25.11.06, 11:33
30.11 mam wizyte u okulisty. W zwiazku z moja wada wzroku (dalekowzrocznosc)
chce sprawdzic, czy nie ma przeciwskazan do porodu naturalnego. Podobno przy
silnym parciu moze sie cos porobic z siatkowka i rogowka jesli nie byly przed
porodem w porzadku.

Czy wiecie jak takie badanie wyglada. Trzeba zakropic atropine ?
Czy w ogole atropina jest dozwolona w ciazy ?

Bardzo ciekawa jestem..

Pozdrawiam !
Obserwuj wątek
    • mart44 Re: Okulista 25.11.06, 12:11
      Nic nie trzeba zakrapiać, a poza tym nigdy nie słyszałam o przeciwskazaniach w
      związku z dalekowzrocznością. Krótkowidzom jest zalecana od -5, chociaż są
      kobiety, które rodzą sn. pomimo wady.
    • jolantusia1 Re: Okulista 25.11.06, 13:31
      ja miałam badane dno oka ale bez zakrapiania atropiną, poza tym mierzono mi
      ciśnienie dna oka. A przy silnym parciu może się odkleić siatkówka. Ryzyko jest
      większe, jeżeli w rodzinie miało miejsce odklejenie siatkówki
    • drosophilka Re: Okulista 25.11.06, 16:54
      Ja miałam zakraplaną atropinę, badane dno oka. Dość dokładnie lekarka oglądała
      siatkówkę. Nic mi nie wiadomo o szkodliwości atropiny.
    • anulka59 Re: Okulista 25.11.06, 18:36
      Ja miałam zakrapianą atropinę.Po badaniu jeszcze raz mi zakropiono oczy i
      właściwie dziwne widzenie po atropinie zaraz ustąpiło.Ja właśnie jestem
      dalekowidzem i nie miałam przeciwskazań do pn ale miałam cc z innych wskazań.
    • ola33333 Re: Okulista - parcie w czasie porodu 30.11.06, 14:13
      No i bylam dzis u okulisty. Na wstepie mi powiedzial, ze problemy z oczami przy
      porodzie maja raczej krotkowidze, niz dalekowidze, jesli w ogole.
      Bylam u niego ostatni raz w 2002 i wtedy zakropil mi atropine (czy cos
      podobnego) i moja siatkowka byla w porzadku.
      Z tego wzgledu dzis mi tylko na sucho pozagladal, i powiedzial, ze nie widzi
      przedziwskazan do porodu naturalnego, i parcia.
      Dal mi to na pismie, wiec sie uspokoilam.

A poki co dzidzia siedzi dupcia w dol, ale mam nadzieje, ze sie jeszcze obroci
      i nie bede miala cesarki.

Pozdrawiam serdecznie !
      • niunka25 Re: mam pytanie ola33333 30.11.06, 19:25
        a jaką masz wade wzroku jak moge wiedziec ja mam 5,5 i 5,0 na + ale jedno oko
        jest nie dowidzace od urodzenia co myslisz na ten temat nie wiesz jak na to okulsci?
        • mart44 Re: mam pytanie ola33333 30.11.06, 22:06
          niunka25 napisała:

> a jaką masz wade wzroku jak moge wiedziec ja mam 5,5 i 5,0 na + ale jedno oko
          > jest nie dowidzace od urodzenia co myslisz na ten temat nie wiesz jak na to oku
          > lsci?

Po pierwsze nie rozumiem, jak można mieć jednocześnie wadę +5 i niedowidzieć?
          Ale mogę powiedzieć co na to okuliści - otóż tak jak wśród ginekologów i
          położnic bywają obrońcy siatkówki i obrońcy porodu naturalnego. Bywały tu na
          forum przypadki, że dziewczyny od dwóch ginekologów miały 2 skierowania - na cc.
          i na p sn. Sama przez chwilę zastanawiałam się, czy nie wymusiłam tego
          skierowania na cc. ale mój gin. wybił mi z głowy chojrakowanie (mam -9).
          Krótkowidzom wysiłek w rodzaju podrywanie ciężarów czy właśnie parcie może dość
          konkretnie zwiększyć wadę (słyszałam przypadek z -6 na -14) albo spowodować
          odklejenie siatkówki. Dlatego są wskazania do cc. albo do "skrócenia drugiej
          fazy porodu" czyli kleszcze albo próżnociąg brr.
          • mama26 Re: mam pytanie ola33333 01.12.06, 13:49
            ciekawy temat i chyba każdy ze specjalistow ma inne zdanie
            Ja mam wysoką krotkowzrocznosc i jestem po dwoch zabiegach operacyjnych na oku
            i przy pierwszej ciazy odwiedzilam kilku okulistow i wowczas wszyscy
            zdecydowali ze porod sn i wowczas slyszalam opinie ze wada wzroku nie jest
            przeciwskazaniem do rodzenia sn tzn to byly opinie specjalistow roznych maści,
            Porod odbyl sie naturalnie. Teraz jestem w ciazy i udalam sie na kontrole zeby
            sprawdzic co i jak z moimi oczami i co slysze ze bezwzglednie cesarka i pani dr
            pierwszy raz slyszy zeby taka wada nie byla przeciwskazaniem do sn ?????
            po badaniu okazalo sie ze siatkowka super i nawet wada leciutko mi sie cofneła -
            co jest dziwne.
            ale teraz pytanie kogo sluchac i w co wierzyc ? Pozostaje mi znowu ruszyc na
            wedrówkę po okulistach
            ja obstawiam porod sn
            • mamut11 Re: mam pytanie ola33333 01.12.06, 14:37
              Jedna uwaga, przy jakichkolwiek watpliwosciach badanie dna powinno byc
              powtórzone dwukrotnie, najlepiej w I lub II i koniecznie III trymestrze. Pozwoli
              to porownac czy ewentualne zmiany poglebily sie w czasie trwania ciazy. U mnie
              wlasnie tak bylo, nie bylo wowczas watpliwosci ze cc jest konieczne.
              • rebcia Re: mam pytanie ola33333 01.12.06, 14:52
                Witam! Ja akurat jestem okulistką i moge powiedzieć jak sie u Nas na oddziale
                postepuje. Najważniejsze jest nie wielkość wady tylko dokładna ocena dna oka.
                Jeżeli w badaniu dna widzimy cokolwiek niepokojacego, nawet przy małej wadzie
                (dodam, że trzeba je wykonać przy maksymalnie szerokiej źrenicy, bo zmiany
                predysponujące do odwarstwienia siatkówki lokalizuja się najczęściej na samym
                obwodzie), decydujemy o wykonaniu cesarskiego cięcia. Natomiast nawet przy dużej
                wadzie i bezzmianowym dnie nie ma takiej potrzeby. Dla pewności, że nie ma zmian
                mozna jak najbardziej uzyskac potwierdzenie u innego specjalisty.
                Pozdrawiam!
                • niunka25 Re: do mart44 02.12.06, 09:26
                  co do pytania jak mozna miec +5,5 i 5 i miec nie dowidzenie o tuż mozna bo nie
                  wazne ile by mi walneli szkla na oko te oko nie widzi a zeby nie bylo duzej
                  roznicy miedzy drugim dlatego jest 5,5 poza tym mam wade wrodzona od urodzenia i
                  naprawde nic przyjemnego na jedno oko nie widziec sadpozdrawiam
                  • jevick ło matko... 02.12.06, 12:03
                    zmiany predysponujace do odwarstwienia powinny byc oblaserowane w ciazy ( brak
                    przeciwskazan do lasera). i tyle, ewent gdy jest dluga galka skrocenie fazy
                    parcia. tyle. zadnych okulistycznych wskazan do cc nie masmile pozdrawiam
                    okultystkawink
                • ola33333 Re: do niunka25 02.12.06, 17:31
                  Mi okulista powiedzial mniej wiecej to samo co napisala rebcia.

Ja sie urodzilam z 80% niedowidzenia na prawe oko i mniejsza wada lewego, ale
                  dzieki noszeniu okularow w dziecinstwie miesnie oczu sie wycwiczyly i
                  czesciowo wade wyrownuja.

Moje soczewki teraz to:
                  prawa +3.25
                  lewa 0

Mimo to chcialam sie upewnic u lekarza, czy porod naturalny mi nie zaszkodzi.
                  W 2002 zakrapial mi atropine i wedlug danych z tego badania nie stwierdzil
                  zadnych zmian na siatkowce. A poniewaz przy atropinie pisze, zeby raczej nie
                  stosowac u kobiet w ciazy, no to sie nie zdecydowalam na ponowne badanie.
                  Lekarz tez powiedzial, ze nie widzi az takiej potrzeby, choc oczywiscie obwodu
                  siatkowki bez atropiny nie mogl zbadac ale sadzil, ze prawdopodobienstwo tego,
                  ze jakies zmniany tam zaszly jest niewielkie, skoro wczesniej nie mialam takich
                  sklonnosci.

Pozdrawiam !
    • ewula1 Re: Okulista 02.12.06, 19:37
      A czy wiecie cos na temat tego ze nie mozna rodzic w szkłach kontaktowych????
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka