Dodaj do ulubionych

Jak ważne są badania USG. BARDZO WAŻNE !!!!

IP: *.* 04.10.02, 14:16
Kochane emamy! Obecne i przyszłePiszą do Was dwie mamy po przejściach. Chcemy się z Wami podzielić swoimi doświadczeniami, żebyście nie musiały przechodzić tego co my. Obie mamy na imię Agnieszka, obie mamy synków - około pótorarocznych: Maciusia i Michałka. Obaj oni żyją wyłącznie dlatego, że mieli dużo szczęścia w swoim nieszczęściu. Chłopcy urodzili się z poważnymi wadami wrodzonymi (Maciuś ze złożoną wadą serca a Michałek z zarośniętym przełykiem). Jedynie dzięki natychmiastowemu rozpoznaniu wady przez neonantologów już po urodzeniu udało się ich uratować. Niestety wiele dzieci z takimi wadami nie ma takiego szczęścia, lekarze nie rozpoznają choroby i dzieci umierają lub mają bardzo poważne komplikacje. Obie w ciąży miałyśmy robione wielokrotnie USG. Na różnych aparatach i przez różnych lekarzy. Nawet uważanych za super fachowców. Wszyscy lekarze twierdzili, że chłopcy są zdrowi i rozwijają się prawidłowo. Jak już wiece po porodzie okazało się to nieprawdą. Maciuś wylądował w Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi a Michał w Klinice we Wrocławiu. Obaj przeszli poważne operacje, ale teraz są już na prostej. Wielokrotnie zastanawiałyśmy się potem jak to się stało, dlaczego, skąd te wady. Dużo czytałyśmy, pytałyśmy lekarzy. Nikt nie potrafił nam powiedzieć dlaczego chłopcy urodzili się z takimi wadami. Współczesna medycyna nie potrafi znaleźć odpowiedzi na te pytania (może środowisko, może stres, może szklanka wody, a może jeszcze milion innych przyczyn).To czemu dziwili się lekarze w Łodzi to fakt dlaczego wady te nie zostały rozpoznane w ciąży????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!I dlatego właśnie zdecydowałyśmy się do Was napisać.Zobaczcie co mówi w artykule „Big Beat Serca” (Gazeta Wyborcza z 26.11.2001r.) Pani Profesor Maria Respondek- Liberska Kierownik Zakładu Diagnostyki i Profilaktyki Wad Wrodzonych przy Instytucie Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi, (w cytowanym fragmencie występuje jako Majka) :„Dziś w Polsce każdego roku umiera kilka tysięcy noworodków, które można by było uratować dzięki diagnostyce prenatalnej.Zbadała (Pani Profesor), dlaczego tak się dzieje. Znalazła trzy przyczyny. Po pierwsze, zwykle USG robi się w trzydziestym - trzydziestym szóstym tygodniu, gdy często jest już za późno na leczenie wewnątrzmaciczne czy np. operację. Kobiety przychodzą na badanie, żeby usłyszeć od lekarza, że ciąża rozwija się prawidłowo i ewentualnie poznać płeć dziecka. Gdy słyszą, że dziecko urodzi się z wadą, że nic już nie można zrobić, przeżywają dramat. Pytają, dlaczego o konieczności wcześniejszego badania nie usłyszały od swojego położnika?Druga przyczyna: wprawdzie USG płodu to już w Polsce rutyna, ale przytłaczająca część tych badań jest przeprowadzana niefachowo. Do takich wniosków doszła rozmawiając z pacjentkami, których dzieci trafiły do Centrum Zdrowia Matki Polki w stanie krytycznym. Z badań Majki wynika: na każdych sto kobiet, które zostały zbadane i które potem urodziły dzieci z wadami, dziewięćdziesiąt pięć usłyszało od swoich położników, że płód rozwija się prawidłowo. W Polsce lekarzy robiących specjalizację z położnictwa nie uczy się czytać USG płodu, tak jak ich kolegów z Niemiec czy Czech. Niektórzy uczą się tego "nadprogramowo", zazwyczaj za własne pieniądze.Trzecia przyczyna tkwi, zdaniem Majki, w sposobie myślenia położników. Wielu sądzi, że tylko oni są powołani do opieki nad płodem, gdy tymczasem na świecie rozwija się nowa dziedzina medycyny, perinatologia, skupiająca również chirurgów, kardiologów dziecięcych, neonatologów. Wspólnie zajmują się opieką nad płodem, ciężarną, potem - noworodkiem.”Nie zawsze kiedy lekarz mówi, że jest wszystko w porządku tak jest naprawdę. Życzymy Wam oczywiście z całego serca, żeby tak było, ale brutalna rzeczywistość czasem jest inna. Wydaje nam się, że lepiej jest zmierzyć z nią, wtedy kiedy jest jeszcze czas na to aby się przygotować. Nie myślcie, że w ciąży coś zaniedbałyśmy. Byłyśmy od początku pod stałą opieką lekarską, brałyśmy witaminy, dbałyśmy o dietę i chodziłyśmy na wszystkie zalecone badania. Piszemy to nie po to aby Was przestraszyć, ale po to byście miały świadomość i wybór którego nam nie dano. Poczytajcie sobie cały artykuł, który cytujemy: http://www1.gazeta.pl/nauka/1,34157,575240.html oraz podajemy link do innego artykułu Pani Profesorhttp://www.medycynapodyplomie.pl/medycynapodyplomie/index.php3?r=2002&m=03&argument=b.txt&words=RespondekPozdrawiamy serdecznie i życzymy ślicznych i zdrowiutkich bobasków.Agnieszki
Obserwuj wątek
    • Gość: Aszka Re: Jak ważne są badania USG. BARDZO WAŻNE !!!! Post scriptum IP: *.* 04.10.02, 14:27
      Zapomniałyśmy o jeszcze jednej (chyba najważniejszej) rzeczy.Nie wierzcie domorosłym fachowcom od USG. Ufajcie tylko prawdziwym specjalistom. Takich w kraju jest niestety niewielu - kilku lub kilkunastu. My z czystym sumieniem i całą odpowiedzialnością możemy polecić Panią Proferor Respondek.A&A
      • Gość: magdada Re: Jak ważne są badania USG. BARDZO WAŻNE !!!! Post scriptum IP: *.* 09.10.02, 07:23
        Tylko jak zweryfikować, czy lekarz jest fachowcem, czy nie ? Kazać pokazać sobie certyfikat, świadectwa ukończenia kursów ? Może jest gdzieś dostępna w internecie lista specjalistów od USG prenatalnego ? Magda
    • Gość: ez Re: Jak ważne są badania USG. BARDZO WAŻNE !!!! IP: *.* 07.10.02, 08:06
      No ja do USG też mam wielkie pretensje a może raczej do jakości sprzętu i przeszkolenia lekarzy. Asia według USG miała ważyć 3200 prawidłowe ułożenie wszystko OK. Pół godziny później urodziłam dziecko cesarką bo odkleiło się łożysko (ciekawe jak lekarz nie widział tego na USG). Asia ważyła 2200 (choć tą wagę według USG przekroczyła 2 miesiące wcześniej) w dodatku miała źle ułożoną nóżkę. Gdybym rodziłą naturalnie byłaby tragedia. Nam się udało dziecko super zdrowe. Miesiąc później rodziła moja siostra bliźniaki wmawiano jej, że dzieci są duże 3800 i 2900 opowiedziała o mojej historii, że tak duży błąd lekarze wysmieli zaczęli mówić o pomyłce itd. Urodziła 2100 i 3000 niemała różnica.I tylko pamiętam jedno jak lekarz w szpitalu na Kamieńskiego stwierdził pod nosem że to USG do niczego się nie nadaje. I dzięki takiemu sprzętowi umiera w Polsce co roku niepotrzebnie dużo noworodków, a innym nie wykrywa się wad, które wcześnie wykryte i zdiagnozowane dają o wiele większą szansę na normalne życie.
      • Gość: GosiaM Re: Jak ważne są badania USG. BARDZO WAŻNE !!!! IP: *.* 07.10.02, 08:22
        Witam ;-)Może i badania USG są skuteczne, ale tylko wtedy gdy mamy do czynienia z dobrym sprzętem i wykwalifikowanym fachowcem. Mi np. USG płodu robila ta sama "lekarka", która kilka dni wcześniej robiła mojej mamie badanie USG trzustki! Czyli to zaden specjalista jak dla mnie! No bo skad taka pani w grubych okularach ma wiedzieć czy dziecko prawidłowo sie rozwija. Prawdę mówiąc to pewnie niewiele ją to obchodzi, bo robi takich badań kikadziesiąt dziennie. Jesli czegos niedopatrzy to co? Mam pójść z pretensjami? Co to da? Wybiorę się chyba prywatnie na USG, ale czy bedę miała pewność, że prywatne kilniki mają lepszy sprzęt? na 100% lekarz będzie dużo przyjaźniej nastawiony i poświęci mi wiecej czasu niż "lekarz" w przychodni, ale nie chodzi mi przecież aby ten kto mi robi badanie był super miły, tylko o to by był specjalistą! Są tacy lekarze w Polsce? odpowiadając sobie na to pytanie, wiem jaką wartosc mają te wszystkie badania ;-(Gosia
    • Gość: Marta_I Re: Jak ważne są badania USG. BARDZO WAŻNE !!!! IP: *.* 14.10.02, 12:32
      Witajcie,Jestem "ofiarą" nieudanego USG. 8 lat temu w 30 tygodniu ciąży lekarz nie zauważył, że serce mojego dziecka jest po prawej stronie, że jest nieprawidłowo zbudowane. Dziecko zmarło. Początkowo nawet się cieszyłam, że nic wcześniej nie wiedziałam bo mniej się marwiłam. Ale być może gdybym wcześniej wiedziała to może można by było zrobić więcej.Rok temu inny lekarz powiedział, że dziecko zapowiada się małe. A ważyło 3730. Ale to już drobnostka w porównaniu z wcześniejszymi wydarzeniami.I tylko pozostaje problem jak trafić do dobrego lekarza, jak rozpoznać dobrego lekarza. W specjalistycznych jednostkach są lekarze specjalizujący się w diagnostyce USG. W Łodzi jest to pani prof Respondek, w Katowicach pani dr Włoch. Trzeba szukać do nich dojścia. Najgorsze jest to, że lekarze prowadzący ciążę, ci od podstawowej opieki nad ciężarną często nie widzą potrzeby wysyłania pacjentek na dokładniejsze badania, traktując to jak fanaberie. Czasami mają nieformalne układy z kolegami po fachu i w trosce o ich finansowe interesy kierują do nich a nie do fachowców. Może jestem przewrażliwiona i zgorzkniała ale niestety dostałam bolesną nauczkę.Marta
      • Gość: beatka22 Re: Jak ważne są badania USG. BARDZO WAŻNE !!!! IP: *.* 14.10.02, 13:36
        Witam,czy mozesz napisac w ktorym szpitalu/przychodni/prywatnym gabinecie pracuje polecana przez Ciebie pani dr Wloch, jak mozna sie z nia skontaktowacDziekuje za odpowiedz i pozdrawiam wszystkie przyszle mamusie i ich malenstwa w brzuszkach,Beata
      • Gość: Agula4 Re: Jak ważne są badania USG. BARDZO WAŻNE !!!! IP: *.* 15.10.02, 18:05
        Bardzo proszę, powiedz jak dotrzeć do dr Włoch. Jestem z Katowic. Ostatnio byłam na USG prywatnie i wcale nie jestem zadowolona. Pan doktor najpierw przeliczył się co do mojego wieku i wprost mówił per "TY". (wiem to nie jest ważne) a potem ze znudzeniem oglądał maluszka, następnie stwierdził że łożysko jest usadowione tam gdzie nie powinno i żeby było śmieszniej po 2 minutach stwierdził że jednak się pomylił i wszystko jest ok. W zasadzie to obchodziło go tylko to, żebym zmieniła zdanie i rodziła w jego szpitalu.Będę wdzięczna jeśli odpiszesz. Pozdrawiam Agnieszka.
        • Gość: Marta_I Re: Jak ważne są badania USG. BARDZO WAŻNE !!!! IP: *.* 16.10.02, 08:17
          Witajcie,U pani doktor Agaty Włoch byłam 4 lata temu. Niestety z racji wieku (hi hi) pamięć troszkę mnie zawodzi ale postaram się napisać wszystko co pamiętam. Wtedy trafiłam do czego? co sie chyba nazywa Diagnostyczne Centrum Zdrowia Kobiety i znajduje się na ul Medyków na Ligocie zaraz koło Kliniki. Przy wje?dzie z ulicy do kliniki jest kierunkowskaz z informacjš o tej placówce. Jadšc do kliniki jest to taki mały pawilonik z turkusowymi oknami po prawej stronie od drogi. Niestety nie pamiętam ani dokładnej nazwy ani tym bardziej telefonu. 4 lata temu dyrektorem tego Centrum był o ile dobrze pamietam dr Sodowski, ordynator ze szpitala w Rudzie ?lšskiej, przyjmował też na Oploskiej w Katowicach. Mšż pani Włoch pracował na oddziale ginekologiczno-połozniczym w klinice na Ligocie. Ale to wszystko było 4 lata temu. Być może teraz ze względu na powstanie Górno?lšskiego Centrum Zdrowia Dziecka i Matki pani dr Włoch jest też tam osišgalna.Pozdrawiam cieplutko i życzę zdrówka Wam i dzieciaczkomMarta
        • Gość: ewa Re: Jak ważne są badania USG. BARDZO WAŻNE !-do Agnieszki!!! IP: *.* 16.10.02, 10:58
          Tak sie składa ,że miesiąc temu byłam na badaniu USG u Pani dr Agaty Włoch.Ma bardzo dobry sprzęt,badanie trwa około 30 minut a poza tym jest bardzo sympatyczną i przemiłą lekarką.Niestety badanie jest drogie /150zł/ ale myślę ,że warto.Przyjmuje w Katowicach Ligocie ,NSZOZ "MED5" ul.Zadole 30, tel.252-1000.Pozdrawiam serdecznie.Ewa
          • Gość: Agula4 Re: Do Ewy i Marty IP: *.* 23.10.02, 12:13
            Witam, przepraszam, że tak długo Wam nie odpisywałam ale troszkę mnie zmogła grypka. Serdecznie dziękuję za informacje na temat dr Włoch ( Ewuniu dzięki tobie na następne USG pójdę właśnie do niej, bo przecież czym jest 150 zł przy świadomości że z dzidziusiem wszystko jest w porządku.) CZekam sobie spokojnie do 22 tygodnia i pójdę nawet jeśli mój lekarz powie, że to zbędne. Mam tylko jeszcze jedną obawę, będzie to już moje 4 USG ( wcześniejsze nie były moj ą zachcianką-szpital itd.) Czy to czasem aby nie jest szkodliwe, bo zdania są podzielone.Pozdrawiam Was mocno Agnieszka!!!Jeszcze raz serdeczne dzięki
    • Gość: Iwka Re: Jak ważne są badania USG. BARDZO WAŻNE !!!! IP: *.* 16.10.02, 10:18
      Dzieki za ten post. Wszystko sobie juz wydrukowalam, przeczytalam i duzo wiecej wiem. Szkoda tylko, ze tak malo osób chce o tym rozmawiac, wlasciwie tylko te, które sie z problemem zetknely osobiscie. Ja tez naleze do osób, którym robily usg osoby, które absolutnie nie powinny tego robic. Moje pierwsze dziecko przyszlo na swiat 2.08. z okropna wada serca i zmarlo po 35 minutach, ale dzien wczesniej - 1.08 - dr Czerwoniec po przeprowadzonym przez niego badaniu usg podpisal sie pod tekstem "struktury serca prawidlowe". W tym samym gabinecie, na tym samym aparacie do badania usg wade serca wykryl dzien pózniej dr Osóbka-Morawski. Dopiero teraz wiem, ze w drugiej ciazy musze isc na usg do dr. Roszkowskiego (moim zdaniem fantastyczny lekarz) albo Osóbki-Morawskiego. Dlaczego lekarz prowadzacy moja pierwsza ciaze nie poinformowal mnie o tym, ze nie kazdy lekarz wykonujacy badanie usg rzeczywiscie potrafi to robic? Sam nagral mi to badanie na video, no i co z tego...?
    • Gość: MelaBlonda Re: Jak ważne są badania USG. BARDZO WAŻNE !!!! IP: *.* 16.10.02, 23:14
      Niestety to co piszecie o specjalistach od USG przekłada się na wszystkich lekarzy. Bardzo niewielu z nich jest rzeczywiście fachowcami. Większość poszła na medycynę chyba tylko dlatego, że ich rodzice tego chcieli - coś takiego jak powołanie czy talent nie wchodzi tu w grę. Nawet w tzw. normalnie przebiegającej ciąży potrafią takowi wpuścić człowieka w depresję. Gdybym w 20 tygodniu nie poszła do dr Osóbki-Morawskiego zamartwiałabym się non stop rozmiarami dziecka, ze względu na "mały brzuch". Mam porównanie w reakcjach na niego, bo USG robiłam także u innych "specjalistów" - w ramach oszczędności, na którą już chyba więcej w życiu się nie zdecyduję, bo to kosztuje nie pieniądze, tylko nerwy.
    • Gość: Aszka Re: Jak ważne są badania USG. BARDZO WAŻNE !!!! IP: *.* 17.10.02, 09:00
      Gdy urodził się mój syn i okazało się jak jest poważnie chory, moja siostra była właśnie w mniej wiecej w połowie ciąży. Podczas pobytu (mojego i Maciusia)w Łodzi (Centrum Zdrowia Matki Polki), spotkałam panią profesor Respondek - Liberską, która poradziła żeby moja siostra koniecznie przebadała się u dobrego specjalisty (wada serca lubi być dziedziczna). Nie kierowała do siebie, lecz moja siostra przyjechała z Warszawy - specjalnie do pani profesor.Badanie trwało około 2 godzin. Kosztowało nie mało, w 2001 roku 250 zł,(lecz myślę że za pewność którą siostra zdobyła to i tak nie było dużo). Pani profesor przygotowała po badaniu opis i swoją ocenę zdrowia dziecka - kilka kartek A-4. Wszystko było ok. Po mniej więcej 2 miesiącach lekarz prowadzący skierował siostrę do szpitala z podejrzeniem, że dziecko nie rośnie. W klinice w Warszawie (nie pamiętam nazwy) stwierdzono hipotrofię - co jak można sobie wyobrazić było szokiem dla całej rodziny (szczególnie, że ledwo co otrząsnęli się po kłopotach z Maciusiem). Badali Ją i badali. Nie byli w stanie powiedzieć co się dzieje i jak pomóc. Wtedy moja siostra wyciągnęła opis od pani profesor (w tym szoku całkiem o nim zapomniała). Lekarze długo nad nim debatowali, a na koniec powiedzieli, że pomylili się, i że wszystko jest ok, bo pani profesor tak wyliczyła w opisie. Siostra wróciła do domu, a po kolejnych 2 miesiącach urodziła śliczną, zdrową córeczkę. Tylko co by było, gdyby nie miała badania u pani profesor ?Do końca ciąży pobyt w szpitalu ? Leki ? Strach i panika ?Dziewczyny, pamiętajcie, że tak naprawdę Wasze dzieci mogą liczyć tylko na Was. Prawda jest taka, że nikomu innemu na nich nie zależy. Gdyby było coś nie tak to co wam po czyimś współczuciu.Przeczytałam w materiałach pani profesor, że nie powinno się robić badania USG do 10 tyg. ciąży bo może to prowadzić do powstania wad rozwojowych. Ja miałam robione 2 razy do 10 tyg. ciąży (dopochwowe). Może dlatego Maciuś miał chore serduszko ? Tylko do cholery (przepraszam ale czasami nerwy mnie straszne ponoszą ) kto ma o tym wiedzieć : pacjentka czy lekarz ? Wychodzi na to, że pacjentka.Pozdrawiam i powodzenia w świecie białych kitli.Agnieszka
      • Gość: Eki Re: Jak ważne są badania USG - do Aszki IP: *.* 17.10.02, 14:32
        Aszka czy może znasz namiary do dr Respondek? Będę wdzięczna. Ja tez miałam robione usg 2 X do 10 tygodnia choć dałam mu wyraznie do zrozumienia ze jest we mnie irracjonalne nie do tego badnia wtedy, bo ja wiedziłam ze jestem w ciązy , nic go nie wzruszyło odparł ze to on tutaj decyduje.
        • Gość: Aszka Re: Jak ważne są badania USG - do Aszki IP: *.* 17.10.02, 15:11
          Pani profesor podała adres mailowy (aby Ją tak łapać czyli po prostu napisać i umówic się ):majkares@krysia.uni.lodz.pllub dzwonić do CZMP w Łodzi, do Zakładu Diagnostyki i Profilktyki Wad Wrodzonych, adres: ul. Rzgowska 281/289, 93-345 Łódź, telefony : centrala: 042/ 271 10 00 ; 042/ 271 20 00 (prosić o połączenie z Zakładem i pytać o panią profesor).Wszystko będzie ok. Trzymaj się. Agnieszka
          • Gość: Eki Re: Jak ważne są badania USG - do Aszki IP: *.* 18.10.02, 08:23
            Dzięki Aszka :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka