Dodaj do ulubionych

hemoroidy i lewatywa

IP: *.* 27.06.02, 11:58
a propos niedawnej dyskusji o hemoroidach, to nasunęło mi się takie pytanko: czy wiecie może czy lewatywa może pogorszyć stan istniejących hemoroidów? Nie chcialabym, żeby niezaleczone do końca wypchnęły się makabrycznie gdzieś na zewnątrz i żeby potem skubane bolało tak, że kroku nie można zrobić :fou: że nie wspomnę o siedzeniu :(Bromba Brzuchatka :)
Obserwuj wątek
    • Gość: marudzik Re: hemoroidy i lewatywa IP: *.* 28.06.02, 10:45
      Ja nie miałam ani lewatywy, ani hemoroidów w ciąży, a po porodzie wylazły takie olbrzymie, że wszyscy lekarze się "zachwycali", a wielu pierwszy raz coś takiego widziało. Mało tego, jakiś baran wymyślił wpychanie ich do środka (pamiętaj, NIGDY SIĘ NA TO NIE ZGADZAJ!!!), co było koszmarnie bolesne i całkowicie nieskuteczne. W efekcie przez 2 tygodnie nie było mowy o siadaniu, nawet na kawałeczku pośladka. Bolało bo był stan zapalny, potem przeszło i da się żyć. Myślę, że lewatywa może pogorszyć sprawę...
      • Gość: kasiap. Re: hemoroidy i lewatywa IP: *.* 28.06.02, 16:03
        Lewatywy w wiekszosci szpitali juz nie robia, a hemoroidy i tak wyjda przy parciu...ratowalam sie mascia Herbapolu.PozdroKaska
        • Gość: Bromba Re: hemoroidy i lewatywa IP: *.* 28.06.02, 16:28
          hemoroidy już mam i leczę intensywnie (z różnym skutkiem :fou: raz widoczna poprawa, raz pogorszenie stanu :( ) zaś lewatywa w naszym szpitalu (jedyny do wyboru w okolicy :( ) jest standardem i w zasadzie nie można się od niej wymigać :fou:, chyba że są solidne przeciwwskazania takie jak np. odejście wódJestem prawdziwie zrozpaczona :cry:Bromba Brzuchatka
    • Gość: majap Re: hemoroidy i lewatywa IP: *.* 13.08.02, 09:10
      Już lepsza lewatywa niz niekontrolowane upuszczanie podczas parcia.A podobno teraz jest to robione delikatniej. Sama też możesz to wykonać w domu. Specjalny sprzęt kupisz w aptece.Pozdrawiamsmile)
      • Gość: Aluc Re: hemoroidy i lewatywa IP: *.* 13.08.02, 09:16
        temat dość apetyczny :lol: niekontrolowane popuszczanie w czasie parcia zdarza się także po lewatywie, bo lewatywa oczyszcza tylko najniższą część jelita grubego. A jeśli tak - to szkoda na nią czasu. A w dodatku często poród rozpoczyna się potężnym rozwolnieniem....
    • Gość: Bromba Re: hemoroidy i lewatywa IP: *.* 13.08.02, 10:16
      No, dla mnie temat o tyle jest nieaktualny, że jakiś trzy tygodnie temu urodziłam. Wybrałam szpital, gdzie nie robią lewatywy. Mój organizm na trzy dni przed porodem i tak sam zaczął częściej się wypróżniać. Nie przeszkodziło mu to w czasie porodu też czegoś tam się pozbyć w śladowych ilościach - jednakże ani dla personelu ani dla mnie nie stanowiło to problemu (jak się nieraz próbuje argumentować przymusową lewatywę).A hemoridy? Od intensywnego parcia i tak wylazly takie wielgachne, że nie tylko sidzieć i chodzić, ale nawet leżeć nie mogłam. :cry: Problem na szczęście został już prawie zażegnany... ;)Bromba Juz-Nie-Brzuchatka
      • Gość: sabcia Re: hemoroidy i lewatywa IP: *.* 13.08.02, 14:44
        Błagam, napisz co zrobiłaś, żeby problem "został prawie zażegnany". Skóra mi cierpnie na myśl, że jeszcze raz mogłabym przejść przez to samo (mam na myśli hemoroidy przez trzy tygodnie po porodzie), a do dzisiaj nie wiem, co w zasadzie można zrobić, żeby było choć trochę lzej...
        • Gość: firlej Re: hemoroidy i lewatywa IP: *.* 13.08.02, 15:46
          przecież są czopki przeciw hemoroidom, do wyboru do koloru, a jak bardzo boli i nie da się nawet czopka włożyć, to najpierw można posmarować kremem przeciwbólowym też antyhemoroidowym, no i odpowiednia dieta do tego żeby zmiękczyć to co wychodzi :-)) polecam suszone śliwki albo morele, tylko nie za dużo :-) po czopkach naprawdę wszystko goi się szybkopozdawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka