Dodaj do ulubionych

PROGESTERON

IP: *.* 27.11.01, 13:23
Czy któraś z Was musiała go przyjmować w ciąży? Moja serdeczna przyjaciółka jest w 3 tygodniu, na badaniach wyszedł jej baaardzo niski poziom tego hormonu, strasznie się martwi, bo na ulotce przeczytała, że stosuje się go w zazagrożeniach poronieniem. Sama nie miałam takich problemów, eić proszę WAS o odp. - chcę ją troszkę pocieszyć, a nie wiem jak?Dzięki.KIKA
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: PROGESTERON IP: *.* 27.11.01, 13:33
      Ja dostawałam w postaci leku Gravibinon. Ponoć dzisiaj jest to już prawie lek standardowy, który podaje się wszytkim przyszłym mamusiom troszkę starszym niż 18 lat oraz większości żyjącej w dużych miastach ( zanieczyszczenia).Hormon jest po to, żeby ten neuralgiczny czas , kiedy dziecko "wisi" tylko na ciałku zółtym przetrzymać w zdrowiu i żeby wykształciło sie piękne, dobrze ukrwione łóżysko.Lepiej zapobiegać niż leczyć póżniej odklejające się łożysko. Dlatego cieszmy się , ze szybko zauważono brak u Twojej przyjacółki, a nie kiedy trzeba by było stopowac już stan niebezpieczny. Musi mieć bardzo dobrego i przenikliwego lekarza. Wszytko będzie dobrze, uszka do góry.Agnes ( 13 tydzień)
    • Gość: guest Re: PROGESTERON IP: *.* 27.11.01, 13:37
      Hej, Już pocieszam (choć na pierwszy rzut oka to co napiszę moze wyglądać groźnie).Niski poziom progesteronu może powodowac poronienie. Jeżeli lekarz przepisał lek, a koleżanka będzie go stosować, to braki szybko się wyrównają i nie ma się czym martwić. Należy więc się cieszyć, że lekarz skierował ją na badania - teraz prawdopodobnie wszystko będzie dobrze.Ja przez pierwsze 3 miesiące brałam inny lek (duphaston) o takim działaniu. Teraz zaczynam 9 miesiąc i obydwoje czujemy się dobrze!Życzę koleżance powodzenia!Ania z Maleństwem
    • Gość: guest Re: PROGESTERON IP: *.* 27.11.01, 14:20
      Dzięki!!!!Naprawdę dużo jej (i mnie :)pomogłyście...KIKA
    • Gość: guest Re: PROGESTERON IP: *.* 15.12.01, 17:31
      ja jak zaszlam w ciaze to bylam po operacji laparoskopowej w czasie ktorej wycieli mi jeden jajnik. wiec jak mi sie udalo zajsc w ciaze to lekarz od poczatku nawet bez zadnych badan kazal mi brac progesteron (Duphaston) przez 3 miesiace. Tez sie troche balam bo jak sie poczyta te ulotki to sie odechciewa ale nie zaluje bo wszystko dobrze sie skończylo (moze to zasluga tych tabletek) i moj synek ma juz ponad 2 lata!!!! Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka