Dodaj do ulubionych

lista dzidziusia

IP: *.* 22.05.02, 14:02
Chciałabym podzielić się z Wami moją listą dla Dzidzi, może o czymś zapomniałam, a może Wam się przyda.Pozdrawiam Wioletta i 30 tyg. Brzunio.Spanko:łóżeczko materac powłoczka na kołderkę z ochraniaczempowłoczka na kołderkę zapasowaprześcieradła x 2 (bawełna na gumce)kołderkaprzybornikkocykrożekPrzewijanie:komodamata do przewijania kilka pieluch tetrowych (2 paczki) i flanelowych (3 szt.)Pampersy 3-5 kg paczkaPodróż:wózekfotelikkocyk wózekKąpiel:wanienkamiseczka do wody czystejtermometr do wodytermometr pokojowyręczniki z kapturkiem 2 szt. myjki 2 szt.przewijak z ceratkąKosmetyki:oliwkakrem do pupy przeciw odparzeniom Sudokremkrem do twarzy mydło płyn do kąpielichusteczki Pamperschusteczki lotion Niveaśrodki dezynfekujące - gaziki Leko ze spirytusem 70% sól fizjologiczna patyczki do uszu i pępkatabletki do kąpielipłatki kosmetyczne do czyszczenia buzi Karmienie:laktator z butelkamiworeczki do przechowywania pokarmu wkładki laktacyjnepodgrzewacz do butelek śliniakiInne:nożyczkiszczotka do włosówgruszka do nosamata-kocyk do zabawy na podłodzeniania elektronicznależaczekkaruzelkaMoje rzeczy:koszule nocne x 3szlafrokbiustonosze x 2majtki jednorazowepodpaskiUbranka 62 cm:kaftanik z długim rękawkiem wiązany z boku x 6body zapinane na zatrzaski krótki rękaw x 3body zapinane na zatrzaski długi rękaw x 3śpioszki x 4pajacyki x 4czapeczka bawełniana wiązana x 2skarpetki bawełniane x 4nakładki na łapki x 2bluza lub sweterek x 2buciki z materiału
Obserwuj wątek
    • Gość: Berenika Re: lista dzidziusia IP: *.* 22.05.02, 14:27
      Pozazdrościć Maleństwu mamusi! I to w 30 tygodniu. Ja już mam PRAWIE wszystko, a dzisiaj oficjalny termin, hi hi! Wydaje mi się, że Twoja lista jest bardzo kompletna. Ja bym ewentualnie tylko przemyślała kwestię pościeli, bo doświadczenie moich koleżanek uczy, że dwa komplety to może być za mało, kiedy jeden się właśnie suszy, a drugi właśnie został zasikany.Pozdrawiam Ciebie, zapobiegliwa Matko Polko, i Twoje dzieciątkoBerek
      • Gość: Wioletta Re: lista dzidziusia IP: *.* 22.05.02, 16:02
        Nie taka ze mnie super Mamusia. Na razie mam listę, kosztorys (uwielbiam robić takie rzeczy), jestem zorientowana w cenach, ale kupione tylko 4 rzeczy. Zamierzam jednak zakończyć proces zakupów do końca czerwca. Termin mam na 28 lipiec, a boję się upałów. Poza tym mam tak mało czasu. Nadal pracuję, mąż też jest długo w pracy (lubimy pospać rano) i co druga sobota szkoła.
    • Gość: Maszczuha Re: lista dzidziusia IP: *.* 22.05.02, 14:33
      A ja trochę to zweryfikuję, przynajmniej z mojego punktu widzenia i z 18 dniowego już doświadczenia, co mi się przydało, a co nie ;-)> chusteczki Pampers> chusteczki lotion NiveaWystarczy jeden rodzaj i wcale nie muszą być tych firm... Bardzo dobrze ponoć tolerowane są też husteczki Bambino, podobnie jak oliwka. > środki dezynfekujące - gaziki Leko ze spirytusem 70% Lepiej kupić w monopolowym "setkę" spirytusu i rozcieńczyć do 70%> Karmienie:> laktator z butelkami> woreczki do przechowywania pokarmu > wkładki laktacyjne> podgrzewacz do butelek > śliniakiZ tym lepiej poczekać ąz będzie naprawdę potrzebne... bo po co na wstępie wydawać kasę na coś czego się nie użyje, a w każdej chwili można męża wysłać zeby kupił ;-)Polecam na sam początek herbatkę na wspomożenie laktacji HIPP"a.> > Moje rzeczy:> majtki jednorazoweSzczerze radzę kupić sobie wielorazowe majty z siateczki (bardzo szybko schną), bo teraz w te upały to majty z flizeliny to koszmar... jak rodziłam moją córcię to na obchodzie kobiety były za nie nieźle obtańcowywane... A najlepiej "poświęcić" jakieś swoje stare zwykłe bawełniane majtki. I dodatkowo proponuję wziąć ze sobą wodę niegazowaną do picia w duzych ilościach. No i może ręczniki papierowe do osuszania krocza, chociaż ze mną leżała dziewczyna co do tego celu wzięła ze sobą suszarke. No i oczywiście własne kosmetyki szczoteczkę do zębów i papier toaletowy. A no i do jedzenia sztućce i kubeczek (przynajmniej u nas w Gliwicach)> podpaskiByle duże, szczególnie prze pierwsze 3 dni... potem to juz zwykłe maxi powinny wystarczyc... ale u nas używali w większości pieluch jednorazowych Bella, bo reszta była za mała, albo takich podkładów dla dorosłych nie trzymających moczu (rozmiar mini)> > Ubranka 62 cm:Lepeij kupić co najmniej 3 komplety na 56 cm, bo jednak nie wszystkie dzieci rodzą się wielkoludami, szczerze mówiąc na oddziale jak tam leżałam nie było dziecka większego niż 54 cm.PozdrowieniaIwona
      • Gość: Wioletta Re: lista dzidziusia IP: *.* 22.05.02, 16:15
        Chusteczki Nivea dla mnie do odświeżenia rąk po przewijaniu w "drodze". Dla Dzidzi miały być Nivea Creme, ale więcej "za" było za Pampers. Wyjdzie w praniu. Może się okazać, że Mała będzie uczulona na Pampersy. Przed porodem nie kupię woreczków, podgrzewacza. Śliniaki są raczej tanie, laktator wolę mieć w szpitalu. Wkładki to już raczej będą potrzebne przed porodem. O rzeczach, które mam nie pisałam. Wiem o kubeczku i sztućcach, kosmetykach, suszarce, ale dzięki za przypomnienie. Majtki chyba rzeczywiście lepiej kupić najtańsze bawełniane. W domu mam same stringi. O ubrankach mniejszych do szpitala też myślałam.
      • Gość: Berenika Re: lista dzidziusia IP: *.* 22.05.02, 18:41
        A skąd się bierze te siatkowe? Bo ja na razie nie trafiłam, ale może nie wiedziałam za dobrze, o co pytać. Nas uczono, ze tak czy owak lepiej kiedy sie da lezec sobie bez bielizny, ale cos tam trzeba miec na wszelki wypadek.A poza tym podtrzymalas mnie w pionie, jesli chodzi o brak "pomocy mleczarskich" na razie - bo juz stoczylam mala walke, broniac sie prze butelkami i tak dalej. No i prosze - ktos mnie popiera :). Czy to nie jest tak, ze nie kupujac tych wszystkich pomocy, ma sie wieksza motywacje do wytrwania z cycem?
      • Gość: Iw Re: lista dzidziusia IP: *.* 23.05.02, 06:46
        Takie majtaski siatkowe można kupić w Warszawie w aptece przy hipermarkecie Tesco na Połczyńskiej. W lutym kosztowały ok. 2 zł/szt.Pozdrawiam,Iwona
    • Gość: Brenda Re: lista dzidziusia IP: *.* 22.05.02, 14:52
      Zgadzam sie z Maszczuhą. Co do majtek - ja kupiłam na bazarze zwykłe, najtańsze ale bawełnianie majtasy w rozmiarze XXL i jak sie zabrudziły po prostu je wyrzucałam do kosza :))W szpitalu, w którym rodziłam lekarze nie tolerowali majtek u pacjentek ale mnie po cesarce nic nie mówili...
    • Gość: DorotaJ Re: lista dzidziusia IP: *.* 22.05.02, 21:47
      Ale fajnie, że jest ktoś jeszcze tak kopnięty jak ja! A moi znajomi mwawali mi, że nie ma takiej drugiej? A ze spakowaną torbą w bagażniku też będziesz jeździć już na miesiąc przed terminem?Też uwielbiam wszytskie zestawienia, anlizy itp itd. Plan remontu - to coś dla mnie, lista spraw do załatwienia - ja! ja! ja! :-)Co do listy...1. na pzrewijak kładę na sam wierz pieluchę flanelową - zawsze coś może "zostać" i wtedy łatwiej o szybką zmianę przed nstępnym przebieraniem; dlatego mam ich 10 szt, tym bardziej, że wykorzystuje je jako cieniutkie "kocyki" przy wyjsciu na powietrze ...2. tetrowych mam 15 sztuk - znjdują się obecnie w każdym możliwym miejscu, gdzie mogę karmić lub gdzie Nince może się ulać: łóżko, łóżeczko, stolik komputerowy, fotel w jadalni, fotel w salonie, gondola, fotelik samochodowy, bujaczek itd...3. ja na początek kupiłam newborny, ale jednorazówki 3-5 też powinny byc dobre4. a do mycia uszu i buzi dzieciaczka masz waciki (płatki się nie sprawdzają)?5. z kosmetyków uzywam tylko olejku do kapieli (nie trzeba po nim dodatkow natłuszczać, chyba że w tym całkiem początkowym okresie) i kremu przeciwsłonecznego; główkę masuję i myję szczoteczką do twarzy;6. zgadzam się z którąś z dziewczyn, że najlepiej ku[ić spirystus i rozrobić7. laktator przydał mi się jeszcze w szpitalu (nawał) i później w domu (miałąm jeden zastój - koszmar!)8. wkladki laktacyjne to rewelacyjny pomysł, przynajmniej wg mnie - używam cały czas; podgrzewacza nie kupiła, chociaż cały czas mnie korciło i chyba nawet bym go nie wykorzystała; za to mam sterylizator i go używam, gdy mam uzyć laktaora i ściagam pokarmi do butelki;3. Baaardzo mi się przydały takie duuuże pieluchy dla dorosłych; w szpitalu nie można było chodzić w majtkach, a takie duże pieluchy są łatwiejsze do trzymania między nogami :-)4. uważam, że dobrze wybrałaś rozmiar ubranek, tylko czy nie za dużo? ja też nie mogłam uwierzyć, że te dzieciaki rosną z dnia na dzień! NAPRAWDĘ tak jest!5. a proszek do prania? aha! szare mydło do mycia krocza (jest to polecenie babcine, ale mi jakoś przemówiło do rozumu i byłam z niego zadowolona); na bolace brodawki niektórzy uzywają wody utlenionej i bepantenu (ja smarowałam pokarmem).To tyle. NA PEWNO niczego Ci nie brakuje! hihiTrzymaj się dzielnieDorotaJ
    • Gość: Ania.K Re: lista dzidziusia IP: *.* 23.05.02, 10:20
      Ale super lista :) Ja z doswiadczenia z pierwsza corcia tylko dodam, ze przescieradla warto miec 3 (jedno w lozeczku, jedno sie suszy, a jedno zapasowe) i takze 3 reczniki (czasem malenstwo podczas wycierania po kapieli "sprezentuje" nam cos na recznik...). Pozdrawiam - Ania.
    • Gość: rooda Re: lista dzidziusia IP: *.* 24.05.02, 10:06
      Wioletta - jesteś boska! Jestem w 31 tyg i od jakiegoś czasu zbieram się do zrobienia takiej listy... Pięknie mnie w tym wyręczyłaś i za to wielkie dzięki :) + ukłony.pozdrawiam serdecznie
      • Gość: tatarka Re: lista dzidziusia IP: *.* 28.05.02, 11:49
        Ja bym poczekała z kupnem kołderki i poszewek, bo u mojej Oli (teraz 15 miesięcy) to sie wogóle nie sprawdziła. Kołdra jest przeogromna, a dziecię malutkie. Najpierw przez pierwsze tygodnie, może do 2- 3 miesięcy Ola spała w rożku, zapietym luzno , zeby nie krepować nóżek. Potem kupiłam śpiworek, najpierw cienki letni, pózniej zimowy. I uważam je za rewelacyjne, używam do tej pory, teraz juz wikększy. Ola przykryta czynkolwiek innym odkrywa sie po kilkunastu minutach, bo strsznie sie wierci, a ze spiworka sama nie wyjdzie, są one dość lużne, więc dziecko nie jest skrępowane, Ola teraz nawet chodzi w nim w łóżeczku. Poza tym uważam ze lista jest w porzadku, choć życie zapewne ją zweryfikuje, ja wogóle nie potrzebowałam laktatora, używałam tylko pajacyków i body, na poczatku najlepsze są zapinane kopertowo, i odpinane na nogach, wtedy nie trzeba ściągać całego pajacyka przy przewijaniu. Spioszki wg. mnie nadają sie tylko do spania, jak sama nazwa wskazuje, a koszulki są bez sensu, bo strasznie sie marszczą na plecach i tylko pielęgniarki w szpitalu potrafią je zakładać. To tyle uwag, pozdrawiam Mira
        • Gość: Katiek Re: lista dzidziusia-do Izy i Doroty IP: *.* 30.05.02, 17:17
          Gdzie można kupić te biustonosze Triumpha. Mam jeden i jest świetny w czasie ciąży-super wygodny. Kuiłam go w Carrefourze na Targówku ,ale już nie mają mojego rozmiaru, a w okolicznych sklepach Triumpha patrzą na mnie jak na kosmitkę gdy pytam o te biustonosze. oczywiście chodzi mi o adresy w Warszawie, ewentualnie może być Toruń. Dziękuję za informacje. Pozdrawiam-Kasia
          • Gość: kamila1 Re: lista dzidziusia-do Izy i Doroty IP: *.* 30.05.02, 19:13
            Katiek,Ja jestem bardzo zadowolona z biustonosza do karmienia z Triumpha(tego z mikrofibry z "obramowaniem" po odpięciu klapki) - też bardzo dobrze mi się go nosi w ciąży i dodatkowązaletą jest duży wybór rozmiarów. Ponieważ wkrótce spotkam się z Dzidzią,zaopatrzyłam się już w dodatkowy.Ja kupowałam swoje w sklepie z odzieżą ciążową Agnies przy ulicySolidarności 91, tel. 624-04-02. Wiem, że duży wybór mają też przy rondzieWiatraczna, tel. 813-93-25. Warto wcześniej zadzwonić i spytać się czy mająrozmiar, który Cię interesuje, jeśli nie, to sprowadzają w przeciągutygodnia.Pozdrawiam. Kamila
            • Gość: (Mo)Nika Re: lista dzidziusia-do Izy i Doroty IP: *.* 31.05.02, 12:14
              Bielizne Triumfa, takze tę dla mam karmiacych mozna zamowic przez internet, przysyłaja poczta, płaci sie przy odbiorze. sprawdz www.biust.pl
      • Gość: tatarka Re: lista dzidziusia IP: *.* 28.05.02, 11:49
        Ja bym poczekała z kupnem kołderki i poszewek, bo u mojej Oli (teraz 15 miesięcy) to sie wogóle nie sprawdziła. Kołdra jest przeogromna, a dziecię malutkie. Najpierw przez pierwsze tygodnie, może do 2- 3 miesięcy Ola spała w rożku, zapietym luzno , zeby nie krepować nóżek. Potem kupiłam śpiworek, najpierw cienki letni, pózniej zimowy. I uważam je za rewelacyjne, używam do tej pory, teraz juz wikększy. Ola przykryta czynkolwiek innym odkrywa sie po kilkunastu minutach, bo strsznie sie wierci, a ze spiworka sama nie wyjdzie, są one dość lużne, więc dziecko nie jest skrępowane, Ola teraz nawet chodzi w nim w łóżeczku. Poza tym uważam ze lista jest w porzadku, choć życie zapewne ją zweryfikuje, ja wogóle nie potrzebowałam laktatora, używałam tylko pajacyków i body, na poczatku najlepsze są zapinane kopertowo, i odpinane na nogach, wtedy nie trzeba ściągać całego pajacyka przy przewijaniu. Spioszki wg. mnie nadają sie tylko do spania, jak sama nazwa wskazuje, a koszulki są bez sensu, bo strasznie sie marszczą na plecach i tylko pielęgniarki w szpitalu potrafią je zakładać. To tyle uwag, pozdrawiam Mira
    • Gość: DorotaJ Re: lista dzidziusia IP: *.* 29.05.02, 07:42
      Cześć Wiolettko jeszcze raz...Co do uwag Tatarki: 1. body to REWELACJA; tylko ich używam obecnie; wersje z długim rękawkiem, krótkim i bez. Do tego spodenki jak jest zimniej.2. Właśnie zamierzam uszyć Nince spioworek, ale póki co, spi na kołderce, a drugą połówka ją przykrywam.Hmm, jak coś mi jeszcze wpadnie do głowy to dam znać.PozdrowionkaDorotaJ
    • Gość: Iza2 Re: lista dzidziusia IP: *.* 29.05.02, 12:11
      Cześć!Mój mały ma teraz dwa miesiące i według mnie można trochę uszczuplić Twoją listę (z doświadczenia): > Spanko:- tutaj ok, ale dodałabym jescze ceratkę pod prześcieradło, żeby w razie zasikania nie zmoczyć materacyka> Przewijanie:-też mam komodę ale taką zwykłą, na której położyłam matę do przewijania ale z twardym spodem,> Podróż:> kocyk wózek - wystarczy jeden kocyk, którego możesz używać w różnych celach ( uwzględniłaś go przy spanku)> Kąpiel:> wanienka> miseczka do wody czystej - nie musi być osobnej miseczki, ja używam do tego zwykłej filiżanki (chodzi o mycie buzi nie pupci)> termometr do wody - użyłam go może ze dwa razy, potem i tak oceniać będziesz na oko,> termometr pokojowy> ręczniki z kapturkiem 2 szt. - używam zwykłych naszych dużych ręczników,> myjki 2 szt. - najlepiej sprawdziła się ręka taty,> przewijak z ceratką - to było przy przewijaniu> > Kosmetyki:uzżywam tylko oliwki i mydełka Nivea, chusteczki polecam Pampers, są duże i mokre i mają bardzo chłonną fakturę jak grubsza szmatka, Nivea też są ok, ale Pampers lepsze, spirytus - lepiej rozcienczyć do 70%,> sól fizjologiczna > patyczki do uszu i pępka> tabletki do kąpieli> płatki kosmetyczne do czyszczenia buzi > > Karmienie:Laktator - też lepiej kupić potem, ja kupiłam przed porodem i go nie używam bo z moich piersi śćiągałam po 20 ml (a też kupiłam z woreczkami do pokarmu)> wkładki laktacyjne - polecam Penaten lub J&J bo są profilowane do piersi (niewidoczne pod biustonoszem)> podgrzewacz do butelek > śliniaki - wystarczy pieluszka> > Inne:> nożyczki - używam zwykłych nożyczek do manicure,> szczotka do włosów> gruszka do nosa - lepsza gumowa i nie najmniejsza ( na samym początku oczywiście ta malutka, ale potem duża - wsadza się tylko raz i już, a mniejszą trzeba powtarzać i mały się denerwował)> mata-kocyk do zabawy na podłodze - polecam TINY LOVE> niania elektroniczna> leżaczek - wg mojego pediatry używać jak najmniej bo wg. niej: Skąd się potem biorą skrzywienia kręgosłupa u dzieci?> karuzelka - też TINY LOVE z figurkami geometrycznymi - mały patrzy się jak zaczarowanysmile> > Moje rzeczy:> koszule nocne x 3 - jeżeli własne to koniecznie z rozcięciem do karmienia, już w domu, w szpitalu dostawałam na życzenie do wymiany ile chciałam, a w domu najlepiej mi się śpi w majteczkach i biustonoszu,> szlafrok> biustonosze x 2 - polecam Truimph dla mam karmiących ale wersja z miseczką zapinaną za pomocą nakładania (wygląda to jak haftka ale plastikowa, która się zatrzaskuje po wejściu na właściwe miejsce - ta wersja ma bawełniany fragment opasujący pierś po odpięciu zewnęntrznego fragmentu) - super wygodne do karmienia > majtki jednorazowe - lepsze zwykłe bawełniane> podpaski - jak największeZ ubranek:kilka koszulek 56, ale nakładanych przez główkę, ale lepiej takie body, bo podtrzymuję pieluszki, śpiochy koniecznie rozpinane od dołu na jak największą ilość zatrzask ale nie guzików - nie więcej niż 3-4, bo jeżeli używa się ceratek to więcej nie potrzeba, ale jeżeli nie, to duuuużo więcej (mały zasikiwał wszystko w tempie 1 śpioch na pół godziny).Taj=k wogóle to nie przesadzać z ilością ciuszków, bo szybko wylądują w szafie nieużyteczne.PozdrawiamIza
      • Gość: DorotaJ Re: lista dzidziusia IP: *.* 29.05.02, 18:11
        Cześć Izo2,muszę Ci powiedzieć, że ja nie lubię tych biustonoszy Triumpha, które po zdjęciu klapki okalają pierś. Wg mnie pierś wygląda lepiej gdy jest cała odkryta, dlatego też noszę Triumpha, ale tą wersję z całą odpinaną miseczką. Jeżeli komuś jednak zależy na tym obramowaniu, to można kupić z firmy Canpol Babies - równie ładne (a czasami nawet łdniejsze, bo całe z grubej koronki spod której nie prześwituje wkładka), a w dodatku o niebo tańsze - za 28,80 PLN.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka