Dodaj do ulubionych

skurcze macicy - czy to normalne?

IP: *.* 26.11.01, 20:40
Dziewczyny,Jestem obecnie w 21 tyg. od jakiegoś czasu mój brzuch staje się bardzo twardy i "spina się" kilkakrotnie w ciągu dnia i w nocy, niezależnie od mojej pozycji. Powiedziałam o tym swojemu lekarzowi, ale on po zbadaniu szyjki i zrobieniu USG stwierdził, ze wszystko jest w porządku. W "oczekiwaniu na dziecko" piszą , ze skurcze przygotowujące macicę do porodu moga pojawiać się od 20 tyg. , ale może być to również sygnał porodu przedwczesnego.Prosze napiszcie, czy również będac w ciąży macie takie dolegliwosci ? Czy to normalne ? Nie do końca wierzę lekarzom...PozdrawiamAnia
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: skurcze macicy - czy to normalne? IP: *.* 26.11.01, 22:34
      Cześć Aniu,Skoro konsultowałaś się z lekarzem, to sądzę że nie masz się czym martwić. Gdyby miało się coś dziać to dołączyłyby się inne objawy jak np. lekkie razwarcie szyjki macicy, bóle krzyża. Ja jestem w 26 tyg. i jakoś tak koło 20 też miałam podobne objawy. Zwłaszcza w nocy. Brzuch robił się wtedy twardy jak kamień i do tego ciągnęło i kłuło po bokach, a także troszkę w podbrzuszu. Nasza pani doktor uspokoiła nas jednak mówiąc,że wszystko jest w normie.Sądzę, że dzieje się tak po prostu dlatego, że twoja dzidzia zaczyna coraz szybciej rosnąć i macica, jeszcze nie zaprawiona w bojach ciążowych, musi dostarczać jej coraz więcej miejsca do brykania. Poczekaj aż maluch zacznie zapierać się rączkami i nóżkami, żeby wyprostować sobie kręgosłup...Trzymajcie się ciepło. Pozdrawiam, MartaB.P.S> Na wszelki wypadek zaopatrz się jednak w No-spę. Nie tyle ze względu na możliwość wcześniejszego porodu, co na inne korzyści. Nie szkodzi dzidziusiowi, a przy silniejszym pobolewaniu może przynieść wam ulgę. Mnie tam kilka razy b.ładnie pomogła. No i oczywiście regularnie odwiedzaj lekarza.
    • Gość: guest Re: skurcze macicy - czy to normalne? IP: *.* 27.11.01, 10:31
      Hej!Jezeli masz tylko skurcze, to nie przejmuj sie! Ja tez je mam od...dawna ( nie pamietam dokladnie tygodnia). Teraz jestem w 29, nadal je mam i nadal wszystko jest OK. Lekarz tez mnie uspokoil ze wszystko jest w pozadku (ale szczerze mowiac na poczatku nie bardzo mu wierzylam...) teraz wierze bo przez tyle czasu nic zlego sie nie stalo!Ja biore jedynie zwiekszona dawke magnezu, lekarz przepisal.Powodzenia i nic sie nie martw!
      • Gość: guest Re: skurcze macicy - czy to normalne? IP: *.* 27.11.01, 21:21
        Tez miałam skurcze-nie bolało-tylko brzuch twardniał. Miałam robione KTG i po tym badaniu,jeśli skurcze były duże, dostawałam bedifos(na płucka),magnez, papawerynę, nospę. Aniu-czy lekarz zrobił Ci KTG?Jeśli cię badał i szyjka się nie skraca, to chyba wszystko jest o.k. Ale dbaj o siebie i uważaj-tak na wszelki wypadek.pozdrowionkaAnia
    • Gość: guest Re: skurcze macicy - czy to normalne? IP: *.* 27.11.01, 13:45
      Aniu, jeżeli nie masz więcej niż 10 skurczy na dobę, w zasadzie nie ma się czym martwić. Gdyby jednak było ich więcej skontaktuj się z lekarzem - prawdopodobnie przepisze Ci no-spę lub fenoterol.Pozdrawiam!też Ania (na fenoterolu, nietety :-) )
    • Gość: guest Re: skurcze macicy - czy to normalne? IP: *.* 27.11.01, 13:50
      cześć!!!Myślę, że spokojnie. Jeśli lekarz ogądał Cię i szyjkę masz zamkniętą to wszystko wporządku.NIe miałam tego typu skurczy ale rodziłam już jedno dziecko a teraz drugie sobie noszę i nie tak odczuwałam skórcze porodowe. MOje skórcze to takie jak przy miesiączce tylko kilkakrotnie silniejsze( jeśli wiesz o jakich bólach miesiączkowych piszę). Myślę że spokojnie jeśli byłoby coś nie tak lekarz na pewno wysłał by cię do szpitala na kilka dni. Jedyne co mogę poradzić to więcej odpoczynku i ewentualnie tabletka no-spy, która ma działanie rozkurczowe. Ja też ciągle odczuwam jakieś bóle, jeśli boli bardziej to no-spa rozwiązuje zawsze problem i nie szkodzi dziecku. nie martw się i spokój najważniejszy. pozdrowienia dla brzusia.beaAnia napisała/ł:> Dziewczyny,> Jestem obecnie w 21 tyg. od jakiegoś czasu mój brzuch staje się bardzo twardy i "spina się" kilkakrotnie w ciągu dnia i w nocy, niezależnie od mojej pozycji. > Powiedziałam o tym swojemu lekarzowi, ale on po zbadaniu szyjki i zrobieniu USG stwierdził, ze wszystko jest w porządku. W "oczekiwaniu na dziecko" piszą , ze skurcze przygotowujące macicę do porodu moga pojawiać się od 20 tyg. , ale może być to również sygnał porodu przedwczesnego.> Prosze napiszcie, czy również będac w ciąży macie takie dolegliwosci ? Czy to normalne ? Nie do końca wierzę lekarzom...> > Pozdrawiam> Ania
      • Gość: guest 25 tydz.-ruchy IP: *.* 14.01.02, 22:15
        Kochane, koncze 25 tydzien i wydaje mi sie ze moja dzidzia za malo sie rusza. Wlasciwie cos czuje tylko wieczorem, czasami tylko ok 4 ruchow wyczuwam w ciagu dnia. Na usg jest ok. Jak powinno byc z tymi ruchami w tym okresie ?
        • Gość: ania_b Re: 25 tydz.-ruchy IP: *.* 14.01.02, 22:27
          W tym okresie to całkiem normalne. Dzieciaczki zazwyczaj ruszają sie chętniej o jednej porze dnia i najczęściej jest to właśnie wieczór. Jako zaawansowana "ciężarówka" mogę Ci powiedzieć, że nie ma czegoś takiego jak stała liczba ruchów (chyba, że jest się po terminie), jednego dnia Twoja dzidzia będzie się ruszała częściej innego rzadziej. Z czasem poznasz tą regularność. Zyczę aktywnego maluszka bo z własnego doświadczenia wiem jakie to przyjemne uczucie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka