Dodaj do ulubionych

Furagin w 1 trymestrze

IP: *.* 22.08.02, 08:02
Jestem dopiero w siódmym tygodniu ciąży. Lekarz zlecił oczywiście ogólne badania, wyniki badania moczu nie były do końca dobre i lekarz przepisał mi furagin (ginekolog, który wie, że jestem w ciąży). W domu w ulotce przeczytałam, że nie należy przyjmować furaginu w pierwszym trymestrze ciąży. I teraz trochę się zawachałam. Czy Wam zdarzyło się kiedyś zażywać to lekarstwo na początku ciąży? Jak sądzicie, czy powinnam zastosować się do zaleceń lekarza? Sama nie wiem co robić. Nie potrafię interpretować wyników badań (to były ogólne badania moczu) ale nie jest to chyba żadna poważna infekcja, gdyż nie odczuwam żadnych dolegliwość, które by mogły na nią wskazywać.Z góry bardzo dziękuję za wszelkie odpowiedzi. :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Ania1 Re: Furagin w 1 trymestrze IP: *.* 22.08.02, 10:11
      Infekcje dróg moczowych bardzo często zdarzają się w ciąży i mogą być niebezpieczne dla dziecka (przedwczesny poród). Brałam Furagin w połowie ciąży , myslę , ze jesli lekarz go przepisał to wiedział , co robi . Jest to raczej łagodny lek , a korzysci z leczenie infekcji przewyższają ryzyko ewentualnych powikłań.Ania
    • Gość: mdisel Re: Furagin w 1 trymestrze IP: *.* 22.08.02, 10:44
      Witam!! Ja cale zycie mam klopoty z pecherzem,bralam furagin prawie 4 razy dziennie.Ale w czasie ciazy (w I trymestrze)lekarz mi zabronil.Wiec musialam sobie poradzic w inny sposob.Dostalam od niego lek(MONUREL)to sie przyjmuje jeden raz,ale przeczytalam ze tylko w naglych wypatkach sie go stosuje.Nie wzielam go bo sie balam o zdrowie mojego dzidzusia i przeczytalam ze bardzo pomada zurawina(sok najlepiej ale strasznie trudno go znalesc ale herbate powinnas dostac--a i sa jeszcze tabletki dostepne w aptece(bardzo dobre z zurawiny--to sa ziolowe).Mialam taka infekcje ze nie moglam dac sobie rady i pomoglo.Teraz jestem w 29tyg i ostatno mialam strasza infekcje ale moglam wziasc juz furagin.Glowa do gory i pamietaj ze w I trymestrze wszystko sie ksztaltuje u dzidzi i jest wazne co przyjmujesz.Lepiej kurowac sie w sposob bezpieczny a jak nie pomoze to wtedy wziasc te nieszczestne tabletki(antybiotyki)Powodzenia i zycze zebys nie miala wiecej problemow z pecherzem.pa Pa
    • Gość: heldom Re: Furagin w 1 trymestrze IP: *.* 22.08.02, 11:39
      Witaj,Czy mogłabyś napisać co takiego jest w tych wynikach. Ja mam wizytę dopiero 4 września i też zrobiłam badania ale lekko mnie one niepokoją. Jeżeli wolisz pisz na priva.Z góry dziękuję, Dominika
      • Gość: Ala72 Re: Furagin w 1 trymestrze IP: *.* 22.08.02, 12:19
        Nie jestem specjalistką w tej dziedzinie ale chyba nieprawidłowa jest ilość krwinek białych: 25-30 (w polu widz.). Na tej podstawie dostałam furagin, nie miałam robianych żadnych bardziej szczegółowych badań.
    • Gość: Basia_mama_Patryka Re: Furagin w 1 trymestrze IP: *.* 22.08.02, 23:47
      Zaznaczę na początku, że nie jestem lekarzem, dane pochodzą z książki "W oczekiwaniu na dziecko" "Infekcja dróg moczowych jest dość powszechnym zjawiskiem w ciąży, występuje u 10% ciężarnych, z tego u 1/3 ulega wznowieniu. U niektórych ciężarnych przebiega bezobjawowo i jest rozpoznawana podczas rutynowego badania moczu. [...] Niezależnie od występowania objawów infekcja powinna być natychmiast leczona przez lekarza za pomocą antybiotyków dostępnych w ciąży. [...] W 20-40% przypadków nie leczone zapalenie pęcherza w ciąży przechodzi w zapalenie nerek, które jest groźniejsze dla matki i dla dziecka, szczególnie w ostatnim trymestrze ciąży może doprowadzić do przedwczesnego porodu. [...]Mam nadzieję że przytoczyłam Ci odpowieni fragment :) Mam wrażenie że nie ufasz zbytnio swojemu lekarzowi? A szkoda... Czasami jest tak, że trzeba wybrać "mniejsze zło". Ty masz wybór - oby okazał się trafnym :):hello:Basia
    • Gość: ninia Re: Furagin w 1 trymestrze IP: *.* 27.08.02, 19:11
      Chce tylko dorzucic swoje trzy grosze.. bo uwazam ze po pierwsze to dobry objaw u przyszlej mamy ze ma obawy i leki o malucha , ja tez dostalam Furagin ale to juz drugi trymestr.Zdanie mojego lekarza jest takie ze w 1 trymestrze nie stosowac, w drugim bezpiecznie w odpowiedniej dawce i krocej niz przy normalnym leczeniu, zas w 3 absolutnie nie stosowac tego leku.W 1 trymestrze bralam ziolowy lek diuretyczny, ktory ma za zadanie odkazac drogi moczowe ( UROSEPT), a i do tego soczek zurawinowy i duzo mineralki niskozmineralizowanej ( kazali mi pic i 3 litry na dzien).Nie wiem czy mialas badanie moczu ogolne czy posiew, bo dobrze jest zrobic obydwa.Paradosia
      • Gość: AGUSIAM Re: Furagin w 1 trymestrze IP: *.* 27.08.02, 22:56
        Nerki zaraz nie wysiądą jak pobierzesz urosept i będziesz bbbaaaaardddzzzzzzo dużo piła. Nie bierz nic w pierwszych 3 miesiącach, bo wtedy wszystko się kształtuje. Skoro coś nie jest polecane, to znaczy że tego lepiej nie brać. A lekarze też czasem są nadgorliwi. To tylko ludzie.Ja tez miałam problemy z nerkami w ciąży. Z tym że mi groziło zapalenie przez zastoje moczu. Moja ginekolog kazała mi pić pić i pić brać urosept i też furagin (ciąża dużo późniejsza) i trochę go pobrałam. Aż w końcu poszłam do znanego urologa profesora i powiedział, że zastoje są częstym problemem w ciąży ale to nie znaczy że trzeba truć dziecko. Bo ono teraz jest najważniejsze.Jeżeli chodzi o zapalenie to owszem już groźna rzecz i trzeba coś z tym zrobić, ale daj temu dzieciaszkowi troche urosnąć.To jaki się on ukształtuje to tego już nie zmienisz.pozdrowieniaAga
        • Gość: Marta22 Re: Furagin w 1 trymestrze IP: *.* 28.08.02, 11:05
          Ja bardzo często przed ciążą brałam furagin ale jak złapała mnie infekcja w I trymestrze to niedostałam od lekarza furaginy (za silna dla maluszka) tylko odpowiednie antybiotyki dla kobiet w ciaży. Niestety trzeba pożądnie wyleczyć każdą infekcję ale nie było obawy przed lekami specjalnie dla kobiet w ciąży. Wiem, że Nospe można brać bez obaw, jak miewasz straszny ból przy oddawaniu moczu. No i oczywiście dużo pić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka