Dodaj do ulubionych

ile cesarek?

01.12.06, 09:53
Ile cesarek jest "bezpiecznych"?
Oile wiem chodzi o blizne zeby sie nie rozeszla czy jest jakakolwkie mozliwosc
diagnozy przed zajsciem w ciaze jak tam sie wszystko zagoilo ?
Ile cesarek mieliscie i czy kolejne ciaze po byly gorsze dodonoszenia i z
komplikacjami??
Obserwuj wątek
    • goshas3 Re: ile cesarek? 01.12.06, 10:30
      Ja właśnie bardzo chciałam uniknąć cesarki bo chciałabym mieć co najmniej 3
      dzieci. Nie udało się. Mój lekarz twierdzi, że teraz jest zupełnie inna
      technika "cięcia"(skalpelem przecina się tylko skórę, resztę rozwarstwia się
      palcami, to jest mniej inwazyjne i ładniej się goi) więc 3 cesarki można mieć
      spokojnie i po 3 nie podwiązują już jajowodów. Z tym że pocięta macica jest
      słabsza, ponoć po każdej kolejnej cesarce trudniej donosić ciążę, ale czekam na
      opinie bardziej doświadczonych bo ja miałam jedną cesarkę.
    • irpa Re: ile cesarek? 01.12.06, 11:14
      ja jestem po dwoch cieciach i obacnie zaczelam 25 tydzien ciazy trzeciej mam
      nadzieje ze bedzie tak jak do tej pory bez komplikacji na razie sie swietnie
      czuje tylko mam corcie 19 miesieczna i czasem sie zastanawiam jak ja na rece
      bioe czy nie przesadzam bo wysilek no ale dziecko trzeba i wymaga hihi pozdrawiamsmile
      p.s. a macice mialam w niefortunny sposob nacieta bo w pionie ii b. wczesnie no
      ale jest ok pozdrawaiam smile
    • mim288 Re: ile cesarek? 01.12.06, 11:18
      Maiłam dwie. Obie ciąże i cc wspominam b. dobrze, żadnych problemów. Zdaniem
      lakarza, który mnie dwa razy kroił mogę miec tyle cesarek ile chcę (i bardzo
      dobrze, bo chcę więcej dzieci).
    • mynia0 Re: ile cesarek? 01.12.06, 11:21
      nie jestem fachowcem, ale sądzę, że nie ma ilości cesarek bezpiecznych. juz w
      drugiej ciazy po cc moga pojawić się problemy - choć nie musza. mój gin mówi,
      że to rzadkie, ale jednak każda ciaża po cc jest już ciazą nieco podwyższonego
      ryzyka i wymaga dokładniejszego monitoringu blizny. każdy organizm jest inny,
      każdy lekarz tnie inaczej, więc jest to bardzo względne.

faktycznie, też słyszałam o 3 cesarkach. kiedyś kobietę po 3 cesarce
      podwiazywano, z tego co wiem, teraz jest to niezgodne z prawem. a szkoda, bo ja
      sama dałabym się podwiązać po trzecim cięciu.
      • doral2 Re: ile cesarek? 01.12.06, 14:30
        a ile zamierzasz mieć dzieci??
        • mynia0 Re: ile cesarek? 01.12.06, 15:21
          mam już córkę, teraz jestem w drugiej ciąży, ale to jest sam poczatek, więc nie
          wiem, jaki będzie stan blizny. chicałabym mieć więcej dzieci, ale raczej
          trzeciej ciąży nie zaryzykuję.
    • celes Re: ile cesarek? 01.12.06, 14:51
      na razie miałam jedną. Teraz jestem w drugiej ciaży (końcówka zostało mi 10 dni
      do terminu). Ciąża bez żadnych problemów (oprócz ciągnięcia w 5-6 miesiacu,
      kiedy brzuszek rósł najszybciej i blizny się rozciągały, ale całą ciąże prawie
      pracowałam, plus w domu aktywny trzylatek też nie zawsze dawał odpocząć).
      Ogólnie ciąża mniej uporczywa niż pierwsza, czasami czuję się, jakbym wcale
      brzucha nie miała.
      Zobaczymy jak macica i brzuszek zachowają się podczas porodu - chcę tym razem
      rodzić siłami natury.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka