Dodaj do ulubionych

Obrzęki w szóstym miesiacu

IP: *.* 29.01.02, 20:11
Kobitki - mam takie pytanie. Od kilku dni mam spuchnięte dłonie - na tyle, że zdjęłam już obrączkę, bo mnie uwierała. Cieśnienie mam rano jakieś 115/70, wieczorem 135/85. Obawiam się oczywiście zatrucia ciążowego, a do lekarza idę dopiero w przyszłą srodę. I właśnie nie wiem, czy nie powinnam wcześniej... Chyba nic strasznego się nie stanie, nawet jesli to zatrucie, nie?Kasia (jeden dzień po wyjściu ze szpitala!!! - za duzo ostatnio wrażeń :-) )
Obserwuj wątek
    • Gość: Hipcio Re: Obrzęki w szóstym miesiacu IP: *.* 29.01.02, 21:47
      Kasiu, ja wobu ciążach puchłam już od ok.20 tygodnia, a zatrucia ciążowego nie miałam. Ale każdy jest inny. Nie wiem, czy nie powinnaś iść wcześniej do lekarza, za mało wiem o Tobie, np. z powodu czego byłaś w szpitalu, czy te obrzęki mijają w ciągu dnia, albo czy są tylko wieczorem, itp. Z pewnością powinnaś zrobić badania krwi : poziom mocznika, kreatyniny i kwasu moczowego oraz białko całkowite i albuminy. Podejrzewam, że lekarz i tak Cię na nie skieruje, a im szybciej, tym lepiej. Jeśli to zatrucie (a tu badania są decydujące), to nie jestem pewna, czy czekanie jest bezpieczne... To ciśnienie wieczorem masz troszkę za wysokie jak na ciążę, chyba, że wcześniej też takie miałaś.Pozdrawiam, Ida
    • Gość: KasiaL Re: Obrzęki w szóstym miesiacu IP: *.* 29.01.02, 22:41
      Dzięki Ida! W szpitalu byłam bo miałam skurcze trochę za często jak na przepowiadające, wiec wzieli mnie na 2 dni na obserwację, ale jest OK. Obrzęki mam w zasadzie przez cały czas takie same. Jutro w takim razie zadzwonię jeszcze do swojego lekarza, niech zdecyduje, czy mam sie pokazać wczesniej i z jakimi badaniami ewentualnie. Pozdrawiam.
    • Gość: Patrynia Re: Obrzęki w szóstym miesiacu IP: *.* 30.01.02, 00:08
      Kasiu to chyba jest normalne.Woda się zatrzymuje w organizmie. Pierścionki mam jakby za małe. A ostatnio nawet nie mogę chodzić w moich ulubionych kozakach, ponieważ cisną mnie w łydki. Zresztą w ogóle czuję się już strasznie gruba. Objawami zatrucia jest bardzo duży wzrost ciśnienia i znaczny przyrost na wadze w krótkim czasie, obrzęki też ale nie takie malutkie jak Ty masz.Jednak dla swojego świętego spokoju lepiej zadzwoń do tego lekarza i zapytaj. Myślę,że podczas pobytu w szpitalu już by się zorientowali, że Ci to grozi.Nie zadręczaj się. Pozdrawiam, Patka
    • Gość: 020502 Re: Obrzęki w szóstym miesiacu IP: *.* 30.01.02, 11:12
      Oczywiście zadzwoń do lekarza, ale ja puchne od ok. 23 tygodnia. Ciśnienie u lekarza miałam 195/95 (!!!!), lekarz kazał mierzyć ciśnienie dwa razy w tygodniu, zapisywać wyniki i zrobić badania, o których tu już dziawczyny pisały. Wyniki wyszły dobre pomimo ciśnienia nie mniejszego niż 135/80, więc nie ma powodów do niepokoju. Takie jest zdanie mojego lekarza. Dziś cała sprawa sprowadza sie do mierzenia tego nieszczęsnego cisnienia. Aha ! Jeszcze dieta bezsolna i ograniczenie płynów (np zup), można pic w dowolnych ilościach wodę mineralną niegazowaną. Zwracaj jeszcze uwage jak często siusiasz. Zdaje się , że przy zatruciu puchną nie tylko nogi i palce a przede wszystkim twarz.Pozdrawiam.WiolaPs. Spotykamy sie chyba na forum mam majowych ?
    • Gość: KasiaL Re: Obrzęki w szóstym miesiacu IP: *.* 30.01.02, 13:39
      Dzięki dziewczyny!Dzwoniłam dziś, mam przyjść za tydzień, ale rzeczywiscie już z wynikami tych badan o których pisałyście :-) Jeszcze raz wielkie dzięki :-)Kasia - oczywiscie mama majowa :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka