Dodaj do ulubionych

Aktywność dzidziusia

IP: *.* 06.11.02, 08:48
Cześć Kobietki;Dziś zaczełam 18 tydzień i do tej pory może ze dwa razy poczułam ruchy mojego Maleństwa. Raz w 14 tygodniu, i chyba ostatnio.To moja pierwsza ciąża i choć najszczuplejsza nie jestem to brzuch miałam zawsze bez grama tłuszczu. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.Napiszcie czy Wy już wyczuwacie Wasze Maluchy.A na wadze mam do przodu 3.5 kg od początku. PozdrawiamMika :o)
Obserwuj wątek
    • Gość: youst Re: Aktywność dzidziusia IP: *.* 07.11.02, 22:01
      Ja zaczęłam 18 tydzień dzisiaj (jedziemy z jednodniowym poślizgiem "łeb w łeb"!). Mika, napisz koniecznie, jakie to było uczucie, kiedy pierwszy raz poczułaś dzidzię. Ja się wsłuchuję, wczuwam i obłapuję brzuch i jakoś nic nie mogę wyczuć, co mogłoby być ruchem dziecka. Z tego co czytałam to zazwyczaj "tańce" zaczynają się ok. 20 tygodnia. Więc cierpliwie czekam. A może coś przeoczyłam?Jeśli chodzi o moją posturę to też nigdy nie byłam chudzielcem, ale brzuszek akurat był zawsze "popisowy". Podobno u szczupłych dziewczyn ciążę widać dużo szybciej, nie wiem jak z odczuwaniem ruchów dziecka. Słyszałam też, że w pierwszej ciąży dłużej się czeka na te pierwsze ruchy.Czytałam też o odczuciach typu motylki w brzuchu, dziwne burczenia itp. Mój Maciek sprawdzał wczoraj (przy pomocy uszu oczywiście!) co tam słychać w moim brzuchu i stwierdził, że tylko kiszki mi marsza grają. To chyba nie był dzidziuś!Pozdrawiam, Justyna
    • Gość: Joanna-Patryk Re: Aktywność dzidziusia IP: *.* 07.11.02, 23:38
      Witaj!Ja mam to wszystko już za sobą. Mój synek ma już 6 mcy, a pierwszy raz GO poczułam w 23 tygodniu. Być może dawał znaki wcześniej, ale w związku z tym, że nie wiedziałam czego się spodziewać, to pewnie mi nawet przez myśl nie przeszło, że to może być ON.Pewnego dnia poczułam jakby mnie ktoś delikatnie klepał dłonią od środka, tak naprawdę delikatnie. A potem z tygodnia na tydzień to się nasilało. Pod koniec to już tak wierzgał, że czasami nawet mnie bolało - wchodziłam więc do wanny a on się wyciszał (pewnie zasypiał). Do tej pory bardzo się lubi kąpać i patrzy jak się na niego leje woda z prysznica. Przymyka tylko oczy i wzdycha, gdy mu na buzię polecą kropelki wody.Też czytałam, że pierwsze ruchy występują około 20 - 22 tygodnia, ale mysisz pamiętać, że każde dziecko jest inne, więc każda ciąża jest inna. Nie martw się na zapas - wkrótce Twój dzidziuś da Ci znać o sobie. Uczucie jest cudne i tak naprawdę bardzo trudne do opisania.PozdrowionkaKreska
      • Gość: Baś Re: Aktywność dzidziusia IP: *.* 08.11.02, 13:44
        Ja to mam już dwa razy za sobą i jestem w trakcie trzeciego. I powiem Ci, że dziewczyny wierzgały już nieźle w tym okresie (20 tydz.), a teraz ruchy poczułam po pierwsze później, a po drugie są jakby słabsze. A co najśmieszniejsze to teraz będą bliźniaki, więc wydawało mi się, że powinnam poczuć i szybciej i wcześniej, a tu ... chała. Ponieważ wiem jak to jest w początkowym okresie ruchów maluchów, teraz załapałam, ale jakby to była moja pierwsza ciąża to bym nigdy w życiu nie wpadła, że to dzieciaki się wiercą (rodzina twierdzi, że grają w karty, mąż nieśmiało mówi, że może jednak w piłkę - mamy dwie dziewczynki i chciałby poczuć choć trochę męskiej solidarności).Jak dzidzia będzie większa, będzie miała więcej siły to jeszcze da Ci popalić. Ja twierdziłam w drugiej ciąży, że chętnie bym się pozbyła kilka żeberek, żeby mnie mała tak po nich nie kopała.Pozdrawiam Basia
        • Gość: Zoe Re: Aktywność dzidziusia IP: *.* 08.11.02, 16:36
          Witajcie,U mnie jest odwrotnie,To moja pierwsza ciaza a ruchy poczulam bardzo wczesnie.Dzisiaj jestem w 19 tygodniu i nie moge spac tak moje malenstwo daje mi do wiwatu !Kopie mnie, kreci sie, maz jak przyklada reke do brzucha to nie moze sie nadziwic.Najbardziej kopie jak leze, jade samochodem, lub siedze przed komputerem.Kiedy chodze, plywam zazwyczaj spi i jest spokoj...Maz zartuje, ze na pewno bedzie pilkarzem ?!
    • Gość: Monique76 Re: Aktywność dzidziusia IP: *.* 08.11.02, 16:57
      Witamja poczułam ruchy pod koniec 18-go tygodnia - to były już takie wyraźne kopniaki... A wcześniej czułam kilka razy takie bulgotanie w brzuszku - jak by sie coś tam przelewało... Fakt, że jestem bardzo szczupła, przed ciążą miałam małą niedowagę więc inaczej to wszystko mogę odczuwać... A zreszta pewnie każda kobieta przy każdym dziecku inaczej wszystko odczuwa..Teraz jestem w 25 tygodniu i maluch kopie całkiem sporo - szczególnie jak siedzę w pracy za biurkiem...Pozdr.Monika & chyba Julka (~25-02-2003)
    • Gość: Paty Re: Aktywność dzidziusia IP: *.* 08.11.02, 18:00
      Pierwsze ruchy poczulam juz w 16 tygodniu (teraz jestem w 28 :) ). To bylo jak burczenie w brzuchu, ale takie zupelnie inne, takie jakiego nigdy wczesniej nie czulam, wiec sie domyslilam, ze to musi byc ruch dzidziusia. Potem sie na jakis czas uspokoilo i dalo o sobie znac dopiero ok 20 tyg. Ale moj maz jeszcze zanim poczulam pierwsze ruchy czesto przykladal glowe i nasluchiwal i slyszal jak sie malenstwo wierci :)Wiec czekaj cierpliwie i wsluchuj sie bo ten pierwszy ruch jest tak subtelny, ze czasem latwo go przeoczyc :)pozdrawiamPatrycja
      • Gość: sylviazet Re: Aktywność dzidziusia IP: *.* 10.11.02, 19:22
        Cześć dziewczyny ja właśnie dziś zaczynam 18 tydzień i potym co się tu naczytałam to już niemogę się doczekać kiedy mój maluszek mnie kopnie. Ale czy może się tak zdarzyć że wcale go nie nieodróżnie od burczenia w brzuchu które odczuwam ostatnio bardzo często wieczorem jak się kłade do łóżka. Pozdrawiam Sylwia
    • Gość: 15186 Re: Aktywność dzidziusia IP: *.* 13.11.02, 11:28
      Ja też zawsze byłam bardzo szczupła i ruchy dzidzi poczułam tak naprawdę dopiero w 22 tyg. Teraz jestem w 32 i mimo, że ułożyło mi się już główką w miednicy mniejszej, to fika mi nóżkami rozpychając żebra jak najęta (bo to dziewczynka). Ja dotąd przybyło mi 10 kg.Z tego, co wiem, to różnie to bywa i nie zawsze jest związane z figurą. Nie ma się co matrwić aż do 24 tygodnia. Potem będziesz zbierała takie kopniaki, że hej, zobaczysz.PozdrawiamAgnieszka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka