ada9ada 17.08.11, 23:13 Witam. Mój mały już drugi dzień ma luźne kupki. Nie mam pojęcia z czego to może być. Czy znacie jakieś dobre sposoby jak najlepiej radzieć sobie z biegunką. Daję mu sporo herbatki do picia ale czy można coś jeszcze zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
morekac Re: biegunka... 17.08.11, 23:19 Jak mały jest mały? I jak te kupki są luźne? Gotowane ryż z gotowaną marchewką. Węgiel. Smecta. Coca cola. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: biegunka... 17.08.11, 23:23 Gotowane jagody, a jeszcze lepiej jagody ze słoiczków dla dzieci. Kisiel, ale robiony w domu, nie kupny. Banany. Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: biegunka... 18.08.11, 15:14 a jak czesto te kupki? bo jak ze dwa razy dziennie to nie problem. je duzo brzoskwin, sliwek, moreli ? - akurat sezon - a one wlasnie "lagodnie" rozluzniaja stolec. jesli mowa o biegunce sensu stricte, to o domowej diecie dziewczyny juz pisaly. moje ulubione dania: kliek ryzowy instant z marchewka ze sloiczka, chrupki ryzowe (tylko nie pelnoziarniste) z borowkami ze sloiczka w charakterze dzemu. z "herbatka" to roznie bywa - jesli np. taka dziecieca rozpuszczalna typu Hipp (tak mi sie z "kupkami" skojarzyla), to moze zawierac dla smaku cukier, a cukier fermentuje w przewodzie pok. i niezytom sprzyja. moja Mloda miala we wczesnym dziecinstwie tzw. biegunke fizjologiczna - bo za duzo pila. nic ja nie bolalo, nie mdlilo czy tp. tylko stolce miala czesto i luzne. mial wtedy 2-3lata i wypijala jakis litr dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
mag_da_lena9 Re: biegunka... 31.08.11, 11:48 Samo podawanie herbatki przy dużej biegunce może nie pomóc. Dziecko traci ogromną ilość wody i elektrolitów. Teraz są dostępne specjalne preparaty nawadniające które lepiej nawadniają niż soczki, herbatki itp a w dodatku uzupełniają elektrolity. Przy biegunce, wymiotach u swoich dzieci stosuje Orsalit. Dobrze jest go schłodzić to chętniej piją. Trzeba go podawac po każdej wodnistej kupce. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.slawski Re: biegunka... 31.08.11, 12:39 Rotawirusy panują tego roku. Mają różne objawy, w tym tylko biegunkę. Podczas ostatniego turnusu kolonijnego, przeszedł po połowie naszych kolonistów Najskuteczniejsza okazała się Coca-Cola i ścisła dieta (kisiel, kleik, suchary). Do picia tylko woda (dużo). Nawet jeden dzień diety przynosił efekty. Bardzo ważne jest uzupełnienie elektrolitów. Polecam dostępny w aptece Gastrolit. Aby powstrzymać biegunkę można spróbować Stoperan. Odpowiedz Link Zgłoś
kosjanka Re: biegunka... 31.08.11, 14:27 Tylko dieta, uważaj na to co je. Musi być gotowane, żadnej surowizny, mleka, tłustego. Ryż, gotowana marchew, jakaś zupa warzywno-ryżowa bez śmietany, sucharki, ale to przy biegunce, lub gdy wymioty ustaną. Moje dzieci wymiotujące lub biegunkowe raczej nic nie chcą jeść, a w czasie rekonwalescencji maja ochotę tylko i wyłącznie na takie lekkostrawne rzeczy. Wszystko zwykle nie trwa dłużej niż jedną dobę. Z apteki przy biegunce to lakcid lub coś takiego jak przy antybiotyku osłonowo. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia9-9 Re: biegunka... 31.08.11, 17:32 Zwykle u swojego dziecka gdy ma biegunkę to podaję Orsalit żeby się nie odwodnił. Dodatkowo dieta lekkostrawna i zwykle jest ok. Słyszałam że też coca-cola jest dobra ale odkąd przeczytałam że może nasilać biegunkę już jej nie podaje. Odpowiedz Link Zgłoś