IP: *.* 23.04.02, 20:19
A ja mam takie pytanie: czym różnią się od siebie w zasadzie te wszystkie witaminy "ciążowe". Jedne kosztują 40 pln, inne 6. Lekarz oczywiście zalecał te za 40, ale ja z przekory kupiłam te za 6. I co się stanie?
Obserwuj wątek
    • Gość: madzia22 Re: Witaminy IP: *.* 24.04.02, 19:44
      Jedne wchłaniają się lepiej inne gorzej, po jednych czujesz się źle po innych nie czujesz różnicy, jedne możesz brac kiedy chcesz inne tylko po czy też przed jedzeniem etc.Madzia
    • Gość: Lidziak Re: Witaminy IP: *.* 24.04.02, 21:15
      Cześćz tymi witaminami to taka sprawa, że w tych tańszych jest więcej substancji zanieczyszczających i są gorzej wchłaniane.Lepsze oczyszczenie witamin jest oczywiście droższe stąd ta cena.I dalej, np Materna zawiera jod, Vitaral go nie ma (co ważne dla osób z chorobami tarczycy).I dodatkowo na pewno są różnice w zawartości składników minerlanych i witamin. W ciąży jest większe zapotrzebowanie na skł. min i witaminy, więc jeśli nie dbasz o dietę, to musisz wybrać te przeznaczone dla kobiet w ciąży.Jeśli jesz dużo owoców i witamin to spokojnie - kup sobie te tanie...Ja kupuję te za 9 zł i to z polecenia lekarza, bo właśnie nie mogłam mieć dostarczonego jodu.No i chyba z grubsza tyle...Pozdrawiam ciepło,Lidziak.
    • Gość: kabat Re: Witaminy IP: *.* 25.04.02, 07:15
      Moja lekarka nie zalecała mi żadnych witamin w tabletkach /wyniki badań miałam w normie/ Stwierdziła, że wszystkie nie są jednak tak wchłaniane jak te naturalne z owoców. Zaleciła jedzenie warzyw i owoców /poz cytrusami/Lidka
    • Gość: leonardo Re: Witaminy IP: *.* 26.04.02, 13:09
      Mnie lekarz proponował Maternę (jest w niej już kwas foliowy), ale ja wybrałam Falwit + Folik(kwas foliowy) - wyszło taniej, a w aptece powiedziano mi, że nie ma różnicy poza kw. foliowym w składzie leku, nie wiem jak to się ma do innych witamin. Falwit brałam przed ciążą i to była chyba kwestia przyzwyczajenia :-)Witaminy brałam przez pierwszy trymestr i połowę drugiego, teraz lekarz prosił, żebym odstawiła witaminy - badania mam cały czas w normie (mamy wiosnę i lepiej przyjmować je w naturalnej postaci :-) )Biorę za to żelazo z wit. C (nie pamiętam nazwy)pozdrawiam
      • Gość: MelaBlonda Re: Witaminy IP: *.* 08.05.02, 18:05
        Dziękuję za odzew, niestety nie miałam okazji tu zajrzeć wcześniej. Też kupiłam Falvit & Folik. Przedtem porównywałam wytrwale składy, ale trudno sporządzić na prędce jakiś logiczny wywód na temat różnic składowych. Jeśli Falvit produkują, to chyba nie jest szkodliwy. Mam nadzieję, że większość potrzebnych składników wchłania się z jedzenia, które z mozołem pochłaniam...
    • Gość: wiesia Re: Witaminy IP: *.* 09.05.02, 08:35
      Witaminy to witaminy, a tabletki dla kobiet w ciazy zawierają też minerały.Nie wiem jakie oszcędności wyjdą jeśli do tanich witanim dodać koszty dodatkowego folika, wapnia, magnezu, jodu, itd. :what:Ja prównywałam Prenatal z Feminatalem i Materną (kolejność wraz ze wzrostem cen). Otóż Prenatal nie zawiera magzezu (na lepsze samopoczucie), chromu (przeciwko otyłości) , i jeszcze paru innych składników, ma mniej kwasu foliwego i żelaza niż pozostałe dwa. Feminatal ma już magnez i jod, więcej żelaza,nadal nie ma chromu i i chyba molibdenu- a to wszystko ma Materna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka