Dodaj do ulubionych

Cukrzyca ciążowa

IP: *.* 10.10.01, 14:47
Dziewczyny, czy któraś z Was miała cukrzycę ciążową?Po obciążeniu glukozą miałam wynik 163. Mój lekarz od razu skierował mnie do poradni cukrzycowej, ale wizyta dopiero w poniedziałek. Tymczasem chciałabym wiedzieć, co się robi w przypadku cukrzycy ciążowej, przede wszystkim jaka dieta i jak się leczy. I jakie to stanowi zagrożenie dla dzidzi.Pozdrawiam,Magdzi
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Cukrzyca ciążowa IP: *.* 10.10.01, 17:24
      Hej!przepraszam ze w skrotowy sposob, ale mam tylko 10min "wychodnego"wiecej napisze pozniej. nie martw sie bardzo, bo masz calkiem niezle cukier, ja po 1 godzinie mialam 258Piotrus urodzil sie zdrowy, bez problemowoleczy sie tylko dieta, pewno naucza cie co i jak na wizyciemozesz jesc bez ograniczen ...salateryby gotowane, czy grilowanea tak to wszystko bedziesz musiala liczycno i oczywiscie glukometr w reke i mierzenie cukru kilka razy dziennienajwazneijsze zebys byla pozytywnie nastawionautrzymanie dobrego poziomu cukru traktuj jako wyzwanie a nie mękebedzie dobrzejak chcesz pogadac to mozesz zadzwonicjestem z w-wy 631-62-01gaja
      • Gość: guest Re: Cukrzyca ciążowa IP: *.* 10.10.01, 20:16
        no nie wiem czy tylko dietą... moja koleżanka miała cukier 250 i dostała insulinę aż do momentu zbicia wysokiego poziomu, potem musiała robić do końca ciąży analizy codziennie i była pod specjalną opieką (zwłaszcza że wcześniej poroniła) ; synka urodziła malutkiego, dość słabego - ale teraz jest dobrze - mały ma już pół roku i chowa się zdrowo - jeśli nie liczyć okropnych kolek
    • Gość: guest Re: Cukrzyca ciążowa IP: *.* 10.10.01, 21:29
      Dziękuję Wam bardzo za rady. Wygląda na to, że mój wynik nie jest taki tragiczny.Nigdy nie miałam problemów z cukrem, na czczo mam raczej niskie wyniki, więc to chyba typowa "cukrzyca ciążowa".Postaram się do poniedziałku ograniczyć węglowodany.A jak jest z mlekiem i nabiałem - czy też trzeba ograniczać?Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam,Magdzi
      • Gość: guest Re: Cukrzyca ciążowa IP: *.* 10.10.01, 22:58
        Witaj Magdzi!!!!Jeżeli to był wynik po godzinie, to Twój lekarz powinien skierować Cię na obciążenie 75 mg i badanie po 1 godz. a potem po 2. A nawet jeśli i to badanie wykazałoby podwyższony cukier to czeka Cię po prostu dieta. Raczej będziesz musiała iść na zwolnienie ze względu na dietę, której musisz dokładnie przestrzegać (godziny, ilośći). A dzidzią to naprawdę się nie martw. Będzie ok, tylko ta DIETA. Jeśli pójdziedz do poradni diabetologicznej dla kobiet w ciąży to tam napewno powiedzą Ci jak to wszystko wygląda i na co masz zwracać największą uwagę.Podrowienionka i życzę niskich cukrów, Klaudia
        • Gość: guest Re: Cukrzyca ciążowa IP: *.* 11.10.01, 18:16
          Ja miałam robiony wynik po godzinie i po dwóch z 75 mg glukozy i miałam wynik na czco 67 po godzinie 163 a po dwóch 111 i mój lekarz stwierdził, że wszystko jest ok bo norma jest po godzinie 200. Ale zasiałyście we mnie ziarno niepokoju to jakie są w takich sytacjach normy????????
          • Gość: guest Re: Cukrzyca ciążowa IP: *.* 11.10.01, 19:36
            Ja miałam próbę po 50 g, po 75 są inne normy. Właśnie dziś odkryłam, że na stronie www.potomek.pl piszą dokładnie o cukrzycy ciążowej, o obu tych testach i o normach. Polecam.Poza tym BARDZO wielkie dzięki za wszystkie Wsze posty.Magdzi
            • Gość: guest Re: Cukrzyca ciążowa IP: *.* 11.10.01, 21:05
              Cześć dziewczyny! Cześć Madzi!Moje "cukry" były na tym samym poziomie co Twoje.Przez ostatnie 4 mies. ciąży stosowałam dietę, tak aby nie przekroczyć magicznej liczby 140 na glukometrze, taka zdaniem mojego lekarza była ok. Twierdził, że jeśli sama dieta nie wystarczy i wartości przekroczą 140 dochodząc do 160 skieruje mnie na kilka dni do szpitala, aby ustalić insulinoterapię. Wolałam się pilnować, choć było to kłopotliwe. Uwaga!Wartości dość znacznie podwyższają się pod sam koniec ciązy! Przy cukrzycy ciążowej jest trochę wyższy odsetek dzieci z rozszczepem kręgosłupa i wadami serca, najczęściej jednak "niepilnowany" cukier powoduje makrosomię płodu.Ale to takie strachy na lachy - trzeba się pilnować i już!Ja Antosia urodziłam przez cesarskie cięcie (z innych powodów). Ważył 3400,dostał 10 pkt.,jest śliczny i zdrowy, a ja znów objadam się słodkimi bułeczkami i wszystko jest ok!!!PozdrowionkaIweta, mama Antka 4mies.
    • Gość: guest Re: Cukrzyca ciążowa IP: *.* 12.10.01, 14:01
      Czesc !Mialam w pewnym momencie te same obawy co Ty. Trzy tygodnie temu, na poczatku 6 miesiaca, zrobilam badania na glukoze - obciazenie 50 g na godzine i wyszedl mi wynik 159 - wiec niemal jak Twoj identycznie. Glukoze na czczo mialam w porzadku i nigdy problemow nie mialam z cukrem.Przede wszystkim - pewnie tak jak ja byl to Twoj jednorazowy wynik ? Mnie po tym wyniku lekarz nigdzie nie gonil, tylko zlecil ponowne badanie na glukoze - tym razem obciazenie 75g na dwie godziny. I wynik wyszedl 104 - wiec w normie. Nie trzeba sie denerwowac za wczesnie moim zdaniem, i nie skazywac samej siebie z gory na "cukrzyce ciazowa". Przebadaj sie ponownie, i moze okaze sie, ze to "wybryk". Poza tym - trzeba naprawde na CZCZO robic badania. Ja przed pierwszym badaniem lyknelam kilka lykow kawy rano ( bez cukru - czarna najczarniejsza) i stad moglam miec zachwiane wyniki cukru. Trzenba tez uwazac na to co sie je poprzediego dnia po poludniu, przed badaniem, poniewaz niektore pokarmy moga sie trwaic dluzej i tez znieksztalcaja wyniki.Glowa do gory i najpierw sprawdz ponownie poziom cukru. Mam nadzieje, ze obawy beda przedwczesne i bedzie u Ciebie wszystko w porzadku :)))A jak nie, martwic sie bedziesz pozniej ;/Pozdrawiam goraco !!Ala
      • Gość: guest Re: Cukrzyca ciążowa IP: *.* 13.10.01, 09:10
        Dzięki Ala, trochę mnie pocieszyłaś. Może faktycznie lekarz powinien mnie wysłać najpierw na ten drugi test. Ale ta poradnia cukrzycowa to też żaden problem dla mnie, mam ja po drodze z pracy do domu. Termin też nie był taki długi, zadzwoniłam we wtorek, wizyta w poniedziałek. Więc może i dobrze, że od razu tam mnie zobaczą. Mam nadzieję, że tak jak u Ciebie, okaże się, że to było chwilowe. Ale z drugiej strony już 3 razy miłam cukier też w moczu. No ale może faktycznie zależy to też od tego, co się zjadło dzień wcześniej? Na razie odstawiłam wszystkie słodycze i staram się ograniczać węglowodany.Pozdrawiam,Magdzi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka