Dodaj do ulubionych

toxoplazmoza

IP: *.* 16.04.02, 12:45
po odebraniu wyników z laboratorium poczytałam ostatnio na tym forum o toxoplazmozie - jakie powinny być wskaźniki.Na początku ciąży ~7 tyg robiłam badanie i wynik był negatywny bez żadnych wskaźników.teraz jestem w 29 tygodniu i robiłam badania:wyszło: IgG: 11,9 (wg dziewczyn na forum (i ich lekarzy)norma do 16,0 wg mojej p. dr do 10,0) IgM: 10,6 - norma do 80 i tu jest wszystko OKwyczytałam, że IgG oznacza przebyte zakażenie, a IgM świeże.Moja p. dr uważa, że mój wynik dowodzi, że zaraziłam się toxo w czasie ciąży i prawdopodobnie będę musiała leczyć się antybiotykami?Zanim jednak to się stanie mam powtórzyć badanie.Czy któraś z was miała podobne IgG i co na to wasi lekarze ?
Obserwuj wątek
    • Gość: piglecikkolka Re: toxoplazmoza IP: *.* 16.04.02, 14:00
      Czesc,ja mialam podobnie. Jedno badanie wyszlo mi dobrze (IgG 0,1 w zakresie 0-3,00; IgM 0,111 w zakresie 0,0,600), a kolejne zle (IgG 5,5; IgM 0,078). Powtorzylam badanie i znowu wszystko wyszlo ok. Zostalam skierowana przez moja Pania doktor do lekarza od chorob zakaznych, ktory przejrzawszy wszystkie wyniki stwierdzil, ze mogl to byc jakis blad w laboratorium. Ale zalecil mi robienie toxo przy kazdych badaniach krwi, czyli co miesiac (tak zeby kontrolowac na biezaco). Wszystkie pozniejsze badania mowia, ze wszystko jest ok.Nie przejmuj sie na zapas. Powtorz badania! pozdrawiam, Kolka
      • Gość: Anna72 Re: toxoplazmoza IP: *.* 16.04.02, 15:16
        Jestem tego samego zdania: powtórz szybko badania. Mojej koleżance za pierwszym razem wyszły wyniki jakby miała "świeżutką" toksoplazmozę, za drugim razem wyszło, że nie tylko nie ma , ale nigdy nie miała. Błąd, który kosztował ją trochę nerwów. Pozdrawiam, Anka.
    • Gość: Ania_G Re: toxoplazmoza IP: *.* 17.04.02, 12:54
      Czy robiłaś te testy w jednym laboratorium? Podobno najlepsze testy ma sanepid. Mnie tak wkurza ta toksoplazmoza, że już po prostu mam to gdzieś, będzie, co Bóg da, też mi wychodziło, że raz mam, raz nie mam.
    • Gość: leonardo Re: toxoplazmoza IP: *.* 18.04.02, 06:08
      pierwsze badanie robiłam w sanepidzie - to, które wykazało, że nie przebyłam wcześniej choroby (mój lekarz zasugerował, że właśnie tam mam wykonać badanie).Teraz na to badanie kierował mnie inny lekarz i w sumie nie miałam wyboru - musiałam zrobić w prywatnym laboratorium.Nie zdawałam sobie sprawy, że mogą być takie odchylenia surprisedZ tego jednak co obserwuję to zjawisko normalne więc chyba przestanę aż tak się denerwować :-)pozdrawiam
    • Gość: Brenda Re: toxoplazmoza IP: *.* 25.04.02, 14:54
      Urodziłam 10 m-cy temu. Sama wymusiłam na lekarzu badanie w kierunku toxo. Wyszlo nieciekawie :((nie pamietam w tej chwili jakie wskazniki). Ginekolog wyslal mnie do specjalisty od chorob zakaznych. Znowu badanie, tym razem jednak w Szpitalu Zakaznym (bardziej wiarygodne, nie robi go komputer tylko czlowiek). Znowu nieciekawe wyniki :(. Leczenie Rovamycyna w 6 tyg. i 26 tyg ciazy (bralam 2 x przez miesiac). Caly czas kontrola w Szpitalu Zakaznym. Wskazniki spadaja i miesiac wczesniej rodzi sie zdrowy synek.:love: Nie wyobrazam sobie zaniedbania ani zlekcewazenia tych badan. Nie mialam tez nic przeciwko antybiotykoterapi. W koncu nie chodzilo o mnie tylko o mojego malego Babelka. Jesli jestescie z Warszawy, zluze namiarami na lekarza.Brenda :hello:
    • Gość: 856 Re: toxoplazmoza IP: *.* 25.04.02, 19:48
      Czytam Wasze komentarze i zaczynam się trochę dziwić. W 2000 roku byłam w ciązy i robiłam sobie testy na toxo. IgG miałam 138 Ul/ml, IgM ujemny. Syna urodziłam zdrowego, normalnego - no może trochę z niego łobuz ale to nie od toxo. Teraz jestem drugi raz w ciąży i wyniki mam zbliżone IgG 120 a IgM ujemny. Ani w tej ani w poprzedniej ciąży żaden lekarz nie zwrócił mi uwagi na to, że coś jest nie tak. Być może nie jest ważne przebyte zakażenie.. albo operujemy różnymi jednostkami miary zakażenia. Czy liczby, które podajecie są w takich samych jednostkach (przyp. Ul/ml),a jeśli tak to dlaczego jeszcze nikt nie zainteresował się poważniej moimi wynikami? Z drugiej strony kiedyś jeszcze na wiele lat przed ciążą robiłam badania na toxo co rok (mam obsesyjnie uczuloną na zwierzęta ciotkę laborantkę :))ponieważ zawsze to IgG wychodziło podwyższone udałam się do Kliniki chorób tropikalnych żeby zaleczyć gada. Miła pani oświadczyła mi, że nic nie zrobią bo 95% społeczeństwa przeszło zakażenie w mniejszym lub większym stopniu i jest tzw. nosicielami.
      • Gość: leonardo Re: toxoplazmoza IP: *.* 26.04.02, 12:36
        Mnie nie martwiłby sam podwyższony wynik IgG, bo igM mam w porządku.Ale robiłam badanie na początku ciąży i wyszło, że nigdy nie chorowałam, a teraz wyszły mi przekroczone normy IgG czyli, że chorowałam. Nasuwa się wniosek, że chorowałam w trakcie ciąży ale czynnik IgM nie nie wzrósł co prawdopodobnie czasami się zdarza :-(Lekarz skierowała mnie na badanie za 3 tyg w tym samym (prywatnym laboratorium) - jak czynniki wzrosną rozpoczynamy leczenie, jeśli nie to wspaniale i świadczyłoby chyba o błędzie w laboratorium.Nie mogę się jednak doczekać tego badania i trochę się martwię dlatego dodatkowo w poniedziałek zrobiłam badanie w Sanepidzie, żeby w razie czego porównać wynik z tym pierwszym, który robiłam w ciąży.Blanka, to, że ty przed ciążą chorowałaś i miałaś jakieś wskaźniki IgG to znaczy, że twój organizm wytworzył przeciwciala i nawet jakbyś w czasie ciąży zachorowała to nie będzie to dla ciebie takie groźne jak dla kogoś kto zaraża się w ciąży i choruje pierwszy raz..pozdrawiamjak będę miała te nieszczęsne wyniki to napiszę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka