *.* 21.09.01, 10:36
      Bolu nie czulam. Ale czy slyszalas o metodzie Bilingsow polegajacej na obserwacji sluzu? Mnie uczyli tego na naukach przedmalzenskich i w poradni rodzinnej, do ktorej wtedy ksiadz kazal sie udac po stempelki na kartkach.No i wlasnie niecale 3 miesiace temu zaobserwowalam taki sluz i wtedy Nasz Dzidzius sie poczal...Zycze powodzenia!
      • Gość: MGK Re: owulacja - objawy i ceny testów IP: *.* 21.09.01, 11:18
        Aniu, słyszałam o metodzie Billingsa i nawet jem marchewke (wit. A) i wit. E w kapsułkach aby ten sluz był hm... lepiej widoczny. Ale i tak nie jest wystarczająco. Np. w środę stwierdziłam, że chyba jest (13 dzień cyklu), w czwartek niby też ale jakiś taki mętny, więc pomyslałam, że może się juz kończy albo co, więc przystapiliśmy do dzieła. Czyli w efekcie dziś raczej nic nie poobserwuję. Dlatego chciałabym od tego testu otrzymać konkretną odpowiedź na pytanie "kiedy".Pozdrowienia dla Ciebie i 3-miesięcznej fasolki :)Nina
    • Gość: guest Re: owulacja - objawy i ceny testów IP: *.* 21.09.01, 11:04
      polecam www.potomek.pl
    • Gość: guest Re: owulacja - objawy i ceny testów IP: *.* 21.09.01, 11:18
      Proponuje mierzenie temperatury. Po paru cyklach bedziesz juz intuicyjnie czula sprawe. Co do bolu po okreslonej stronie. Po pierwsze czesto przy owulacji nie ma w ogole zadnego bolu, po drugie ten co jest moze nie byc zwiazny z owulacja, po trzecie moga bolec jajniki tak same z siebie (takie uklucia, co niekoniecznie oznacza cos niepokojacego). Wzrost temperatury jest pewnym wyznacznikiem odbytej owulacji. Co do testow. Raz taki kupilam. Nie pamietam jak sie nazywal, ale pamietam, ze byl drogi. Nie bylam z nich zadowolona. Ten ktory mialam wskazywal na zblizajaca sie owulacje tylko wtedy kiedy zrobilo sie go naprawde w terminie owulacji. Czyli kiedy zrobilam test na dwa dni przed, to i tak nic nie pokazal. W efekcie w danym cyklu trzeba bylo zrobic przynajmniej kilka testow (zwlaszcza przy nieregularnych miesiaczkach). KasiaO (z Poznania)
      • Gość: MGK Re: owulacja - objawy i ceny testów IP: *.* 21.09.01, 11:37
        Ojoj wychodzi na to, że to co innym objaśnia sprawę, mi nie za bardzo... Bo temperature mierzyłam już zeszłym roku przez bodajże 3-4 cykle gdy staralismy się o dzidziusia (potem z powodów niezaleznych wrócilismy do antykoncepcji). I niestety nie byłam wiele mądrzejsza - no chyba że pod koniec cyklu - wtedy rzeczywiście widziałam zdecydowaną zwyżkę, czyli - coś się jednak tam działo...Teraz to pierwszy miesiąc starań, ale aż za dobrze pamiętam jaka byłam niepocieszona w ubiegłym roku otrzymując negatywny wynik testów...Nina
        • Gość: guest Re: owulacja - objawy i ceny testów IP: *.* 21.09.01, 11:51
          Wyslam Tobie na @KasiaO
    • Gość: guest Re: owulacja - objawy i ceny testów-do KasiO. IP: *.* 21.09.01, 12:50
      Kasiu, możesz mi napisać, czy stosujesz kilka metod łącznie na określenie dni płodnych, czy tylko mierzenie temperatury? Jest jeszcze metoda sprawdzania szyjki macicy i właśnie śluzowa? Zawsze ma problem z tymi dniami płodnymi, a w zasadzie konkretnie owulacji. Moja mama zawsze wiedziała kiedy, bo np. plamiła w czasie owulacji. A u mnie nic :((Pozdrawiam :bounce:
      • Gość: guest Re: owulacja - objawy i ceny testów-do KasiO. IP: *.* 21.09.01, 13:11
        Mierze temperature, obserwuje sluz (bo z samego mierzenia nic nie wyjdzie, kiedy bede np. chora i miala goraczke), i staram sie badac szyjke (ale nie robie tego na tyle porzadnie aby podciagnac to pod stosowanie metody).Ja niestety tez nie mam jakis konkretnych objawow owulacji, czasami pobolewanie jajnika, ale to nie zawsze. Tylko, ze poki co niezawiele mi z tego przychodzi, ze wiem kiedy mam owulacje, bo dziecka i tak nie udaje sie nam poczac. No chociaz z drugiej strony nie mielismy jeszcze za wiele prob.KasiaO (z Poznania)
    • Gość: guest Re: owulacja - objawy i ceny testów IP: *.* 22.09.01, 09:23
      Nina,są testy, które kosztują ok. 15 zł sztuka, ten o którym piszesz prawdopodobnie zawierał 5 testów. Ja stosowałam Clear PLan i LH-Test. Kupiłam w sumie 3 zestawy (ok. 200zł.) ale u mnie był problem z bardzo nieregularnymi cyklami. Testy pomogły i jestem teraz w ciąży (5 miesiąc) :-), więc uważam, że inwestycja się opłaciła i to bardzo ;-) Pozdrawiam.
    • Gość: guest Re: owulacja - objawy i ceny testów IP: *.* 24.09.01, 21:09
      Ja używałam LH-testu (poleconego przez ginekologa - byłam leczona hormonami). Koszt ok 60 zł za 3 próbki. Miałam trochę problemów z obsługą - do tej pory nie wiem, czy jeżeli kreseczka była "trochę" różowa, to wskazywało na owulację, czy też nie :what:Ale chyba pomogło, skoro noszę w brzuszku 23-tygodniowe Maleństwo :bounce:Pozdrawiam i życzę powodzenia!
    • Gość: guest Re: owulacja - objawy i ceny testów IP: *.* 25.09.01, 08:17
      Nineczko , ja tez sie staram i ucze na nowo poczytałam sobie na www.potomek.pl o metodach naturalnych , a także na www.mateusz.pl jak sie mierzy temp. , jak sie bada sluz i jak obserwowac macice nawet dostępnie napisane, a kalendarzyk znalazłam bardzo dostępny na www.bajbus.pl Polecam zobaczymy czy sie sprawdzi Buziaki i Powodzenia :hello:
      • Gość: guest Re: owulacja - objawy i ceny testów IP: *.* 25.09.01, 08:40
        przepraszam - www.mateusz nie aktualne pomyliłam sie ale za to www.dziecko-info.com przepraszam Pozdrawiam
    • Gość: MGK Re: owulacja - objawy i ceny testów IP: *.* 25.09.01, 11:51
      Dzięki za informacje, jesli mi "nie wyszło" w tym miesiącu (co okaże się najwczesniej za jakiś tydzień), pomyslę o kupnie teściku, chociaż drogie draństwo. Póki co trzymajcie kciuki...PozdrawiamNina
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka