Dodaj do ulubionych

część przodująca za nisko

IP: *.* 15.02.02, 13:17
Cześć!Obecnie jestem w 32 tygodniu ciąży. Na ostatnim badaniu moja pani doktor powiedziała mi, że mam część przodującą na nisko, że dobrze byłoby gdybym dużo odpoczywała i podkładała sobie pod tyłek koc lub poduszkę aby ciężar dziecka za bardzo nie naciskał na dół. Czy któraś z was orientuje się co to oznacza i czy jest to to samo co łożysko przodujące? Trochę się tym wszystkim denerwuję i proszę o pomoc! Piola
Obserwuj wątek
    • Gość: Aluc Re: część przodująca za nisko IP: *.* 15.02.02, 13:36
      Na mój gust chodzi nie o łożysko, tyko część przodującą dzieciaczka - czyli to, co schodzi pierwsze do kanału rodnego (główka albo tyłeczek). I pewnie u ciebie dzidek już zszedł niżej niż ustawa przewiduje w tym okresie ciąży i może ci za bardzo uciskać np. na szyjkę, która się może za wcześnie zacząć rozwierać pod tym ciężarem.
      • Gość: piola Re: część przodująca za nisko IP: *.* 15.02.02, 16:27
        Pytałam lekarki czy to chodzi o to a ona powiedziała, że nie bo dzidziuś jeszcze ze sto razy zdąży się przekręcić. Chociaż z drugiej strony być może było tak, że trochę za bardzo naciskał na szyjkę. Jak pójdę teraz na wizytę to muszę się dokładnie dowiedzieć bo już różne myśli przychodzą mi do głowy. Dzięki za odpowiedżPiola
      • Gość: piola Re: część przodująca za nisko IP: *.* 15.02.02, 16:28
        Tak sobie myślę że być może masz rację bo dostałam do łykania tabletki rozkurczowe
    • Gość: AgnieszkaP. Re: część przodująca za nisko IP: *.* 15.02.02, 17:14
      Na pewno nie chodzi o łożysko przodujące, myślę że nie masz się co denerwować. Nie chce mi się teraz zaglądać do moich mądrych książek, ale chyba wiem o co chodzi. Mój przykład pierwsza ciąża była dość " wysoko ", tak więc przez ostatnie dwa, trzy miesiące miałam dużo problemów z oddychaniem, poza tym absolutnie nie mogłam położyć się na plecach, nawet obrót z jednego boku na drugi powodował u mnie zawrót głowy i prawie że utratę świadomości. Natomiast w drugiej ciąży "niskiej " nic takiego się nie działo. Za to od połowy ciąży miałam dużo nieprzyjemnych odczuć w postaci bólów pleców, nóg ( ucisk płodu na nerw kulszowy ), bóle i nieprzyjemne pieczenie kości łonowej. Czasami dosłownie nie mogłam się dowlec do domu z pracy. Myślę że może o to chodziło Twojej pani doktor. Dlatego zaleciła Ci dużo wypoczynku. Plus to co o ucisku na szyjkę napisała Al.Pozdrowienia i dużo zdrówka,Agnieszka :hello:
      • Gość: piola Re: część przodująca za nisko IP: *.* 16.02.02, 16:16
        Dzięki za odpowiedź! Jestem trochę spokojniejsza. Ostatnio faktycznie jest coraz gorzej mi obracać się na bok, wstawać z łóżka, bo czuję kłucie w dolnej części brzucha, także jak za szybko lub za dużo chodzę to mnie boli. I faktycznie (nie wiem czy to to samo), ale czuję pieczenie w okolicy kości łonowej. Jak już będę wiedziała co mi dolega to skreślę parę słówPiolka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka