Dodaj do ulubionych

duze dziecko na USG

IP: *.* 02.10.01, 19:59
Ostatnie USG w 33 tygodniu wykazalo, ze moj Kubus jest wiekszy niz norma przewiduje - jego wiek okreslono na 35 tyg i 5 dni. Czy mam sie obawiac duzeeeego maluszka?
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: duze dziecko na USG IP: *.* 03.10.01, 07:10
      Ja ostatnio byłąm na USG w 31 tygodniu i okazało się, że wiek rozwojowy mojego małego odpowiada 35 tygodniowi :)))Ma mieć minumum 4,5 kg.Teraz jestem w 36 tygodniu i nic....jeszcze nie mnie rozsadziło czyli chyba nie jest aż tak źle.Poza tym dzieci rozwijają się różnie:jedno rośnie szybko i nagle a drugie potrzebuje do tego pewnego okresu czasu.Tak samo może być z naszymy dziećmi:może poprostu one nagle "wyskoczyły w górę" ???????? :)))))))A le chcąc nie chcąc możliwe jest że będą to małe byczki :))Pozdrawiam,Wiki
      • Gość: guest Re: duze dziecko na USG IP: *.* 03.10.01, 09:21
        Mój synek około 36 tygodnia był "szacowany" na 3.200. Urodził się z wagą 4.560. Ja do dziś nie wiem, czy lekarz błędnie zinterpretował wymiary, czy też Szymek tak urósł w ostatnim miesiącu.Zresztą tak naprawdę lekarz na USG nie jest w stanie ocenić wagi dziecka, tylko jego długość. Są jakieś wzory, które pozwalają wg długości poszczególnych kości wyliczyć wagę. Ale przecież są dzieci długie i szczupłe oraz krótkie i grubiutkie. Tak więc to wszystko są przybliżenia.Mam nadzieję, że moje drugie dziecko będzie nieco mniejsze.
        • Gość: guest Re: duze dziecko na USG IP: *.* 03.10.01, 10:34
          To nawet nie lekarz wylicza, tylko oprogramowanie. Racja - dzieci mają różny "ciężar właściwy", i łatwo się pomylić (moja w dziewiątym miesiącu ważyła 2900 według USG, a urodziła się z wagą 3700).
          • Gość: guest Re: duze dziecko na USG IP: *.* 03.10.01, 10:50
            Mój syn na USG też był oceniany jako duże dziecko. A urodziła się z wagš 2920. Za to wzrost 57 cm. My?lę, że to wła?nie wzrost i długo?ć ko?ci zmyliło całš aparaturę USG.Marta
          • Gość: guest Re: duze dziecko na USG IP: *.* 03.10.01, 10:51
            Mój lekarz strzelił w dziesiętkę. Przed porodem - chyba w 39 lub 40 tyg - miałam USG i z pomiarów wychodziło 3600g. Dzidzia urodziła się 3 dni po terminie z wagą 3550g. Ale już od pierwszego USG długość kości udowej byla 2-3 tyg do przodu - Stąd pewnie ten wzrost 57cm.
    • Gość: guest Re: duze dziecko na USG IP: *.* 03.10.01, 17:37
      Hej AgataJestem w 38 tygodniu i wedlug Usg dziecko wazy juz 3300 (dziewczynka) jesli dochodze do terminu to lekarz powiedzial, ze mozna sie spodziewac wago od 3800 do 4000. Ha, niezle, synek wazyl 3650 i mierzyl 57 cm i rodzilam go dosc dlugo-teraz jak sie dowiedzialam ,ze bedzie dziewczynka mialam nadzieje, ze bedzie drobniejsza a tu taka niespodzianka. :-)))A lekarz nie okreslil ci wago dziecka? Robi to na podstawie pomiarow poszczegolnych narzadow dzidzi. A tak w ogole to i tak najwazniejsze jest to, ze dziecko jest zdrowe a waga i rozmiar to juz osobna historia ;-)))A tak apropo mam synka Kubusia-6-latka. Mała bedzie MagdalenkaPozdrowieniaAga :hap:
    • Gość: guest Re: duze dziecko na USG IP: *.* 03.10.01, 19:19
      Moja mała ma juz 7 m-cy. Całą ciążę lekarz i mówił ,że noszę bardzo duże dziecko, wagę urodzeniową przewidywał na 4,5kg. Malutka po urodzeniu ważyła 3,200, za to teraz jest z niej straszny kloc - ale bardzo słodki. Ciąża jest pięknym okresem życia i nie warto go marnować na zamartwianie się . Życzę dużo uśmiechu i radości.
    • Gość: guest Re: duze dziecko na USG IP: *.* 03.10.01, 21:03
      Przez całą ciążę z USG wychodziło, żę mój synek będzie duży na pewno podad 4 kg. Miałam USG nawet w dniu porodu, gdyż pojechałam do mojego lekarza bo spuchłam. Jak mnie zobaczył to nie mógł uwierzyć, wyglądałam na trojaczki, ledwo co się toczyłam, w dniu porodu dziecko wyszło z wagą na USG 4800, więc mój lekarz powiedział że jak na pierwszy poród to on nie będzie ryzykował normalnego porodu(miałam rozciągniętą do granic możliwości macicę i wadę wzroku) i na jutro mam się zjawić na cesarkę.A synek zrobił niespodziankę i jeszcze tego samego dnia przyszedł na świat( przez cesarkę ale głównie z powodu zielonych wód i braku skurczy), ważył ku ogólnemu zdiwienu 3600 ale miał długości 61 cm i mój lekarz powiedział, że dlatego na USG wychodziła taka waga, bo wszystkie jego kości były długie( przede wszystkim udowa) i z pomiarów aparatura podawała taką olbrzymią wagę.Uważam że wagę z USG należy brać z przymróżeniem oka, błąd wacha się zgodnie z tym co mówą ginekolodzy plus, minus 0,5 kg.PozdrawiamPodulka.
    • Gość: guest Re: duze dziecko na USG IP: *.* 04.10.01, 07:56
      Wagę dziecka podczas badania USG legarz oblicza wymiarując poszczególne kości i jakoś mnoży to przez ciężar właściwy. Nie mam pojęcia o co dokładnie chodzi, ale mój synek badany metodą USG w dniu porodu miał ważyć 4.450 tak wynikało z pomiarów. Urodził się w trzy godziny po badaniu z wagą 3.470. Okazało się że jest bardzo długi a np. stópka miała aż 7 cm. I z tąd pomyłka. Dzisiaj za to nadrobił bo waży już 9.300 a pięć miesięcy skończy 13-go PozdrawiamE :hot:
    • Gość: guest Re: duze dziecko na USG IP: *.* 07.10.01, 00:01
      Ja byłam na USG gdzieś koło 7 miesiąca i lekarz stwierdził, że dziecko ma dużą główkę, więc jest starsze niż to wynika z daty ostatniej miesiączki, co śmieszne mój mąż był wcześniej, przed zapłodnieniem, poza domem, ale potem zmierzył kość udową i stwierdził, że jednak wszystko się zgadza. Mała urodziła się w terminie, tzn. dokładnie trzy dni przed, poród miałam ekspresowy, bo od momentu pierwszych bóli trwałdwie i pół godziny, a od momentu pojawienia się w szpitalu 13 minut, na łóżku porodowym poleżałam tylko trzy minuty, ale największym zaskoczeniem dla położnej była waga i wzrost - Sara miała 55 cm długości, ale ważyła 4300. Powodzenia, nie będzie tak tragicznie, będzie super, a po wszystkim będziesz uważała, że nieważne czy dziecko jest duże, czy bolało, bo to najprzyjemniejszy ból na świecie. Za dwa miesiące daj znać jak ci się udało. Mój adres E-mail kicia_ok2@poczta.onet.pl
    • Gość: guest Re: duze dziecko na USG IP: *.* 07.10.01, 10:30
      Ja byłam na ostatnim USG w 34 tygodniu ciąży i już wtedy lekarz powiedział mi, że mój maluszek waży 3500 g a termin porodu wg wielkości główki jest już za dwa dni ?! Więc będzie duży bobas (conajmniej 4 kilo. A urodził się 3500 gramowy synek w 37 tygodniu ciąży. Więc USG niekoniecznie do końca można się sugerować. A już tym bardziej nie należy sie martwić. Ja się niestety martwiłam.PozdrawiamAga mama Pawełka
      • Gość: guest Re: duze dziecko na USG-pytanko IP: *.* 08.10.01, 11:18
        Mam pytanie do mam, które urodziły duże bobaski, czy brałyście w czasie ciąży Materne, bo spotkałam się z opinią, że po niej rodzą się duże dzieci, jestem ciekawa czy coś w tym jest? Ewa
        • Gość: guest Re: duze dziecko na USG-pytanko IP: *.* 08.10.01, 11:22
          W moim przypadku to się nie sprawdziło, brałam Maternę przez całą ciążę i urodziłam w terminie dziecię o wadze (!) 2350 g. Pozdrawiam, Politea
        • Gość: guest Re: duze dziecko na USG-pytanko IP: *.* 08.10.01, 11:26
          Ja również brałam Maternę gdzieś od 2-3 miesiąca ciązy.Moja córka ważyła 3900g i miała 57 cm.Przed porodem USG wykazało, że dziecię waży 3910, ale podobno wynik może się różnić o 0,5 kg w obie strony.PozdrawiamMonika
          • Gość: guest Re: duze dziecko na USG-pytanko IP: *.* 08.10.01, 12:36
            Moja córa na maternie urodziła sie 8 dni po terminie, miała 50cm i 3270g. Chyba więc nie taka duża, choć podobno grubaśna (choć naprwadę grubaśna była miesiąc później!). Pozdrawiam anuś
        • Gość: guest Re: duze dziecko na USG-pytanko IP: *.* 08.10.01, 20:49
          Chyba nie jestto prawdą. Lażeałam pół ciąży w szpitalu i tam podawano nam Maternę. Ja urodziłam o czasie i synek ważył 3800, moje koleżanki z patologii też o czasie rodziły i urodziły jedna 2800 druga 2900 dzieciaczki.Wszystkie bralyśmy Maternę. Natomiast koleżanka, która brała Falvit i Folik urodziła córeczkę - 4500!!!
          • Gość: guest Re: duze dziecko na USG-pytanko IP: *.* 10.10.01, 11:23
            Dziękuję za dobre wiadomości, biorę Materne, ale jestem raczej niewielkoch rozmiarów, więc pomyślałam, że lepiej nie kusić losu, 4 kg dziecko to dla mnie byłby zbyt duży kaliber. Ale ponieważ z Waszych wypowiedzi wynika, że pogłoski o Maternie są przesadzone dalej będę ją łykała i mam nadzieję, że dzidzia nie będzie b. duża, ale za to b. zdrowa. Pozdrawiam. Ewa
        • Gość: guest Re: duze dziecko na USG-pytanko IP: *.* 11.10.01, 06:31
          Jestem w 37 tygodniu więc jeszcze nie wiem czy usg mówi prawdę co do wagi czy też nie. Jednak od momentu gdy zaczęłąm brać maternę mój mały zaczął rosnąć w przerażającym tempie i po niedługim czasie był już o ponad 2 tygodnie do przodu ze wzrostem i wagą.Według wyliczeń lekarzy przy porodzie miałważyć ponad 4500g.Przestraszyłąm się i gdzieś od 30 tygodnia Materny nie ruszam.I włąśnie wczoraj byłąm na usg i okazało się że wszystko się już wyrównuje a mały urósł bardzo niewiele i waży teraz 2600g.Mi się wydaje, że Materna ma wpływ na wielkość dziecka.Moja znajoma jest położną od wielu lat i też mówi że wiekszość dzieci po Maternie rodzi sie naprawde duże.Pozdrawiam,Wiki
          • Gość: guest Re: duze dziecko na USG-pytanko IP: *.* 11.10.01, 09:20
            Wiki, na USG można tylko stwierdzić, jak długie jest Twoje dziecko. Są programy wyliczające z wymiarów wagę, ale to jest bardzo zawodne (różna "tłustość" dzieci). Tak naprawdę okaże się dopiero po porodzie, ile waży twoje dziecko. ja faktycznbie po Maternie urodziłam dużego chłopca (4,560), ale dziewczyny podawały przykłady dzieci, które miały dość niską wagę. Odczucia położnych mogą być subiektywne (w końcu nie prowadzą statystyk), a poza tym nawet jeśli więcej dzieci po maternie rodzi się większych, to zawsze jest możliwość, że się nie załapiemy do tej większości.
          • Gość: guest Re: duze dziecko na USG-pytanko IP: *.* 11.10.01, 10:01
            Ja od początku brałam Maternę i nie wydaje mi się żeby moje dziecko urodziło się duże (3550g.) Prawdę mówiąc większość dzieci urodzonych w tym samym czasie co moje oscylowało ok 4kg. i więcej.Uważam, że taka waga jest idealna (jak na nowourodzone dziecko) - i taka waga wychodziła z wymiarów na USG.Zastanawiało mnie jednak zawsze to: dlaczego czasami dzieci urodzone o czasie nie dochodzą nawet do 3 kg a mają niekiedy ok 2 kg. Czym to jest spowodowane?? Przecież gdyby takie dziecko urodziło się sporo przed czasem to jego szanse na przeżycie spadają??
            • Gość: guest Re: duze dziecko na USG-pytanko IP: *.* 11.10.01, 12:18
              cela napisała/ł:> Zastanawiało mnie jednak zawsze to: dlaczego czasami dzieci urodzone o czasie nie dochodzą nawet do 3 kg a mają niekiedy ok 2 kg. Czym to jest spowodowane?? Przecież gdyby takie dziecko urodziło się sporo przed czasem to jego szanse na przeżycie spadają??Myślę Celu, że wpływ na wagę i wielkość dziecka mają czynniki genetyczne i ponad to sam organizm w jakiś sposób "reguluje wielkość" dziecka.Moja mała urodziła się o czasie z wagą (!) 2350 i mierzyła ok. 48 cm (była strasznie maleńka), wg usg miała mieć ok. 2600, na moje szczęście nie miała i urodziłam ją siłami natury (jestem niska i szczupła, przed ciążą ważyłam 43kg, teraz po ponad dwóch latach też). A lekarz kazał mi się szykować na cc. Mimo niskiej wagi urodzeniowej nie było z małą żadnych problemów. Od razu przessała się do cyca i szybko nadrobiła wagę.Pozdrawiam, Politea
              • Gość: MelaBlonda Re: dzieci na USG IP: *.* 24.10.02, 11:33
                Te wszystkie posty trochę mnie uspokoiły, bo ja od początku byłam nękana przez lekarzy z powodu "małego brzucha", co oznacza, że zawsze wszyscy się dziwili, że jestem akurat w tym miesiącu, w którym jestem. Ale USG potwierdzały do tej pory rozmiary dziecka i jego wiek ciążowy. No, ale właśnie się zaczęło. Za 2 tygodnie mam termin, a USG szaleje: wg niego dziecko w 38 tygodniu ciąży ma: główkę z 35, nogę z 36, brzuch z 34, a waży 2502g. Podobno zaczyna być mu niezbyt dobrze. Co ja mam powiedzieć? Mnie też jest nie najlepiej i szlocham sobie nad naszym losem. Po tych postach się co prawda pocieszyłam z lekka, ale nadal nie wiem na co mam być przygotowana: na bardzo małego synka, czy na standardowego, czy mam się martwić czy nie. Żeby to się już skończyło...
    • Gość: guest Re: duze dziecko na USG IP: *.* 08.10.01, 12:10
      USG miałam robione po zgłoszeniu się na porodówkę. Na kilka godzin przed porodem lekarz czule powiedział do postawionego brzuszka: "No mały, mogłeś jeszcze urosnąć". Byłam w 39 tyg. ciąży, a według lekarza więcej niż 3000 to maluch nie ma. Super mi sie rodziło ze świadomością, że dziecko jest niewielkie. Jakież było moje zdziwienie, kiedy położono mi Mikołaja na brzuchu z komentarzem, że jest DUŻY. Miał 59 cm i 3800g! :ouch:Ponoć wielkość dzidziusia dziedziczy się po matce czy siostrze. Popytaj jakie dzieci rodziły kobiety w Twojej rodzinie, a będziesz miała jakąś orientację. A USG? Jest omylne. :hello: Aga
    • Gość: guest Re: duze dziecko na USG IP: *.* 09.10.01, 11:54
      Moja Zosia też wyprzedzała wagowo swoj wiek o 2 tygodnie. lekarz twierdził, że będzie duża i ważyła jakieś 3800,4000 gr. Rzeczywistość była jeszcze cięższa 4270. Na szczęście udało się naturalnie. Duże jest piękne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka