terib 07.12.06, 15:30 Jestem w 6 tyg ciązy i strasznie mnie swędzi skóra na rękach i udach, czy któraś z Was tak miała, jak sobie z tym radziłyście? Czym to jest spowodowane ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mantrobus Re: swędząca skóra 07.12.06, 22:34 Witaj, jestem w 14tc. Mialam podobne objawy do ciebie. To normalne, ze swedzi skora, zwlaszcza w 1-wszym trymestrze, szczegolnie na nogach lub brzuchu. Sa rozne opinie na temat, czym to jest spowodowane, ponoc na 100% nie wie nikt. Nie zamartwiaj sie wiec zbytnio, aczkolwiek wszystkie objawy, takze te najmniejsze, zglaszaj lekarzowi. Jesli swedzenie trwa bardzo dlugo, jest intensywne i polaczone z jakimis zmianami na skorze, moze byc sygnalem nieprawidlowego przebiegu ciazy. PS-choc wcale nie musza-ja np. mialam zaczerwienienie i wysypke na skorze dloni i miedzy palcami. Okazala sie byc..alergia na gumowe rekawice, w ktortych zmywalam naczynia! Wyrzucilam rekawice do kosza i wysypka zniknela Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
evcik06 Re: swędząca skóra 07.12.06, 22:43 HEJ! mysle ze jest to spowodowane rozciaganiem sie skory . Obecnie jestem w 7 miesc i wlasnie od niedawna zaczela mnie swedziec skora .Brzuszek rosnie ogolnie przybiera sie szybko na wadze skora w blyskawicznym tempie sie rozciaga i z tad swedzenie jest to normalne .Czesto nawilzaj skore oliwka lub jakims dobrym balsamem i napewno pomoze mi pomaga.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magda_wojciechowska Re: swędząca skóra 07.12.06, 22:45 Mysle jednak, ze w 6 tygodniu na rozciaganie jeszcze troche za wczesnie. Odpowiedz Link Zgłoś
evcik06 Re: swędząca skóra 07.12.06, 23:02 mysle jednak tak jak napisalam i moga do tego dolaczyc rozne zaburzenia hormonalne w czasie ciazy i chyba nie ma wiekszego wplywu w ktorym jest sie tyg ciazy choc w 6 tyg jak slusznie zauwazylas skora jeszcze sie rozciaga ale hormony juz dzialaja inaczej .Uwazam ze nie ma co panikowac tym bardziej ze mowa jest o swedzeniu skory bez innych obiawow czeste nawilzanie napewno ukoi swiad Odpowiedz Link Zgłoś
magda_wojciechowska Re: swędząca skóra 07.12.06, 22:42 To prawdopodobnie nic zlego, ale na wszelki wypadek powiedz o tym lekarzowi. Moze skieruje Cie na badania, jesli zajdzie taka koniecznosc. W II lub III trymestrze ciazy uporczywy swiad skory moze oznaczac cholestaze, ale nie musi. A u Ciebie to dopiero poczatki blogoslawionego stanu. Odpowiedz Link Zgłoś
megisa1 Re: swędząca skóra 07.12.06, 23:39 miałam takie objawy teraz już ciężko stwierdzić o co mogło chodzić...niestety to co mogę ci poradzić zrób badania prób wątrobowych (na czczo- bez jedzenia i picia!) aspat,alat, bilirubine, alp bo choc może to nie cholestaza to świąd na nogach i rękach może byc wynikiem związanym z pracą wątroby...lepiej się upewnić. Kazdy wynik kosztuje ok 5zł Świąd skóry moze też wywołać duphaston lub po prostu kwas foliowy jeśli próby wątrobowe wyjdą ok, twoj lekarz powie żeby sie nie martwić to po odstawieniu po 12tc tych prochów (jesli je bierzesz) świad powinien ustąpić dobrze tez byłoby gdyby obejrzał cię dermatolog moze skojarzy wysypke z jakimś produktem...kremem czy jedzeniem, czasem się da ale raczej od dermatologa nic nie dostaniesz...tylko uspokoisz sumienie i co najwyżej zrezygnyjesz z ulubionego balsamy albo gumowych rękawiczek )) Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: swędząca skóra 08.12.06, 08:10 Cholestaza to nie jest, bo za wcześnie. Ona pojawia się w II lub III trym., ale mogą być inne niedomagania wątroby lub poprostu zmiany hormonalne i wrażliwsza skóra. Odpowiedz Link Zgłoś
megisa1 Re: swędząca skóra 08.12.06, 09:21 w art. ginek. wyczytałam info że cholestaza ciążowa "sporadycznie" dotyczy ciąz przed 20tc co nie znaczy że jest to niemozliwe... ale faktycznie myśle że jesli to się wiążę z wątrobą to najwyżej jakieś niewielkie problemy zapytaj lekarza czy wit. E w tej sytuacji może ci pomóc? byłam wczoraj na wizycie i lekarz na info o moich dolegliwościach świądowych na początku ciąży i moich podejrzeniach powiedział ze cholestazę raczej by wykluczył a komtrolnie mam zrobić teraz próby wątrobowe i zobaczymy czy coś jest niepokojącego...na WBC byłam szczepina pełną dawką,wiec zapalenia raczej odpadło ...dodatkowo anty-HBS W karcie zapisał że przed kolejnymi staraniami czysta E + kwas 15mg/1 dzienie i w ciąży : kwas 15mg + duphaston + kompleksu wit + witamina E do 12tc Może coś w tym jest... Odpowiedz Link Zgłoś