Gość: guest IP: *.* 12.11.01, 07:27 Witam! Czy któraś z Was słyszała coś na temat "macicy dwurożnej", lub ma postawioną taką diagnozę?jakie są zagrożenia dla ciąży w takim przypadku???będę bardzo wdzięczna za każdą podpowiedź...pozdrawiam bexx Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: guest Re: MACICA DWUROŻNA??? IP: *.* 12.11.01, 10:44 Macica dwurożna to wrodzona odmiana budowy macicy - zwykle jama macicy ma kształt trójkata, zas w macicy dwuroznej ma kształt jak gdyby litery Y. Problemem w tym przypadku moze byc zajscie w ciaze, gdyz zapłodniona komórka jajowa ma trudniejsze warunki do zagfniezdzenia sie w macicy. Z takim problemem proponuję starać się o dostanie się do Oddziału/Kliniki Rozrodczości, który zajmuje się takimi sprawami.Kasia R mama Luizy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: MACICA DWUROŻNA??? IP: *.* 12.11.01, 16:34 U mnie bylo podejrzenie o taka wade - poniewaz mialam przegrode w pochwie. Do slow przedmowczyni dodam, ze macica na poczatku rozwija sie z dwoch rogow, ktore maja sie zrosnac w jednosc - czyli ta wada to cos jak rozszczep podniebienia. Jesli chodzi o komplikacje w ciazy, to najgorsze jest chyba to, ze kazda czesc takiej macicy jest zbyt mala, zeby pomiescic doroslego noworodka. tak wiec zazwyczaj trzeba stracic kilka ciaz, zeby macica w koncu rozciagnela sie na tyle, zeby donosic ciaze. Bywa tez, ze w ogole rozwija sie tylko jeden z rogow i wtedy ma sie jakby pol macicy. Konsekwencje takie same.Zycze Ci zeby to nie bylo jednak to. Pozdrowienia,MAgda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: MACICA DWUROŻNA??? IP: *.* 12.11.01, 20:43 Moja znajoma ma taką macicę.Pięć lat temu urodziła dziecko i teraz znowu jest w ciąży.Wszystko było i jest normalnie.Rozciąga sie tylko ta część,w której jest dziecko.Ma tylko po prostu mniej miejsca i być może dlatego poród zakończył się cesarką ponieważ nie mogło się odwrócić i było ułożone pośladkami.Dodam jeszcze,że aż do momentu porodu nie wiedziała,że jej macica ma jakąs przegrodę.Patrycja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: MACICA DWUROŻNA??? IP: *.* 13.11.01, 08:03 witam!!ja mam to wątpliwe szczęście, że o dwurożności macicy dowiedziałam się przy ostatnim usg. w moim życiu bywałam już kilkanaście razy na usg i nikt się niczego nieprawidłowego nie dopatrzył! piszę "wątpliwe szczęście" ponieważ wiedza, którą teraz posiadam nie pozwala mi się nie denerwowac! jestem w 7 tygodniu ciąży, czekaliśmy na dziecko 12 miesięcy i teraz zamiast skakać z radości się martwię bexx Odpowiedz Link Zgłoś