Dodaj do ulubionych

Pierwsze USG

IP: *.* 08.10.01, 10:32
Dziewczyny jestem w 13 tygodniu ciąży i jutro idę na pierwsze USG powiedzcie co powinien odczytać lekarz podczas takiego badania, o co pytać bo wiem że niekturzy lekarze poprostu z rutyny nie informują kobiety o wielu rzeczach.I tak naprawdę to co można się dowiedzieć podczas pierwszego takiego badania.Może te moje pytania wydadzą wam się naiwne ale liczę że mi podpowiecie.Pozdrawiam Magda
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Pierwsze USG IP: *.* 08.10.01, 11:33
      Najwazniejsza rzecza jest ustalenie, czy bije serduszko !!!! a potem czy rozwoj plodu odpowiada wiekowi ciazy, czy nie ma zadnych opoznien, deformacji itp.Poza tym pierwsze USG z reguly jest najbardziej dokladne jesli chodzi o ustalenie wieku ciazy, pozniej im bardziej zaawansowana ciaza tym coraz wieksze rozchwiania np. +- 2 tygodnie to standard, nie mowiac o tym, ze roznice w rozwoju miedzy glowka a koscia udowa tez moga byc na poziomie +- 2 tygodni tzn. rozmiar glowki bedzie wskazywal, ze to 24 tydzien a kosc udowa, ze 22 lub odwrotnie .... tak wiec jeszcze duzo przed Toba.Tak czy owak najpiekniejsze widoki przed Toba !!!!!Pozdrawiam
    • Gość: guest Re: Pierwsze USG IP: *.* 08.10.01, 12:00
      Ja jestem juz w 20 tygodniu.W zasadzie to mialam dwa usg jednoczesnie:jedno - fajniejsze, przez brzuch; dzidzius do Ciebie pomacha, zobaczysz jak sie wierci i nie chce sie dac sfotografowac.drugie - dopochwowe - sprawdzana jest jakas faldka na glowce dziecka - i wyklucza sie (przynajmniej w duzym procencie) w ten sposob "chorobe downa"Pozdrawiam, powodzenia Agnieszka
      • Gość: guest Re: Pierwsze USG IP: *.* 08.10.01, 14:21
        Absolutnie nie pozwol, aby lekarz nie informowal Cie o wszystkim. Jesli sam tego nie zrobi (w co watpie), to popros, zeby puscil bicie serduszka przez glosniki. Wiekszosc dobrych gabinetow dysponuje swietnym sprzetem, dlatego Twoj maluszek zostanie zmierzony wzdluz i wszerz - na tej podstawie obliczony zostanie jego wiek.Nie wiem jakie masz nastawienie, ale przygotuj sie, ze pierwsze USG mozesz miec dopochwowe. "A" pisze, ze miala dwa na raz. Nie ma takiej potrzeby - no, oczywiscie wszystko zalezy od jakosci sprzetu, (jak juz wspomnialam). Przy badaniu dopochwowym tez mozna i wykonuje sie zdjecia. Zarowno badanie tradycyjne, jak i dopochwowe niczym sie nie rozni. Oczywiscie jest bezbolesne. Wrazenia sa fantastyczne.Pozdrowienia, Agnieszka
        • Gość: guest Re: Pierwsze USG IP: *.* 09.10.01, 19:05
          Hej !Ja jestem tez w 13 tyg. ciazy.Mialam badanie USG robione juz 5 razy ,poniewaz mialam rozne dolegliwosci, a to brunatny sluz, a to bole w krzyzu itd..lekarz zawsze oprocz normalnego zajrzeniasmile wolal zrobic USG. Ja mieszkam w Niemczech i nie wiem jak jest w POlsce , ale z tego co czytam to jest tak samo.Ja mam robione tylko dopochwowo i swietnie widac dzidzie.Bijace serduszko, ostatnio watrobe, raczki , nozki...super !!!Zawsze mam lezke w oku...Mi z badania usg lekarz zawsze wszystko omawial, co robi itd.co teraz sprawdza...Zycze Ci milych doznan ....ja mam juz komplet zdjec ktore chce wkleic do albumu jako pierwsze.Pa ...Ania
    • Gość: kzk Re: Pierwsze USG IP: *.* 10.10.01, 08:19
      CZesc Magda,Pewnie juz jestes po usg, napisz wiec jak poszlo i jak Twoje wrazenia-ja zawsze placze ze wzruszenia. Ja dotad mialam 2 usg - 6 i 12 tydzien. W czasie ostatniego usg pytalam lekarza o wszystko zanim jeszcze zaczal mnie badac (lacznie z prosba by w przypadku podejrzen o zespol Downa od razu mi powiedzial). Tak sie "madrzylam", ze lekarz zapytal mi jakich to ksiazek sie naczytalam. Na szczescie wtedy bylo wszystko OK i okazalo sie, ze moze bedzie to chlopczyk. Kolejne usg mam za 4-5 tygodni i wtedy bede znowu wypytywac o wszystko.Pozdrawiam Kasia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka