Dodaj do ulubionych

CIĄŻA PO CESARCE

IP: *.* 30.10.01, 09:38
Jakie macie doświadczenia w zachodzeniu w ciążę po cesarce. Wczoraj byłam u lekarz i powiedział, że optymalnym czasem jest 18 miesięcy (wtedy można mówić o tym że nie będzie powikłań ze strony poprzedniej ciąży) a takim zupełnie minimum 6 miesięcy. 18 m-cy to strasznie długo.Nie ukrywam, że chciałabym jak najwcześniej. Czy miałyście lub słyszałyście o podobnych przypadkach. PozdrawiamAgi
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: CIĄŻA PO CESARCE IP: *.* 30.10.01, 10:38
      Ja słyszałam o 2 latach.A swoją drogą podziwiam Cię,że po jednej cesarce tak Ci się spieszy do następnej!(dopiero po 2 latach można próbować rodzić normalnie).Życzę powodzenia
    • Gość: guest Re: CIĄŻA PO CESARCE IP: *.* 30.10.01, 11:03
      Ja w zeszlym roku 28/10 mialam cesarke a nastepna bede miala 1/12 - wiec jak widac mozna szybciej wczesniej itp.Fakt musi to byc teraz cesarka bo za krotki czas uplynal od poprzedniej. Moj lekarz tez nie byl zachwycony ale wszystko jest ok i oby tak zostalo. Pozdrawiam
    • Gość: guest Re: CIĄŻA PO CESARCE IP: *.* 30.10.01, 12:16
      A ja Cię z kolei doskonale rozumiem, bo mam czworo dzieci i wszystkie urodziły się przez cesarskie cięcie. Niektórzy też patrzyli na mnie jak na wariata, któremu życie niemiłe, ale jak widać wszystko skończyło się dobrze. Różnica pomiędzy trójką moich starszych dzieci wynosi równo po dwa lata, z czego wniosek, że w ciążę zachodziłam w rok i trzy miesiące po cesarskim cięciu. Najmłodszą córeczkę urodziłam po pięciu latach, więc miałam trochę oddechu i chwilę na regenerację organizmu. Lekarze uważają, że należy odczekać z kolejną ciążą ileś tam miesięcy, bo po prostu blizna (ta na macicy oczywiście a nie ta na brzuchu) musi się dobrze zrosnąć, żeby nie doszło do jej rozejścia się w kolejnej ciąży. Niebezpieczne jest to zwłaszcza w czasie skurczy porodowych, bo wtedy macica bardzo mocno się kurczy i jest szcególnie narażona na uraz. Stąd na ogół kolejne planowane cięcie. Ja bardzo tych cięć nie lubię i gdybym mogła, to wolałabym rodzić naturalnie, ale skoro tylko operacja mogła mi umożliwić posiadanie kolejnego dziecka, to trudno. Co zaś do samej ilości cięć, to kiedyś w Polsce uważano, że trzy cięcia to absolutny maks i w trakcie tego ostatniego cięcia podwiązywano jajowody (oczywiście nieoficjalnie, bo oficjalnie nie wolno). Teraz już się tego nie praktykuje, bo lekarze się boją. Może to i dobrze, bo jak po mnie widać można mieć więcej tych cesarek. Chociaż na pewno lepiej i bezpieczniej jest rodzić normalnie. Co zaś do ilości. Znam jednego pana doktora, który twierdzi, że taki lęk przed cięciami jest tylko w Europie, bo tutaj w ogóle nie jest przyjęta wielodzietnośc. Natomiast np. w krajach arabskich, gdzie kobiety mają więcej dzieci, wykonuje się także dużo więcej cięć u jednej pacjentki i nie uważa się tego za niebezpieczne. Nie znam się na krajach arabskich, ale może coś w tym jest.Życzę powodzenia. Olga
    • Gość: guest Re: CIĄŻA PO CESARCE IP: *.* 31.10.01, 00:55
      Mnie lekarz plecił odczekać po porodzie przynajmniej rok. Oczywiście ma to być kolejna cesarka. Mam już za sobą 8 miesięcy czekania. Ja chcę zajść w ciąże szybko, bo nie jestem już najmłodsza. Mam 36 lat. W ciągu roku według niego mogę dojść do siebie. Lekarz stwierdził, że jeżeli mam wychować dzieci to muszą mieć mamę zdrową, w pełni sił. Całuski.Kruszynka
    • Gość: Lila Re: CIĄŻA PO CESARCE IP: *.* 31.10.01, 09:19
      Hej,Ja zaszłam w ciążę 9 miesięcy po cesarce i wszystko było w porządku,dzidziuś był zdrowy, ja zresztą też, poza niestety małym szczególem, drugi poród był też cesarką, prawdopodobnie ze względu na wielkość dziecka 4580 kg.Dodam jeszcze, że podczas całej ciąży karmiłam starszego piersią. Oczywiście nie sugeruj się tym, bo mi też lekarze mówili, że najlepiej poczekać ok.2 lat.Pozdrawiam serdecznie i życzę podjęcia właściwej decyzji.Lila
    • Gość: guest Re: CIĄŻA PO CESARCE IP: *.* 10.11.01, 14:51
      Moja znajoma zaszła kiedy "cesarkowe" pierwsze dziecko miało 6 miesięcy.Urodziła bez komplikacj śliczną Anię, ale też cesarką.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka