Dodaj do ulubionych

ciąża w wieku 28 lat

15.11.06, 13:48
Witajcie. czy są wsród Was takie, które w pierwszą ciążę zaszły w wieku 28
lat lub później? Pytam, bo co prawda jeszcze nie jestem w ciąży ale może
wkrótce chciałabym się starać. czy będę miała jakieś problemy. czy to prawda
ze w tym wieku już jest trudniej i dłużej trzeba czekać?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • blaszany_dzwoneczek Re: ciąża w wieku 28 lat 15.11.06, 13:57
      E tam, niczym się nie stresuj, jesteś młoda. Mówi się, że po 35 roku
      statystycznie spada płodność i zwiększa sie ryzyko wad u dziecka. Ja mam 30 i
      właśnie się staramy.
      • dorotaww Re: ciąża w wieku 28 lat 15.11.06, 13:58
        ja mam 28 lat i to moja trzecia ciąża smile
        każdy wiek na ciąże jest dobry jeśli jesteś gotowasmile
    • madziorek27 Re: ciąża w wieku 28 lat 15.11.06, 13:59
      Moja droga nic się nie martw jesteś w kwiecie wieku do rodzenia dzieci smileJa mam
      znajome które w wieku 34 lat zaszły w pierwszą ciąże i było wszystko ok.smile
      Pozdrawiam i życzę szybkiego zaciążenia smile
      • doral2 Re: ciąża w wieku 28 lat 15.11.06, 14:02
        dlaczego z góry zakładasz czarny scenariusz, hę?
        • am_police Re: ciąża w wieku 28 lat 15.11.06, 14:09
          nie zakładam czarnego scenariusza, po prostu co chwila dowiaduję się o
          kolejnych ciążach moich koleżanek i taka refleksja mnie naszła...cieszę się że
          powinno być wszystko ok, dzięki
          • turzyca Re: ciąża w wieku 28 lat 18.11.06, 02:13
            Mam 23 lata i dokladnie ten sam objaw. A potem sobie mowie, ze Marta to nawet
            syna do szkoly prowadzi... big_grin I od razu mi cala schiza przechodzi.
            Kazdy ma swoje zycie i swoj rytm, mi sie prawdopodobnie uda zabrac za rodzenie
            dzieci wczesniej niz mojej Mamie, ktora miala wlasnie 28 lat, gdy mnie rodzila.
            Ale sama wybiore wlasciwa chwile na dziecko, bez ogladania sie na Gosie, Marysie
            i KAsie.
    • alfa156 Re: ciąża w wieku 28 lat 15.11.06, 14:07
      mam 29 lat (kwieciń) jestem od lipca w ciąży smile
      • lumpsum Re: ciąża w wieku 28 lat 17.11.06, 22:44
        no ja też 29 lat i od czerwca w ciąży smile
        • asiarainbow Re: ciąża w wieku 28 lat 29.11.06, 13:17
          Hi, ja mam 32 lata i w lutym moje szczęście przyjdzie na świat!! na razie
          odpukać w niemalowane wszystko jest ok :o) pozdrawiam
    • stypkaa Re: ciąża w wieku 28 lat 15.11.06, 14:07
      Ja w pierwszą ciążę zaszłam mając lat 27, teraz mam 29 i jestem w drugiej. I
      generalnie wszystko jest w porządku. Oprócz typowych dolegliwości ciążowych nic
      strasznego się nie dzieje.
      Mam z kolei 2 lata młodszą koleżankę, która pierwszą ciążę (miała wtedy chyba
      25-26 lat) poroniła.
      Także to nie jest raczej kwestia wieku. Można urodzić zdrowe dziecko mając 38
      lat (moja mama), można poronić czy urodzić chore dziecko w wieku 20 lat.
      Nie ma reguły.
    • mniemanologia Re: ciąża w wieku 28 lat 15.11.06, 14:13
      Zaszłam w ciążę w wieku 29 lat, nawet jeszcze przed rozpoczęciem starań, że tak
      się wyrażę smile Bez problemów żadnych.
      • 1mmmm1 Re: ciąża w wieku 28 lat 15.11.06, 17:35
        > Zaszłam w ciążę w wieku 29 lat, nawet jeszcze przed rozpoczęciem starań, że tak
        >
        > się wyrażę smile Bez problemów żadnych.

Ten tekst mi się podoba smile.
      • marusia27 Re: ciąża w wieku 28 lat 22.11.06, 15:39
        mniemanologia napisała:

> Zaszłam w ciążę w wieku 29 lat, nawet jeszcze przed rozpoczęciem starań, że tak
        >
        > się wyrażę smile Bez problemów żadnych.
        >

Super tekst wink))))
    • agaikuba Re: ciąża w wieku 28 lat 15.11.06, 14:19
      Ja wprawdzie pierwszy raz byłam w ciąży w wieku 25lat, ale rok trwało leczenie
      żeby wogóle zajść. Teraz mam prawie 33lata (grudzień) i jestem drugi raz w
      ciąży zaplanowanej i zrealizowanej za tzw. pierwszym strzałem. Więc dla mnie im
      później tym lepiej chyba smile Powodzenia w planowianiu.
    • joanna.m.w Re: ciąża w wieku 28 lat 15.11.06, 14:22
      Witaj
      Mam 34 lata i w kwietniu urodziłam zdrową, śliczną i radosną Córeńkę. W ciąży
      nie miałam żadnych problemów ani typowych dolegliwości. Łykałam oczywiście
      witaminki, regularnie odwiedzałam gina. Poród wspominam, a raczej wspominamy z
      mężem bardzo dobrze. Dzięki Maleństwu bardzo szybko doszłam do siebie.
      Obiecywałam sobie, że po porodzie będę ćwiczyć, ale oczywiście brakowało mi
      czasu i - nie oszukujmy się - chęci, a poza tym spacery i zabawy z Dzieciaczkiem
      wystarczyły abym wróciła do dawnej figury. Dzisiaj jestem bardzo szczęśliwa i
      umiem cieszyć się tym szczęściem. Nie wiem, czy w wieku dwudziestuparu lat
      doceniłabym to.
      28 lat to wspaniały czas i w ogóle nie myśl, że to za późno. W tym wieku
      jesteśmy młode, po prostu młode, a jednocześnie coś tam w głowach już mamy,
      potrafimy radzić sobie w życiu.
      Nie zaszkodzi jeśli zapytasz swojego lekarza jak przygotować się do ciąży -
      jakie brać witaminy, jakie zrobić badania.
      Powodzenia

• wanilia1 Re: ciąża w wieku 28 lat 15.11.06, 14:40
      Ja mam 35 lat, zaszłam w ciążę bez problemów, jestem w 25tc. i czuję się
      świetnie.
      • aska_kit Re: ciąża w wieku 28 lat 15.11.06, 14:47
        Ja mam 28 lat, jestem w 20tc (pierwsza ciąża). Ciąża przebiega prawidłowo, ja
        również czuję się cudownie, udało nam się za pierwszym razem smile
    • rufique Re: ciąża w wieku 28 lat 15.11.06, 14:46
      ja mam 28 lat i własnie jestem w ciąży :o) Od samego poczatku czuję się
      fantastycznie. Żadnych negatywnych odczuć, żadnych wymiotów, puchnięcia nóg.
      Nic. Wyniki lepsze niż wileu zdrowych. Polecam też ciążę dla urody ;o)
      • stypkaa Re: ciąża w wieku 28 lat 15.11.06, 15:10
        >Polecam też ciążę dla urody ;o)
        Oj, z tym to niestety różnie bywa. Mi akurat ciąża urody nie przysporzyła. Ale
        nie narzekam, na szczęście nie mam obsesji pięknego wyglądania cały czas wink))
        • asiakal Re: ciąża w wieku 28 lat 15.11.06, 15:46
          W zeszłym roku mając lat 28 zaszłam w ciążę i w lutym tego roku urodziłam piękną
          zdrową córeczkę. Zarówno ciąża jak i poród przebiegały prawidłowo. Powolutku
          zaczynamy z mężem myśleć o rodzeństwie dla naszej Pociechy. Pozdrawiam i życzę
          powodzenia w staraniach!
    • majowa-panna Re: ciąża w wieku 28 lat 15.11.06, 16:01
      ja zaszłam na 2 miesiace przed swoimi 28 urodzinami i to w pierwszej próbie,
      grut to wiedziec kiedy "celować" to już 90% sukcesu...
    • imoan8 Re: ciąża w wieku 28 lat 15.11.06, 16:13
      Ja mam 28 lat i właśnie urodziłam superowskiego syna pierworodnego! smile
      • asiaaiuto Re: ciąża w wieku 28 lat 15.11.06, 16:27
        ja miałam 28,5 jak zaszłam, za pierwszą próbą!!! ciąża przebiega prawidłowo,
        rozwiązanie lada moment
    • dragica Re: ciąża w wieku 28 lat 15.11.06, 16:37
      fiziologicznie to optymenly wiek do rodzenia, wiec nie marwt sie. jakbys miala
      40 lat-wtedy jest ryzykownie.
    • bajka_fijolka Re: ciąża w wieku 28 lat 15.11.06, 16:46
      mam 28 lat, skończone w lipcu tego roku i jestem w 40 t.c. Ciąża przebiegała i
      przebiega wzorcowo, wręcz książkowo, jak twierdzi mój lekarz. A miałam czego się
      obawiać bo 8 lat temu miałam udar mózgu i mielismy z mężem obawy czy nie trzeba
      bedzie przez cała ciąże lezeć albo czy dziecko nie będzie zagrożone z powodu
      moich problemów neurologicznych. Tymczasem był tylko jeden niepokojący moment: w
      lipcu zaczęły mi drętwieć ręce i nogi i dostałam skierowanie na rezonans
      magnetyczny głowy z powodu podejrzenia SM (stwardnienie rozsiane) - na całe
      szczęście wynik badania był bardzo dobry, wykluczono SM a ja się uspokoiłam.
      Teraz czekam niecierpliwie na poród i wyczekaną córeczkęsmile
      A Ty się, kochana wiekiem nie martw, mam koleżanki, które pierwsze dziecko
      urodziły w wieku 30 - 34 lat i to bezproblemowo, ale znam też takie, które będąc
      w ciąży w wieku 20-25 lat musiały cały czas leżeć. Tak więc reguły nie ma, ale
      myślę, że jak mnie się udało to Tobie na pewno teżsmile))
    • monikaa13 Re: ciąża w wieku 28 lat 15.11.06, 17:14
      ja mam tyle lat i wlasnie jestem juz na samej koncowce a nawet po bo juz 10 dni
      po terminie, ciaza raczej standardowa normalna bez problemow, a dziecko napisze
      jak sie urodzi
      • fairycharlotte Re: ciąża w wieku 28 lat 15.11.06, 17:39
        Bez przesady ze stresem wink, moim zdaniem to dobry wiek na ciążę, sama mam prawie
        30 lat i jestem w 5 miesiącu - z pierwszym dzieckiem.
        • masumi2006 Re: ciąża w wieku 28 lat 15.11.06, 17:45
          My staraliśmy się z mężem 4 lata.W ciążę zaszłam własnie w wieku 28
          lat,niestety nie na drodze naturalnej,ale ważne,że w ogóle zaszłam.Wg mnie
          wcześniej jest nieco łatwiej,ale nie oznacza to,że będziesz miała jakieś
          problemy.Moim zdaniem w tym właśnie wieku,czyli ok.30-tki jest się najbardziej
          dojrzałym psychicznie by podjąć decyzję o macierzyństwie.Teraz patrząc z
          perspektywy czasu widzę,że w pewnym sensie dobrze się stało,że zaszłam w ciążę
          dopiero w wieku 28 lat,bo mimo iż wydawało mi się,że wcześniej jestem gotowa by
          być matką,to tak naprawdę byłam jeszcze jak szalona nastolatka.Ale każda
          kobieta jest innasmilePowodzeniasmile
      • azza4 Re: ciąża w wieku 28 lat 15.11.06, 17:52
        Ja mam 33 lata,rodze pierwsze dziecko w marcu i tu gdzie mieszkam(w Holandii)
        nikogo to nie dziwi.Ponizej twojego wieku malo kto zachodzi tu w pierwsza
        ciaze.Zreszta w Polsce tez tak juz sie dzieje pomalu.
    • 1mmmm1 Re: ciąża w wieku 28 lat 15.11.06, 17:43
      Po co Ty już szukasz problemów... Teraz jest moda na ciąże po trzydziestce, a Ty
      - mając ledwie 28 - zastanawiasz się, czy będziesz miała problemy?

A co by było, gdyby Ci tu dziesiątki osób napisały, że za późno albo że czeka
      się pełno problemów - zrezygnowałabyś ze starań?

Tak czy siak, nie gdybaj tylko bierz się do roboty, bo jak parę latek minie, to
      kto wie...
    • truscaffka Re: ciąża w wieku 28 lat 15.11.06, 17:47
      Ja kończę 28 lat za 3 miesiące, i jestem w pierwszej ciąży, a mieliśmy tylko
      jedno podejście.
    • efilo Re: ciąża w wieku 28 lat 15.11.06, 18:10
      Mam 31. Udało sie za pierwszą poważną przymiarką.
      Twój wiek jest idealny, bo wtedy kobiety decydują się świadomie na ciążę.
      Lekarze to doceniają - większość kobiet ma już wystarczająco dużo rozumku żeby przygotować się do tego 'zadania'. Przez to w ciąży jest mniej problemów.
      Ja np. doczytałam wcześniej co zrobić przed zajściem. Na co sie zaszczepić, jakie zrobić badania, co wyleczyć itd. No i jeść folik smile
    • mamusia100 ja mam 29 15.11.06, 18:33
      termin porodu na moje 30-te urodziny. Moja ciąża jest problemowa, ale nie sądzę
      aby wynikało to z wieku, mam zesp. antyfosfolip.
      Nie masz się co przejmować, do dzieła!
    • aga302006 Re: ciąża w wieku 28 lat 15.11.06, 18:53
      Mam 30 lat i jestem w 39 tc, staraliśmy się 3 miesiące. Nie uważam żeby moja ciąża była z powodu wieku zagrożona. Byłam tydzień w szpitalu bo miałam skurcze,a na początku typowe dolegliwości ciążowe. Myślę, że wszystko zależy od organizmu kobiety, równie dobrze 20-latka może być w ciąży wysokiego ryzyka nie spowodowanej wiekiem. Nie ma reguły określającej że w danym wieku ciąża będzie problematyczna, jest wiele innych czynników mających na to wpływ. Napewno 40-latka będzie pod szczególną opieką lekarza, co nie znaczy że musi mieć jakieś poważne problemy z ciążą. Życzę powodzenia!!
    • kubbik1 Re: ciąża w wieku 28 lat 15.11.06, 19:06
      Witam
      Ja w pierwszej ciązy bylam w wieku 28 lat, zaczelismy sie starac i w drugim
      cyklu okazalo sie ze jestem w ciazy.
      Teraz mam 3 lata wiecej za dwa miesiace urodzi sie nasze drugie dziecko i
      zaszlam w ta ciaze w pierwszym cyklu...odkad zaczelismy sie staracsmile
      Pozdrawiam
    • pmierzow Re: ciąża w wieku 28 lat 15.11.06, 20:19
      Pierwsza ciaza w wieku 29 lat, w drugim mcu "prob" - jesli w tym wieku
      trzeba "dluzej czekac", to rozumiem, ze 20-latka zajdzie w ciaze od samej
      mysli, ze by chciala... wink)
    • ulaa4 ja mam 29 lat 15.11.06, 21:16
      ja mam 29 lat. jestem w 5 miesiącu. nie mam zadnych dolegliwości! zaszłam w
      ciążę w drugim miesiącu od czasu jak zaczęliśmy się starać o dziecko. miałam
      zdiagnozowaną endometriozę (torbiel 3x4 cm). ciąża i dziecko rozwija się
      prawidłowo. bardzo sie martwiłam ze nie zajdę...
      pozdrawiam
    • monia19722 Re: ciąża w wieku 28 lat 15.11.06, 21:36
      28 lat to teraz nic nadzwyczajnego jeśli chodzi o I poród, moja koleżanka
      urodziła niedawno swe I dziecko a ma lat 38 smile))
    • ajkkaa Re: ciąża w wieku 28 lat 15.11.06, 22:21
      Ja nie miałam z tym żadnego problemu, z czego się oczywiście bardzo cieszę smile))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka