Dodaj do ulubionych

Skurcze - pytanie dziwne

IP: *.* 25.02.02, 21:06
Witam,Mam pytanie - czym sa skurcze przepowiadajace i w ogole skurcze. Wiem, ze to pytanie dosc glupie, ale nie wiem czy to co czuje to skurcz czy cos innego. Niby powinnam wiedziec, jak kazdy, co to skurcz, czytam wiele na ten temat (moze zbyt wiele),ale nadal nie wiem JAK jest to odczuwane. Dodam, ze to nie zart. Jestem w 38 tyg. ciąży i powinnam cos czuc wedlug wszelkich ksiazek/rozmow, a tu nic. Dziekuje bardzo za pomoc.Marzena
Obserwuj wątek
    • Gość: anfi Re: Skurcze - pytanie dziwne IP: *.* 25.02.02, 22:27
      Przepowiadających wprawdzie nie doświadczyłam, ale te porodowe i owszem. Przypomnij sobie ból miesiączkowy, który towarzyszy nam nawet jeśli miesiączki wydają się być "bezbolesne". To jest dokładnie to samo, tylko występuje w formie skurczy tzn. pojawia się nagle, trwa jakiś czas (od kilku sekund wzwyż) i znika. W miarę postępu akcji porodowej ból oczywiście się nasila, skurcze są dłuższe, a przerwy między nimi stanowczo za krótkie :( . Takie były moje odczucia, pozdrawiam Ania.
      • Gość: anfi Re: Skurcze - pytanie dziwne IP: *.* 25.02.02, 22:40
        Zapomniałam dodać, że podczas skurczu twardnieje brzuch.
        • Gość: NikaJ Re: Skurcze - pytanie dziwne IP: *.* 27.02.02, 00:31
          czesc. Jestem w 40 tyg. takze na skurcze czekam, jak na zbawienie. Czy takie nie regularne pobolewania w dole brzucha i twardnienia to juz sa skurcze przepowiadajace? Kurcze3, gdzie te skurcze?
          • Gość: nto24 Re: Skurcze - pytanie dziwne IP: *.* 27.02.02, 16:14
            Czesc,Czuje sie jak jakis kosmita - wszedzie skurcze takie, skurcze inne, lekarz patrzy na mnie jak na glupia bo nie wiem czy mam czy nie mam. Mam juz chyba obsesje na tym punkcie - on ci czy nie on, ow skurcz, mityczny dla mnie. Ulga wielka, ze nie tylko ja mam watpliwosci.Te twardnienia i takie jakby pobolewanie to chyba to? Mam podobnie, ale zawsze mialam wrazenie, ze Fasola sie rozpycha. Chyba, ze to wlasnie TO.PozdrawiamM.
      • Gość: vorta Re: Skurcze - pytanie dziwne IP: *.* 27.02.02, 19:20
        Ja też nie wiedziałam jak powinnam odczuwać skurcz. Lekarz tłumaczył mi,że jak bóle miesiączkowe - tylko, że ja nie miałam bolesnych miesiączek. Teraz już wiem, że pierwsze skurcze pojawiły się już w 5 miesiącu. Odczuwałam to jak twardnienie brzucha (mówiłam o tym lekarzom - chodziłam do 2 jednocześnie). W 7 miesiącu trafiłam na oddział patologii ciąży z diagnozą "zagrożenie przedwczesnym porodem". Wszystko skończyło się dobrze, ale sporo się nadenerowałam. Skurcz (nawet bezbolesny) to brzuszek twardy jak czoło, brak skurczu - jak policzek.Dziecko rozpycha się całkiem inaczej i nie trwa to tak długo.PozdrawiamKlaudia
    • Gość: Anias Re: Skurcze - pytanie dziwne IP: *.* 27.02.02, 13:13
      Wbrew pozorom pytanie nie jest takie głupie. Ja jestem drugi raz w ciąży i do tej pory nie jestem do końca pewna czy to co czuję do skurcz czy dziecko się tak rozpycha. Niektóre kobiety chyba tak mają, że do ostatniej chwili (do samego porodu) mają niebolesne skurcze. Ja nawet leżąc na patologii podłączona do kroplówki z oksytocyną i KTG jednocześnie - nie odczuwałam boleśnie skurczów tylko takie sobie twardnienie brzucha. Gdyby nie KTG nie wiedziałabym na pewno czy to skurcze - a były na pewno.PozdrawiamA.
      • Gość: nto24 Re: Skurcze - pytanie dziwne IP: *.* 27.02.02, 16:16
        DZIEKUJE!!!!!Znaczy sie TO jest skurcz ;-))))M.
    • Gość: Ania_G Re: Skurcze - pytanie dziwne IP: *.* 27.02.02, 17:39
      O, ja też mam pytanie dziwne. Wprawdzie jestem w siódmym miesiącu, ale mam czasem twardnienie brzuszka( robi się bardzo twardy i nieprzyjemnie jest), przy czym brakuje mi wtedy tchu i serce zaczyna mocniej bić. Nie rozumiem tego braku tchu. O co tu chodzi?
      • Gość: NikaJ Re: Skurcze - pytanie dziwne IP: *.* 01.03.02, 20:25
        To normalne. Zaczynasz sie przygotowywac. Z oddechem bedzie duzo lepiej, jak ci sie brzuszek opusci, ale to pewnie jeszcze troche ( u mnie w 9 miesiacu).Nic sie nie martw.Nika
        • Gość: agnes Re: Skurcze - pytanie dziwne IP: *.* 02.03.02, 20:31
          Aniu! Co do tego twardnienia brzuszka - czy on Ci czasem nie twardnieje wtedy, gdy zbytnio sie meczysz? Jesli tak, to koniecznie przystopuj. A tak przy okazji : nie wiem czy wiesz, ze jednym ze sposobow na rozpoczecie akcji skurczowej jest dosc meczacy spacer. Pozdrawiam.
    • Gość: Monika_D Re: Skurcze - pytanie dziwne IP: *.* 03.03.02, 11:33
      Witajcie przyszłe mamusie!Chciałam Wam powiedzieć, żebyście się nie martwiły, że nie macie skurczy przepowiadających. Ja miałam je dopiero na dzień przed porodem i to w 41 tygodniu bo urodziłam 11 dni po terminie. A i nie było to tylko twardnienie brzucha ale takie jak skurcze porodowe tylko dużo słabsze.PozdrawiamMonika
    • Gość: Anias Re: Skurcze - pytanie dziwne IP: *.* 04.03.02, 09:34
      Śpieszę, by podzielić się nowym doświadczeniem, bo właśnie 28.02 o 9.20 przyszedł na świat mój drugi synek - Krzyś!!!Jak się zaczęło? Siedząc wieczorem przy komputerze (a więc zero wysiłku fizycznego)poczułam jak co jakiś czas twardnieje mi brzuch. Zaczęłam patrzyć na zegarek, bo wydawało mi się to powtarzające równomiernie. Okazało się co ok. 10 minut. Bolesne (ale nie tak bardzo)skurcze poczułam o 3.30 w nocy. Były co 3-4 minuty. O 7.00 byłam już na sali porodowej a o 9.20 Krzyś leżał na moim brzuchu.Jest SUPER!!! I Wam życzę tego samego.PozdrawiamA.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka