Dodaj do ulubionych

Poród-Skierowanie

IP: *.* 03.07.02, 22:48
Niektóre dziewczyny piszą o posiadaniu skierowania do szpitala, w którym chce się rodzić. Jestem tym trochę zaniepokojona. Mój lekarz prowadzący nie pracuje w zadnym szpitalu. Gdy zacznę rodzić po prostu zamierzam pojechać do wybranego szpitala (Instytut Matki i Dziecka) liczyć, że będzie miejsce i urodzić. Powiedzcie, czy się mylę, czy coś się teraz zmieniło w tym względzie. Dorota
Obserwuj wątek
    • Gość: a_js Re: Poród-Skierowanie IP: *.* 04.07.02, 12:00
      Witaj.Ja rodzilam 3,5 mies temu w trojmiescie. Na szkole rodzenia byl podjety taki temat. W Gdansku nie trzeba takich skierowan. Wiem tez ze w jednym ze szpitali odsylali jesli nie bylo miejsc. Pewnie dlatego, ze mial najlepsze sale poloznicze i piekne porodowki (zawsze jednoosobowe). Wtedy nie pomogloby nawet skierowanie. Zycze powodzenia Agnieszka
    • Gość: kasiap. Re: Poród-Skierowanie IP: *.* 04.07.02, 13:56
      Posiadanie skierowania nie jest konieczne, jak zaczynasz rodzic - to po prostu jedziesz do wybranego przez siebie szpitala! Odeslac Cie moga wtedy, gdy nie ma miejsc i wg. oceny lekarza zdazysz dojechac do innego szpitala. jak nie zdazysz, bo porod jest zbyt zaawansowany, to musza Cie przyjac, tylko wtedy bedziesz miala przyjemnosc lezenia po porodzie na korytarzu. Teraz w Istytucie nie ma takiego nawalu, jak pare lat temu, wiec powinnas byc spokojna.Poza tym skierowanie lekarze wypisuja ogolnie, nie precyzujac, jaki to ma byc szpital.Wyobraz sobie sytuacje, kiedy skierowanie byloby wymagane bezwzglednie - dziewczyna rodzi przed terminem, skierowania jescze nie ma, bo po co je dawac w szostym czy siodmym miesiacu? Ma rodzic na ulicy? Fakt, pare lat temu trzeba bylo myslec duzo wczesniej o skierowaniu, bo w szpitalu na izbie przyjec krecili nosami, ale od jakiegos czasu absolutnie nie jest konieczne. Po prostu rodzisz i przyjmuja Cie do szpitala, nawet bez dokumentow, bo przeciez zdarzaja sie szybkie porody rozpoczete na ulicy... a trudno nosic ze soba wszystkie papiery (karta ciazy itp.)Kaska
      • Gość: Bromba Re: Poród-Skierowanie IP: *.* 05.07.02, 10:54
        mama Tani i Alusia napisała/ł:> a trudno nosic ze soba wszystkie papiery (karta ciazy itp.)ja noszę... ;) w końcu karta ciąży, książeczka ubezpieczeniowa, książeczka RUM i dowód osobisty to przecież nie jest nie wiadomo jaki ciężar :lol: :lol:B.B.
        • Gość: kasiap. Re: Poród-Skierowanie IP: *.* 05.07.02, 11:46
          Jasne, ze nie ciezar, ale ja jestem typem ostroznym i dokumentow nie nosze ze soba. Fakt, ze wciazy karte warto miec przy sobie, szczegolnie w koncowce, ale chyba lepiej sie nie narazac na strate innych dokumentow, bo potem duzym problemem jest nawet nie odzyskanie, tylko wyrobienie duplikatow. A jeszcze z noworodkiem? Teraz nikomu dowod osobisty i ksiazeczka RUM (nie wiedzialam, ze jeszcze istnieja) nie jest potrzebna bez przerwy.Prawda, karte ciazy dobrze nosic ze soba, bo tam sa wszystkie najwazniejsze dane, w razie nieprzewidzianego wypadku, ale pozostale dokumenty do szpitala zawsze mozna dostarczyc pozniej.Kaska
    • Gość: Jągo Re: Poród-Skierowanie IP: *.* 04.07.02, 16:13
      Tak jak pisaly moje poprzedniczki nie trzeba zadnych skierowan. Na kiedy masz termin? Pewna jestes co do IMiD? Ja tez na poczatku tam chcailam rodzic, ale po odwiedzinach zmienilam zdanie...Pozdrawiam,Jągo
    • Gość: Dorota Re: Poród-Skierowanie IP: *.* 04.07.02, 22:14
      Termin mam na 24 lipca. Swoje pierwsze dziecko też rodziłam w Instytucie. Wiem, że nie jest tam rewelacyjnie jeśli chodzi o komfort mam, warunki sanitarne. Ale myśle, że się przemęczę. liczy się dla mnie to , że jest tam oddział intensywnej terapii noworodków. Mam nadzieję, że moje dziecko nie będzie musiało korzystać, ale na wszelki wypadek taka decyzję podjęliśmy. Co do personelu, to zaobserwowałam, że peany zachwytu i słowa pomsty dotyczą wszystkich szpitali. Na pewno jest się najlepiej przyjętym, gdy jest się pacjetką lekarza pracującego w danym szpitalu, niestety mój nie pracuje w szpitalu. Dorota
      • Gość: Muchgrab Re: Poród-Skierowanie IP: *.* 05.07.02, 19:33
        Cześć,a propos szpitala na Kasprzaka. Dowiedzialam sie na Karowej, ze oddzial intensywnej terapii dla noworodkow Instytutu jest zamkniety. Radze sprawdzic. PozdrawiamGoska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka